۵بسته و ۱۲برنامه معیشتی برای گذر از بحران

آرمان-سوسن یحیی‌پور: مجلس یکشنبه هفته گذشته با طرحی دو فوریتی موافقت کرد که درصورت تصویب آن دولت موظف به تامین کالاهای اساسی جامعه و توزیع آنها از طریق تعاونی‌های مصرف می‌شد. با این حال، روز گذشته این طرح از دستور کار دولت خارج شد. محمدباقر نوبخت،‌ رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز که در جلسه علنی مجلس در جریان رسیدگی به رد طرح تامین کالاهای اساسی حضور پیدا کرده بود در مخالفت با این طرح اعلام کرد که «حق بود مجلس بنده را دعوت می‌کرد تا برنامه‌های دولت را برای نمایندگان تشریح می‌کردم تا با یک قیام و قعود برای کشور تصمیم‌گیری نشود. البته مطالعات دولت، طبقه‌بندی است، اما این حق نمایندگان است که در این باره اطلاع داشته باشند.» نوبخت همچنین طرح مجلس را موجب ایجاد انحصار در توزیع کالاهای اساسی دانست.
در جلسه علنی روز یکشنبه هفته گذشته ۶۱ نماینده درخواست رسیدگی دو فوریتی به طرح تامین کالاهای اساسی را مطرح کردند که پس از سخنان موافقان و مخالفان این درخواست با ۱۵۹ رأی موافق، ۲۴ رأی مخالف و ۴ را ممتنع از مجموع ۲۲۱ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رسید. مقرر شد که در صورت موافقت مجلس با کلیات و جزئیات درخواست مذکور، دولت موظف خواهد بود تا دو ماه آینده کالاهای اساسی جامعه با دلار ۴۲۰۰ تومانی را تامین و از طریق تعاونی‌های مصرف کارگری، کارمندی، روستایی، فروشگاه‌های زنجیره‌ای و واحدهای صنفی منتخب در سراسر کشور توزیع کنند. اما با این حال، کلیات طرح تامین کالاهای اساسی در جلسه علنی روز گذشته در دستور کار مجلس قرار گرفت و کمیسیون برنامه و بودجه در جریان بررسی کلیات با آن مخالفت کرد. برهمین اساس گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در رابطه با رد کلیات طرح در مجلس قرائت شد. در ادامه کلیات این طرح به رأی نمایندگان گذاشته شد که نمایندگان با ۸۶ رأی موافق، ۹۸ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۰ نماینده حاضر با آن مخالفت کردند.
جزئیات برنامه‌های معیشتی دولت
رئیس سازمان برنامه و بودجه خبر داد: دولت پنج بسته و ۱۲ برنامه معیشتی برای عبور از شرایط نابسامان اقتصادی با ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه تهیه کرده که در جلسه‌ای باید به صورت مفصل به اطلاع نمایندگان برسد. به گزارش ایسنا، محمدباقر نوبخت در جلسه علنی روز(چهارشنبه) مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی مجلس به رد طرح تامین کالاهای اساسی، گفت: در شرایط ویژه‌ای هستیم. مطلعید که برای گذر از تکانه‌ای که به اقتصاد وارد شد و بخشی از اقتصاد را تحت تاثیر قرار داد، نیاز به سازوکارهای مختلفی داریم، به همین دلیل مقام معظم رهبری شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سه قوه را تشکیل دادند. این شورا مستمرا در حال بررسی مسائل روز کشور است. یکی از مسائلی که این شورا تشخیص داد یافتن روشی جبرانی برای مردم و مصرف‌کنندگان، تولیدکنندگان و پیمانکاران بود. او افزود: با تکلیف این شورا، سازمان برنامه ‌و ‌بودجه اقداماتش را انجام داد و گزارش خود را برای روسای کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه و بودجه و مرکز پژوهش‌های مجلس و برخی دستگاه‌های دیگر، فرستاد اما به نظر می‌رسد نمایندگان هنوز نمی‌دانند که دولت پنج بسته و ۱۲ برنامه را برای گذر از این شرایط تهیه کرده است که باید در جلسه‌ای مفصل این بسته‌ها و برنامه‌ها به اطلاع نمایندگان برسد. نوبخت از اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای اجرای برنامه‌ها و بسته‌های اقتصادی دولت خبر داد و گفت: ۱۳ میلیارد دلار از این مبالغ برای ۲۵ قلم کالای اساسی، ‌دارو و نهاده‌های کشاورزی اختصاص می‌یابد که معادل ریالی آن ۱۷هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است که ۷۵۰۰ میلیارد تومان این مبلغ به پنج قلم کالا اختصاص خواهد یافت. دولت در حدود ۲۹ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای اجرای برنامه‌ها و بسته‌های تهیه شده اختصاص داده است. او تاکید کرد: حق بود مجلس بنده را دعوت می‌کرد تا برنامه‌های دولت را برای نمایندگان تشریح می‌کردم تا با یک قیام و قعود برای کشور تصمیم‌گیری نشود. البته مطالعات دولت، طبقه‌بندی است اما این حق نمایندگان است که در این باره اطلاع داشته باشند. نوبخت طرح مجلس را موجب ایجاد انحصار در توزیع کالاهای اساسی دانست و افزود: تعدادی کالای ترجیحی ارزان‌تر را به تعدادی مغازه خواهید داد اما نتیجه آن چه خواهد بود؟ از فردا به جای صرافی‌ها جلوی مغازه‌ها صف‌های طولانی تشکیل می‌شود و یک صحنه زشت در معابر و کوچه‌های شهرها درست می‌شود و عده‌ای نیز جلوی همان مغازه‌ها پیت‌های روغن را به قیمت آزاد خواهند فروخت. او بار دیگر از برنامه‌های دولت برای عبور از شرایط نابسامان اقتصادی سخن گفت و افزود: دولت برای همه نیازمندان طرح و برنامه دارد. در همین رابطه،‌ یک نماینده کارگران در شورای عالی کار با بیان اینکه در دی سال گذشته سبد معیشت کارگران برای یک خانوار 3/3 نفری دو میلیون و ۶۷۰ هزار تومان تعیین شده بود گفت: این رقم با گرانی‌های اخیر به چهار میلیون و ۸۵ هزار تومان رسیده است. یعنی درآمد یک خانواده 3/3 نفری باید این میزان باشد تا بتواند حداقل‌های یک زندگی را تامین کند. علی خدایی به تسنیم، اظهار کرد: این مساله با گروه‌های کارفرمایی و دولت نیز در میان گذاشته شده و در نهایت عددی که امروز به عنوان حداقل برای معیشت خانوار در نظر گرفته شود باید بین سه میلیون و 700 تا چهار میلیون و 85 هزار تومان باشد.