حال و هوای متفاوت نیویورک

آرمان: این روزها تمام اذهان معطوف به نیویورک، محل برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل است تا ببینند که رهبران جهان امسال در سخنرانی‌های خود به چه مواردی اشاره خواهند داشت. البته نکته‌ای که مجمع عمومی امسال را از سال‌های پیش متمایز می‌سازد هماوردی حسن روحانی در مقام ریاست جمهوری اسلامی ایران با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکاست. آمریکا از برجام خارج شده و تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه‌ای علیه ایران وضع کرده و خواهد کرد و رئیس‌جمهور به گفته خود قرار است این مسائل را در مجمع عمومی بازگو کند. البته نشست شورای امنیت به ریاست ترامپ نیز موضوعی است که نباید از آن به سادگی گذر کرد، چراکه روحانی می‌تواند با استراتژی هوشمندانه‌ای در این نشست پیروزی تاریخی را از آن ایران کند.
حال و هوای متفاوت
رئیس‌جمهور، عصر یکشنبه به‌وقت محلی در فرودگاه جان اف کندی نیویورک و در جمع خبرنگاران، درباره سفر خود اظهار کرد: این سفر همچون سال‌های گذشته برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل و ملاقات با برخی سران کشورها انجام می‌شود و همچنین جلسات و مصاحبه‌هایی در حاشیه مجمع عمومی خواهیم داشت. تسنیم نوشت، حجت‌الاسلام روحانی با اشاره به اینکه حال‌وهوای امسال با سال‌های گذشته متفاوت است، گفت: متاسفانه آمریکایی‌ها از بسیاری از تعهدات خودشان در سراسر دنیا سر باز زدند که از جمله آنها تعهداتی بوده که در برجام داشتند، امسال فرصتی است تا تخلفات و نقض مقررات بین‌المللی آنها بهتر تبیین شود. وی تصریح کرد: هدف ما این است که سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران نسبت به منطقه و جهان را در مجامعی که پیش رو داریم، تبیین کنیم.
شاخه زیتون یا تفنگ؟


یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره تشکیل جلسه شورای امنیت به ریاست ترامپ درباره ایران و ضرورت حضور رئیس‌جمهور ایران در این نشست اظهار کرد: معتقدم اگر روحانی در این اجلاس شرکت کند، به جای اینکه تفنگ در دست بگیرد، شاخه زیتون در دست گرفته و نقطه مقابل ترامپ صحبت خواهد کرد که اتفاق مبارکی است. ایلنا نوشت، صادق زیباکلام گفت: می‌دانیم ترامپ در جهت زدن و بستن و سرکوب قدم برمی‌دارد، درست مثل همه تندروهای دیگر و اگر در چنین وضعیتی آقای روحانی برعکس این جریان، صلح‌آمیز ظاهر شود، میز را روی سر تندروها و ترامپ در کاخ سفید بر می‌گرداند. این استاد دانشگاه ابراز امیدواری کرد، در نهایت عقل سلیم سیطره پیدا کند و روحانی مسیری را که کار را برای تندروها در آمریکا سخت‌تر می‌کند، ادامه دهد. وی در خصوص مذاکره بین ایران و آمریکا بیان کرد: مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا بیشتر از آنکه ارزش واقعی داشته باشد، به صورت تابو است.
فرمول متفاوت
یک تحلیلگر بین‌الملل با اشاره به سفر رئیس‌جمهور به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل اظهار کرد: در خصوص حضور آقای رئیس‌جمهور در مجمع عمومی امسال سازمان ملل و یا احتمالا شورای امنیت، معتقد هستم حضور امسال را باید در چارچوب جدیدی ببینیم؛ نخست آنکه اولین سال خروج ترامپ از برجام است، در ثانی شکایت ما از عدم پایبندی آمریکا به عهدنامه مودت در دادگاه لاهه ثبت و صحبت‌هایی پیرامون آن صورت گرفته است که در خصوص دو نکته فوق می‌توانیم با حضور موثر نه تنها این دو بعد را پیگیری کنیم بلکه می‌توانیم هرچه بهتر موضوع خروج ایالات متحده از برجام را در صحن و دیدارهای جداگانه موشکافی کنیم. نصرت‌ا... تاجیک گفت: نکته بعدی که در چارچوب حضور امسال رئیس‌جمهور در نیویورک حائز اهمیت است این است که ما در منطقه خاورمیانه در حال گذار به دوران پساداعش هستیم که با سرمایه‌گذاری مادی و معنوی زیاد ایران انجام شده است؛ بر همین مبنا باید بتوانیم ضمن ایجاد گفت‌و‌گو با جامعه بین‌الملل در این خصوص از اهداف کاخ سفید نیز برای ایجاد تنش در منطقه پرده‌برداری کنیم. سفیر پیشین ایران در اردن تصریح کرد: چهارمین عامل در این چارچوب هم آغاز فعالیت گسترده ائتلاف عبری، عربی و آمریکایی علیه ایران است که با استفاده از تمامی ابزارهای جنگ روانی شکل گرفته است و برای ایجاد بحران‌های داخلی به صورت نرم تلاش می‌کند.
کار سخت روحانی
یک تحلیلگر بین‌الملل درباره محورهای سخنرانی رئیس‌جمهور در سازمان ملل عنوان کرد: این سفر از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار است و شاهد هستیم که خیلی از خبرگزاری‌های خارجی نیز روی آن مانور زیادی داده‌اند. از یک طرف بار سنگین آقای روحانی و از سویی جبهه‌گیری‌های جدید اعضای کاخ سفید و مخصوصا آمدن آقای برایان هوک با دستور کار ویژه در مورد ایران، قضیه را جدی‌تر کرده است. خبرآنلاین نوشت، علی بیگدلی گفت: سخنرانی اجلاس امسال مانند نطق‌های همیشگی نیست و مخصوصا حادثه تروریستی اهواز هم در این مورد تاثیرگذار خواهد بود. رئیس‌جمهور باید نکته نظرات خود را منظم، کوتاه و روشن بیان بدارد. به نظر می‌رسد که روحانی باید روی سه محور سخنان خود را تنظیم کند. یک موضوع تروریسم است که می‌تواند با توجه به اینکه ایران خود قربانی تروریسم بوده و هست مدنظر باشد و از سویی ترامپ تلاش می‌کند روی این مساله مانور دهد، روحانی با توجه به حمله اهواز می‌تواند آن را بسیار برجسته کند و نباید از آن به سادگی گذشت. این کارشناس مسائل بین‌المللی اظهار کرد: روحانی می‌تواند با توجه به این موضوع که آنها تلاش می‌کنند ایران را به مسائل تروریستی متهم کنند، مقابله کند و ایران را در موضع خوبی قرار دهد. دیگری موضوع خصومت با آمریکاست که باید روی آن مانور داده شود.
درخواستی برای مذاکره نشده
نماینده آمریکا در سازمان ملل در ارتباط با دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا اظهار کرد: من فکر نمی‌کنم که رئیس‌جمهور(ترامپ) مخالفتی با آن داشته باشد. رئیس‌جمهور ایران تاکنون درخواستی نداده است، اما اگر وی خواستار این دیدار شود از نظر من رئیس‌جمهور به طور جدی آن را بررسی خواهد کرد. ایسنا نوشت، نیکی هیلی گفت: در حال حاضر هر دو رئیس‌جمهور نیازمند میل سیاسی برای انجام این کار هستند، اما روحانی تاکنون درخواستی مطرح نکرده، بنابراین رئیس‌جمهور ترامپ الزامی برای بررسی آن نداشته است.