جهش تولید در سال 99 چگونه محقق می‌شود؟

آفتاب یزد- گروه اقتصادی: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب سال ۹۹ را سال «جهش تولید» نامگذاری کردند و خطاب به دست‌اندرکاران تاکید کردند جوری عمل کنید که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم به‌وجود‌اید. ایشان با بیان اینکه باید با کار ۱۰برابری تولید به جایی برسد که در زندگی مردم اثر بگذارد تاکید کردند با استفاده از بازار فروش ۸۰میلیونی در داخل و ارتباط با فروش و بازارهای خارجی مشکلات اقتصادی قطعا پایان می‌یابد و تحریم‌ها به نفع کشور تمام می‌شود.
> اهمیت اولویت اقتصاد و تولید در شرایط کنونی
امسال هم نام سال همچون سالهای گذشته ارتباط مستقیم با اقتصاد دارد که این امر نشان از اهمیت و اولویت اقتصاد در شرایط کنونی است. جهش تولید در امتداد رونق تولید این روزها که کرونا کسب و کارهای زیادی را مختل کرده بیش از پیش مورد توجه است. رونق تولید در سال گذشته آنچنان که باید و شاید شکل نگرفت. اگرچه اتفاقاتی در این حوزه افتاد و بعضا برخی از تولیدکنندگان رضایت نسبی‌شان جلب شد اما همان طور که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی نوروزی خود گفتند در بهترین حالت یک دهم انتظارات برآورده شد. ویروس کرونا این روزها بسیاری از کسب وکارها را دچار زیان کرده و در این بین کم نیستند کسانی که زندگی روزمره آنها دچار اختلال شده و در این بین بعضا از کار هم بیکار شده‌اند. جدی گرفتن جهش تولید می‌تواند خلایی که کرونا ایجاد کرده را تا حدی پر کند. ایران ظرفیت تحریم پذیری بالایی دارد در این شرایط یکی رفتن به سوی بودجه بدون نفت و یکی توجه به تولید داخلی می‌تواند این نگرانی را به حداقل برساند. در شرایطی که کشور به صورت همه جانبه تحت شدیدترین تحریم هاست لزوم اتکا به تولید داخل بیش از پیش حس می‌شود. کارشناسان می‌گویند با توجه به کاهش درآمدهای نفتی شرایطی برای اقتصاد کشور پیش آمده که چاره‌ای جز افزایش تولیدات داخلی نداریم. واقعیت این است که در سال 99 شرایط اقتصادی بهتر از سال 98 نخواهد بود و نفت 20 دلاری هم مسیر اقتصاد ایران را ناهموارتر خواهد کرد. در شرایطی که تورم در این سالها به صورت افسارگسیخته‌ای در حال رشد است روی آوردن به سمت تولید می‌تواند از عمیق شدن رکود تورمی در کشور تا حد قابل توجهی جلوگیری کند. ضمن اینکه اهتمام جدی به تولید امکان تقویت صادرات غیر‌نفتی را افزایش و اختلال صادرات از مسیر کشورهای همسایه با هدف کمک به پوشش نیازهای ارزی کشور را ترمیم می‌کند. در این بین اتفاقی که برای ارزش پول ملی افتاده هم در افزایش اقبال به کالاهای تولید داخل بی‌تاثیر نبوده است. کاهش ارزش پول ملی باعث شده تا سبد مصرفی شمار زیادی از ایرانیان از کالاهای خارجی خالی شود. در چنین شرایطی مزیت قیمتی کالای داخلی باعث شده تا بسیاری از مردم که عادت به انتخاب کالای خارجی داشتند به کالای داخلی روی بیاورند. علی رغم همه آفات کاهش ارزش پول ملی باید از فرصت‌های به دست آمده از قبل تحریم تمام و کمال استفاده کرد و با نظارت جدی بر کیفیت محصولات کاری کرد تا اعتماد عمومی نسبت به کالای ایرانی بیشتر شود و در نتیجه بسترهای لازم برای جهش تولید فراهم شود.
> بیم‌ها و امیدها


به اعتقاد صاحبنظران اگرچه با توجه به مسائل ذکر شده امیدواری به موفقیت در تولید زیاد است اما در این بین نگرانی‌هایی نیز وجود دارد. از ابتدای سال 90 تاکنون نه سال با اسامی کاملا اقتصادی از سوی رهبر معظم انقلاب نامگذاری شده است. نیازی به توضیح نیست که در حوزه اقتصاد دولت و دیگر نهادها موفقیت لازم را کسب نکرده‌اند. حالا هم این نگرانی وجود دارد که با سیاستگذاری‌های نادرست تولید داخلی روی ریل نیفتد. اما سوال کلی این است در سال جاری برای رسیدن به جهش تولید چگونه باید برنامه ریز ی کرد تا به این امر دست یابیم؟ موضوعی که با گسترش شیوع کرونا در کشور باید دقیقا مدیریت شود تا تولید ما بتواند در سال سخت تحریم اقتصادی کشور با پشت سر قرار دادن موانع خود به جهشی قابل توجه دست یابد.
> لزوم تنفس قانونی برای تولید
حسین سهی کارشناس اقتصادی نیز در گفت‌وگو با آفتاب یزد در این خصوص گفت: به نظر می‌رسد در سال جهش تولید باید به کارفرمایان تولیدی یک تنفس قانونی داد. در حال حاضر بیشتر کارفرمایان بخش تولید درگیر مسایلی مانند تامین سرمایه در گردش، تامین مواد اولیه ومسایلی مانند بیمه کارگران، مالیات وتامین دستمزد و... هستند. به گفته وی موانع دیگری از جمله سیاستگذاری‌های موازی، وجود قوانین ضدتولید، سنگ اندازی‌های نظام بانکی، مشکلات زیرساختی و... نیز بر روی تولید در کشور اثر منفی دارد. در کنار این بیم‌ها جلوگیری از واردات کالاهایی که در داخل کشور به اندازه نیاز و تقاضای مردم تولید می‌شود ضروری به نظر می‌رسد. امید می‌رود با برطرف کردن این موانع برخلاف سالی که گذشت در پایان سال 99 بیش از ده درصد مطالبات امروز محقق شده باشد. وی تصریح کرد: باید با برنامه‌ای جامع و استراتژیک ویک سیاست‌گذاری صحیح برای کارفرمایان بخشهای تولیدی تخفیفهای ویژهای چون تخفیفهای مالیاتی، تامین سرمایه در گردش از طریق پرداخت وام‌های با بهره پایین توسط نظام بانکی و تسهیلات مناسب و یا تخفیفهای بیمه‌ای سهم کارفرما و... به آنها در جهش تولید کشور کمک نمود.