هلال احمر يا ستاد بنفش؟!

نویسنده: زهرا چيذري

جمعيت هلال احمر اگرچه طبق اساسنامه سازماني غير‌سياسي است، اما در طول تاريخ فعاليتش بارها از اين تعهد بي‌طرفي و بي‌غرضي خارج شده است. اوج اين سياسي‌كاري‌ها را مي‌توان در دولت يازدهم شاهد بود. حالا هم در آستانه انتخابات رياست جمهوري با نگاهي به روزنامه شهروند نه فقط حس نمي‌كنيد كه با رسانه رسمي جمعيت هلال‌احمر و انعكاس فعاليت‌هاي اين جمعيت به همراه اهداف آموزشي مواجه‌ايد، بلكه تيترها، عكس‌ها و مطالب اين رسانه كه از بودجه عمومي و بيت‌المال اداره مي‌شود، درست شبيه بولتن‌‌هاي انتخاباتي ستاد انتخابات دولت يازدهم است.  اگر اهل روزنامه‌خواني و پيگيري جريان‌هاي سياسي باشيد، تصديق مي‌كنيد كه روزنامه شهروند وابسته به جمعيت هلال‌احمر تنها در بخش بودجه به اين جمعيت وابسته است و خط و ربط مطالب و جريان‌سازي‌هاي اين رسانه به طور كامل از سوي اتاق‌فكر جريان اصلاحات هدايت مي‌شود، اما طي روزهاي اخير اتاق فرمان اين رسانه به جايي رسيده است كه تيترها، عكس‌ها و مطالب روزنامه شهروند به بولتن ستاد انتخاباتي دكتر روحاني تبديل شده و از اهداف رسمي جمعيت هلال احمر كيلومترها فاصله گرفته است. اين ماجرا به جايي رسيده كه صداي داوطلبان و امدادگران جمعيت هلال‌احمر را هم در آورده است. رفتار غير‌حرفه‌اي و غير‌قانوني روزنامه رسمي جمعيت هلال احمر در حالي است كه معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد پيش از اين با صدور اطلاعيه‌اي فعاليت‌هاي رسانه‌اي روزنامه‌هايي كه با بودجه عمومي و بيت‌المال ارتزاق مي‌كنند له يا عليه كانديداهاي انتخابات را ممنوع اعلام كرده است.
   حركت بر خلاف اساسنامه اگر به سراغ اساسنامه جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران برويد، مي‌بيند كه اين جمعيت به عنوان مؤسسه‌اي خيريه، غير انتفاعي و داراي شخصيت حقوقي مستقل است كه اهدافي از جمله تلاش براي تسكين آلام بشري، تأمين احترام انسان‌ها و كوشش در جهت بر قراري دوستي و تفاهم متقابل و صلح پايدار ميان ملت‌ها و همچنين حمايت از زندگي و سلامت انسان‌ها بدون در نظر گرفتن هيچگونه تبعيض ميان آنها به عنوان هدف‌هاي آن بر شمرده شده است. بديهي است سياسي‌كاري‌هاي اين جمعيت با عنايت به اينكه با جذب چيزي حدود 2 ميليون داوطلب با كف جامعه در ارتباط است، همچون شمشير دولبه‌اي است كه از يك سو مي‌تواند منجر به مهندسي افكار عمومي شود و از سوي ديگر موجب خدشه‌اي جدي به اعتماد عمومي جامعه‌اي مي‌شود كه اين جمعيت را به عنوان نهادي عام‌المنفعه و فعال در حوزه امدادرساني مي‌شناسند. حالا اما مدت‌هاست ديگر جمعيت هلال احمر به عنوان نهادي امدادي شناخته نمي‌شود؛ چراكه مطالب و تيترهاي رسانه اصلي اين جمعيت يعني روزنامه شهروند هيچ سنخيتي با ماهيت جمعيت هلال احمر ندارد.


    بولتن ستاد انتخاباتي دولت در اطلاعيه اداره كل مطبوعات و خبرگزاري‌هاي داخلي وزارت ارشاد آمده است: مطابق ماده 68 قانون انتخابات رياست جمهوري، انجام هر گونه فعاليت تبليغاتي و همچنين استفاده از وسايل و ساير امكانات وزارتخانه‌ها و ادارات، شركت‌هاي دولتي و مؤسسات وابسته به دولت و نهادها و مؤسساتي كه از بودجه عمومي (‌به هر مقدار) استفاده مي‌كنند و همچنين در اختيار گذاشتن وسايل و امكانات مزبور ممنوع اعلام شده است. با وجود اين كافي است تا طي روزهاي اخير به رسانه‌هاي دولتي و به طور خاص روزنامه شهروند سري بزنيد.  انتخاب عكسي بزرگ از رئيس‌جمهور با تيتر «دوباره براي ايران بياييد»، «پيروزي تدبير» يا تيتر «‌مردم يادشان نرفته» به همراه تصوير بزرگ رئيس‌جمهور نمونه‌اي از ويترين روزنامه شهروند در روزهاي منتهي به انتخابات رياست جمهوري است؛ تيترها و تصاويري كه شايد نمونه‌اش را تنها بتوان در روزنامه ايران ديد. در برابر اين بي‌قانوني‌ها اما نه شخص رئيس‌جمهور و نه معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد، هيچ كدام واكنشي نشان نداده‌اند آن هم در شرايطي كه دولت كنوني مجري قانون است و بايد به دور از هر گونه جناح‌گرايي نسبت به اجراي آن اقدام كند. سكوت دولت در برابر اين بي‌قانوني‌ها، اما شائبه بهره‌گيري از امكانات دولتي به نفع جريان حاضر بر سر كار را موجب مي‌شود.  حجت‌الاسلام محمدجعفر منتظري، دادستان كل كشور در رابطه با خروجي جلسه كميسيون تبليغات در مورد چگونگي استفاده از روزنامه‌هاي دولتي و روزنامه‌هايي كه از بودجه دولتي بهره‌مند هستند، مي‌گويد: تمام روزنامه‌هايي كه دولتي هستند يا از بودجه عمومي استفاده مي‌كنند بايد در چارچوب قانون به همه نامزد وقت بدهد و نمي‌توانند فقط يك نامزد را پوشش دهند. اخبار بعضي كانديدا هاكه بيشتر گفته مي‌شود و بيشتر در اخبار هستند بايد در حد خبر باشد، اما نبايد جنبه تبليغاتي داشته باشد. نحوه نشر خبر و نحوه تيتر نبايد به گونه‌اي باشد كه تبليغ باشد.  بنا به تأكيد دادستان كل كشور طبق قانون انتخابات رسانه و اشخاص مصرحه در ماده 68 قانون انتخابات رياست جمهوري، له يا عليه يك كانديدا نبايد مطلب پخش كنند.    سكوت معنا‌دار رئيس‌جمهور حقوقدان آقاي رئيس‌جمهور حقوقدان است؛ اين بدين معناست كه وي بيش ازهمه به قوانين اشراف دارد و به خوبي مي‌داند روزنامه‌هايي مانند شهروند كه از اموال عمومي اداره مي‌شوند نبايد در حوزه تبليغات ورود يابند و مردم از دكتر روحاني انتظار دارند با عمل به وظيفه قانوني خود لااقل در اين چهار، پنج روز باقي‌مانده به انتخابات جلوي تخلف از قانون را بگیرد.
سایر اخبار این روزنامه
كماندوهاي امريكايي به صورت مخفيانه تروريست‌هاي سوري را آموزش مي‌دهند سرويس‌هاي امنيتي آلمان پناهجويان را مورد بازجويي قرار مي‌دهند طرح احتمالي تحريم ميشل عون ۱۵۶ ناشر از حضور در نمايشگاه كتاب آينده محروم شدند سالم‌سازي مدارس فوتبال با پلمب؟ ترامپ گرفتار طوفان خودساخته سهم تقريباً هيچ زنان از دولت يازدهم زنده باد اخلاق عيادت رهبر انقلاب از آيت الله شاهرودي، پروفسور تربيت و دو مادر شهيد و جانباز روحاني به مناظره دوطرفه دعوت شد لوله به جاي ارائه برنامه! رئيسي: سينه‌ام پر از اسرار است اخلاق اجازه نمي‌دهد مثل ديگران باشم ادامه تكذيب حضور قهرمانان در ستاد روحاني تأكيد جامعه مدرسين بر اصلح بودن حجت‌الاسلام رئيسي هلال احمر يا ستاد بنفش؟! سنا از «واكنش وحشتناك» ايران بترسد دولت يازدهم پرخرج‌ترين دولت ايران معرفي شد شارژ 300ميليارد دلاري زرادخانه سعودي سهام عدالت 10ميليون توماني مگه داريم؟ مگه ميشه‌؟ سپاه در انتخابات دخالت نمي‌كند