هرخانه یک حسینیه‌

فریبا خان احمدی
شیوع دوباره ویروس کرونا و اعمال برخی محدودیت‌ها برای پیشگیری از افزایش مبتلایان و قربانیان باعث شده در ایام ماه محرم بسیاری از هیأت‌های مذهبی به‌خاطرحفظ جان عزاداران از برگزاری تجمعات و سوگواری خودداری کنند، البته در این بین قرار است در اکثر مناطق پایتخت حتی‌الامکان مجالس عزاداری در فضای باز برپا شود. همچنین هیأت‌ها و مساجدی هم که امکان استفاده از فضای باز را ندارند با رعایت تعداد حداقلی و اجرای تمهیداتی به پیشواز محرم رفته‌اند.
برای تهیه گزارش از برنامه‌های هیأت‌های مذهبی در این ایام سری به چند منطقه از تهران زده‌ایم که در ذیل می‌خوانید:
مسجد مرکزی اردبیلی‌ها در چهارراه گلوبندک یکی از قدیمی‌ترین مساجد تهران است که در ایام سوگواری از جمله شلوغ‌ترین مساجد پایتخت نیز به‌شمار می‌رود. طی روزهای گذشته مسجد سیاهپوش شده، صحن و حیاط را با صندلی‌هایی به فاصله یک‌متر و نیم از هم نظم داده‌اند و تونلی جالب از هر نظر برای ضدعفونی کردن حاضران راه‌اندازی شده و همه چیز آماده است برای پذیرایی از سوگواران.


اکبر عقبایی یکی از اعضای هیأت امنای این مسجد درباره برگزاری مراسم عزاداری ایام محرم به«یران» می‌گوید: «امسال وضعیت ما برخلاف سال‌های گذشته متفاوت شده و ما به رسم هر سال عزاداری‌مان را برگزار می‌کنیم اما با چند تفاوت. در کانال‌های مجازی اعلام کرده‌ایم از پذیرفتن افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند یا سالخوردگان و بانوان معذوریم و ترتیبی داده‌ایم که مراسم هر شب به‌صورت زنده در اینستاگرام پخش شود. همچنین زمان برگزاری مراسم را از 2 ساعت به 45 دقیقه کاهش داده‌ایم. امسال برای حفظ سلامت عزاداران جز توزیع ماسک هیچ پذیرایی نخواهیم داشت. تونلی هم درست کرده‌ایم برای ضدعفونی کردن سوگواران و چند دستگاه تب‌سنج هم خریده‌ایم و دمای بدن این عزیزان را اندازه‌گیری می‌کنیم. با توجه به اهمیت دادن به پروتکل‌های بهداشتی، داخل مسجد و حیاط صندلی چیده‌ایم تا به بهترین شکل مسائل ایمنی را رعایت کنیم. در آخر هم باید بگویم چند نفر از عزیزان ما در این هیأت از کارشناسان حوزه بهداشت هستند که در این ایام بر روند اجرای پروتکل‌های بهداشتی نظارت خواهند کرد.»
بین سوگواران ماسک و دستکش توزیع خواهیم کرد
هیأت جوانان مسجد قمر بنی‌هاشم نظام‌آباد یکی از بزرگترین هیأت‌های مذهبی شرق تهران است که به‌گفته اداره‌کنندگانش در ایام محرم به‌طور متوسط در هرشب بین هزار تا 2 هزار نفر در مراسم عزاداری این هیأت شرکت می‌کنند و امسال با توجه به اینکه برخی هیأت‌ها تصمیمی برای برگزاری مراسم محرم به‌دلیل شیوع کرونا ندارند، جمعیت سوگواران در این هیأت بیشتر از سال‌های قبل خواهد شد.
مهدی خادم، یکی از بانیان این هیأت درباره برگزاری مراسم سوگواری ایام محرم می‌گوید: «چند هفته پیش از ماه محرم بزرگان مسجد و هیأت به این نتیجه رسیدند که مراسم را در فضای باز یعنی خیابان برگزار کنیم و به همه سوگواران ماسک و دستکش بدهیم چون هیأت ما زنجیرزنی است پس نیاز دیدیم که حتماً زنجیرها را ضدعفونی کنیم و به سوگواران دستکش بدهیم. ایده‌های خوبی مطرح شد و قرار است از شب اول تا ظهر عاشورا با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی مراسم را برگزار کنیم.»
خادم با اشاره به اینکه امسال هیچ‌گونه پذیرایی در جریان برگزاری سوگواری از عزاداران حسینی صورت نمی‌گیرد، عنوان می‌کند: «در این دهه معمولاً 40 گوسفند برای امام حسین(ع) قربانی می‌شود که از این تعداد گوشت 20 گوسفند بین نیازمندان توزیع می‌شود و بقیه قربانی‌ها بر اساس تصمیم نذرکنندگان تعیین تکلیف می‌شود. قرار گذاشته‌ایم حتی چای یا نوشیدنی‌های دیگر در لیوان‌های یکبار مصرف هم ندهیم تا هیچ شائبه‌ای در بین نباشد. ما همه تلاش‌مان را می‌کنیم که مراسم سوگواری امسال و در این شرایط کرونایی به بهترین نحو برگزار شود.»
امیدواریم نظم سوگواری‌ها از دست‌مان خارج نشود
کربلایی‌های مقیم تهران دو هیأت بزرگ در چهارراه گلوبندک و زیر پل ری به‌نام «انصار» دارند. هر دو هیأت عزاداری هر ساله میزبان عراقی‌های ساکن پایتخت هستند. برگزارکنندگان این هیأت‌ها هم این قول را داده‌اند تا پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند.
موید مرشد، یکی از اعضای هیأت انصار درباره تصمیم هیأت امنا برای برگزاری مراسم سوگواری ایام محرم عنوان می‌کند: «خب شرایط امسال متفاوت از سال‌های پیش است و باید مراقب باشیم جان کسی به‌واسطه کرونا به‌خطر نیفتد. ماهم مثل بقیه هیأت‌ها سعی داریم پروتکل‌های بهداشتی را مو به مو اجرا کنیم، از ضدعفونی کردن فضای عزاداری تا رعایت فاصله یک‌متر و نیم و اجباری کردن ماسک برای شرکت‌کنندگان. قرار است تعداد زیادی ماسک بین سوگواران پخش کنیم و توزیع غذا را هم از دستور کارمان خارج کرده‌ایم، اما باید به این نکته منطقی اشاره کنم که شاید در شب‌های ابتدایی که تعداد سوگواران نسبت به شب‌های پایانی دهه اول محرم کمتر باشد و بتوان نظم و فاصله را رعایت کرد ولی دغدغه ما این است که وقتی جمعیت زیاد شود شاید نظم از کنترل خارج شود؛ بنابراین خود مردم باید رعایت کنند چراکه این پروتکل برای حفظ جان خودشان در برابر کروناست نه چیز دیگر.»
آماده‌سازی مدارس برای عزاداری حسینی
مهدی فاطمی، مداح اهل بیت و یکی از اعضای هیأت امنای هیأت عشاق‌الحسین(ع) محله میدان خراسان از تدابیر ویژه برای برپایی سوگواری ایام محرم و تجربه موفقی که در شب‌های قدر ماه رمضان داشته‌اند برایمان می‌گوید.
«ما در ماه مبارک رمضان با کمک شهرداری یکی از مدارس منطقه 12 را برای شب‌های احیا در نظر گرفتیم و با رعایت همه پروتکل‌های بهداشتی مراسم شب‌های قدر را برگزار کردیم و تجربه بسیار موفقی بود، چراکه حالا با اندوخته قبلی می‌توانیم سوگواری سالار شهیدان را بدون هیچ مشکلی برگزار کنیم.
باید به این نکته هم اشاره کنم که این هیأت متعلق به جانبازان 8 سال دفاع مقدس است و عزیزانی که ما خدمتگزارشان هستیم افرادی هستند که دچار ضایعه نخاعی کمر یا گردن به پایین، شیمیایی‌ها، قطع عضو و روشندلان هستند بنابراین باید فضا طوری باشد که هیچ آسیب احتمالی از کرونا به آنها نرسد.
ما مدرسه «برهان مجرد» را چند روز پیش با قوی‌ترین ضدعفونی‌کننده‌ها گندزدایی و کف مدرسه را موکت کرده‌ایم و با برزنت سقف زده‌ایم تا گرمای هوا عزاداران حسینی را آزرده خاطر نکند. 12 کلاسی را که رو به حیاط هست به جانبازان اختصاص داده‌ایم یعنی هر کلاس دو جانباز. مردم هم در حیاط با فاصله دو متر از هر طرف عزاداری خواهند کرد. از سویی مراسم را عصر برگزار می‌کنیم به مدت 75 دقیقه و قبل و بعد از سوگواری فضای مدرسه با کمک آتش‌نشانی و شهرداری ضدعفونی خواهد شد. هدف ما این است که سوگواری در این شرایط کرونایی کشور بدون هیچ ریسکی برگزار شود و همان‌طور که ماه مبارک رمضان هیچ مشکلی در برگزاری نداشتیم مطمئن هستیم مراسم سوگواری ایام محرم هم با بهترین شرایط خواهد بود.»
بنا بر این گزارش همه هیأت‌های مذهبی سراسر کشور که آمادگی خود را برای برگزاری مراسم ایام محرم اعلام کرده‌اند موظف به اجرای پروتکـــــل  های بهداشتی ستاد ملی مبارزه با کرونا شده‌اند و بخشی از نظارت بر این مراسم هم سازمان تبلیغات اسلامی برعهده گرفته است تا سوگواری این ایام ایمن برگزار شود.



5 و 19