منتظر تصوير ديگري از کابل باشيد

آرمان ملی: پیشروی‌های گروه طالبان در دو هفته گذشته وارد فاز دوم خود شده است. پس از آن‌که طالبان در طول نزدیک به دو ماه، نزدیک به 200 ولسوالی (شهرستان) افغانستان را تصاحب کردند، در فاز دوم، به‌رغم تعهدی که در جریان مذاکرات بین‌الافغانی در قطر و همچنین به آمریکا داده بود که مراکز ولایات (استان‌ها) را هدف قرار نمی‌دهند، حملات خود را بر این شهرهای بزرگ آغاز کردند و در کمتر از یک هفته، کنترل مراکز دو ولایت نیمروز و فراه در غرب افغانستان و در نزدیکی مرزهای ایران از یک سو، و مراکز ولایات جوزجان، سرپل، قندز، تخار، بدخشان، سمنگان و بغلان در شمال این کشور به دست طالبان افتاده است. در یک نگاه کلی به ظرفیت و توان طالبان، که در هفته‌های گذشته و پس از به دست آوردن کنترل 200 ولسوالی و همچنین تلفات سنگینی که به‌رغم این پیش‌روی‌ها در نبرد با نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان و حملات هوایی، رو به اضمحلال رفته بود، تصاحب آسان مرکز ولایات در غرب و شمال افغانستان به راحتی پذیرفتنی نیست و اما و اگرها و تحلیل‌های مختلفی را در بین کارشناسان و شخصیت‌های افغانستانی دامن زده است. آنچه مشخص است، این مناطق همانند بسیاری از ولسوالی‌ها، بدون درگیری و یا با درگیری اندک و پس از عقب‌نشینی نیروهای دولتی در اختیار طالبان گرفته شده و این، به نوبه خود سوال‌برانگیز است. 
  غنی افغانستان را ترک کرد 
 مقامات افغانستان ، یکشنبه اعلام کردند، اشرف غنی استعفا را پذیرفت و این کشور را ترک کرد. منبع در ریاست‌جمهوری افغانستان ،‌ یکشنبه اعلام کرد، اشرف غنی در سایه اوضاع بحرانی افغانستان با استعفاموافقت کرد.او تصریح کرد: اشرف غنی ضمن موافقت با ترک پستش، کشور را ترک کرد.این مقام کاخ ریاست‌جمهوری افغانستان گفت، احتمال وقوع درگیری در کابل وجود ندارد زیرا طالبان تمایلی به خشونت ندارد.این مقام همچنین توضیح داد،‌ اخبار درباره توافق بین طرف‌های افغان بر سر انتخاب علی احمد جلالی، وزیر کشور سابق برای نخست‌وزیری موقت کشور شایعه است.این منبع ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان گفت، بحران کنونی ظرف دو یا سه روز خاتمه می‌یابد.او در عین حال تاکید کرد،‌ اشرف غنی، حمدا... محب، مشاور امنیت ملی و محمود فضلی، رئیس دفتر ریاست‌جمهوری، کابل را به مقصد تاجیکستان و از آنجا به کشور سوم ترک کردند.عبدا... عبدا...، رئیس شورای عالی آشتی ملی افغانستان نیز تایید کرد که رئیس‌جمهور غنی از مقامش کناره گیری و کشور را ترک کرده است.یک منبع نزدیک به طالبان نیز گفته است که ملابردار معاون سیاسی طالبان و رئیس دفتر سیاسی طالبان ریاست عمومی دفتر مقام عالی ریاست‌جمهوری را بر عهده خواهد داشت.به گزارش اسپوتنیک، این منبع گفته است که هیأتی به رهبری ملابردار معاون سیاسی طالبان و رئیس دفتر سیاسی طالبان ریاست عمومی دفتر مقام عالی ریاست‌جمهوری را بر عهده خواهد داشت.پیش از این رسانه‌های تاجیکستان گزارش دادند که محمد اشرف غنی کابل را به مقصد تاجیکستان ترک کرده و از آنجا به کشور سوم خواهد رفت.پیشتر گفته شده بود، غنی با هیأت طالبان نشست برگزار کرده و روند انتقال قدرت را بررسی کرد. 
  طالبان وارد کاخ ریاست‌جمهوری شدند 


 دو تن از رهبران طالبان که در کابل هستند، گفتند، افراد مسلح این گروه بر کاخ ریاست‌جمهوری در افغانستان مسلط شدند. این پس از خروج اشرف غنی از این کشور است.به گزارش اسپوتنیک، جنگجویان گروه طالبان ، یکشنبه وارد کاخ ریاست جمهوری شدند. در کاخ ریاست جمهوری نمایندگان گروه طالبان با اشرف غنی رئیس جمهوری مستعفی افغانستان گفت‌وگو کردند، اما به نظر می‌رسد که به نتیجه مورد نظر نرسیدند و اشرف غنی افغانستان را ترک کرد و گروه طالبان برخی از بخش‌های شهر کابل را گرفتند. یک مقام طالبان به آسوشیتدپرس گفت که این گروه به زودی تشکیل «امارت اسلامی افغانستان» را از کاخ ریاست جمهوری در کابل اعلام می‌کند. 
  گزینه ریاست دولت انتقالی افغانستان 
پیش از این خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد، علی احمد جلالی، وزیر کشور سابق افغانستان به عنوان گزینه ریاست دولت انتقالی انتخاب شده است. کنترل پایگاه بگرام، بزرگترین پایگاه هوایی در افغانستان نیز به دست طالبان افتاد. سخنگوی طالبان از غنی و دیگر رهبران طالبان خواسته تا همکاری کنند. خبرگزاری رویترز به نقل از منابع گزارش داد که علی احمد جلالی، وزیر کشور سابق افغانستان به عنوان گزینه احتمالی ریاست دولت انتقالی این کشور منصوب شد.گفته می‌شود عبدا... عبدا... رئیس شورای عالی آشتی ملی در این روند میانجیگری می‌کند. 
 پایگاه هوایی بگرام در کنترل طالبان 
در همین حال یک مقام افغان گفتند که نیروهای دولتی پایگاه هوایی بگرام را تسلیم طالبان کردند. این پایگاه محل نگهداری ۵۰۰۰ زندانی از جمله نیروهای طالبان و داعش است.درویش رئوفی، رئیس بخش بگرام یکشنبه گفت که با این واگذاری یکی از پایگاه هایی که زمانی تحت کنترل آمریکا بود، در دست شبه‌نظامیان قرار گرفت.پایگاه هوایی بگرام ماه گذشته توسط نیروهای آمریکایی به ارتش افغانستان واگذار شده بود . این تأسیسات در شمال کابل قرار دارد و از سال ۲۰۰۱ پایگاه اصلی نظامی ایالات متحده بوده است. پرسنل نظامی ایالات متحده و نیروهای ائتلاف در ۲ ژوئیه طبق توافق بر سر خروج نیروها ، پایگاه هوایی را ترک کردند.شبه نظامیان همچنین زندانیان را از زندان محلی آزاد کردند. در همین حال ، رسانه ها گزارش دادند که مقامات بگرامپایگاه هوایی را به طالبان واگذار کردند.طالبان گفته بیمارستان‌ها و اورژانس و امدادرسانی می‌توانند به فعالیت خودشان ادامه دهند و نیروهای امنیتی به منازل خود بازگردند.شبکه خبری المیادین از ورود ملا برادر، رهبر طالبان به فرودگاه کابل با وساطت عبدا... عبدا...، رئیس اجرائی دولت و حامد کرزای، رئیس جمهور سابق خبر داده است .الجزیره نیز از حضور نمایندگان طالبان برای مذاکره در کاخ ریاست جمهوری افغانستان خبر داده است. 
  درخواست برای نشست شورای امنیت  
روسیه از درخواست این کشور برای نشست فوق‌العاده شورای امنیت درباره افغانستان خبر داد گرچه گفت که انتظار تغییر زیادی از این نشست نمی‌رود.رویترز اوایل صبح (یکشنبه) به نقل از وزارت کشور افغانستان اعلام کرد نیروهای طالبان از چند جهت وارد کابل شدند. طالبان اما اعلام کرد دستور داده شده تا نیروهای این گروه در دروازه پایتخت کابل بایستند و سعی نکنند با زور وارد آن شوند. در حال حاضر مذاکرات در حال انجام است تا از اتمام فرایند انتقال قدرت با خیال راحت اطمینان حاصل شود. 
 سقوط جلال آباد 
طالبان (یکشنبه) جلال آباد، مرکز ولایت ننگرهار در شرق افغانستان را تصرف کردند. با سقوط جلال‌آباد تنها کابل در اختیار دولت اشرف غنی باقی مانده است.جلال آباد، واقع در قسمت شرقی افغانستان، یکی از دو شهر بزرگ کشور بود که کنترل آن هنوز تحت اختیار دولت افغانستان باقی مانده بود.یک قانونگذار افغان به آسوشیتدپرس گفت که طالبان پس از مذاکره با بزرگان در مورد تسلیم، شهر را تصرف کردند. احمد ولی، ساکن این شهر، به خبرگزاری فرانسه گفت: ما امروز صبح با پرچم‌های سفید طالبان در سراسر شهر بیدار شدیم. آنها بدون جنگ وارد شدند.سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در توئیتر ویدئویی را به اشتراک گذاشت و در توضیحات نوشت: «استقبال ساکنان جلال آباد از مجاهدین». جلال آباد یکی از دو شهر بزرگی بود که در کنار پایتخت کابل، تحت کنترل دولت افغانستان باقی مانده بود. مرکز استان ننگرهار در ۱۱۸ کیلومتری کابل قرار دارد. گزارش‌های مختلف اطلاعاتی آمریکا حاکی از آن است که طالبان می‌تواند پایتخت را در چند هفته آینده تصرف کند.همچنین طالبان ادعا کرده که ولایت دایکندی در مرکز افغانستان را نیز تصرف کرده‌اند.افزایش حملات طالبان در افغانستان پس از خروج آمریکا از این کشور صورت گرفت و پیشروی سریع شبه نظامیان باعث شد واشنگتن در اوایل هفته اعزام مجدد حدود ۳۰۰۰ سرباز را اعلام کرد و جو بایدن، رئیس جمهور، در بیانیه ای شنبه آن را به ۵۰۰۰ نفر افزایش داد.ایالات متحده به همراه چند کشور دیگر از جمله انگلستان، دانمارک، نروژ و کانادا اعلام کردند که نیروهای دیپلماتیک خود را از افغانستان خارج می‌کنند. 
  هشدار آمریکا به طالبان 
 رئیس جمهو آمریکا به طالبان هشدار داد تا مانع این ماموریت نشود و گفت: به نمایندگان طالبان در دوحه گفته‌ایم هر گونه اقدامی که ماموریت و نیروهای ما را در خطر قرار دهد با واکنش «سریع و شدید» آمریکا روبه‌رو خواهد شد. سخنگوی طالبان در سخنانی گفت که بیشتر شهرهای افغانستان بدون جنگ و درگیری تسلیم این گروه شده‌اند. محمد نعیم در گفت وگو با عربی۲۱ اظهار کرد که گسترش نفوذ این گروه طی چند روز گذشته در افغانستان عمدتاً بدون جنگ صورت گرفت.وی اخبار منتشر شده درباره کشته شدن شمار زیادی از نیروهای طالبان در جریان تسلط بر شهرهای مختلف و مراکز ولایت‌ها را تکذیب کرد. 
  سفارت آمریکا تخلیه می‌شود  
منابع امنیتی و دیپلماتیک به سی بی اس نیوز گفته اند، سفارت آمریکا طی ۳۶ ساعت آینده به طور کامل تخلیه خواهد شد و پرسنل آن به جز چند نیروی کلید از افغانستان خارج می‌شوند. این در حالی است که یک مقام دفاعی آمریکا گفت که طالبان در چند روز آینده کنترل شهر چهار میلیون نفری کابل را در اختیار خواهند گرفت. ارتش آمریکا هزاران سرباز را برای تامین امنیت انتقال کارکنان وزارت خارجه آن کشور در سفارت ایالات متحده، به کابل فرستاده است.کسانی که در سفارت آمریکا می‌مانند، ماموران ویژه‌ دایره خدمات دیپلماتیک و امنیتی وزارت خارجه آمریکا و تصمیم‌گیرندگان ارشد، از جمله سفیر هستند. مهندسان امنیتی نیز برای تداوم امر معدوم‌سازی کامپیوترهای حاوی اطلاعات حساس، پایین کشیدن دوربین‌ها، و نیز برچیدن سیستم آژیر خطر از سفارت در آنجا باقی می‌مانند.بقیه کارکنان سفارت و نیز پیمانکاران محلی و خانواده‌هاشان که در انتظار ویزای ویژه مهاجرت آمریکا هستند، به فرودگاه کابل منتقل می‌شوند. قرار است در هواپیمایی در فرودگاه کابل، یک دفتر موقت اضطراری برای صدور ویزا و هماهنگی فرایند تخلیه برپا شود.سه مقام آمریکایی گفتند، مذاکره‌کنندگان واشنگتن در تلاش هستند تا از طالبان تضمین بگیرند که اگر این گروه شبه‌نظامی دولت افغانستان را گرفت و اگر می‌خواهد که بعدا کمک خارجی دریافت کند، نباید به سفارت آمریکا در کابل حمله‌ور شود.هدف از این مذاکرات به رهبری زلمای خلیلزاد، نماینده ارشد آمریکا در امور افغانستان این است که تخلیه کامل سفارتخانه آمریکا همزمان با سقوط سریع شهرها در افغانستان به تاخیر بیفتد.   
  هجوم مردم به بانک‌ها  
 با ادامۀ اوضاع نابسامان و پیشروی‌های طالبان در افغانستان و سقوط ارزش پول افغانی در برابر ارزهای خارجی به‌ویژه دلار، مردم به بانک های کابل هجوم برده‌اند تا پول های خود را از بانک خارج کنند.