آقای زاکانی! ابتدا از خودتان شروع کنید

آفتاب یزد _ یگانه شوق الشعرا:روز گذشته شهردار تهران از تصمیم جدیدی در حوزه مدیریت خود خبر داد. زاکانی به این نکته اشاره کرد که مدیران را قرار است یکساله انتخاب کند. زیرا فعالیت آن‌ها شوخی نیست که بتوان 4 سال مسئولیت را به آن‌ها واگذار کرد.به نظر می‌رسد قبل از اخذ هر تصمیمی باید به نتایج آن و قابلیت عملیاتی بودن این تصمیم توجه کرد. چرا که در حوزه‌های کلان مدیریتی با مدیریت یکساله نمی‌توان برنامه‌های بلند مدت را به عمل رساند و در مدت زمان کوتاه یک ساله، رویکردهای مدیریتی در بسیاری از عرصه‌ها ناقص باقی می‌ماند.
>مدیران را یکساله انتخاب میکنیم
شهردار تهران با اشاره به اینکه انتصاب معاونان و مدیران شهرداری بر اساس شایستگی‌ آنها انجام می‌گیرد، گفت: با مدیران، کارمندان و خودمان تعارف نداریم.شهردار تهران گفت: انتصابات قطعا بر اساس شایستگی‌ها اتفاق می‌افتد چه از درون و یا چه از برون شهرداری البته نقطه آغاز انتصابات از درون شهرداری است.زاکانی در پاسخ به این پرسش که زمان حکم مدیران یکساله یا 4 ساله است؟ گفت: مدیران را یکساله انتخاب می‌کنیم چرا که فعالیت آنها شوخی نیست که بخواهیم 4 سال مسئولیت را به آنها واگذار کنیم و این افراد در یک سال باید وضعیت اقدامات‌شان رصد شود و لحظه به لحظه مورد بررسی قرار گیرد و اگر عملکردشان خوب بود استمرار یابند.وی گفت: البته امیدواریم حکم همه کسانی که انتخاب می‌شوند استمرار یابد تا سال‌ها در کنارشان باشیم ولی به طور کلی با مدیران و کارمندان و با خودمان تعارف نداریم.
> بهتر است آقای زاکانی از خودشان شروع کنند


محمدرضا خباز فعال سیاسی و نماینده ادوار درباره اخذ این تصمیم به آفتاب یزد گفت:« یکی از ارکان مدیریت انتخاب افراد متخصص، متعهد، باتجربه و با سابقه مدیریت موفق است.از سوی دیگر هم مدت مدیریت هر چه طولانی‌تر باشد با رعایت شرایط ذکر شده موفقیت مدیر بیشتر خواهد بود. برای مثال در بازدید از یک مدرسه در ژاپن یکی از دوستان من در بالا سر مدیر آن مدرسه دو عکس را مشاهده کرد و آن‌ها از مقامات نبودند و زمانی که جویا شدیم متوجه شدیم که این دو فرد مدیران قبلی مدرسه بودند و در طول این 4 دهه این مدرسه تنها 2 مدیر داشته است و هر مدیر حدود 20 سال فعالیت کرده است.بنابراین مدیریت طولانی به شرط داشتن شرایطی که اول ذکر شد یکی از نقاط مثبت مدیریت است. به نظر بنده آقای زاکانی با تصمیم جدیدی که دارند بهتر است که به شورای شهر اعلام کنند تا آن‌ها هم آقای شهردار را یکساله انتخاب کنند. یعنی آن‌ها هم سر یک سال اگر از عملکرد شهردار تهران راضی بودند مجدد ایشان را انتخاب کنند در غیر اینصورت در سر یکسال اگر انتخاب نشدند مانند هیئت رئیسه مجلس به کنار بروند و افراد جدید‌تری در جایگاه قرار بگیرند.»
> ثبات مدیریت
استاندار سابق سمنان ادامه داد:« اگر آقای زاکانی این تز را دارند بسیار پسندیده است که از خودشان شروع کنند زیرا به قول شاعر"تا که از خود نگذری /از دیگران نتوان گذشت ".آقای زاکانی باید یک نامه‌ای به شورای شهر تهران بنویسند و اعلام کنند اگر یک چهارم برنامه شان در یکسال عملی نشد عزل شده هستند.متاسفانه ما برای دیگران تصمیم میگیرم نه برای خودمان.من چندی پیش به این نتیجه رسیدم که مدیرانی که می‌خواهند درباره معیشت مردم تصمیم بگیرند باید حقوق و درآمدی در حد معمولی و متوسط داشته باشند. اگر با این میزان درآمد خودشان توانستند زندگی را اداره کنند بعد برای مردم تصمیمات اقتصادی کلان بگیرند. بنابراین اگر کسی می‌خواهد نظری بدهد اول باید ببیند آن نظر برای خودش خوب است یا نه و سپس برای دیگران هم اجرا کند. آقای زاکانی هم باید از خودشان شروع کنند و اگر از خودشان شروع کردند در این صورت این تصمیم خوب است در غیر این صورت کار پسندیده‌ای نیست زیرا ثبات مدیریت یکی از ارکان مهم است.زیرا اگر ثبات نباشد مدیر نمی‌تواند بسیاری از کار‌ها را انجام دهد و دست به برخی از ریسک‌ها بزند. »
> تبعات منفی اخذ چنین تصمیمی بسیار زیاد است
علی صوفی فعال سیاسی نیز در این باره به آفتاب یزد گفت:«مدیران معمولا باید یک زمانی را برای شناخت محیط کاری و آشنایی با کارمندان و چارت سازمانی و تشکیلاتی اختصاص بدهند و سپس مشکلات را پیدا کرده و با استفاده از برنامه ریزی به حل مشکلات و انجام امور بپردازد که این کار نیازمند زمان است.در زمان کم و محدودیت‌ها قطعا چنین پروسه‌ای امکان طی شدن به صورت کامل و دقیق را ندارد. نکته بعدی این است که مدیر باید برای کار کردن انگیزه داشته باشد و باید به مدیران اعتماد شود.زیرا اگر مدیران احساس کنند موقت هستند کار را به صورت روزمرگی پیش می‌برند و انگیزه قوی‌ای برای فعالیت نخواهند داشت.تبعات منفی اخذ چنین تصمیمی بسیار زیاد است زیرا مدیر فرصت و مجال انجام فعالیت را پیدا نمی‌کند.مدیر نیاز دارد با شناخت کامل از محیط کاری و امکانات برنامه ریزی و با زیر مجموعه خود ارتباط مناسبی برقرار کند.اما در زمان اندک قطعا بعد از یکسال مدیر دستاوردی نخواهد داشت.»
> آقای زاکانی عادت کرده که قوانین را به نفع خودش تغییر بدهد
فیاض زاهد یک فعال سیاسی دیگر نیز در این باره به آفتاب یزد گفت:«آیا این تصمیم درباره خود آقای زاکانی هم صادق است؟شرط اول اعمال یک قانون این است که اول برای خود فرد اعمال شود. مثل علامه حلی که خواست درباره نجاست چاه نظر بدهد اول چاه خودش را پر کرد تا وقتی که نظر می‌دهد شائبه تعارض منافع پیش نیاید. در این شرایط نظر آقای زاکانی می‌شود نظر ملانصرالدین که بر بالای منبر رفت و گفت اگر کودکی بر فرش خانه‌ای ادرار کند بهتر است با قیچی آن تیکه از فرش بریده شود. زمانی که به خانه آمد دید تیکه‌ای از فرش بریده شده است از همسرش پرسید دلیل کار را او گفت من به حکم شما در این باره عمل کردم.ملانصر الدین گفت من آن را برای مردم گفته‌ام نه برای خودمان. ظاهرا آقای زاکانی عادت کرده است که قوانین را به نفع خودش تغییر بدهد و واضح است که این حرف‌ها غیر دقیق و غیر علمی است. یکی از اصول اداری ثبات مدیریت است. برای اینکه یکسال برای مدیریت کلان شهری مثل تهران زمان بسیار اندکی است.برای اینکه سیستم کارا شود باید یک نظام شفاف طراحی شود تا کل عملیات تابع یک نظام شفاف شود. یعنی قوانین مزاحم باید حذف شود و قوانین یکدست و در راستای یکدیگر باشد.فرآیند دسترسی مردم به پروانه‌های ساختمانی، رسیدگی به تخلفات،فرآیند توسعه شهری، اصلاح و بهبود مبلمان شهری، دسترسی به یک نظام جامع معماری، تعیین تکلیف زیست شبانه، بررسی نظام حمل و نقل، حل و فصل موضوع آلودگی هوا، مبارزه با فقر و حاشیه نشینی و دیگر موضوعات در این شهر وجود دارد که راهبردهای کلان هستند.»
> حرف‌های پوپولیستی
وی ادامه داد:« برای این راهبردهای کلان قوانین مناسبی باید در شورای شهر در نظر گرفته شود و این قوانین باید با ثبات و ماندگار باشد و با رفت و آمد شهردار‌ها تغییر نکند. الان نظام‌های شهری در شهرهایی مثل لندن، رم، نیویورک،واشنگتن و پکن در طول 20 سال گذشته ثابت بوده است و اگر قوانین جدیدی به آن اضافه شده در جهت اصلاح قوانین قبلی بوده است نه انسداد و از بین بردن قوانین. لذا همه می‌دانند که در
50 سال آینده مجموعه قوانین،ایین نامه ها، شیوه‌های دستیابی و مدیریت شهر به چه گونه است و اصلا نگران نیستند که چه گروهی رای می‌آورد.قدم دوم این است که ثبات مدیریت چنانچه رخ بدهد مسئله نوآوری را از طریق مسیر‌های پیش‌بینی شده محقق می‌کند. مدیریت‌های راهبردی بیشتر نیازمند اصلاح ساختار، قوانین، آیین نامه‌ها و ساختار مالی شفاف است.فعالیت‌ها باید در یک اتاق شیشه‌ای انجام بگیرد که امکان نظارت وجود داشته باشد وگرنه این حرف‌ها که مدیریت یکساله باشد حرف‌های پوپولیستی است که ارزش علمی و کاربردی ندارد و امنیت لازم مدیران را تامین نمی‌کند. توصیه من به آقای زاکانی این است که وقت خود را صرف این امور نکند.»