ابهام در صحبت خبر خالی بودن خزانه در اواخر دولت دوازدهم ادعای خزانه خالی، پاس گل به دشمن در آستانه مذاکره؟

نامه‌ای منتشر شد که در آن عنوان شده در روزهای پایانی دولت دوازدهم آقای روحانی خطاب به رئیس وقت سازمان برنامه از خالی بودن خزانه سخن گفته است.
خبری که حتی خبرگزاری ایرنا نیز آن را منتشر کرد و نوشت: «بر اساس سند تازه منتشر شده از مکاتبات مسئولان دولت دوازدهم، رئیس دفتر رئیس جمهوری پیشین در پاسخ به درخواست رئیس پیشین سازمان برنامه و بودجه مبنی بر اختصاص بودجه برای یک پروژه عمرانی، به نقل از رئیس جمهوری پیشین از خالی بودن خزانه و عدم وجود موجودی در آن سخن گفته است.»
اما در این بین خبرگزاری مهر در گزارشی کاملا متفاوت نوشت که این ادعا کذب و پاس گل به دشمن در آستانه مذاکرات هسته است.
مهر در‌این‌باره نوشت: «نامه‌ای منتسب به دفتر رئیس جمهوری قبلی منتشر شد که در آن عنوان شده در روزهای پایانی دولت دوازدهم، آقای روحانی خطاب به محمدباقر نوبخت، رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه از «تخلیه»!!! شدن خزانه کشور سخن گفته است.


در سوال برانگیز بودن این نامه همین بس که علاوه بر ادبیاتی عجیب و فقدان مهر محرمانه، نشان می‌دهد گویا رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور از وضعیت خزانه مطلع نیست و باید رئیس جمهور وضعیت خزانه را به وی اعلام کند حال آنکه علی القاعده این رئیس جمهور است که وضعیت خزانه را از رئیس سازمان برنامه و بودجه خود استعلام می‌گیرد!
در روزهای اخیر این دومین بار است که مکاتبات و گزارشاتی منتسب به «دولت و سازمان برنامه در دولت قبلی» منتشر می‌شود که یک‌بار به غلط و برخلاف همه محاسبات و اصول اقتصادی ادعای رسیدن قیمت دلار به چند صدهزار تومان را مطرح می‌کنند و یک‌بار برخلاف واقعیت موجود و متناقض با اظهارات مقامات اقتصادی دولت، از خزانه خالی سخن به میان می‌آورند.
انتشار چنین گزارش‌ها و نامه‌هایی آن هم در بحبوحه مذاکرات و در شرایطی که مردم و به ویژه فعالان اقتصادی به برنامه‌ها و تدابیر اقتصادی دولت رئیسی چشم امید بسته‌اند و انتظارات تورمی شان قدری تعدیل شده، بسیار تردید برانگیز است و از انگیزه‌هایی نادرست که قصد ضربه به مصالح ملت و کشور را دارد، حکایت دارد. انگیزه‌هایی که از طرفی به دنبال ارسال سیگنال ضعف به دشمن برای اعمال تحریم‌های بیشتر و از طرفی به دنبال ناامید کردن مردم و فعالان اقتصادی است.
۸ سال پیش زمانی که دولت آقای روحانی بر مسند قدرت نشست، رئیس جمهور به غلط از خالی بودن خزانه سخن گفت که تا سال‌ها به حق مورد انتقاد رسانه‌ها و اهالی اقتصاد واقع شد، و اکنون جای بسی تعجب است که برخی از همان رسانه‌ها با ذوق زدگی در انتشار نامه مردادماه آقای روحانی از یکدیگر سبقت می‌گیرند.
به نظر می‌رسد لزوم ورود دادستان به عنوان مدعی‌العموم و نیز نهادهای امنیتی و اطلاعاتی برای برخورد با ناشران چنین گزارش‌های سراسر اشتباهی که تشویش اذهان عمومی، ناامیدی مردم و ارسال پیام ضعف به دشمن را هدف قرار داده است- چه درون دولت و چه برون دولت باشند- ضروری به نظر می‌رسد.
از رئیس جمهوری هم انتظار می‌رود با ناشران این گزارش‌ها و نامه‌های سراسر اشتباه اگر درون دولت هستند به شدت برخورد کند که شائبه خالی کردن شانه‌های مسئولین دولت از زیر بار مسئولیت به بهانه غلط خالی بودن خزانه برطرف شود.
آیا ادعای خالی بودن خزانه از لحاظ اقتصادی درست است؟
در روزهای اخیر خاندوزی، وزیر اقتصاد در صفحه شخصی خود در شبکه‌های اجتماعی بارها به صراحت اذعان کرد که تامین بودجه شهریور و مهر ماه کل کشور بدون استقراض از بانک مرکزی و در مهرماه حتی بدون فروش اوراق بدهی به نحو مقتضی صورت گرفته است.
به این ترتیب اکنون سوال اینجاست در شرایطی که خزانه خالی بوده، چگونه دولت سیزدهم توانسته بودجه اولین ماه (شهریور) در دوره مدیریت خود در کشور را بدون خلق پایه پولی و بدون ایجاد بدهی تامین کند؟!
از طرفی سید مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه نیز بارها در این روزها از عدم ایجاد پایه پولی جدید و حتی کاهش پایه پولی خبر دادند. بازهم سوال اینجاست که در شرایط تخلیه بودن خزانه، چگونه دولت سیزدهم توانسته بدون استقراض هزینه‌های بودجه عمومی یک ملت را تامین کند؟
ضمن اینکه در کشوری با مختصات اقتصادی و ظرفیت‌های بزرگ و منحصر به فردی چون ایران اساساً طرح ادعای خالی بودن خزانه هیچ جایگاهی ندارد.
به عنوان مثال طبق گزارش دیوان محاسبات دولت سالانه ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان یعنی معادل نیمی از نقدینگی کشور، یارانه پنهان در کشور توزیع می‌کند و یا دارایی‌های دولت بیش از ۱۲ هزار هزار میلیارد تومان یعنی ۳ برابر نقدینگی امروز کشور برآورد می‌شود، پس بنابراین طرح ادعای خالی بودن خزانه نه با شرایط دولت و نه با اظهارات دولتمردان سازگار نیست و به جز انگیزه‌های خسارت آمیز پشت پرده، هیچ احتمال دیگری نمی‌توان برای این گزارش‌ها و نامه‌ها و ادعاهای غلط یافت.
سایر اخبار این روزنامه
شهرداری تهران اسیر فامیل‌بازی شده است؟ حاشیه‌های داماد آقای شهردار پیمان مولوی فرهنگ اپوزیسیون شدن بعد از پایان دوره مدیریت مسائل داخلی اردوغان را از قله قدرت پایین می‌آورد؟ آنکارا؛ عدول از «تنش صفر به تنش صد» با همسایگان آیا جشنواره جهانی فیلم فجر در فیاپف باقی می‌ماند؟ عواقب یک تصمیم برای سینماگران تاکید رئیسی بر برگرداندن اعتماد به بازار سرمایه بورسی‌ها از ریسمان قرمز و سبز می‌ترسند! «ابتکار» چالش‌ حل بحران‌ها در شرایط سخت را بررسی کرد در انتظار هماهنگی تیم اقتصادی قطع ناگهانی توزیع بنزین در جایگاه‌های سوخت شرایط به حالت عادی بازگشت ابهام در صحبت خبر خالی بودن خزانه در اواخر دولت دوازدهم ادعای خزانه خالی، پاس گل به دشمن در آستانه مذاکره؟ امیرعبداللهیان در نشست مطبوعاتی با وزیر خارجه پاکستان: با تمامی طرف‌ها در افغانستان در تماس هستیم قطع ناگهانی توزیع بنزین در جایگاه‌های سوخت شرایط به حالت عادی بازگشت زور قانون هم به صداوسیما نرسید ۱۵ میلیارد حق‌پخش ورزش در سال ۹۹ پرید! چین: زیردریایی اتمی آمریکا در دریای چین جنوبی چه می‌کرد؟ بان کی مون: چین به تحقق آرمان‌های سازمان ملل کمک کرد