جگر آتش‌زدن جنس قاچاق را نداریم!

قاچاق کالا در هیچ دولتی راه‌حل نداشته است، هرچند دستورالعمل و بوق و هیاهو و مدال افتخار و نمایش زیاد داشته است. ظاهراً آن کس که قاچاق می‌کند، فکر همه جایش را کرده است ‌و سهم همه را می‌دهد تا راه‌حل به ذهن هیچ‌کس خطور هم نکند یا جگر اجرای راه‌حل نداشته باشد. پیش از این رهبر انقلاب گفته بودند جنس قاچاق را آتش بزنید و اخیراً اضافه کردند که در دستگاه خردکن بریزید. این راهبرد نشانه شناخت آن مافیای تودرتویی است که از مبدأ تا مقصد کار وزین قاچاق را به شکلی آبرومند و سودمند بر عهده گرفته است و یک نمایش سبکی هم این وسط برای سرگرمی دستگاه‌های مبارزه با قاچاق به روی صحنه می‌برد. دستگاه‌های مسئول نهایتاً آنچه را که در این بگیر و ببند به اسم قاچاق از قاچاقچی می‌گیرند، در یک روند دیگر دوباره وارد بازار ‌می‌کنند تا تأثیری که علیه تولید داخلی دارد، به خوبی به اجرا درآید!
حالا رئیس دولت سیزدهم یک دستورالعمل چند بندی برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز عطف به سخنان رهبری داده است که اتفاقاً آن «آتش زدن و خرد کردن» در هیچ کدام از بند‌ها نیست و در واقع دستور « تدوین دستورالعمل» است.
باید دید در آن دستورالعمل‌‌‌هایی که بالاخره این دولت می‌خواهد تدوین کند، حرفی از آتش زدن جنس قاچاق می‌آید یا نمی‌آید. نکته اینجاست که دولت‌های قبلی نیز بدون دستورالعمل نبوده‌اند بلکه جگر آتش‌زدن جنس قاچاق را نداشته‌اند. البته جگر واقعی، منظور اخلاص و تدبر و فهم مدیریت کلان این معضل است.
در هرحال نکته مثبت دولت سیزدهم نسبت به دو سلف خود، نیت خالص نسبت به اجرای دستورات رهبری است و این امید می‌رود که در دستورالعمل جدید، برای فروکاستن قطعی و یقینی از میزان قاچاق به آن راهبرد مدبرانه آتش زدن جنس قاچاق در لحظه کشف عمل شود.


در متن ابلاغیه رئیس‌جمهور از جمله آمده است:
۱. وزارت کشور با فوریت نسبت به فعال کردن و ساماندهی بازارچه‌های مرزی به‌منظور تبادل قانونمند و ضابطه‌مند کالا در این اماکن اقدام و بر نحوه فعالیت آنها نظارت کنند.
۲. سازمان مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی با تدوین برنامه جامع و عملیاتی کردن آن حداکثر در مدت یک ماه با رویکرد پیشگیری از ورود کالای قاچاق از این مناطق به سرزمین اصلی اقدام کند.
۳. ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با همکاری وزارت کشور ظرف حداکثر یک ماه نسبت به تدوین دستورالعمل ساماندهی کالای ملوانی و کولبری اقدام کند، به گونه‌ای که اشخاص مجاز، نوع و میزان کالا، تعداد دفعات و ضوابط و مقررات حاکم بر این موضوع شفاف و عملیاتی شود.
۴. به‌منظور پیشگیری و مقابله سامانه‌محور در مبارزه با قاچاق کالا و رسیدگی دقیق و فوری به جرائم و تخلفات این حوزه، دستگاه‌های مسئول با محوریت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز سامانه‌های جامع تجارت، گمرکات کشور و دیگر سامانه‌های موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را با فوریت تکمیل و عملیاتی کرده و ارتباط بین سامانه‌‌‌‌ها را برقرار کنند و تمامی اطلاعات مورد نیاز در این سامانه‌‌‌‌ها بارگذاری شود؛ به گونه‌ای که زنجیره ورود، کشف، رسیدگی و تعیین تکلیف اموال قاچاق به‌صورت برخط قابل‌بهره‌برداری و رصد باشد و بازرسی ویژه پیشرفت کار دستگاه‌‌‌‌هایی را که همکاری بایسته ندارند، معرفی کند تا برخورد لازم صورت گیرد.
۵. همه دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی موظفند با به‌کارگیری تمامی توان و ظرفیت‌های موجود و همکاری و هم‌افزایی بین بخشی سرشاخه‌‌‌‌ها و عوامل فعال در حوزه قاچاق، به‌ویژه قاچاق سازمان‌یافته را شناسایی و به مراجع ذی‌صلاح معرفی کنند.
۶. سازمان تعزیرات حکومتی و دیگر نهادهای مسئول با دقت، فوریت و بدون اغماض و با کمک ضابطان قضایی، احکام صادره را با رویکرد ضربه زدن به منابع مالی شبکه‌های قاچاق اجرا کنند.
۷. پیرو اعلام قبلی در خصوص تعیین تکلیف کالاهای موجود در انبارهای سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی و گمرکات کشور، ضمن تشکر از اقدامات انجام شده توسط سازمان مذکور، دادگستری‌‌‌‌ها و سازمان تعزیرات حکومتی، پیگیری‌های لازم در جهت تسریع در رسیدگی و تعیین تکلیف پرونده‌‌‌‌ها و اموال باقی‌مانده از طریق سازمان تعزیرات حکومتی و دادگستری‌‌‌‌ها به عمل آید.
۸. وزارتخانه‌های صمت، جهاد کشاورزی، اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و بانک‌های عامل و سایر دستگاه‌های ذی‌ربط باید در صدور مجوز برای واردات قانونی کالاهای مجاز و تأمین ارز و تسهیلات مورد نیاز، با رعایت دقت لازم در ضوابط و مقررات قانونی، امور مربوط را سریعاً به انجام رسانده تا از رسوب بی‌جهت کالا در گمرک و متروکه شدن این قبیل کالا‌‌‌ها اجتناب شود.