در نشست خبری مشترک معصومه ابتکار و نماینده سازمان ملل در ایران مطرح شد آزادسازی موصل بابی تازه برای مقابله جدی‌تر با گرد و غبار

در شرایطی که زابل در جنوب شرقی ایران در گرد و خاک غرق می‌شود و هزار و 5 نفر را راهی بیمارستان می‌کند، گری لوئیس نماینده مقیم سازمان ملل در ایران از حضور نمایندگان و کارشناسان ۳۰ کشور در ایران برای مقابله با گرد و غبار خبر می‌دهد و معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست آزادسازی موصل را بابی تازه در فعالیت‌های ایران و عراق برای مقابله با پدیده گرد و غبار می‌داند.
خشک‌سالی بر ایران و کشورهای همسایه‌اش سایه افکنده است. سایه‌ای که گاه و بی‌گاه از شرق و غرب تا مرکز ایران را زیر سایه گرد و غبار خود می‌‌برد. تهران، کرمانشاه، ایلام، خوزستان، سیستان و بلوچستان،‌ کرمان و ... شهرهایی هستند که با این پدیده دست و پنجه نرم می‌کنند ولی استان‌هایی چون خوزستان و سیستان و بلوچستان از این پدیده بیش از سایر نقاط ایران رنج می‌برند. به گفته لوئیس، نماینده مقیم سازمان ملل در ایران، پدیده گرد و غبار اثرات سویی بر سلامت، آموزش و اقتصاد ایران داشته است. قطع شدن برق، اختلال در حمل و نقل و پروازها و تعطیلی مدارس همگی نشات گرفته از گرد و غبار است. همانطور که ایرانیان با این پدیده مواجه هستند، بسیاری از انسان‌ها در سایر نقاط دنیا از اثرات ناشی از گرد و غبار تاثیر می‌پذیرند. او گفت: با توجه به اهمیت این موضوع، دسامبر سال گذشته مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را در حوزه گرد و غبار به تصویب رساند که در آن به برگزاری اجلاس مقابله با گرد و غبار در ایران اشاره شده بود. وی با اشاره به تعداد شرکت‌کنندگان کنفرانس بین‌المللی مقابله با گرد و غبار گفت: سازمان ملل از تعداد بالای شرکت‌کنندگان اجلاس بسیار خوشحال است. در ابتدا از ۵۸ کشور برای حضور در کنفرانس دعوت شد که ۳۰ کشور اعلام آمادگی کردند. بسیاری از کشورها در سطح وزرا حضور خواهند داشت و از بسیاری از کشورها نمایندگان و کارشناسان به ایران اعزام می‌شوند. افزون بر این کارگزاری‌های سازمان ملل در اجلاس شرکت می‌کنند.
چارچوب‌های یک عملیات اجرایی مشترک با دولت عراق تدوین شد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور در نشست خبری «کنفرانس بین‌المللی مقابله با گرد و غبار، چالش‌ها و راه‌حل‌ها» گفت: روز دوشنبه دوازدهم تیرماه افتتاحیه این اجلاس مهم در تهران برگزار خواهد شد که برای کشور ما و منطقه رخداد مهمی است. معصومه ابتکار افزود: کانون‌های گرد و غبار هم از نظر تعداد و هم از نظر شدت در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده است و تاثیرات مختلف اقتصادی و بهداشتی بر جا گذاشته است. ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران نیز در در این زمینه آسیب‌های بسیاری دیده و تحت تاثیر این توفان‌ها قرار داشته‌ایم و همین موضوع باعث شده موضوع گرد و غبار در دستور کار ما قرار بگیرد تا حدی که اولین سفر خارجی من در سال ۱۳۹۲ به کشور عراق بود که پیرامون گرد و غبار در سطوح مختلف با رئیس جمهوری، نخست وزیر و وزرای مختلف عراق مذاکراتی داشتیم. وی افزود: از دو ماه پیش چهارچوب‌های یک عملیات اجرایی مشترک با دولت عراق تدوین شد. ماه گذشته وزیر محیط زیست عراق در تهران تفاهم‌نامه و برنامه مشترک اجرایی را امضا کرد که بر اساس آن ۲۰۰ هکتار مزرعه توان‌افزایی در خاک عراق به ایران داده می‌شود تا از ابعاد مختلف سنجش کیفیت هوا، پیش‌بینی، نحوه مدیریت عرصه سرزمینی، تثبیت خاک، نهال‌کاری، مالچ‌پاشی و … را در مجموعه مورد توجه قرار دهیم. رئیس سازمان محیط زیست تاکید کرد: امیدواریم با آزادسازی موصل و حذف داعش از خاک عراق فضای مناسبی فراهم شود تا کارهای بیشتر و بهتری برای مقابله با گرد و غبار انجام دهیم. ابتکار گفت: عراق تنها کشوری نیست که ما از کانون‌های گرد و غبار آن تاثیر می‌پذیریم. عربستان سعودی هم از کشورهایی است که کانون‌های گرد و غبارش تاثیر مستقیم روی ایران دارد. ترکیه نیز با فعالیت‌هایی همچون سدسازی که انجام می‌دهد تاثیر غیرمستقیم روی ما دارد و از سمت شمال شرقی نیز صحرای قره قوم روی شهرهایی مثل مشهد تاثیر گذار است. علاوه بر همه این‌ها در سیستان نیز با کشور افغانستان تاثیرات متقابل داریم. وی افزود: اجلاس بین‌المللی مقابله با گرد و غبار با همکاری و پشتوانه سازمان ملل متحد و چندین قطعنامه این سازمان که با پیگیری ایران مصوب شد برگزار می‌شود. در این اجلاس مهم‌ترین مسئله تبادل تجربیات و چالش‌ها و راه‌حل‌ها خواهد بود. کشور ما نیز تجربیات قابل ارائه‌ای دارد. همکاری‌های بین‌المللی، ساز و کارهای حقوقی، فنی و مالی هم بررسی خواهد شد.


رئیس سازمان محیط زیست تاکید کرد: به این نکته هم باید توجه کرد که از نظر ما روند فزاینده توفان‌های گرد و غبار یکی از نتایجی است که در اثر تغییر اقلیم و گرمایش زمین تشدید می‌شود. افزایش دمای اخیر در شهرهای ما و دیگر نقاط کشور نشانگر این موضوع است. موضوعی که باعث شد یک نشست تخصصی در مراکش پیرامون گرد و غبار و تغییر اقلیم داشته باشیم و اکنون نیز مهم است که از همه ظرفیت‌ها همچون کنوانسیون تغییر اقلیم، توافق پاریس و کنوانسیون رامسر که به دلیل حفاظت تالاب‌ها اهمیت بسیار دارد استفاده کنیم. ابتکار افزود: همکارانمان در داخل کشور در ارتباط با برگزاری این اجلاس ستاد ملی گرد و غبار، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت امور خارجه، وزارت کشور و وزارت راه و سازمان هواشناسی هستند و در این اجلاس نیز حضور خواهند داشت. وزیر امور خارجه و وزیر نیرو تا کنون حضور خود را در اجلاس قطعی کرده‌اند. وی در پایان گفت: ما در پایان اجلاس یک بیانیه تخصصی و توصیه‌های تخصصی هم خواهیم داشت و تنها در سطح سیاسی نخواهد بود و نتایج فنی هم خواهد داشت که کشورها می‌توانند از آن بهره عملی بگیرند. ابتکار در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا کنفرانس منجر به پاسخگویی و کنترل کانون‌های گرد و غبار در کشورهای منطقه همچون عربستان خواهد شد یا خیر گفت: همه کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی هم به این کنفرانس دعوت شده‌اند و با توجه به اینکه سازمان‌های منطقه‌ای مثل راپمی هم در سطح دبیرکل در کنفرانس حضور دارند امیدواریم که این کنفرانس پاسخ منطقه‌ای خوبی به دنبال داشته باشد. وی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چرا باید چنین کنفرانسی که خروجی مشخصی ندارد با هزینه بسیار سنگین به کشور تحمیل شود گفت: هزینه برگزاری این کنفرانس با سازمان ملل متحد است و میزبانی چنین کنفرانسی برای ما یک امتیاز محسوب می‌شود. هر کشوری که تحت تاثیر کشورهای دیگر باشد می‌تواند مطالبه‌گری داشته باشد اما خوشبختانه کشور ما تاثیر سوء در حوزه گرد و غبار و محیط زیست روی کشورهای دیگر ندارد. ما در این زمینه دستاوردها و پیشرفت‌های خوبی داشتیم که قبلاً در گزارش‌هایی آن را ارائه کرده‌ایم.
کنفرانس سه روزه گرد و غبار فرصت همکاری‌های دو جانبه یا چند جانبه را فراهم می‌کند
رئیس سازمان محیط زیست در پاسخ به پرسشی درباره نامه فعالان مدنی ایران در اعتراض به سدسازی ترکیه که منجر به خشکی هورالعظیم و گرد و غبار در ایران شده نیز توضیح داد: نهادهای مدنی ایران خیلی فعالند. در فضایی که دولت یازدهم فراهم کرده رشد کمی و کیفی هم داشته‌اند و الان سازماندهی داخلی خود را به شکل شبکه دارند؛ بنابراین از نظر انعکاس مطالبات مردم نهادهای پرقدرتی هستند. کمپینی را آغاز کرده‌اند که در آن نگرانی‌شان از تاثیرات فعالیت‌های عظیم سدسازی در کل منطقه را مطرح کرده‌اند. توقع این است که این مسئله واقعاً دیده شود و حق‌آبه‌های رودخانه‌های اصلی و تالاب‌ها پیش‌بینی شده باشد تا اثرات بد روی نواحی پایین‌دست از جمله در جنوب، تالاب‌ها و سواحل جنوبی کمتر باشد. کما اینکه الان هم اثرات این فعالیت‌ها روی مسئله گرد و غبار در ایران رخ داده است. چندین مورد از طریق وزارت امور خارجه نگرانی‌های خود را منعکس کرده‌ایم و امیدواریم سازوکار مشترکی فراهم و نگرانی‌های ما رفع شود. معاون رئیس جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره میزان سهم کانون‌های داخلی و خارجی در گرد و غبار نیز گفت: آمار ما بر اساس آنچه ستاد ملی گرد و غبار اعلام کرده نشان می‌دهد بین ۷۵ تا ۸۰ درصد وقایع گرد و غبار منشا خارجی دارند. مثلاً در خوزستان ۲۸ مورد گرد و غبار در سال ۹۵ ثبت شد که تنها چهار مورد منشا داخلی داشت و باقی موارد دارای منشا خارجی بود.
سایر اخبار این روزنامه
در نشست خبری مشترک معصومه ابتکار و نماینده سازمان ملل در ایران مطرح شد آزادسازی موصل بابی تازه برای مقابله جدی‌تر با گرد و غبار «ابتکار» تفاوت نگاه اصولگرایان و اصلاح‌طلبان به جدال‌های کلامی اخیر این دو جریان را بررسی می‌کند پراید واقعا تا پایان سال 97 از چرخه تولید خارج می شود؟ حکایت تکراری پایان ارابه های مرگ جلال خوشچهره برد «دیپلماسی تعامل» در اجلاس نیویورک دو دفتر دیپلماتیک ایران در خجند تاجیکستان تعطیل شد تهران- دوشنبه؛خیلی دور،خیلی نزدیک جریمه 50 هزار تومانی تا مصادره اموال درانتظار تولید کنندگان ماری‌جوانا خار این «گُل » دودش است! انجمن صنفی مترجمان تهران، دوره آموزش ترجمه برگزار می‌کند صید مترجم از کلاس از درس! دادستان کل کشور در نشست خبری مطرح کرد دستگاه قضائی با اهانت به رئیس جمهوری برخورد قاطع می کند محمد درودیان در گفت‌وگو با «ابتکار» از اعتبار اسناد تاریخی می‌گوید مورخ، مهم‌تر از سند تاریخی اسحاق جهانگیری: برخی نمی‌توانند عصبانیت خود را از رای مردم نادیده بگیرند لنگ لنگان اما ثابت قدم آیت‌الله مکارم شیرازی: بیان مطالب توهین آمیز و تفرقه‌افکن زشت و ناپسند است سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس خبر داد ارائه طرح دو فوریتی مقابله با اقدامات سنای آمریکا در جلسه امروز مجلس چشم‌انداز عراق پس از داعش