مدیریت هیجان در بازار ارز

گروه اقتصادی / بررسی‌ها نشان می‌دهد مداخله مؤثر بانک مرکزی و مدیریت هیجانات بازار التهابات ارزی در چند روز گذشته که بیشتر ناشی از هیجانات معامله‌گران و سفته‌بازان بود، فروکش کرده و دیگر خبری از صف‌های طویل مقابل صرافی‌ها نیست.
بانک مرکزی پس از معرفی اوراق گواهی سکه در هفته گذشته، دیروز نیز از ابزار جدید خود با عنوان اوراق گواهی ارزی رونمایی کرد. بنابراین گزارش، طبق اطلاع رسانی‌های قبلی، از روزگذشته فروش اوراق گواهی ارزی از سوی بانک مرکزی آغاز شده است و هر فرد بالای 18 سال می‌تواند به میزان 4000 دلار از این اوراق خریداری کند.
در این خصوص، بهزاد لامعی، معاون اداره صادرات بانک مرکزی، در ‌‌یک گفت‌وگوی تلویزیونی به تشریح وضعیت بازار ارز کشور پرداخت و گفت: در کشور دو بازار رسمی و غیررسمی داریم که سهم بازار غیررسمی نامشخص و درعین‌حال غیرشفاف است، از سوی دیگر بازار رسمی شفاف، بزرگ و محلی برای تأمین نیازهای کشور است که متأسفانه توجه بیشتر رسانه‌ها به بازار غیررسمی بوده که عرضه‌کنندگان و تقاضاکنندگان متفاوتی دارد و در آن خرید و فروش ارز تابع ریسک است. 
وی افزود: در روزهای اخیر شاهد بودیم که هیجانات جامعه، جابه‌جایی منابع بین بازارهای موازی، عوامل روانی و افزایش قابل‌توجه خبرهای منفی باعث افزایش تقاضا و شکل‌گیری روند صعودی در بازار غیررسمی ارز شد.


کاهش صف‌ خرید دلار با اقدامات بانک مرکزی
این مقام مسئول در ادامه سخنان خود به اقدامات بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز پرداخت و گفت: بانک مرکزی با آگاهی نسبت به تقاضای ایجاد شده، میزان عرضه ارز در سامانه نیما را افزایش داد، به‌گونه‌ای که در حدود بیست روز اخیر، به طور متوسط روزانه دوبرابر میزان تقاضا، در سامانه نیما ارز عرضه شده است که میانگین متوسط وزنی حواله‌های سامانه‌های نیما بین 27 هزار و 500 تا 27 هزار و 600 تومان بوده است.
وی کنترل صفوف مقابل صرافی‌ها را دیگر اقدام اثربخش بانک مرکزی برای مدیریت بازار دانست و گفت: ابتدا به دلیل سهولت، سامانه برخط بازار متشکل معاملات ارز شکل گرفت تا مردم به‌راحتی نوبت خود را دریافت کرده و در زمان مشخص به صرافی‌ها مراجعه کنند.
معاون اداره صادرات بانک مرکزی افزود: عرضه ارز در 40 شعبه شبکه بانکی، از دیگر اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز است و مقرر است درآینده نزدیک، سپرده‌گذاری ارزی نزد بانک‌ها نیز نهایی شود.
یکی از روش‌‌هایی  که دلالان ارز برای دامن زدن به التهابات بازار انجام می‌دهند، تولید و انتشار روزانه هزاران مطلب در خصوص موضوع ارز در شبکه‌های اجتماعی است.اخیراً نیز موضوعی جالب توجه در برخی از این شبکه‌ها رواج یافته است که بیان می‌کند قیمت دلار متناسب با رقم اختلاف نرخ تورم میان تورم حاکم بر اقتصاد امریکا و ایران (درآمد ریالی هزینه دلاری) رشد خواهد کرد که مورد تأیید کارشناسان نیست.
عرضه اوراق ارزی، ابزار جدید بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز
طبق نظر کارشناسان اقتصادی نیز در شرایطی که بخشی از تقاضاهای موجود در بازار ارز از نوع تقاضای احتیاطی است و نیاز واقعی برای واردات محسوب نمی‌شود، استفاده از این ابزار جدید می‌تواند جایگزینی برای رجوع به بازار ارز باشد و از آنجا که دردسرهای تأمین ارز از صرافی‌ها و دلالان اعم از حضور در صف‌ها، نگرانی بابت تقلبی بودن ارز دریافتی، کسر مالیات، حذف یارانه و سایر موارد را ندارد، می‌تواند برای بخش زیادی از متقاضیان جذاب باشد.
اوراق ارزی چقدر سود خواهد داشت؟
معاون اداره صادرات بانک مرکزی یادآور شد: در این حالت روند ارز ممکن است افزایشی باشد که آنگاه مشتری معادل بازده آن را دریافت می‌کند، اما از دیگر سو ممکن است ارز افزایش نیافته باشد و این اوراق نیز سودی ندارد.
لامعی در ادامه به شیوه مدیریت بازار ارز از سوی بانک مرکزی پرداخت و گفت: برای مدیریت بازار ارز بانک مرکزی با توجه به ابزارهایی که در اختیار دارد یا ابزارهای جدیدی که می‌تواند ایجاد کند، لازم است سمت عرضه ارز یا تقاضای ارز را مدیریت کند.