بازی گردانی چین در همسایگی ایران

سیاوش پورعلی
برجام  حتما یکی از موضوعاتی بود که در گفت‌وگوهای اخیر آقای امیرعبداللهیان با مسئولین عمانی و قطری مورد بحث بود ولی تمرکز گفت‌وگوهای اخیر بیشتر روی مسائل منطقه بود تا برجام و اظهارات وزارت امور خارجه آلمان نیز این را تأیید می‌کند. اگر این گفته درست باشد و تنها اختلاف باقی مانده میان ایران و غرب برای احیای برجام موضوع پرونده پادمانی باشد، این خود مانع بزرگی است که گذشتن از آن کار ساده‌ای نیست. علاوه بر اختلافات مربوط به پرونده پادمانی فاصله بین غرب و ایران در مورد برجام زیاد شده است اما اگر آنچه آقای کمال خرازی گفته‌اند درست باشد یعنی اگر تنها اختلاف باقی مانده میان ایران و غرب برای احیای برجام موضوع پرونده پادمانی باشد، این نشان‌دهنده عقب نشینی ایران از برخی از خواسته‌های خود است. با این حال برجام همواره جنبه‌های مختلفی داشته است که یکی از آنها جنگ رسانه‌ای است. لذا نباید ما به حرف‌های طرفین که برای تاثیر روی افکار عمومی گفته می‌شود، ذوق زده یا مایوس شویم.
 در روابط بین المللی کانال رابطه بین رقیب یا دشمن باید همواره وجود داشته باشد و این در مورد گفت‌وگوهای ایران و عربستان نیز صادق است. در برخی از موارد ایران و عربستان می‌توانند با یکدیگر همکاری کنند، چنانکه آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در زمان جنگ سرد با یکدگر همکاری می‌کردند ولی ایران باید هدف اصلی سیاست خارجی عربستان را همیشه مدنظر داشته باشد.
اظهارات ریاض در مورد تهران بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد چون هدف اصلی رژیم حاکم در عربستان سعودی مهار و به حاشیه کشاندن ایران و در صورت ممکن حذف ایران به عنوان بازیگری مطرح و قدرتمند است. عربستان برای رسیدن به این هدف اصلی خود از تمام ابزار، از جمله گفت‌وگوهای سیاسی استفاده خواهدکرد.