منافع همکاری ایران و عمان برای هر دو کشور


  گروه سیاسی: سفر مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشورمان به عمان در میانه مذاکرات ایران و آمریکا و رنج بردن خاورمیانه از بحران‌های بزرگ و بازآرایی موازنه قوا در منطقه، تعمیق مناسبات تهران و مسقط به سطح راهبردی را کلید زد. مسعود پزشکیان در جریان سفر به عمان علاوه بر دیدار با هیثم بن طارق سلطان عمان با محمود آل سعید معاون نخست‌وزیر در امور کابینه و بدر بن حمد البوسعیدی وزیر امور خارجه این کشور دیدار داشت. سران سیاسی دو کشور بر لزوم در پیش گرفتن راهبرد تعاملات به سطح استراتژیک و تعمیق همکاری‌ها تاکید کردند.  به گزارش «تجارت»، سران سیاسی هر دو کشور به طور ویژه از گسترش همکاری‌ها استقبال به عمل آوردند. پزشکیان دیروز با اشاره به اراده رهبران دو کشور برای توسعه روابط، تقویت مناسبات دوجانبه را در جهت تامین منافع مشترک ایران و عمان ضروری دانست و تأکید کرد: ظرفیت‌های فراوانی در هر دو کشور برای گسترش همکاری‌ها وجود دارد. بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان نیز در گفت‌وگو با رسانه‌ها بر عمق و پیشینه تاریخی روابط میان کشورش و جمهوری اسلامی ایران تاکید و اظهار کرد که این روابط دیرینه، مبتنی بر احترام، اعتماد متقابل و همکاری مثبت میان دو کشور همسایه است؛ روابطی که همواره در راستای منافع ملت‌های دو کشور و منطقه به طور کلی بوده است.

نقش میانجی‌گری عمان و تثبیت روابط ویژه تهران - مسقط
بدون تردید مهم‌ترین و برجسته‌ترین تصویر کشور عمان برای عموم مردم ایران و ناظران سیاسی ایرانی در ارتباط با نقش میانجی‌گری‌ای است که مسقط در برهه‌های حساس تاریخی بر عهده گرفته است. سفر اخیر رئیس‌جمهور کشورمان و هیات همراه او به مسقط در میانه مذاکرات ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان به وضوح این موضوع را بیش از بیش برجسته کرده است. به نظر می‌رسد در جریان سفر اخیر پزشکیان پیام‌هایی در ارتباط با ابتکار عمان در مذاکرات ایران و آمریکا منتقل شده باشد. به وضوح در جریان سفر اخیر هیات سیاسی کشورمان به عمان جایگاه و روابط ویژه این کشور را برای ایران تایید می‌کند. 
در همین ارتباط، مجله اقتصادی «الرؤیة» عمان می‌نویسد: روابط عمان و ایران از ویژگی خاصی برخوردار است که مبتنی بر احترام متقابل و همکاری مشترک در بسیاری از بخش‌ها و همچنین هماهنگی تلاش‌ها در بسیاری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی است، به گونه‌ای که از امنیت و ثبات جهانی حمایت می‌کند. در سال‌های اخیر، روابط بین دو کشور شاهد توسعه چشمگیری در بسیاری از زمینه‌ها، از جمله اقتصاد، تجارت، حمل و نقل، آموزش و پرورش و سایر موارد بوده است. همچنین توافق‌نامه‌های متعددی برای ترویج سرمایه‌گذاری در بخش‌های نویدبخش امضا شده است. در سطح سیاسی، متوجه می‌شویم که عمان به عنوان میانجی که اعتبار زیادی نزد طرف ایرانی و سایر کشورها دارد، نقش موثری ایفا کرده است. این موضوع به چندین موضوع مربوط می‌شود که مهم‌ترین آنها توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ و مذاکرات فعلی بین واشنگتن و تهران در مورد مسئله هسته‌ای است.

نهادینه شدن مناسبات دو جانبه با امضای ۱۸ سند همکاری 
در مقام مهم‌ترین دستاورد سفر اخیر رئیس‌جمهور کشورمان به عمان 18 سند همکاری میان مقامات عالی‌رتبه دو کشور به امضا رسید. این اسناد با هدف نهادینه‌سازی همکاری‌های دوجانبه و گسترش روابط در حوزه‌های حقوقی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، دفاعی، رسانه‌ای، فناوری، انرژی و معدن، میان مسئولان دو کشور به امضاء رسید. در ارتباط با توافقات حاصل شده، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشورمان دیروز- چهارشنبه - در دیدار فعالان اقتصادی عمان با ابراز خوشحالی از حضور در مسقط، اظهار کرد: جلسات خوبی با برادرمان سلطان عمان داشتیم و  توافقات خوبی بین ایران و عمان صورت گرفت. وی خاطرنشان کرد: ما باید در قدم اول راه‌هایمان را به یکدیگر از طریق بنادر و هوا متصل کنیم. ارتباطات علمی، اقتصادی و صنعتی را ارتقا دهیم. باید پول را به گونه‌ای تبادل کنیم تا تجار بتوانند با هم معامله داشته باشند.



پزشکیان ادامه داد: بدون مسیر مناسب تجارت مالی، تجارت اقتصادی و سلامت امکان پذیر نیست. رئیس بانک مرکزی ما در مسقط بود و احتمالا جلسات خوبی  با رئیس بانک مرکزی عمان داشته است. ما هم توافقات خوبی با سلطان عمان داشتیم. دیروز هم به سلطان عمان گفتم ما بسیاری از تبادلات خود را می توانیم از طریق عمان انجام دهیم و اگر بستر لازم فراهم شود، حجم تجارت ایران و عمان به ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار خواهد رسید. رئیس‌جمهور بیان کرد: ما و شما می توانیم با ارتباط با یکدیگر از یکسو تا آفریقا و از سوی دیگر تا آسیای مرکزی و اروپا متصل شویم. ما باید دنبال سرمایه‌گذاری مشترک و گسترس تجارت در کل منطقه باشیم. در بسیاری از حوزه‌ها می توانیم همکاری داشته باشیم. می توانیم بستری فراهم کنیم تا در زمینه های علمی، صنعتی، اقتصادی، پزشکی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی حلقه مشترکی ایجاد کنیم. این بستر فراهم است و نیاز به باور، اراده و تصمیم دارد. پزشکیان در پایان ابراز امیدواری کرد که توافقات انجام شده، هرچه سریع تر اجرایی شود.

تعمیق مناسبات تاریخی و فرهنگی میان دو کشور
علاوه بر موضوع اقتصاد، تعمیق همکاری‌ها و تعاملات فرهنگی میان دو کشور نیز مورد توجه رهبران سیاسی تهران و مسقط قرار گرفت. در حاشیه مراسم امضای معاهدات همکاری،  از تمبر یادبود مشترک جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان به‌عنوان نمادی از پیوندهای فرهنگی و تاریخی دو کشور رونمایی شد. در ارتباط با تعمیق مناسبات تاریخی میان دو کشور، پزشکیان دیروز – چهارشنبه- با اشاره به روابط تاریخی چند صد ساله ایران و عمان، خاطرنشان کرد: ارتباطات ما به زمان‌های طولانی بازمی گردد که با فداکاری‌ها عجین شده است و این فداکاری ها ما را به لحاظ اعتقادی و فرهنگی به هم پیوند زده است. ما می توانیم دست به دست هم داده و به نفع مردم خود، همکاری داشته باشیم. وی افزود: ما آمادگی داریم با عمان در همه زمینه‌ها همکاری داشته باشیم. این همکاری برای هر دو کشور مفید است. وقتی همکاری‌های علمی، اقتصادی و سیاسی افزایش یابد، آرامش و امنیت هم حاصل می‌شود. از مسیری که تجارت، صنعت و علم حرکت می‌کند، جنگ و خونریزی نمی تواند حرکت کند؛ بنابراین ما می توانیم با یکدیگر صلح و امنیت منطقه را ایجاد کرده و گسترش دهیم و تلاش کنیم همه مسلمانان در خاورمیانه تعامل برادرانه داشته باشند.

قیمت لحظه ای ارز دیجیتال