ضد و نقیض‌های تغییر نظام ریاستی به پارلمانی

رئیس کمیسیون تدوین آئین‌نامه داخلی مجلس از احتمال ارسال نامه نمایندگان به مقام معظم رهبری جهت بازنگری در قانون اساسی جمهوری اسلامی خبر داد اما سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور گفت چنین موضوعی مطرح نیست
در حالی که عزت‌الله یوسفیان ملا رئیس کمیسیون تدوین آئین‌نامه داخلی مجلس روز گذشته از احتمال ارسال نامه نمایندگان به مقام معظم رهبری برای بازنگری در قانون اساسی جمهوری اسلامی خبر داد و جلیل رحیمی جهان آبادی عضو کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس گفت:«اگر انتخابات پارلمانی داشته باشیم، سیستم نخست‌وزیری و پارلمانی احیا می‌شود که به‌نفع کشور و لازمه آن تغییر قانون اساسی است». سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس با بیان این‌که مسائل مربوط به تغییر نظام انتخاباتی از ریاستی به پارلمانی ارتباطی به کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس نداشته و در حیطه اختیارات کمیسیون شوراهاست، تاکید کرد که هماهنگی لازم برای تغییر قانون اساسی در مجلس وجود ندارد. او در همین حال در واکنشی به‌جا و درست گفت: پیش‌نیاز تشکیل نظام پارلمانی، فعالیت احزاب شناسنامه‌دار و پاسخگو است.
اصغر سلیمی در گفت‌وگو با ایلنا، در واکنش به اظهارنظر اخیر رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس مبنی بر تلاش برخی نمایندگان برای تهیه نامه‌ای خطاب به رهبری به‌منظور تغییر قانون انتخابات و جایگزین کردن نظام انتخاباتی ریاستی به پارلمانی گفت: تا این لحظه اساساً چنین مسئله‌ای در کمیسیون شوراها مطرح نشده است. وی در واکنش به این‌که درصورتی که قرار به بررسی چنین مسئله‌ای در مجلس فعلی باشد، آیا این مسئله در حیطه اختیارات کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور است یا کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس گفت: به نظر می‌رسد این مسئله در حیطه اختیار کمیسیون آیین‌نامه داخلی نیست. این موضوع مربوط به برگزاری انتخابات و نظام انتخاباتی است که زیرنظر کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس پیگیری می‌شود. سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در پاسخ به پرسشی در مورد ضرورت طرح این مسئله و امکان اجرایی شدن چنین طرح‌هایی گفت: این مسائل نیاز به کار کارشناسی دقیق دارد اما به نظر می‌رسد اجرای این طرح و جایگزینی نظام انتخاباتی پارلمانی به‌جای نظام ریاستی فعلی، بسیار زود است. نماینده اصلاح‌طلب مردم سمیرم در مجلس تصریح کرد: به نظر می‌رسد ایجاد نظام پارلمانی نیازمند فراهم کردن زمینه و شرایط مناسب است که این زمینه در حال حاضر فراهم نیست. ابتدا باید احزاب قدرتمند در کشور فعال باشند تا بتوان نظام انتخاباتی پارلمانی را اجرایی کرد.
پیش‌نیاز تشکیل نظام پارلمانی، فعالیت احزاب شناسنامه‌دار، شفاف و پاسخگوست


وی یادآور شد: هم‌اکنون انتخابات در کشور ما حزبی نیست و شاهدیم در زمان انتخابات، جبهه‌هایی تشکیل می‌شوند و احزاب نیز صرفاً در مقاطع انتخاباتی فعال می‌شوند. طبیعتاً اگر بخواهیم نظام پارلمانی را جایگزین کنیم تا رییس‌جمهور یا نخست‌وزیر از سوی پارلمان انتخاب شود، ابتدا باید مقدمات لازم فراهم شود و برای تحقق این مسئله، پیش از هرچیز نیازمند احزاب فعال، شناسنامه‌دار، شفاف و پاسخگو هستیم که بتوانند با عضوگیری، تربیت نیروها و حضور حزبی در انتخابات، نیروهای خود را به پارلمان بفرستند و این نیروها نیز به پشتوانه فعالیت حزبی در مجلس فعال و منسجم عمل کنند. نماینده اصلاح‌طلب مردم سمیرم در مجلس خاطرنشان کرد: هم‌اکنون فراکسیون‌های فعلی مجلس هم آرای یک‌دستی ندارند و رای‌گیری‌های درون مجلس، بیشتر براساس دیدگاه‌ها و رویکردهای فردی نمایندگان انجام می‌شود.
اگر قرار باشد نخست‌وزیر توسط مجلس انتخاب شود، باید ابتدا احزاب فعال شوند
سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس با اشاره به برخی رویدادهای فراکسیونی در مجلس دهم و هم‌چنین نحوه تهیه لیست‌های انتخاباتی و عملکرد منتخبان این فهرست‌ها پس از پیروزی در انتخابات گفت: آن‌چنان که شاهدیم نمایندگانی که با لیست‌های مختلف وارد مجلس شدند، عمدتاً نگاه شخصی خود را بر منافع لیست ترجیح دادند و اگر قرار باشد در یک نظام پارلمانی، نخست‌وزیر را از طریق آرای نمایندگان مجلس انتخاب کنیم، باید در کشور احزابی قدرتمند به‌عنوان پشتوانه این پارلمان را فعال باشند.
مسائل مربوط به انتخابات در حیطه اختیارات کمیسیون شوراها است
سلیمی در واکنش به این‌که باتوجه به آغاز فعالیت‌های کمپینی و رسانه‌ای رییس مجلس برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ و همچنین این مسئله که علی لاریجانی به‌خاطر ضعف در پایگاه اجتماعی نیازمند جایگزینی نظام پارلمانی به‌جای نظام ریاستی برای دستیابی به قدرت است و پیش از این نیز مسائلی درمورد تلاش جریان نزدیک به رییس مجلس برای این تغییر در قانون اساسی مطرح شده بود، آیا می‌توان این اظهارنظر نماینده آمل و لاریجان را در این راستا تحلیل کرد، گفت: آن‌چنان که تاکید کردم اساساً این مسئله ارتباطی به کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس ندارد و بجز مسائل مربوط به انتخابات مجلس خبرگان که توسط خود این مجلس مدیریت می‌شود، مباحث انتخاباتی اعم از انتخابات ریاست‌جمهوری، مجلس و شورای شهر زیرنظر کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس پیگیری شده و در حیطه اختیارات این کمیسیون است.
لایحه جامع نظام انتخاباتی پس از تصویب در دولت به کمیسیون شوراها می‌آید
سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس گفت: نکته مهم دیگر این است که دولت از مدتی قبل درحال تهیه لایحه جامع انتخابات است و در این مورد نیز روال کار این خواهد بود که پس از اتمام روند تهیه لایحه در دولت، این لایحه به کمیسیون شوراها می‌آید و بعد از انجام کار کارشناسی و تصویب آن در این کمیسیون، برای تصویب نهایی به صحن علنی مجلس خواهد آمد. عضو فراکسیون امید مجلس یادآور شد: حیطه اختیارات کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس، مربوط به فرآیندهای داخلی مجلس است و ارتباطی به مسائل مربوط به انتخابات ریاست‌جمهوری و دیگر انتخابات ندارد.
هماهنگی لازم برای اعمال تغییرات در قانون اساسی در مجلس وجود ندارد
سلیمی در پایان تصریح کرد: بحث برگزاری انتخابات مربوط به قانون اساسی است که طبیعتاً روال دیگری برای تغییر آن وجود دارد و ارتباطی به کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس پیدا نمی‌کند. با این حال هماهنگی و انسجام لازم برای اعمال این تغییرات در قانون اساسی نیز در مجلس وجود ندارد و لازم است پیش از ورود به این مباحث زمینه‌ها و شرایط چنین تغییراتی را درنظر بگیریم.
سایر اخبار این روزنامه
بازگشت به آموزش عملگرا، راهی برای عبور از گسست به کودکان ما بوییدن گل رایاد بدهید گزارش ساخت مدرسه در یکی از روستاهای سیستان و بلوچستان مادر کودکان بلوچ، بوی ماه مهر را در خاطره «‌سرخ کلوت» ثبت کرد ضد و نقیض‌های تغییر نظام ریاستی به پارلمانی متاسفانه برخی فارسی زبانان درپیج من فحاشی کردند شفر: من «شیر» آلمانم سازمان مردم نهاد «شفافیت وعدالت» علیه بانک مرکزی ایران اعلام جرم کرد اژدهای هفت سر در دام قانون افتاد گزارش تحلیلی لحظه‌به‌لحظه «همدلی» از شور حسینی در بیجار؛ بام ایران هنوز نبض زمان در قیام عاشوراست ظریف: شانس باقی‌ماندن برجام بیش از 50 درصد است پاول دوروف: ایران تلگرام را فیلتر نخواهد کرد دزد بیمارستان دستگیر شد دختر شطرنج‌باز ایرانی به تیم ملی آمریکا نابغه رفت که رفت روحانی : نتیجه هر گونه تغییر در مرزهای جغرافیایی، گسترش بی‌ثباتی است نوبل پزشکی به 3 دانشمند آمریکایی تعلق گرفت پروانه سلحشوری می‌گوید برای افزایش حداقل سن ازدواج کودکان در مجلس، نمایندگانی سنگ‌اندازی می کنند