سعه‌صدر پيامبر(ص) از نشانه‌هاي انقلابي‌بودن ايشان بود

شرق: رئيس‌جمهوري روز گذشته در جلسه هيئت دولت با اشاره به وقوع زلزله در منطقه غرب کشور و کرمانشاه، گفت: «زلزله شديدي که با قدرت و بزرگي 7.3 ريشتر در کرمانشاه به وقوع پيوسته، کمتر سابقه داشته است. وقوع چنين زلزله‌اي در هر کشوري خطرناک بوده و مشکلات زيادي به همراه دارد و در کشورمان نيز اين زلزله خسارات زيادي به‌خصوص در روستاها همراه داشته است».
به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني دولت، حسن روحاني پيشگيري و مقابله با خطرات ناشي از زلزله را وظيفه همگاني توصيف کرد و افزود: «اينکه خانه ساخته خود مردم در منطقه سرپل‌ذهاب سالم مانده و در مقابل يک ساختمان دولتي فرو‌ريخته، نشان‌دهنده وقوع فساد در اين زمينه است و مشخص است در بخش پيمانکاري ساخت‌وساز فساد وجود داشته است. حوادثي مانند زلزله درسي براي همه ماست که چگونه همديگر را ياري کرده و با یکديگر باشيم».
او با قدرداني از همدردي و کمک‌هاي خودجوش ملت ايران به هم‌وطنان زلزله‌زده خود، گفت: «در چنين مواقعي بسيار مهم است که روحيه برادري، اخوت و عشق به وطن و اسلام را بيش از پيش نمايان کنیم و در اين راستا مردم غيور، قهرمان، شجاع و پهلوان استان کرمانشاه پيشگام بودند».
رئيس‌جمهوري همچنين با تشکر از تلاش‌ها و فداکاري همه دستگاه‌هاي دولتي و نظامي که به صحنه امداد و کمک‌رساني وارد شدند، عنوان کرد: «در جريان بازديد از مناطق زلزله‌زده صحنه‌هايي از ايثار و فداکاري ديدم که بسيار دلگرم‌کننده بود و در يک نمونه در بيمارستان آيت‌الله طالقاني در دو روز حدود 300 عمل جراحي انجام شده و از چهره پزشکان و پرستاران کاملا مشخص بود شبانه‌روز و بدون استراحت مشغول امدادرساني بوده‌اند و اين بسيار ارزشمند است».
نياز حدود 30 هزار خانه در مناطق زلزله‌زده به بازسازي 
روحاني با اشاره به نياز حدود 30 هزار خانه شهري و روستايي مناطق زلزله‌زده کرمانشاه به بازسازي و ترميم، افزود: «همه بايد در اين زمينه کمک کنند؛ اما مسئول اصلي در استقرار موقت و دائمي مردم زلزله‌زده، بنياد مسکن است و خواهش مي‌کنم کارهاي موازي در اين زمينه صورت نگيرد و هر کسي که قصد کمک دارد، آن را در اختيار بنياد مسکن قرار دهد. در زمينه کمک‌هاي ديگر نيز بهتر است هلال‌احمر مرجع باشد و در حوزه اطلاع‌رساني با توجه به اينکه در چنين مواقعي اخبار و شايعات کذب و گسترده‌اي گفته مي‌شود، مرجع اصلي مردم براي اطلاع از امور، بايد صداوسيما باشد». رئيس‌جمهوري با اشاره به خواسته‌هاي ساکنان مناطق زلزله‌زده از مسئولان، گفت: «روز سه‌شنبه مردم با صبر، متانت و ادب و بسيار منطقي خواسته‌هاي اوليه خود را مطرح کردند و وظيفه داريم به مسئوليت خود در اين زمينه عمل کنيم. اين اتفاق يک آزمايش الهي براي همه ماست و بايد تلاش کنيم هم در پيشگاه تاريخ و وجدان خود و هم در پيشگاه خداوند سربلند باشيم». او همچنين با تجليل از هوانيروز و امداد هوايي در رسيدگي به آسيب‌ديدگان، عنوان کرد: «در مواقعي مانند زلزله که جاده‌ها مسدود مي‌شوند، امداد هوايي جايگاه بسيار ارزشمندي دارد و از همه کساني که در اين زمينه تلاش کردند و تمام نيروهاي مسلح اعم از ارتش و سپاه، صميمانه تشکر مي‌کنم». رئيس‌جمهوري همچنين با قدرداني از بيانات و تأکيدات مقام معظم رهبري در زمينه رسيدگي به آسيب‌ديدگان، گفت: «دولت با تمام وجود تأکيدات ايشان را مورد توجه قرار خواهد داد».
شرم‌آور است کشور مسلماني از رژيم صهيونيستي بخواهد لبنان را بمباران کند
روحاني در بخش ديگري از سخنان خود به شرايط حساس منطقه و لزوم هوشياري در چنين شرايطي اشاره کرد و افزود: «امروز شرايط منطقه از هر زمان ديگري حساس‌تر شده است و ضرورت دارد در مقابل آن هوشيار باشيم». او با بيان اينکه پيش از اين عده‌اي در منطقه چنين تصور مي‌کردند که با حضور قدرت‌هاي بزرگ، امنيت در منطقه مستقر مي‌شود و بنابراین بعضي به انگليس، آمريکا و قدرت‌هاي خارجي تکيه کرده بودند، عنوان کرد: «امروز همه به‌طور کامل مشاهده کردند حضور قدرت‌هاي خارجي هيچ فايده‌اي براي منطقه نداشته است. قدرت‌هاي خارجي از حضور در منطقه صرفا براي بازارگرمي به منظور فروش‌ سلاح‌هاي خود و زمينه مناسب براي دخالت در بازار منطقه و بازي با قيمت نفت استفاده کرده و اهداف سوء خود را در اين زمينه‌ها دنبال کرده‌اند و هيچ‌گاه حضور آنها به نفع مردم منطقه نبوده و به‌جز دردسر و گرفتاري هيچ نتيجه‌اي نداشته است». رئيس‌جمهوري با اشاره به اينکه هر زمان که مقامات  آمريکايي به منطقه آمده‌اند، بلافاصله پس از آن آتش جنگ و تنش در بخشي از منطقه شعله‌ور شده است، گفت: «با دخالت قدرت‌هاي خارجي، جنگ‌هاي بزرگي در عراق، افغانستان و ‌سوريه به وقوع پيوسته و يمن به‌هم‌ريخته است. آيا کسي هست که به فکر مردم يمن باشد و اداي انسانيت کند؟ مردم بي‌دفاع يمن چندين سال است با مشکلات ناشي از بيماري، فقر و بمباران‌هاي مستمر دست‌و‌پنجه نرم مي‌کنند. به چه علت کشوري که مسلمان است و خود را خادم حرمين مي‌داند، اين‌گونه مردم بي‌گناه و مسلمان يمن را تحت فشار قرار داده و اظهار تأسف و پشيماني هم نکرده و همچنان به جنايت‌هايش ادامه مي‌دهد؟ در مقابل اين جنايات، سازمان ملل سکوت کرده و هيچ موضع قاطع و الزام‌آوري اتخاذ نمي‌کند و قدرت‌هاي غربي نيز از اين‌گونه جنايات حمايت مي‌کنند». روحاني مداخله آشکار در کشور مستقلي مثل لبنان و اينکه از کسي بخواهند استعفا داده و فرد ديگري را براي جايگزيني او معرفي ‌کنند، اتفاق بسيار کم‌نظيري در تاريخ دانست و خطاب به مداخله‌کنندگان گفت: «شما چه‌کاره هستيد و با اتکا به چه قدرتي چنين اقداماتي انجام مي‌دهيد؟ تصور مي‌کنيد پول تا کجا مي‌تواند کارساز باشد. اينکه کشور مسلماني در منطقه از رژيم صهيونيستي بخواهد و به آن التماس کند که مردم لبنان را بمباران کند، بسيار شرم‌آور و خجالت‌آور است. در تاريخ سراغ نداريم که يک کشور اسلامي به چنين اقداماتي دست زده باشد و اين نشان‌دهنده ناپختگي افرادي است که در اين کشورها سر کار آمدند».
او افزود: «ما به‌عنوان جمهوري اسلامي ايران بخواهيد يا نخواهيد، حامي مظلومان بوده و خواهيم ماند و اينکه دشمن ظالم و کمک‌رسان مظلوم باشيم، دستور اسلام، پيامبر گرامي و اميرالمؤمنين علي (ع) است. ما همواره به ياري مظلومان خواهيم شتافت و نمي‌توانيم ببينيم که تروريست‌ها حرم‌هاي مقدس را تخريب کرده و مردم بي‌گناه و مسلمان را مورد حمله قرار دهند». روحاني در ادامه با تأکيد بر ضرورت تقويت قدرت ملي کشورمان، عنوان کرد: «بخشي از قدرت ملي در حوزه نظامي است، بخشي مردمي، بخشي سياسي و بخشي اقتصادي است و هر آنچه به قدرت ملي ما منتهي مي‌شود، بايد تقويت شود. اينکه ايران مسير ترانزيت براي منطقه باشد و از لحاظ سياسي در منطقه مؤثر باشيم و پاي ميز مذاکره حاضر بوده و از حقوق ملت خود دفاع کنيم و رونق اقتصادي ايجاد کنیم، نشان‌دهنده قدرت ملي ما در حوزه‌هاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي است».
در کنار قدرت ملي، وحدت ملي را هم مستحکم کنيم
رئيس‌جمهوري گفت: «بايد در کنار قدرت ملي، وحدت ملي را هم مستحکم کنیم. امروز بيش از هر زمان ديگري نيازمند وحدت و همدلي هستيم و بايد از حوادثي مانند زلزله براي وحدت بيشتر استفاده کرد؛ نه براي تفرقه و ايجاد اختلاف و دودستگي. وقوع حوادث طبيعي ميز محاکمه نيست که در آن همديگر را پاي آن کشانده و به محاکمه بکشانيم؛ بلکه چنين اتفاقاتي زمان ياري و کمک و همدلي بيشتر مردم و انسجام و وحدت است. ايجاد اختلاف بين شيعه و سني و اقوام و قوميت‌هاي مختلف از توطئه‌هاي دشمنان است و بايد در مقابل آن، براي وحدت هرچه بيشتر اقوام و مذاهب تلاش کنيم». روحاني اميد به آينده و تقويت آن را مورد تأکيد قرار داد و افزود: «اگر اميد و اعتماد عمومي تضعيف شود، حتما شکست خواهيم خورد، اسلام دين اميد است و يأس از رحمت خدا از گناهان کبيره محسوب شده است و بايد به هم‌وطنان خود حسن ظن داشته باشيم؛ چرا‌که دين و مذهب ما الهام‌بخش روحيه اميد است. کسي منکر وجود مشکلات در حوزه‌هاي مختلف نيست؛ اما در‌عين‌حال به آينده بهتر و کشور آبادتر اميد داشته و ترديد ندارم از مشکلات عبور خواهيم کرد و در اين مسير قدرت ملي و حفظ وحدت و يکپارچگي مي‌تواند چاره‌ساز بوده و ما را از شرايط و مشکلات به سلامت عبور دهد. در سايه اميد، وحدت و آينده درخشان، به وظيفه ملي و ديني خود عمل خواهيم کرد».
حکومت پيامبر صرفا بر مبناي قانون و پيمان اداره مي‌شد
رئيس‌جمهوري همچنين در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به قرار‌گرفتن در آستانه رحلت پيامبر عظيم‌الشأن اسلام‌(ص)، شهادت امام مجتبي(ع) و شهادت علي بن موسي‌الرضا(ع)، گفت: «مردم ما همواره عاشق خاندان رسالت و اهل‌بيت(ع) بودند و راه آنان را به‌عنوان يکي از راه‌هاي هدايت، يافته و همواره در اين مسير ثابت‌قدم بوده‌اند».
روحاني افزود: «هر روزي که به‌عنوان دين، پيامبر(ص)، ائمه هدي(ع) و اسلام نام‌گذاري شده، مردم با شور و شکوه و عظمت خاصي، آن ايام را که ايام‌الله است، گرامي داشتند که نمونه بارز آن اربعين حسيني و راهپيمايي عظيم و ميليوني مردم در مسير کربلا است. پيامبر اسلام(ص) گل سرسبد تاريخ است و زندگي ايشان بايد الگويي براي همه مردم باشد».
او، پيروي از راه و روش پيامبر اسلام(ص) را مورد تأکيد قرار داد و عنوان کرد: «حکومت پيامبر اسلام(ص) آزادترين، بهترين و سالم‌ترين در آن روزگار بود که در آن عدالت و احترام به حقوق انسان‌ها، مورد توجه قرار داشت و صرفا بر مبناي قانون و پيمان اداره مي‌شد».
سختگيري‌هايي که امروز در بعضي جاها انجام مي‌شود، زمان پيامبر)ص( وجود نداشت
رئيس‌جمهوري افزود: «در حکومت پيامبر(ص) همه اهل مدينه و اهل کتاب احساس آزادي و امنيت مي‌کردند و هيچ جايي مثل مدينه و مکه نبود که در آن اهل کتاب احساس امنيت داشته باشند. در حکومت پيامبر(ص) حتي کساني که در دل خود اسلام را قبول نداشتند و پيامبر اسلام(ص) به‌خوبي از آن آگاهي داشت؛ اما با همه آنها برخورد محترمانه‌اي داشت و آنها از بيت‌المال استفاده مي‌کردند و سختگيري‌هايي که امروز در بعضي جاها انجام مي‌شود، در زمان پيامبر(ص) وجود نداشت».
 دستگاهي ايجاد شده که التزام عملي را کشف کند
روحاني با بيان اينکه حکم اسلام بر مبناي ظاهر و اقرار شخص است، عنوان کرد: «ايمان بر مبناي اقرار فرد مشخص مي‌شود و هر کسي شهادتين را به زبان آورد، مسلمان است و هرکس که بگويد که پيامبر(ص) را دوست دارم و به عهد خود وفادارم اين حرف پذیرفته است؛ مگر آنکه عکس آن ثابت شود؛ اما متأسفانه امروز بعضا اين موضوع برعکس اعمال مي‌شود و دستگاهي ايجاد شده که التزام عملي را کشف کند؛ در‌حالي‌که در اسلام «حمل فعل مسلم» در صحت است و اين قاعده فقهي ما است».
سعه‌صدر پيامبر)ص( از نشانه‌هاي انقلابي‌بودن ايشان بود
او افزود: «اگر مي‌خواهيم انقلابي باشيم، در رأس انقلابيون شخص پيامبر اسلام(ص) قرار دارد و ما از سال 42 تا 22 بهمن 57 به مردم وعده داديم که حکومت پيامبر(ص) را در کشورمان جاري کرده و آموزه‌هاي پيامبر(ص) را عملي خواهيم کرد. انقلابي‌بودن به شجاعت، ايستادگي و ايمان پيغمبر(ص) است؛ در‌عين‌حال عفو، نرم‌خويي، وفاي به عهد و سعه‌صدر پيامبر اسلام(ص)  نيز از نشانه‌هاي انقلابي‌بودن ايشان بود. پيامبر گرامي اسلام(ص) به پادشاه ايران و روم نامه فرستادند؛ اما آنها بي‌ادبي کردند و پيامبر(ص) در مقابل اقدام آنها اعلام جنگ نکرد، بلکه پيامبر اسلام(ص) با سعه‌صدر با دنيا و قدرت‌هاي آن روزگار برخورد كرد». رئيس‌جمهوري گفت: «امروز بايد راه و مسير پيامبر(ص) را ادامه دهيم. حکومت در زمان پيامبر(ص) آزادترين و عادلانه‌ترين بود و امن‌تر از مدينه و حکومت پيامبر(ص) در دنيا وجود نداشت و اگر امروز در جمهوري اسلامي اين‌چنين هستيم، پس حکومت در مسير حکومت پيامبر(ص) قرار دارد و اگر نيستيم بايد راهمان را تصحيح کنيم».
امام حسن)ع(، امام صلح، دوستي و ترک مخاصمه است
روحاني در ادامه با گراميداشت شهادت امام حسن مجتبي(ع)، افزود: «امام حسن(ع)، امام صلح، دوستي و ترک مخاصمه است و رهبر معظم انقلاب از تعبير نرمش قهرمانانه براي اين امام(ع) استفاده کردند. امام حسن(ع) در آن شرايط ضروري دانستند که جامعه اسلامي براي مدتي در آرامش قرار بگيرد تا احکام اسلام، به‌طورکامل تثبيت شود و استقرار يابد». او همچنين بااشاره به شهادت امام علي بن موسي‌الرضا(ع) گفت: «امام رضا(ع)، امام مناظره و مذاکره است و به مذهب شيعه در جهان رسميت بخشيد. اگرچه امام باقر(ع) و امام صادق (ع)، مکاتب بزرگي را براي تبيين اسلام و تشيع ايجاد کردند، اما در دوره امام رضا(ع) بود که تشيع به‌عنوان مذهب رسمي در دنيا شناخته شد. امروز همه وظيفه داريم از راه و مسيري که پيامبر گرامي اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) در راه آن مجاهدت و فداکاري کردند، پيروي کنيم».
تصميمات دولت براي اعطاي کمک‌هاي بلاعوض به خسارت‌ديدگان زلزله
هيئت دولت در جلسه ديروز، وضعيت آسيب‌ديدگان زلزله استان کرمانشاه را مورد بررسي قرار داد. به گزارش ايسنا، در اين جلسه اعضاي دولت با اختصاص مبلغ 281 ميليارد تومان کمک بلاعوض و 659 ميليارد تومان تسهيلات براي بازسازي بخش‌هاي خسارت‌ديده ناشي از زلزله استان کرمانشاه موافقت کردند. به موجب اين تصميم، براي احداث 11 هزار واحد مسکوني روستايي به‌ازاي هر واحد مبلغ پنج ميليون تومان کمک بلاعوض و تا سقف 25 ميليون تومان تسهيلات با سود چهار درصد اختصاص يافت. دولت همچنين براي احداث چهار هزار و 500 واحد مسکوني شهري به‌ازاي هر واحد مبلغ شش ميليون تومان کمک بلاعوض و تا سقف 35 ميليون تومان تسهيلات با سود پنج درصد اختصاص داد. کمک‌هاي بلاعوض شامل کمک برای مرمت و تعمير 15 هزار واحد مسکوني شهري و روستايي و واحدهاي تجاري به‌ازاي هر واحد دو ميليون تومان، کمک برای تأمين لوازم خانگي تعداد 15 هزار و 500 واحد مسکوني به‌ازاي هر واحد دو ميليون تومان، کمک برای تأمين اسکان موقت 11 هزار واحد مسکوني روستايي به‌ازاي هر واحد سه ميليون تومان و کمک بلاعوض برای تأمين اسکان موقت چهارهزار و 500 واحد شهري به‌ازاي هر واحد پنج ميليون تومان از ديگر موارد مصوب هيئت وزيران براي کمک به زلزله‌زدگان استان کرمانشاه در اين جلسه بود. همچنين با تصويب دولت، براي تعمير 15 هزار واحد مسکوني شهري، روستايي و تجاري تا سقف 12 ميليون تومان تسهيلات براي هر واحد و براي تأمين لوازم خانگي و ساير هزينه‌هاي ضروري براي 15 هزار و 500 واحد مسکوني تا سقف 10 ميليون تومان تسهيلات به صورت قرض‌الحسنه اختصاص يافت. هيئت وزيران همچنين به منظور رفع مشکلات آسيب‌ديدگان زلزله در استان‌هاي غربي کشور، مقرر کرد شبکه بانکي نسبت به امهال تمامي تسهيلات اعطايي قبل از وقوع حادثه به افراد آسيب‌ديده، اعم از توليدي و غيرتوليدي، در شهرها و روستاها (به مدت دو سال از تاريخ وقوع حادثه) اقدام کند.
 
در حاشیه جلسه هیئت دولت


محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهوری، در حاشیه جلسه هیئت دولت در پاسخ به پرسشی درباره ارائه گزارش‌هایی درخصوص نابسامانی در توزیع موارد ضروری به زلزله‌زدگان غرب کشور و صحت آن، گفت: «ستاد بحران برای کاستن از نابسامانی‌ها هرروز جلسه می‌گذارد و آقای روحانی هم موافقت کردند که وزیر کشور به‌جای آمدن به جلسات هیئت دولت، جلسات ستاد بحران را تشکیل دهند».
قاضی‌زاده‌هاشمی، وزیر بهداشت، نیز گفت: «مشکل کمبود دارو در مناطق زلزله‌زده نداریم». او همچنین با اشاره به اینکه باید به مشکل روحی آسیب‌‌دیدگان زلزله رسیدگی شود، افزود: «40 تیم روان‌پزشکی و روان‌شناسی داوطلبانه عازم مناطق زلزله‌زده شده‌اند. انجمن‌های مردمی بیماری‌های کلیوی و سرطانی نیز فعال شده‌اند».
آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، هم گفت: «اگر در مناطقی اعلام شده که آنتن تلفن همراه وجود ندارد، احتمالا از قبل هم وجود نداشته است. اپراتورهای موبایل و اینترنت نیز در این روزها خدمات مناسب، ویژه و بعضا رایگانی برای مناطق زلزله‌زده در نظر گرفته‌اند». او افزود: «فضای مجازی توانسته در مواردی مثل جذب کمک‌های مردمی یا پیداشدن گمشدگان حادثه زلزله غرب ایران نقش مؤثری ایفا کند».
وزیر آموزش‌وپرورش نیز از دوشیفته‌شدن مدارس سالم در مناطق زلزله‌زده خبر داد تا در تحصیل دانش‌آموزان وقفه ایجاد نشود. محمد بطحایی گفت: «در کرمانشاه صدمات زیادی به پیکر مدارس وارد شده و البته در دو استان کردستان و ایلام هم گزارش‌هایی از واردآمدن صدمات به ساختمان‌های مدارس به دست ما رسیده است که بر اساس اعتبارات پیش‌بینی‌شده، قرار است به‌سرعت مدارسی که قابل استفاده نیستند بازسازی شوند و مدارسی که به دلیل خسارت بر سازه‌هایشان ایمن نیستند، ایمن‌سازی شوند».
او افزود: «برنامه‌ای برای خدمات مشاوره به دانش‌آموزانی داریم که متأسفانه والدین خود را از دست داده‌اند تا به محض بازگشت آنان به مدرسه، خدمات مشاوره‌ای و سازشی‌مان را آغاز کنیم تا آستانه تحمل بچه‌ها را در برابر پدیده‌ای که مدیریتش به دست کسی نبوده است، از طریق مشاوره، بالاتر ببریم».