«همدلی» واکنش‌های داخلی و خارجی در مورد پیشنهاد گفت‌وگوی ترامپ با روحانی را بررسی کرد

تابـو درچالش
همدلی| گروه سیاسی: رئیس جمهور امریکا دوشنبه در یک مصاحبه مطبوعاتی با «جوزپه کونته» نخست وزیر ایتالیا در کاخ سفید اعلام کرد که آماده است با سران جمهوری اسلامی ملاقات و گفت‌وگو کند و برای گفت‌وگو با مقام‌های ایرانی، هیچ پیش‌شرطی قائل نیست. ترامپ مدعی شد اگر آنها (سران ارشد نظام در ایران) مایل به دیدار و گفت‌وگو باشند، من هم در هر زمانی که آنها بخواهند آماده برای دیدار هستم، زیرا من اهل گفت‌وگو هستم، به ویژه وقتی که خطر جنگ در میان باشد. رئیس جمهور آمریکا ضمن مسخره خواندن توافق هسته‌ای و ضرورت پایان دادن به آن گفت: با ایران بر مبنایی جدید و نه مثل سابق (برجام) مذاکره خواهیم کرد تا به توافقی تازه برسیم و این به سود همه است، هم ایران، هم آمریکا و هم سراسر جهان. بنابر گزارش‌های منتشر شده در این رابطه و برخلاف نظر برخی از فعالان سیاسی، ابراز آمادگی ترامپ برای دیدار و گفت‌وگو با
روحانی را نباید نشان کنار آمدن او با رژیم ایران تلقی کرد، بلکه هدف آشکار آن رسیدن به یک توافق اتمی جدید است که از دیدگاه ایالات متحده، کاستی های «برجام» را نداشته باشد. کما اینکه برخی کارشناسان مسائل سیاسی گفته‌اند که تنها هدف ترامپ اجرای سیاست راهبردی خویش در مورد برنامه های اتمی و موشکی رژیم ایران و لزوم قطع دخالت حکومت در کشورهای همسایه و توقف یاری رسانی به سازمان‌های ترور است. رئیس جمهوری ایالات متحده هفته پیش نیز گفته بود که اطمینان دارد که رژیم ایران به پای میز گفت‌وگو بازخواهد گشت.
اولین واکنش ایران به پیشنهاد ترامپ


در پی اعلام آمادگی ترامپ برای مذاکره بدون قید و شرط، اولین واکنش از سوی مقام‌های ایران نسبت به سخنان ترامپ درباره مذاکره با ایران را حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در توییتر نشان داد. این مقام مسئول خواستار بازگشت آمریکا به برجام شد و این در حالی است که همه هدف پرزیدنت ترامپ، رسیدن به توافق تازه‌ای به جای برجام است. او در حساب کاربری خود شرط دوم را اینگونه نوشت: «احترام به ملت بزرگ ایران، کاهش خصومت‌ها و بازگشت آمریکا به برجام، هموارکننده مسیر سنگلاخ کنونی است». البته هنوز هیچ کدام‌ از مقام‌های ارشد ایران در مورد پیشنهاد دونالد ترامپ واکنشی رسمی نشان نداده‌اند. اما برخی از سیاسیون و خبرگزاری‌های داخلی نسبت به پیشنهاد ترامپ واکنش نشان دادند.
نانواکناری: ترامپ برای مذاکره با ایران به برجام پایبند باشد
ولی الله نانواکناری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در واکنش به صحبت‌های ترامپ تاکید کرد: اگر آقای ترامپ می‌خواهد با ایران مذاکره کند باید برای اثبات ادعایش تعهدات برجامی‌اش را اجرا کرده و بعد صحبت از مذاکره کند نه این‌که تحریم‌هایی همچون اختلال در ارتباطات بانکی و واردات دارو را اعمال کند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان این‌که «مردم آمریکا هم می‌دانند که ترامپ از لحاظ خرد سیاسی ضعف بسیار زیادی دارد» افزود: این موضوع در افکار عمومی دنیا و بین مردم آمریکا مطرح می‌شود که ترامپ ثبات رای ندارد و این‌که نمی‌توان به او اعتماد کرد چون موضوعی که امروز می‌گوید فردا تکذیب می‌کند. این همان نداشتن ثبات بر نظرات است.
ناطق نوری: پیشنهاد ترامپ در شورای عالی امنیت ملی بررسی شود
علی اکبر ناطق نوری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا گفت: ایران نباید ابتدا به ساکن پیشنهاد مذاکره رئیس جمهوری آمریکا را رد کند. لازم است این موضوع با تامل و در شورای عالی امنیت ملی مورد بحث قرار گیرد. اصل قصه و چنین چیزی منفی نیست و پیش بینی هم می شد و می شود ، نوع خلقیات آقای ترامپ هم همین است.
ترامپ به دنبال تسلیم ایران است
خبرگزاری فارس نیز مثل همیشه اساس مذاکره را تنها تسلیم کردن ایران توسط آمریکا دانست. این خبرگزاری نوشت: «دیپلماسی ترامپ به دنبال تسلیم ایران است و نه گفت و گو با این کشور. این خبر در حالی مطرح می‌شود که برخی افراد در داخل ایران نیز طی روزهای اخیر دوباره مذاکره طلب شده‌اند و حتی با مثال زدن پذیرش قطعنامه 598 ایران را به انجام آنچه خود تصمیم سخت می خوانند فرا خوانده اند».
سخنان جدید پرزیدنت ترامپ پس از آن بیان می‌شود که در یک هفته اخیر، جدل لفظی بین رژیم ایران و ایالات متحده به اوج خود رسید و ابراز نگرانی شد که مبادا دو طرف در مسیر جنگ قرار گرفته باشند.
بدتراز هر پیش‌شرطی
محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از کسانی بود که به این سخن ترامپ که حاضر است بدون قید و شرط با ایران مذاکره کند واکنش نشان داد و در توییتر خود نوشت: « نقض برجام را (بدتر از هر پیش‌‌شرطی) خواند».
کمال خرازی: ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است
کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در واکنش به پیشنهاد رئیس جمهور آمریکا برای ملاقات با روحانی گفت: به نظر می‌رسد آقای ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است و چندان به نتایج ملاقات‌های خود و سخنان متناقض خویش نمی‌اندیشد.ما با توجه به تجربه تلخی که از مذاکره با آمریکا و نقض مکرر تعهدات دولتمردان آن کشور داشته‌ایم، طبیعی است که ارزشی برای پیشنهاد وی قائل نباشیم. ترامپ باید قبل از هر چیز، خروج آمریکا از برجام را جبران کند و نشان دهد که برای تعهدات اسلاف خود و قوانین بین‌المللی
احترام قائل است.
گودرزی: آمریکا برای مذاکره با ایران اعتمادسازی کند
مسعود گودرزی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در واکنش به صحبت‌های اخیر رئیس جمهور آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکره با ایران با بیان این‌که «رئیس جمهور آمریکا به دنبال ایجاد فاصله بین مردم و حاکمیت است»، گفت: اگر واقعا ترامپ به دنبال مذاکره با ایران است ابتدا باید اعتماد خدشه‌دار شده را اصلاح کند و سپس صحبت از مذاکره کند.
علی تاجرنیا: وقت مذاکره عزتمندانه است
علی تاجرنیا فعال سیاسی اصلاح‌طلب در واکنش به آمادگی آمریکا برای مذاکره بدون قید و شرط با ایران در توییتی نوشت: «بر عکس خیلی‌ها که معتقدند اکنون وقت مذاکره نیست، من معتقدم هست. اکنون که ترامپ همزمان چند پرونده جنجالی
پیش روی خود باز کرده و توان مختومه کردن همه آنها را ندارد، وقتش است عزتمندانه مذاکره کنیم. قرار نیست تسلیم شویم. مذاکره‌ بدون قید و شرط».
فلاحت‌پیشه: اگر آمریکا قدر ایران را نداند، باید با چراغ قوه دنبال امنیت در غرب آسیا بگردد
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این‌که نباید مذاکره به تابویی در مناسبات ایران و آمریکا تبدیل شود، گفت: زمام خصومت ایران و آمریکا در اختیار بازیگران ثالث است و تا زمانی که یک خط قرمز ارتباطی میان دو طرف ایجاد نشود، منافع ملی تهران و واشنگتن بازیچه دیگرانی خواهد بود که از تصاعد بحران میان این دو قدرت منطقه ای و
جهانی سود می‌برند.
این نماینده مجلس در پایان به طرف‌های آمریکایی و غربی هشدار داد که اگر قدر راهبرد مشارکت جویانه و تنش‌زدایانه بی‌سابقه ایران را ندانند، حداقل تا یک دهه آینده باید با چراغ قوه به دنبال امنیت
در غرب آسیا بگردند.
رحمانی‌فضلی: خروج یک طرفه از برجام گواه بی اعتمادی به آمریکاست
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در همایش معاونان سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری‌های سراسر کشور در مورد مذاکره بدون پیش شرط آمریکا با ایران گفت: آمریکا قابل اعتماد نیست وقتی این کشور با قلدری و به صورت یک طرفه از برجام خارج می شود چه طور می‌توان اعتماد کرد. از طرفی می‌گویند به ایران فشار آورده شود تا ایران تعهدات جدیدی را بپذیرد و از طرف دیگر صحبت از مذاکره بدون پیش شرط می‌کنند.
سیدمحمد صدر: ترامپ در حال حاضر برای مذاکره قابل اعتماد نیست
سید محمد صدر مشاور وزیر امور خارجه و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در باره درخواست مذاکره ترامپ از ایران گفت: رئیس جمهوری آمریکا رفتار طبیعی ندارد؛ از پیمان‌های متعدد از جمله پاریس و برجام خارج شده است بنابراین در حال حاضر برای مذاکره قابل اعتماد نیست. در صورتی که او خواستار مذاکره است، ابتدا باید به اشتباه خود در خروج از برجام اذعان و اعلام کند که متعهد
به این توافقنامه است.
روابط سیاسی ایران و آمریکا در پی ماجرای گروگانگیری دیپلمات‌های آمریکایی در تهران قطع شد و از آن زمان، مقامات ارشد جمهوری اسلامی همواره هرگونه تماس رسمی و مذاکره با آمریکا را زیانبار و عادی سازی روابط با آن کشور را مردود اعلام کرده‌اند.
احمد زیدآبادی روزنامه نگار و کارشناس بین الملل در کانال رسمی خود درباره آمادگی ترامپ برای مذاکره اظهار نظر کرده و نوشت: اعلام آمادگی دونالد ترامپ برای مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران، بیش از آنکه حرکتی در جهت ترغیب مقام‌های جمهوری اسلامی به مذاکره باشد؛ اقدامی برای تحت فشار گذاشتن آنهاست!
واقعیت این است که موضع “گریز از مذاکره” در عالم دیپلماسی و افکار عمومی بین‌المللی طرفداری ندارد؛ اما اگر یک طرف مناقشه، قید و شرط‌های متعددی برای آغاز مذاکره بگذارد؛ آنگاه طرف دیگر می‌تواند با رد آن پیش‌شرط‌ها، نفی مذاکره را منطقاً توجیه کند.
موضع جمهوری اسلامی برای رد مذاکره با آمریکا تاکنون بر مبنای فوق استوار بود؛ اما ترامپ با طرح مذاکرات بدون پیش‌شرط، معادله را به هم زد و دیپلمات‌های ایرانی را در موقعیت دشوارتری قرار داد.
از این پس، در هر مذاکره دیپلمات‌های ایرانی با رهبران کشورهای دیگر، این جمله بسیار تکرار خواهد شد که چرا ایران وارد مذاکره با آمریکا نمی‌شود؟
طبعاً محمد جواد ظریف و همکارانش در وزارت خارجه نمی‌توانند با تکیه بر شرط و شروط 12 گانه پمپئو، درخواست مذاکره با آمریکا را به راحتی رد کنند؛ چرا که از طرف خارجی خواهند شنید که با توجه به اعلام آمادگی ترامپ برای مذاکره بدون پیش‌شرط، شروط 12 گانه پمپئو در واقع چیزی جز دستور کار مذاکره احتمالی نیست و ایران هم می‌تواند دستور کار خاص خود را داشته باشد!
من بعید می‌دانم که دیپلمات‌های ایرانی برای رد این منطق، استدلال مورد پسندی داشته باشند؛ و لابد در این وضعیت، بحث “پیمان شکنی” ترامپ در لغو برجام را پیش می‌کشند. پیش کشیدن این بحث هم اما کمک شایانی به دیپلمات‌های ایرانی نخواهد کرد چرا که طرف‌شان خواهد گفت؛ مگر ترامپ امضای کننده برجام بوده که با لغو آن، پیمان خود را شکسته باشد؟ در اینجا قاعدتاً دیپلمات‌های ایرانی موضوع استمرار تعهدات بین‌المللی کشورها را به میان می‌آورند؛ اما طرف مقابل هم با مطرح کردن لغو معاهدات امنیتی بین ایران و آمریکا توسط جمهوری اسلامی پس از پیروزی انقلاب و اشغال سفارت آنها در تهران، بحث را به مسیری بی انتها خواهد کشاند که سرانجام چیزی از آن عاید نخواهد شد.
در مجموع چنین به نظر می‌رسد که ترامپ با طرح مذاکره بدون پیش شرط با ایران، انگشت بر نقطه‌ای گذاشته است که از یک سو جمهوری اسلامی، آن را برای خود مسئله‌ای حیثیتی کرده و از این رو به آسانی نمی‌تواند از آن عبور کند؛ اما از سوی دیگر این موضع حیثیتی در مجامع دیپلماتیک و بین‌المللی قابل دفاع نیست! او نتیجه گیری از بحثش را اینگونه بیان کرده 1- ترامپ رهبر متعارفی نیست؛ اما گویا برای بهره‌گیری از تناقضات حریفانش استاد است! 2- حیثیتی کردن مسائلی که در ذات خود ارزش حیثیتی ندارند؛ گرفتاری مخصوص به خود را دارد!
پاسخ مثبت یا منفی
قاسم محبعلی، مدیرکل خاورمیانه پیشین وزارت امور خارجه کشورمان در گفت و گو با «انتخاب» درباره واکنش منفی و مثبت ایران به پیشنهاد ترامپ برای «مذاکره بدون پیش شرط» معتقد است ایران باید از پیشنهاد رییس جمهور آمریکا برای مذاکره بدون پیش شرط استقبال کند؛
او گفت: فکر می کنم باید از پیشنهاد ترامپ استقبال کرد. حتی اگر این پیشنهاد را به خاطر تبلیغاتی مطرح کرده باشد، باز هم استقبال از آن حتما به نفع ایران است.
محبعلی ادامه داد: البته استقبال از پیشنهاد مذاکره ترامپ، به معنای این نیست که این مذاکره بلافاصله شروع شود. موضوع این است که ترامپ می خواهد در دنیا این موضوع را مطرح کند که خود فردی صلح طلب است ولی این طرف ایرانی است که از آن استقبال نمی کند. استقبال از پیشنهاد ترامپ می تواند این نگاه در دنیا را تغییر دهد.
روز گذشته شایعات درباره مذاکرات پنهانی ایران و آمریکا با میانجی گری عمان مطرح شد که از سوی سخنگوی وزارت خارجه ایران این گزارش‌ها که سفر وزیر خارجه عمان به واشینگتن با هدف میانجی‌گری بین ایران و آمریکا صورت گرفته، رد کرد. اما بهانه ایی شد تا دوباره مسئله ظرفیت عمان برای تسهیل مذاکرات میان ایران و آمریکا دوباره مطرح شد و دراین رابطه کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: در صورت استقبال دو طرف از مذاکره، می توان در سفر وزیر خارجه عمان به تهران، چنین موضوعی را مطرح کرد و شهری مانند مسقط، ژنو یا وین را برای آغاز مذاکرات در سطح کارشناسی پیشنهاد کرد.
او ادامه داد: در مذاکرات کارشناسی، مشخص می شود که مذاکره باید درباره چه موضوعاتی برگزار شود. طبعا در این شرایط طرف ایرانی باید برجام را خارج از مذاکرات قرار دهد و موضوعات دیگر را که می تواند از احتمال درگیری و جنگ بین دو کشور جلوگیری کند در مذاکرات بگنجاند.
محبعلی درباره تاثیر مثبت مذاکرات گفت: چنین اتفاقی می تواند به بازار ارز شوک وارد کرده مشتریان نفتی ما را نیز به بهبود اوضاع امیدوار کند. حتی چنین رویدادی می تواند تشویقی برای سرمایه گذاری خارجی در ایران باشد و از طرفی، موضع ایران در مذاکرات با اروپا را نیز بالا ببرد.
محبعلی درباره پیش بینی خود از واکنش ایران به پیشنهاد ترامپ گفت: من این موضوعات و مکانیسم های حل و فصل اختلاف را به عنوان کارشناس عنوان می کنم؛ طبیعتا مسئولین کشور با توجه به ابزارها و شرایطی که در اختیار دارند در این مورد تصمیم خواهند گرفت. تصور می کنم اکنون فرصت مناسبیاست که با استقبال از این موضوع، ابزارهایی را که در اختیار داریم در مذاکرات «نقد» کنیم؛ چراکه اگر این ابزارها در کمذاکرات نقد نشوند عملا کارایی نخواهند داشت.
او درباره اظهارات ضبط شده پمپئو، وزیر خارجه آمریکا که پس از صحبت های ترامپ پخش شد و در آن شروطی برای مذاکره مطرح شده بود، گفت: البته این مصاحبه ضبط شده بود؛ ولی حتی اگر این موضوع را هم در نظر نگیریم، ما باید موضع بالاترین سطح در آن کشور یعنی رییس جمهور را در نظر بگیریم. حتی اگر اختلافاتی در این زمینه در میان مسئولان بلندپایه آمریکایی وجود داشته باشد، تفاوتی برای ما ندارد و این موضوع حتی به نفع ماست. طبق گزارش روزنامه گاردین درباره آخرین اظهارات مقامات آمریکایی نوشته: سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در ادامه اظهارنظرهای متناقض مقامات کشورش درباره مذاکره با ایران، گفت: رییس‌جمهور ترامپ آماده گفت‌وگو با تهران است، به شرط آنکه این کشور به طور اساسی تغییر کند.
گرت مارکوس سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز درباره تمایل این کشور برای مذاکره با ایران اظهارنظر کرد. وی گفت که رییس‌جمهور ترامپ آماده مذاکره با ایران و حتی پایان دادن به چهار دهه دشمنی میان دو کشور است به شرط آنکه ایران به طور اساسی تغییر کند.
مارکوس افزود: آمریکا حاضر است برای پایان تحریم‌ها و برقراری مجدد و کامل روابط دیپلماتیک و تجاری وارد عمل شود و به ایران اجازه دهد که فناوری پیشرفته داشته باشد و از پیوستن دوباره اقتصاد ایران به نظام اقتصادی بین‌المللی حمایت کند. وی در ادامه گفت: هر چند این مساله تنها در صورتی ممکن است که تغییرات آشکار، قابل لمس و ماندگار در سیاست‌های ایران ایجاد شود. تا آن زمان اگر نظام این کشور تغییری (در رفتار خود) ندهد، درد تحریم‌ها افزایش خواهد یافت.
اظهارات پمپئو
ساعاتی پس از سخنرانی دونالد ترامپ شامل پیشنهاد مذاکره بدون شرط با مقامات ایرانی، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا شرایطی را برای چنین مذاکراتی تعیین کرد و در مصاحبه با شبکه تلویزیونی آمریکایی سی‌ان‌بی گفت که ما این موضوع را پیشتر مطرح کرده‌ایم که رئیس جمهوری مایل به ملاقات با دیگران برای حل مشکلات است اما افزود که برای موفقیت در چنین مذاکراتی، شرایطی هم وجود دارد.
پومپئو در تشریح چنین مذاکراتی گفت که اگر ایرانیان تعهد خود برای تغییر اساسی در نحوه رفتار با مردم خود را نشان دهند، رفتار مخرب خود را کنار بگذارند، بتوانند قبول کنند که ارزش دارد که وارد یک توافق هسته‌ای شوند که در عمل مانع از تکثیر سلاح‌های هسته‌ای خواهد، آنگاه رئیس جمهوری [آمریکا] گفته است که آماده است تا بنشیند و با آنها گفتگو داشته باشد.
مشخص نیست که آیا منظور پومپئو آمادگی دولت ایران برای مذاکره در مورد پذیرش این شرایط است یا اینکه معتقد است که باید این شرایط را قبل از مذاکره پذیرفته باشد. جمهوری اسلامی پیش از این اظهارات مقامات آمریکایی در حمایت از حقوق بشر و خواست‌های مردم ایران را مداخله در امور داخلی این کشور توصیف و از آن انتقاد کرده ‌است.
پومپئو اخیرا از شرایط داخلی ایران به شدت انتقاد
در ماه مه و پس از خروج آمریکا از برجام، وزیر خارجه آمریکا دوازده شرط مشخص را برای مذاکره با ایران مطرح کرد و اخیرا نیز ضمن انتقاد از حکومت جمهوری اسلامی در زمینه سیاست داخلی و نحوه برخورد با مردم این کشور و متهم کردن برخی از مقامات جمهوری اسلامی به فساد مالی، گفت که حکومت ایران بیشتر به مافیا شباهت داد تا یک دولت. رئیس جمهوری آمریکا نیز در موارد متعدد، ضمن انتقاد شدید از سیاست داخلی و خارجی ایران، گفته‌ است که دولت آمریکا از خواسته‌های مردم ایران حمایت می‌کند. او از دولت سابق آمریکا را متهم کرده است که به جای حمایت از مردم ایران در برابر فشار داخلی، مصالحه با حکومت را ترجیح داده است.
واکنش سناتورها به مذاکره بدون پیش‌شرط آمریکا با ایران
طبق گزارش ایلنا برخی مقامات دولت آمریکا شروطی را برای این مذاکره مطرح کردند. از سویی دیگر سناتورهای آمریکایی هم به این پیشنهاد واکنش نشان دادند. در پی درخواست رییس‌جمهور آمریکا برای دیدار بدون پیش‌شرط با مقامات ایرانی، روزنامه بریتانیایی «گاردین» نوشت: این ابتکار عمل به ظاهر خودجوش «دونالد ترامپ»، تغییر قابل توجهی در لحن برخورد او با ایران بعد از تشدید لفاظی‌ها میان دو کشور بوده است. 
بر اساس این گزارش «مایک پومپئو» در اظهارنظری متناقض با رییس خود، لیستی از پیش‌شرط‌ها را برای دیدار با مقامات ایران مطرح کرد. 
«گرت مارکویس» سخنگوی شورای امنیت ملی رییس‌جمهور آمریکا هم در بیانیه‌ای اعلام کرد: «آمریکا تحریم‌ها را برنخواهد داشت یا روابط دیپلماتیک و تجاری را تا زمانی که تغییرات محسوسی در سیاست‌های تهران رخ ندهد از سر نخواهد گرفت. تا آن زمان اگر تغییری در رفتار این رژیم روی ندهد، اعمال تحریم‌ها رو به رشد و دردناک‌تر خواهد بود.»
«گاردین» نوشت: ترامپ خود را یک مذاکره‌کننده قهار می‌داند که در مذاکرات رو در رو با همتایانش موثرتر ظاهر می‌شود. او دیدار با «کیم جونگ اون» و «ولادیمیر پوتین» را مثالی برای این توانایی خود می‌داند . هر دو دیدار در محافل داخلی آمریکا با انتقاد هر دو حزب مسلط مواجه شده و منتقدان معتقدند هیچ پیشرفت محسوسی رخ نداده است. 
بر اساس این گزارش، آمادگی ظاهری ترامپ برای مذاکره با ایران، یک هفته بعد از تهدید آشکار او علیه این کشور که گفته بود در صورت تهدید آمریکا با تبعات بدی روبه رو خواهند شد مطرح شده است.  او پس از چندی این تهدیدهای خود را کنار گذاشته و گفت دولتش آماده است با ایران پای میز  مذاکره برگردد. 
به گزارش این روزنامه بریتانیایی، واکنش‌ها به این درخواست ترامپ ترکیبی از استقبال و انتقاد میان سناتورهای هر دو حزب در مجلس نمایندگان بود. 
سناتور «دیان فین اشتاین» گفته: «من فکر می‌کنم این ایده خوبی است»
«باب کورکر» نماینده جمهوری‌خواه و رییس کمیته روابط خارجی مجلس سنا هم گفت: «این تغییر رویه، خوب است؛ اما تا زمانی که آنها بخواهند درباره تبدیل شدن به یک کشور عادی در آینده صحبت کنند.» «باب منندز» دیگر سناتور دموکرات آمریکایی هم گفت: «این یک دستور العمل برای یک نتیجه بد دیگر است. این همان رویه در مورد کره شمالی است. بدون پیش‌شرط و بدون آمادگی. ما امروز چه داریم؟ «کیم جونگ اون» از یک شخصیت منفور جهانی، به یک سیاست‌مدار مشروع تبدیل شده است»
واکنش رسانه های عربی به پیشنهاد «ترامپ»
به گزارش پارسینه رسانه های عرب زبان به سخنان ترامپ واکنش وسیع و جالب توجهی نشان داده اند. در تارنمای روزنامه ‘الشرق الاوسط’ چاپ لندن بامداد سه شنبه نوشت: رئیس جمهوری آمریکا با اعلام این که وی آماده است بدون پیش شرط و هر زمانی که مسئولان ایرانی بخواهند، با آنان دیدار کند، روحانی را غافلگیر کرد. ترامپ در کنفرانس مطبوعاتی با ‘ جوزپه کونته’ نخست وزیر ایتالیا گفت: ایرانی‌ها اگر بخواهند با آنان دیدار می‌کنم. اما نمی‌دانم که آیا آنان آمادگی این کار را دارند. این روزنامه دیدگاه مسئولان سعودی را بازنشر می‌دهد.
شبکه خبری اسکای نیوز امارات که معمولا موضع مقام‌های ابوظبی را بازنشر می‌دهد، در واکنش به پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا برای دیدار با مقام‌های ایرانی گزارش داد: ترامپ پیام بازدارنده جدیدی برای ایران فرستاد.اسکای نیوز مدعی شد، ترامپ در گفتگو با جوزپه کونته گفت: من با جناب نخست وزیر بر این مساله توافق کردیم که ایران نباید به سلاح
هسته‌ای دست یابد.
شبکه تلویزیونی لبنانی المیادین گزارش داد: ترامپ آماده است بدون پیش شرط با روحانی دیدار کند، اما تهران خواستار بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای است.المیادین سخنان مشاور سیاسی رئیس جمهوری را نیز بازنشر داد و نوشت: «حمید ابوطالبی» مشاور رئیس جمهوری ایران در واکنش به سخنان ترامپ از وی خواسته است به توافق هسته‌ای بازگردد، به ملت ایران احترام بگذارد و از خصومت با تهران دست بردارد.
پایگاه فلسطینی عرب ۴۸ نوشت، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه گفت، آمادگی دارد بدون پیش شرط با حسن روحانی همتای ایرانی اش دیدار کند.عرب ۴۸ به نقل از ترامپ افزود: ایرانی‌ها در شرایط سختی به سر می‌برند، وی آمادگی دیدار با آنان در هر زمانی را دارد، این مذاکره برای آنان، برای آمریکا و برای همه خوب خواهد بود و این گفتگو بدون پیش شرط انجام خواهد شد.
پایگاه مغربی ‘احدث’ نوشت، به نظر می‌رسد، تنش اخیر میان آمریکا و ایران در هفته‌های اخیر، نتیجه داد.به گونه‌ای که دونالد ترامپ اعلام آمادگی کرد که در هر زمان آماده دیدار بدون پیش شرط با ایرانی هاست.
گفت‌‌وگوی اختصاصی «همدلی» با دکتر مهدی نوربخش استاد دانشگاه هریسبرگ آمریکا
گفت‌وگو به سود منافع ملی است
نظر دکتر نوربخش را درباره پیشنهاد جدید ترامپ مبنی بر گفت‌وگوی بدون پیش شرط با ایران را جویا شدیم که در ادامه می‌خوانید:
پیشنهاد «ترامپ» به خصوص اینکه از طرف خودش ارائه شده به نظرم بسیار مثبت است و باید از آن استفاده کرد. بارها اصرار کردم که مذاکرات باید در ابتدا به صورت غیر علنی باشد تا ترامپ نتواند از آن استفاده تبلیغاتی کند مثل کاری که با کره شمالی کرد.
اگر این بستر آماده شود باورم این است که باید میانجی‌گرانی بیشتر از عمان داشته باشیم و احساسم می‌گوید به روسیه هرگز نمی‌شود در این خصوص اعتماد کرد به این دلیل که روابط بین ترامپ و پوتین باید کشف شود و نگرانی دیگر این است که اگر پوتین رابط ما شود یا متوسل به او شویم این راه به سرانجام نخواهد رسید.
پیشنهاد شما چیست؟
ما (ایران) باید میانجیگری را به اروپایی‌ها بسپاریم چون ترامپ پس از شکست نسبی مذاکرات با کره‌شمالی سخت به دنبال این است که در سطح بین‌المللی، یک موفقیت بزرگ سیاسی کسب کند.
کره‌شمالی آنطور که در خبرها آمده هنوز در تدارک ساخت موشک‌های بالستیک است و برایند مذاکرات آنها (آمریکا و کره‌شمالی) در آن سطح و شکلی که انجام شد نمی‌توانست نتیجه مطلوبی در پی داشته باشد.
حالا ایران باید زمینه‌ها را آماده کند و آنچه را که باید در آن به جمع‌بندی برسد را آماده کند تا در گفت‌وگوهای غیرعلنی در مورد آنها بحث شود اما شرح این جلسه‌ها باید حتما رسانه‌ای شود تا مردم بدانند که در گفت‌وگوها چه گذشته است.
این نکته را هم باید در نظر داشت که آمریکا نسبت به شرایط کنونی عراق و سوریه نگرانی‌های قدیم را ندارد و این شرایط برای ایران هم دیگر مثل گذشته نیست و چیزی که باقی می‌ماند این است که ایران بر سر مسایل عمده با آمریکایی ها به جمع بندی برسد.
نظر شما درباره گفت‌وگوهای مستقیم چیست؟
من سخت باور دارم که باید از این فرصت استفاده کنیم. شرایطی که تاکنون در اثر تحریم‌ها ایجاد شده و ادامه خواهد داشت ضربه ای بسیار اساسی به اقتصاد کشور ما خواهد زد ضمن اینکه اروپا هم نتوانست آنطور که باید، پس از خروج آمریکا از برجام کاری انجام دهد.
موانع ایران برای مذاکره در کجاست؟
هر مذاکره‌ای که با ترامپ می‌کنیم باید حمایت مطلق تمام نظام را پشت سر داشته باشد. یکی از مشکلاتی که در صحنه سیاست خارجی ما رخ داده این است که بسیاری از کشورهای اروپایی و حتی روسیه برای وزیر امور خارجه و دستگاه دیپلماسی ما اعتبار زیادی قائل نیستند چون می دانند که مشکلات باید با کلیت نظام حل شود. برای همین اگر کسی به فکر منافع ملی ایران است باید این موقعیت را استثنایی بداند چون وقتی تحریم‌ها اعمال شود همانطور که قبلا گفتم ضربات بسیارسهمگینی به اقتصاد کشور وارد می شود و آمریکایی‌ها هم نتایج آن را برآورد کرده‌اند.
در صورت مذاکره مشکلات کشور حل می‌شود؟
ما باید از جنگ سرد چندین ساله با آمریکا بیرون بیاییم چون با منافع ملی ما در تضاد است. کشورهایی مثل ژاپن پس از جنگ جهانی دوم و ویتنام پس از جنگ مستقیم با آمریکا هردو مثال‌هایی هستند که می‌توان به آنها اشاره کرد. ما نمی‌توانیم تا ابد دشمن آمریکا باقی بمانیم و می‌توانیم از تکنولوژی، علوم، اقتصاد و منابع آنها نیز بهره ببریم. مادامی‌که روابط ایران و آمریکا در سطحی باشد که مورد توافق دو طرف نباشد باید فکر سرمایه‌گذاری خارجی را از سر بیرون کنیم چون هرجایی که دست بگذاریم نقش آمریکا را در نهادهای مالی بین‌المللی می‌بینیم.
در درون کشور باید چه کرد؟
بهتر است وقتی گفت‌وگوها با آمریکا آغاز می‌شود همزمان طرح آشتی ملی در درون کشور نیز آغاز شود و شرایطی پیش بیاید که اکثریت مردم حامی نظام و دولت باقی بمانند که این موضوع از نظر امنیتی نیز بسیار مهم است.
در مجموع باید یک خانه تکانی بزرگ در درون و بیرون کشور انجام شود چون این هردو مکمل یکدیگرند و در عین حال یک ارزیابی دقیق از اوضاع داخلی و خارجی وجود داشته باشی تا سیستم دریابد که چگونه باید حمایت کامل مردمی را داشته و بی اعتمادی را ترمیم کند.