کاخ سفید و کرملین؛ در نقطه جوش

ترامپ: گزینه «نظامی» را برای پاسخ به روسیه در نظر داریم پوتین: از وزرای کابینه خود می‌خواهم دیگر به دنبال مذاکره در زمینه مفاد این پیمان و ادعاهای آمریکا مبنی بر نقض تعهدات مسکو نباشند
آفتاب یزد- گروه سیاسی: خروج آمریکا از پیمان دوجانبه این کشور با روسیه اختلافات بین این دو کشور را تشدید کرد. دونالد ترامپ که از زمان آغار ریاست جمهوری خود سابقه خروج از پیمان‌های متعدد بین المللی را داشته، این بار با خروج از پیمان منع موشک‌های میان‌برد هسته‌ای با روسیه روابط خود با این کشور را با چالش‌های فراوانی مواجه ساخته است.
«مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرده بود که کشورش از شنبه به مدت ۱۸۰روز از پیمان منع موشک‌های میان‌برد هسته‌ای با روسیه خارج می‌شود. دونالد ترامپ نقض بندهایی از این معاهده توسط روس‌ها را دلیل خروج آمریکا از این معاهده دانسته بود، او معتقد است که می‌تواند به توافقی بهتر با روس‌ها در این زمینه برسد. رئیس جمهوری آمریکا همچنین در پی اعلام خروج کشورش از معاهده منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد و کوتاه‌برد "آی ان اف" تصریح کرد که قصد دارد گزینه‌هایی برای "واکنش نظامی" نسبت به بازدارندگی برتری نظامی روسیه در نتیجه نقض معاهده (آی ان اف) در نظر بگیرد. این حرکت آمریکا البته واکنش روسیه را در برداشته است و باعث شد تا این کشورنیز حضورش در این پیمان را به حالت تعلیق در آورد.
در این راستا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در بیانیه‌ای که کاخ سفید منتشر کرد، در این باره گفت: ما گام دیگری برخواهیم داشت و گزینه‌های خاص خود را برای پاسخ نظامی در نظر خواهیم گرفت و با ائتلاف ناتو، هم‌پیمانان و شرکای دیگرمان برای جبران هرگونه برتری نظامی که روسیه در نتیجه فعالیت‌های "غیرقانونی‌اش" به دست می‌آورد، عمل خواهیم‌کرد.


به گزارش ایسنابه نقل از روسیا الیوم، ترامپ افزود، دولتش بر لزوم حفظ نظارت کارآمد بر اشاعه تسلیحات تاکید دارد زیرا برای آمریکا و شرکایش مزیت‌هایی به همراه دارد.وی تصریح کرد، صحبت درباره نظارت بر تسلیحاتی است که قابلیت نظارت را دارند و شرکای توانایی را در برمی‌گیرد که می‌توانند به تعهدات‌شان عمل کنند. رئیس‌جمهوری آمریکا خاطرنشان کرد: شرکای واشنگتن در پیمان ناتو از تصمیم ما برای خروج از معاهده حمایت می‌کنند زیرا خطر ناشی از نقض معاهده از سوی روسیه و خطراتی که در خصوص اشاعه تسلیحات به دلیل نقض بندهای معاهده وجود دارد را درک می‌کنند. وی تاکید کرد، آمریکا از دوم فوریه تدابیر خروج از معاهده را جهت تکمیل فرآیند خروج رسمی خود از اواسط سال جاری میلادی در صورت تغییر نکردن رویه روسیه در این مدت آغاز خواهد کرد. رئیس‌جمهوری آمریکا بار دیگر روسیه را به نقض "بدون مجازات" بندهای معاهده منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد و کوتاه‌برد متهم کرد و در عین حال گفت خواهان مذاکراتی با هدف دستیابی به توافقنامه‌ای جدید برای کاهش این نوع سلاح‌هاست.
ترامپ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت: این امید را دارم که بتوانیم با همه طرف‌ها در یک اتاق بزرگ و زیبا بنشینیم و توافقنامه جدیدی را امضا کنیم که بسیار بهتر از معاهده قبلی باشد. قطعاً دوست دارم شاهد این اتفاق باشم. وی پیشتر گفته بود شنبه آمریکا تعهداتش به معاهده موشک‌های هسته‌ای را تعلیق خواهد کرد و فرآیند خروج را شروع می‌کند؛ فرآیندی که یک پروسه شش ماهه است تا روسیه کل موشک‌های ناقض این معاهده و بمب‌افکن‌هایش را از بین ببرد.مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا پیشتر اعلام کرده بود، روسیه ۶۰روز مهلت دارد به اجرای این معاهده بازگردد اما روسیه این مدت هیچ اقدامی در جهت تایید خواسته آمریکا انجام نداد، لذا او روز جمعه در گامی دیگر تاکید کرد: از دوم فوریه آمریکا خروج از معاهده موشک‌های هسته‌ای را آغاز می‌کند و به روسیه و دیگر طرف‌ها در این معاهده اخطار رسمی می‌دهیم اگر ظرف شش ماه طبق ماده ۱۵ معاهده به آن عمل نکنند آمریکا رسماً از معاهده منع موشک‌های هسته‌ای خارج خواهد شد.

>تعلیق عضویت روسیه
در پیمان منع موشک‌های میان برد
در همین راستا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در پاسخ به خروج آمریکا از معاهده منع موشک‌های میان برد هسته‌ای موسوم به INF، عضویت مسکو در این پیمان را به حالت تعلیق درآورد. پوتین همچنین از وزرای کابینه خود درخواست کرد دیگر به دنبال مذاکره در زمینه مفاد این پیمان و ادعاهای آمریکا مبنی بر نقض تعهدات مسکو نباشند. مقامات روسی پیش از این بارها از واشنگتن درخواست کردند حاضر هستند درباره ادعاهای آمریکا در زمینه نقض این پیمان از سوی مسکو مذاکره کنند اما به هیچ یک از این درخواستها پاسخی از سوی دولت دونالد ترامپ داده نشد. رئیس جمهور روسیه در ادامه تاکید کرد، مسکو در هیچ نقطه‌ای موشک‌های کوتاه برد خود را مستقر نخواهد کرد مگر اینکه آمریکا در مناطق مورد توافق این موشک‌ها را مستقر کند.