آمریکا و گاندوسازان همنوایی یا سوء تفاهم؟!

آفتاب یزد-رضا بردستانی: پمپئو ایتالیایی تبار است؛ متولد اورنج، کالیفرنیا ۱۹۶۳، وکیل است و بازرگان. از مهمترین مشاغل به غیر از حرفه‌ی بازرگانی و وکالت، اداره کننده ارشد سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا ـ سیا ـ به مدت یک سال، عضویت در مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا از حوزه انتخابی چهارم کانزاس به مدت ۶ سال و از ۲۶ آوریل ۲۰۱۸ ـ پس‌از کناره‌گیری رکس تیلرسون ـ به عنوان هفتادمین وزیر امورخارجه آمریکا مشغول به کار شد.

>پمپئو: دوست دارم به ایران سفر کرده
و با مردم مستقیماً گفت‌وگو کنم


وزیر امور خارجه‌ی آمریکا که روزگاری در یک سخنرانی در دانشگاه «ای.اند.ام» در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان گفته بود: «شعار دانشگاه نظامی «وست پوینت» ـ محل تحصیل من ـ این بود: دروغ نگو، فریبکاری نداشته باش و دزدی مکن و همچنین کسانی که مرتکب این‌ها می‌شوند را تحمل نکن. اما در «دوره دشوار» ریاست من بر سیا، دروغ می‌گفتیم، فریبکاری و دزدی هم می‌کردیم. ما برای یادگیری این‌ها یک دوره کامل آموزشی داشتیم.»؛ اوایل مرداد1398 ـ سوم مردادـ در مصاحبه با شبکه تلویزیونی بلومبرگ گفته مایل است در میانه تنش ‌در خاورمیانه به ایران سفر کرده و با مردم این کشور مستقیم گفت‌وگو کند. وزیر خارجه آمریکا گفته است: «من از این فرصت که بتوانم مستقیماً با مردم ایران صحبت کنم، استقبال می‌کنم. من مایلم این شانس را داشته باشم که به آن جا بروم...
نکته قابل تامل، در این درخواستِ قابل بررسی پمپئو خلاصه نمی‌شود بلکه وی در همان گفت‌‌و‌گو و بعد از مطرح کردن «درخواست آمدن به ایران و گفت‌‌و‌گوی مستقیم با مردم ایران» در ادامه، هم از تحریم‌های جدید آمریکا علیه مردم ایران دفاع کرده و هم آن را بخشی از کمپین «فشار حداکثری» بر مردم ایران به منظور تغییر سیاست خارجی این کشور از طریق فشارهای اقتصادی دانسته است.
این ادعا در حالی مطرح می‌شود که ایالات متحده آمریکا سال گذشته به طور یک طرفه از توافق اتمی شش کشور جهان با ایران خارج شد و از آن پس تحریم‌های گسترده‌ای را علیه ایران اعمال کرده است.

>دروغ و تناقض، آموزه‌ای
بر جای مانده از دوران سیا!
پمپئو صرفاً در دورانی که اداره‌کننده ارشد سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا ـ سیا ـ بوده، دروغگو و فریبکار نبوده زیرا در دورانی که جانشین تیلرسون هم شد همچنان به دروغگویی و فریبکاری ادامه می‌دهد؛ گویی همچنان اداره‌کننده ارشد سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا است و با حفظ سمت وزارت امور خارجه آمریکا را اداره می‌کند!
او یک روز مدعی می‌شود که:«ایران آماده مذاکره بر سر برنامه موشکی است» و روزی دیگر از «آمادگی ایالات متحده برای مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران» پرده برداری می‌کند. او در حالی که می‌گوید:«فشار بر ایران تا شروع مذاکرات ادامه خواهد یافت» به این نکته نیز اشاره دارد که: «آمریکا به دنبال جنگ با ایران نیست» و این یعنی پمپئو بیشتر از آن که دچار توهم «ایران هراسی» شده باشد دچار آموزه‌های سیا یعنی «تناقض و دروغگویی» است واگرنه کسی که از «آمادگی بدون پیش شرط جهت مذاکره» سخن به میان می‌آورد که نباید از «قاعده فشار» برای رسیده به اهداف خود سخن بگوید!

>اگر پمپئو می‌خواهد
با مردم ایران سخن بگوید ما آماده‌ایم!
یک بار دیگر متن مصاحبه‌ی وزیر امور خارجه آمریکا با شبکه بلومبرگ را مرور می‌کنیم:«من از این فرصت که بتوانم مستقیماً با مردم ایران صحبت کنم، استقبال می‌کنم. من مایلم این شانس را داشته باشم که به آن جا بروم، نه برای تبلیغ و پروپاگاندا بلکه برای گفتن واقعیت به مردم ایران...» پمپئو می‌خواهد به ایران بیاید و در یک فرصت مغتنم با مردم ایران سخن بگوید، او تاکید دارد که می‌خواهد واقعیت‌ها را به مردم بگوید. روزنامه آفتاب یزد به عنوان باسابقه ترین روزنامه اصلاح طلب که متعلق به هیچ حزب، جناح یا چهره‌ی سیاسی نیست و مشیِ مستقلی دارد و خود را یکی از مردمی ترین روزنامه‌های کشور می‌داند اعلام آمادگی می‌کند تا با حضور کارشناسان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بین‌الملل سوالات خود را با مایک پمپئو در میان بگذارد و محتوای این مصاحبه را بدون سانسور در اختیار مردم و افکار عمومی قرار دهد اگر هدف او از طرح چنین درخواستی، حضور در رسانه‌ای خاص و بازی سیاسی و روانی نباشد!
روزنامه آفتاب یزد به اندازه 40 سال ـ 4 دهه ـ سوالات بی جواب آماده کرده است تا هم دروغگویی و تناقض آشکار سیاست‌های خصمانه آمریکا مشخص شود و هم بی پشتوانه بودن درخواست گفت‌‌و‌گوی مستقیم وزیر امور‌خارجه‌ی آمریکا با مردم ایران!
روزنامه آفتاب یزد سوالات خود را از همان روزهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی شروع خواهد کرد؛ از چرایی بلوکه کردن اموال و دارایی‌های ایران که متعلق به مردم ایران بود خواهد پرسید، از دلیل حمایت آمریکا از صدام که ۸ سال جنگ ناخواسته را به ایران تحمیل کرد خواهد پرسید، از سیاست‌های خصمانه‌ای خواهد پرسید که طی چهار دهه ایرانیان را در سختی و مشقت فراوان انداخت...
شاید پمپئو بگوید من پاسخ‌گوی گذشته نیستم! از همین دوران معاصر خواهیم پرسید، از چرایی خروج از برجام به عنوان یک توافقنامه بین‌المللی که حاصل ۱۲ سال مذاکرات نفس‌گیر بود، از تحریم‌های سختگیرانه و بی دلیل خواهیم پرسید که نه غیر مستقیم که مستقیم مردم ایران را تحت فشار قرار داده است. اگرچه آمریکا هدف خود از این تحریم‌ها را تحت فشار قرار دادن حکومت ایران می‌داند اما به گواه همه کارشناسان داخلی و بین‌المللی ـ حتی آمریکایی! ـ این تحریم‌ها به شدیدترین شکل ممکن مردم ایران را دچار گرفتاری‌های عجیب و غریبی کرده است که جرمشان همراهی با حاکمان مردمی خود و خواستار استقلال و آزادی است.
قطعا پمپئو به آفتاب یزد پاسخ خواهد داد که دلیل تحریم دارویی و غذایی ایران نمی‌تواند فشار بر حاکمیت باشد که برعکس نشانه دشمنی آمریکا با مردم ایران است! قطعاً پمپئو در پاسخ به آفتاب یزد از دلیل تحریم قطعات هواپیماهای مسافربری که جان مسافران را به خطر می‌اندازد پرده برداری خواهد کرد، پمپئو حتما پاسخی به این سوال خواهد داشت که در کجای جهان ایران منافع آمریکا را به خطر انداخته است که آمریکا به خود اجازه می‌دهد تمام منطقه خاورمیانه را با هدف دشمنی و رویارویی مستقیم با ایران ناامن جلوه دهد؟! صرفاً با چند دلیل بی پشتوانه که نمی‌توان کشوری را در صف نخست تحریم‌ها و دشمنی‌ها قرار داد!
پمپئو باید پاسخی به این سوال داشته باشد که القاعده، داعش و گروه‌های تندروی تروریستی دقیقا برای برآورده کردن چه منظوری بنیان نهاده شده اند؟ پمپئو باید پاسخ به این سوال را بداند که دلیل این همه پایگاه نظامی اطراف ایران چیست؟! پمپئو با آمادگی کامل قدم به این صحنه رویارویی رسانه‌ای بگذارد که وقتی می‌پرسیم دلیل حمایت آمریکا از عربستان در جنگ یمن و دلیل حمایت آمریکا از گروه‌های تندرویی که در خاورمیانه کاری جز ترور و تولید وحشت ندارند چیست، مجبور نباشد سکوت اختیار کند!
پمپئو حتما می‌داند آمریکایی‌ها چرا می‌خواهند خاورمیانه را به بزرگترین انبار تسلیحاتی جهان تبدیل کنند، پمپئو حتماً پاسخی برای تناقض‌های سیاسی آمریکا در مناطقی همچون خاورمیانه و جنوب شرقی آسیا خواهد داشت.
پمپئو قطعاً باید بداند که دولت‌های فعلی و پیشین آمریکا همواره در اعمال تحریم‌ها علیه هر کشوری، دست روی این نکته گذاشته‌اند که ما تحریم‌ها را برای «فشار بر حاکمان» طراحی می‌کنیم. آیا می‌تواند تحریمی را از آمریکای جنوبی، آفریقا، آسیا و خاورمیانه مثال بزند که به جز مردم، گروهی دیگر را تحت فشار
قرار داده باشد؟!
به واکنش‌ها در فضای مجازی کاری نداریم، حکومت و حاکمان پاسخی که درخور باشد را به پمپئو داده‌اند اما روزنامه آفتاب یزد با سابقه‌ترین روزنامه اصلاح‌طلب که خود را مستقل و مردمی می‌داند این آمادگی را دارد تا در یک رودررویی رسانه‌ای، سوالات خود را بپرسد و پاسخ‌های پمپئو را به مردم ایران تحویل دهد.
راستی پمپئو می‌داند که مردم با هر حرکت خصمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران بجای آنکه به حاکمان خود بدبین شوند به سیاست‌های ددمنشانه آمریکا ایمان و اعتقاد بیشتری پیدا خواهند کرد؟! در همین مورد اخیر ـ یعنی تحریم محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران - آیا نمونه‌ای دیگر سراغ دارد رئیس دستگاه دیپلماسی یک کشور توسط کشوری دیگر تحریم شده باشد؟!
پمپئو در زمانی که پیشنهاد سفر به تهران و گفت‌‌و‌گوی مستقیم با مردم ایران را مطرح می‌کرد در توضیح و توجیه خود به سفرهای محمدجواد ظریف به آمریکا اشاره کرده بود، که او از حق آزادی بیان در این کشور بهره می‌گیرد و با رسانه‌های آن کشور مصاحبه می‌کند. قطعاً این را می‌داند که محمد جواد ظریف رسانه‌ها را انتخاب نمی‌کند! بلکه وارد گفت‌‌و‌گو با رسانه‌هایی می‌شود که این درخواست را از او داشته اند، او می‌نشیند و به تمام سوالات آن رسانه‌ها در هر حوزه‌ای که باشد به فراخور مسئولیتی که دارد پاسخ می‌دهد. بدون توجه به درخواست پمپئو مبنی بر تمایل به سفر به تهران، صرفاً به عنوان یک رسانه مستقل و مردمی و با سابقه با مشی اصلاح طلبی پیشنهاد رسمی خود برای مصاحبه با پمپئو را اعلام می‌کنیم و امیدواریم پمپئو همچنان دوست داشته باشد که بی هیچ واسطه‌ای با مردم ایران سخن بگوید!
دولت آمریکا، کمی پس از بازگشت موفقیت آمیز ظریف از نشست اخیر وزرای خارجه جهان در نیویورک و عقب نشینی وزارت دارایی این کشور از تصمیم خود برای تحریم وزیر امور خارجه کشورمان بعد از صدور ویزا برای محمدجواد ظریف، پنجشنبه هفته اخیر طی اقدامی خلاف قانون و عرف بین‌المللی، نام ظریف را در فهرست افراد تحریم‌شده قرار داد. به عبارتی تحریم وزیر خارجه ایران پس از مصاحبه‌های ظریف با رسانه‌های مختلف آمریکایی صورت گرفت. به همین دلیل اقدام وزارت خزانه داری آمریکا با انتقادهای گسترده‌ای از سوی مقامات کشورمان و نیز نماینده‌های دموکرات آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه و... مواجه گشت. از این رو، فیاض زاهد معتقد است که متاسفانه همواره تندروها در سراسر جهان از یکدیگر حمایت و تبعیت می‌کردند. زیرا تندروها به طور مستقیم و غیرمستقیم یکدیگر را تقویت می‌کنند. بنابراین نباید مخالفان با رفتارشان در داخل بخشی دیگر از پازل آمریکا علیه ایران باشند.

>همزمانی تحریم ظریف با فشارهای داخلی
آمریکا در حالی نام ظریف را در لیست تحریم‌های خود قرار داد که تحریم وزیر امور خارجه تاکنون در هیچ کشوری سابقه نداشته است. از سویی وزیر خارجه همواره با فشارهای بسیاری در داخل روبرو بوده است اما در ماه‌های اخیر این فشارها و هجمه‌ها به ویژه با به نمایش گذاشتن فیلم گاندو در شبکه 3 سیما به اوج خود رسید. سریالی که وزیر خارجه را به عنوان شخصیتی خنثی و ضعیف به اذهان عمومی معرفی کرده بود. گاندوسازان در حالی در این سریال مدعی واگرایی و وابستگی ظریف به بیگانگان بودند که جامعه جهانی همواره وزیر امور خارجه را به دلیل نگاهش به مصالح ملی ایران ستوده است. از سویی، دولت آمریکا نسبت به تلاش‌های ظریف به ویژه در سفر اخیر این مقام ایرانی به نیویورک و مصاحبه‌های پی در پی‌اش با رسانه‌های خارجی، دچار نگرانی و هراس شده است. به همین دلیل هم بلافاصله پس از بازگشت وزیر خارجه، نام ظریف را در لیست تحریم خود قرار دادند! از این رو، پرسشی که به میان می‌آید این است که تلاش گاندو سازان در تخریب و هجمه به ظریف و اقدام اخیر آمریکا در تحریم وزیر خارجه چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟! به هر روی هر دو در جهت تخریب و تشدید فشار به ظریف کوشش کردند و این خود نشان از این واقعیت مهم دارد که خواه ناخواه گاندوسازان و دولت آمریکا هر دو در یک مسیر قرار دارند. زیرا آمریکایی‌ها هم تلاش‌های ستودنی وزیر خارجه کشورمان جهت تحقق منافع ملی ایران را برنتابیدند؛ گاندوسازان هم نتوانستند تلاش‌های خستگی ناپذیر وزیر خارجه را در جهت حل مشکلات کشور بربتابند و حتی درصدد ساخت گاندوی 2 هستند.

>لزوم درس عبرت گاندو سازان از تحریم آمریکا
همزمان با تحریم ظریف از سوی آمریکا، محمد مهاجری فعال رسانه‌ای اصولگرا در توئیتی نوشت: «حالا که نهادهای نظام از جمله سپاه، از ظریف حمایت کرده‌اند، این خبر ناگفته را بگویم که 2-3هفته پیش یک سردار محبوب دلگیری‌اش را از سریال گاندو بیان کرده بود. باید منتظر واکنش گاندوسازان ماند. منظورم از گاندوساز، سرباز صفرهایی مثل تهیه کننده و کارگردان و حتی رئیس شبکه 3نیست، البته!» از این رو، به نظر می‌رسد که تحریم ظریف باید برای گاندو سازها درس عبرتی شود و عوامل گاندو باید به این واقعیت مهم پی ببرند آنچه که امروز بر سر ظریف آمده به دلیل دفاع از منافع ملی ایران بوده است و این خود بر غیر واقعی بودن و جعل اسناد در سریال گاندو گواهی می‌دهد. از سویی بهتر نیست که در این شرایط حساس به جای همنوایی با مسئولان آمریکایی به فکر دلجویی از وزیر امور خارجه و جبران تخریب ظریف در گاندو برآیند.

>اقدام آمریکا عملی بی سابقه در جهان
فیاض زاهد فعال سیاسی درباره دلایل تحریم ظریف از سوی آمریکا به آفتاب یزد گفت: تحریم ظریف به دلیل مواضع مرتبط و هماهنگش با حاکمیت صورت گرفت. اما همزمان آمریکایی‌ها با این تعارض روبرو هستند که از یک سو می‌گویند ظریف وزیر خارجه ایران فرمایشی است و منویات سیاست خارجی ایران تحت نظارت مقامات ارشد کشور صورت می‌گیرد. از سویی هم مدعی مذاکره با تهران هستند. او افزود: در تاریخ دیپلماسی بین‌المللی، تحریم وزیر خارجه کشورها تاکنون بی‌سابقه بوده است. البته قبلا در خصوص یاسر عرفات این اتفاق رخ داده بود. اما او یک چهره مسئول نبود بلکه او رئیس سازمان آزادی بخش فلسطین به‌شمار می‌رفت. اما در هیچ یک از جنگ‌های جهانی، آمریکا از چنین روشی علیه مخالفان خود استفاده نکرد.

>مذاکره ادعای دروغ آمریکا
این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه مسئله خنده دار اینجاست که آمریکا از همه ابزار خود بهره برد تا ایران را به پشت میز مذاکره بیاورد، گفت: از این رو، سوال اساسی اینجاست که اگر تهران اکنون بخواهد در پشت میز مذاکره بنشیند باید وزیر دفاع خود را برای مذاکره بفرستد و یا وزیر بازرگانی؟! زاهد ادامه داد: اساسا مگر ممکن است که آمریکا با تحریم وزیرامور خارجه ایران همچنان به‌دنبال گفت‌‌و‌گو با تهران باشد! این خود نشان از ادعای دروغین این کشور است. به همین دلیل به نظر می‌رسد که دولت آمریکا به دنبال براندازی رژیم ایران است. اما به این دلیل که اهدافشان مخالف با حقوق بین‌الملل است، آن را بیان نمی‌کنند. او افزود: رابطه‌ای که بولتون و پامپئو با منافقین در گذشته داشتند خود بیانگر خواسته آنها در رابطه با براندازی است. مخالفان ایران در کاخ سفید برای هر سخنرانی در کمپین‌های منافقین، رقم‌های دلاری گزافی دریافت کردند. زاهد ادامه داد: مقامات ضد ایرانی در کاخ سفید با پیگیری این مسیر پر تنش به دنبال ایزوله کردن ایران هستند. اما علیرغم فشارهای آمریکا، ایران دست بالاتر را در مواجهه با واشنگتن دارد به همین دلیل آمریکایی‌ها درصدد تشدید فشار علیه ایران با همان اهداف براندازی هستند.

>ادامه تحریم ظریف
تا بعد از نشست سازمان ملل
زاهد با اشاره به اینکه بخش دیگری از دستگاه سیاست خارجه آمریکا به دنبال گفت‌‌و‌گو و مصالحه با ایران و در نهایت بازگشت به برجام است، گفت: اما این تعارض‌ها سبب می‌گردد که ایران نتواند اعتماد کند. رفتارهای متناقض آمریکا این امکان را از ایران می‌گیرد که بدانند کدام پیام از واشنگتن اصلی و درست است. او ادامه داد: با توجه به اینکه روحانی در شهریور ماه برای حضور در نشست عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر خواهد کرد، حضور وی به تنهایی در این نشست مانع امکان اثرگذاری ظریف می‌شود. او افزود: به نظر می‌رسد که تحریم ظریف آنقدر ادامه پیدا کند که او نتواند در این نشست حضور پیدا کند. این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: چراکه ظریف با ادبیات و گفتمان آمریکایی به خوبی آشناست و روابط بسیار خوبی با رسانه‌های جهان دارد و با سخنان خود در اهداف جان بولتون و پامپئو اختلال ایجال می‌کند. چراکه شنیده شدن صدای ظریف، سیاست‌های آمریکا را به ویژه در رابطه با برجام زیر سوال می‌برد.

>عدم اعتقاد آمریکا به دموکراسی
این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه امروز شاهدیم آمریکا فقدان علوم سیاسی خود را نشان می‌دهد، گفت: وقتی به تاریخ مناسبات ایران و آمریکا نگاه می‌کنیم به این نتیجه می‌رسیم که آمریکا هیچ گاه از اهرم دموکراسی در برابر تهران بهره نبرد. زاهد ادامه داد: رفتار آمریکا با مصدق، سیاست‌هایش در رژیم سابق ایران، رفتار دولت بوش با رئیس دولت اصلاحات، رفتار ترامپ با دولت میانه رو روحانی بیانگر این واقعیت است که آنها هیچ اعتقادی به پیشبرد دموکراسی و مردم سالاری در خاورمیانه ندارند. او افزود: برای آمریکا محمد بن سلمان روزنامه نگارکش یک دولت ایده آل است تا بتواند با تهدید و زور به این کشور اسلحه بفروشند.

>تمساح‌های گاندو، پالس به آمریکا
زاهد با بیان اینکه نباید مخالفان با رفتارشان در داخل بخشی دیگر از پازل آمریکا علیه ایران باشند، گفت: چراکه این رفتارها منجر به سوء استفاده مخالفان خارجی ایران به ویژه آمریکا خواهد شد. او افزود: وقتی در داخل کشور با تمساح‌های گاندو به سراغ وزیر خارجه و رئیس جمهور می‌روند این پالس را به تندروها در آمریکا ارسال می‌کنند که ظریف باید از سر راه بر داشته شود. این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: متاسفانه همواره تندروها در سراسر جهان از یکدیگر حمایت و تبعیت می‌کردند. چراکه تندروها به طور مستقیم و غیر مستقیم یکدیگر را تقویت می‌کنند. تندروها دیگر از کشورهای جهان سبب شدند که ترامپ به قدرت برسد و به دروغ بگویند که ما به دنبال پیشبرد دموکراسی در خاورمیانه هستیم. چیزی که برای آمریکا اهمیت دارد تاراج منابع منطقه است و بزرگترین مشکل آنها وجود دولت‌های مستقل است. به همین دلیل امید می‌رود که با درک این واقعیت تاریخ، آنچه که به صلاح کشور است، انجام دهیم.
به امید این که دیگر گاندوسازان که قطعا ناآگاهانه است در دام نیفتند و منافع ملی را بیشتر پاس بدارند.