مشورت‌های خصوصی در تهران

وزیر خارجه قطر دیروز به تهران آمد تا گویا متوجه شود واکنش ایران نسبت به اقدام تروریستی آمریکا چگونه است. رسانه‌ها اطلاعات زیادی از جلسات خصوصی میان مقام قطری و ایرانی ندارند اما همزمان با این دیدارها اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه نیز با حسن روحانی تلفنی گفتگو کرده است
آفتاب یزد- گروه سیاسی: وزیر خارجه قطر که پیش از این قرار بود برای شرکت در مجمع گفت‌وگوی تهران که روز سه‌شنبه برگزار می‌شود به ایران سفر کند، روز گذشته به تهران آمد.
محمد بن عبدالرحمان، وزیر خارجه قطر با توجه به تحولات رخ داده در منطقه از جمله ترور سردار حاج قاسم سلیمانی توسط آمریکا روز گذشته برای انجام یک سری مشورت‌هایی به تهران سفر کرد.
این خبری بود که نخستین بار شبکه الجزیره در خبری فوری به نقل از برخی منابع اعلام کرد. بسیاری آمدن سفر قطر را بی ارتباط با تلاش‌های این کشور برای میانجیگری ندانستند، حتی برخی مدعی شدند که قطر از سوی آمریکا مامور رایزنی با ایران شده تا از شدت واکنش کشورمان بعد از حمله به شهید قاسم سلیمانی بکاهد.


دیروز «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، باورود به تهران ابتدا با محمدجواد ظریف دیدار و رایزنی کرد. وزیر امور خارجه کشورمان با تروریستی خواندن اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی، رژیم آمریکا را مسئول عواقب و پیامدهای آن خواند و تاکید کرد حضور و دخالت نیروهای خارجی و فرامنطقه‌ای باعث بی ثباتی، ناامنی و افزایش تنش در منطقه است.
آن طور که ایسنا می‌نویسد ازسویی، محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی وزیر امور خارجه قطر هم در این دیدار شرایط تنش زای جاری در منطقه پس از تحولات دوروز پیش را حساس و نگران کننده توصیف کرد و اظهار داشت باید راه حلی مسالمت آمیز برای کاهش این تنش‌ها و بازگشت آرامش به منطقه پیدا کرد. طرفین همچنین روابط دو جانبه در همه حوزه‌ها را خیلی خوب توصیف و بر گسترش و تعمیق آن تاکید کردند.
>هزینه سنگین
اما از سویی دیگر حسن روحانی رئیس جمهور از هزینه سنگینی که آمریکا بعد از ترور قاسم سلیمانی باید پرداخت کند، رئیس جمهور در دیدارش با وزیرخارجه قطر با تاکید بر اینکه اقدام تروریستی اخیر آمریکا را به عنوان حمایت جدید آن کشور از تروریسم می‌دانیم، اظهارداشت: شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، مردم ما را قوی‌تر و مصمم‌تر از همیشه ساخته است و مسئولیت تمام پیامدهای این اقدام تروریستی در منطقه به عهده آمریکا خواهد بود و در این زمینه هزینه سنگینی را پرداخت خواهد کرد.
او ضرورت رایزنی و هماهنگی‌های بیشتر دو کشور در شرایط کنونی را مورد تاکید قرار داد و گفت: آمریکایی‌ها متاسفانه وارد مسیر جدیدی شده‌اند که می‌تواند برای منطقه بسیار خطرناک باشد لذا در چنین شرایطی رایزنی و هماهنگی نزدیک‌تر بین کشورهای دوست ضروری است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هرگز آغازگر هیچ تنشی نبوده که منجر به ناامنی در منطقه شود، تصریح کرد: آنچه باعث تنش و تشنج در منطقه در سالهای اخیر بوده اقدامات نابخردانه آمریکاست.
روحانی با بیان اینکه سردار سلیمانی چهره جهانی در مبارزه با تروریسم بود و همه می‌دانند که چه نقش موثری در امنیت منطقه به ویژه در عراق و سوریه داشت، خاطرنشان کرد: امیدوارم حرکت مردم عراق در تشییع باشکوهی که انجام داده‌اند و تشییع باشکوهی که در ایران انجام خواهد شد، آمریکا را متوجه سازد که چه خطای بزرگی را مرتکب شده است. رئیس جمهور گفت: در شرایط کنونی از کشورهای دوست و همسایه توقع داریم که با لحن صریح، آمریکا را در این جنایت محکوم کنند چرا که آمریکا یک فرمانده بزرگ نیروهای مسلح ایران را در کشور دیگری با جنایت‌بارترین شکل به شهادت رسانده است. امیدوارم همه با صدای واحد تروریزم دولتی را محکوم کنیم و کشورهای منطقه وحدت، انسجام و تفاهمات خود را بیشتر از گذشته تقویت کنند.
روحانی اضافه کرد: اقدام اخیر آمریکا هم توهین به مردم عراق و نقض حاکمیت ملی عراق بود و هم سردار بزرگی که مورد احترام همه ایرانیان و منطقه بود را به شهادت رساند.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه حضور آمریکا نقش بسیار مخربی در منطقه دارد، اظهار داشت: امروز همه کشورهای منطقه باید به این باور برسند تا زمانی که آمریکا در منطقه حضور دارد، کشورهای منطقه روی آرامش را نخواهند دید.
روحانی در ادامه اهمیت توسعه روابط تهران و دوحه را مورد تاکید قرار داد و گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره ارتباط و رایزنی نزدیک با قطر را برای توسعه روابط دوجانبه و منطقه‌ای مفید می‌داند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: زمانی که قطر در شرایط محاصره قرار گرفته بود ایران در آن شرایط در کنار دولت و ملت قطر بود و باز هم کنار شما خواهیم بود و امیدواریم توافقاتی که با امیر قطر در مالزی داشتیم، هر چه سریع‌تر عملیاتی و اجرایی شود. روحانی گفت: امیدوارم در چارچوب "طرح صلح هرمز " بتوانیم کشورهای منطقه را به یکدیگر نزدیک سازیم.
احمدبن عبدالرحمن بن جاسم بن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر نیز در این دیدار تعمیق و گسترش هر چه بیشتر روابط تهران- دوحه را مورد تاکید قرار داد و گفت: قطر اهتمام فراوانی به گسترش روابط با ایران دارد و جمهوری اسلامی ایران را کشور همسایه و برادر خود می‌داند و مصمم هستیم مناسبات و همکاری‌های خود را با تهران بیش از پیش توسعه دهیم.
وزیر خارجه قطر با قدردانی از موضع و حمایت تهران از دوحه گفت: قطر هرگز حمایت و کمک‌های ایران را در شرایط بسیار سختی که در آن قرار گرفته بودیم فراموش نخواهد کرد و خود را در کنار ایران می‌دانیم.
وی با بیان اینکه قطر درد و ناراحتی عمیقی که ملت و دولت ایران در شرایط کنونی از این حادثه تحمل می‌کنند را درک می‌کند و به مردم ایران تسلیت می‌گوییم، گفت: به هیچ عنوان پیش‌بینی نمی‌کردیم که چنین اتفاقی بیفتد و چنین تصمیمی روزی گرفته شود. اینگونه اقدامات سابقه نداشته است و از این بابت بسیار ناراحت و نگران هستیم. وزیر خارجه قطر خاطرنشان کرد: در طول تاریخ هیچ آسیب و ضرری از ایران متوجه قطر نبوده است در حالی که با آنهایی که وجوه مشترک زیادی داریم، دچار مشکل و مزاحمت شده‌ایم.
احمدبن عبدالرحمن بن جاسم بن آل ثانی با بیان اینکه قطر از طرح صلح هرمز حمایت می‌کند، گفت: امیدواریم در شرایط کنونی کشورهای منطقه گام استراتژیکی را در سایه ابتکار طرح صلح هرمز که می‌تواند محور صلح و امنیت در منطقه باشد بردارند و به جای مواضع تاکتیکی، بینش و تفکر راهبردی در پیش بگیرند. دو مقام قطر و ایران رایزنی‌هایی هم داشتند که کمتر رسانه‌ای شده است. بسیاری این سوال را مطرح می‌کنند که آیا سفر وزیر خارجه قطر به ایران می‌تواند تنش‌های شکل گرفته را دراین زمینه بکاهد؟ و ماموریت اصلی قطر در شرایط فعلی چه بوده است؟
محسن جلیلوند استاد حقوق بین الملل در گفتگو با آفتاب یزد می‌گوید: کشورهای خلیج فارس میدانند اگر درگیری بین ایران و آمریکا رخ دهد آن‌ها آسیب فراوانی خواهند دید. از قطر تا کویت و امارات همه ازاین بابت نگرانند. به هر حال قطر ممکن است با میانه خوبی که با ایران دارد تلاش کند اکنون نقش بینابین و میانجی را داشته باشد.
محسن جلیلوند درمورد اینکه چه قدر این سفر برای ردو بدل پیام‌های جنگی - نظامی است، می‌گوید: ایران به فکر جنگ نیست از سویی باید فعلا موضوع واکنش ایران بررسی و ابعادآن مشخص شود، هیچ دلیلی ندارد در همان زمینی که آمریکایی‌ها بازی کردند ایرانی‌ها نیز بازی کنند. ایران اگر بخواهد ضربه‌ای به آمریکا بزند در آن زمینی که آمریکا هست نمی‌زند. وی اظهار کرد: در حال حاضر بحث بر سر موفق بودن یا نبودن سفر وزیر خارجه قطر نیست. قطر فعلا می‌خواهد موضع دوطرف را ببیند که چگونه است. با توجه به نامه‌ای که آمریکایی‌ها به تهران داده‌اند این موضوع نشان می‌دهد که دو طرف خیلی مستقیم‌تر هم با یکدیگر صحبت می‌کنند.
روحانی در تماس تلفنی رئیس جمهور ترکیه: آمریکایی‌ها اشتباه بزرگی مرتکب شدند
رئیس جمهور، اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سپهبد شهید قاسم سلیمانی را اشتباه بزرگی دانست و تاکید کرد: اگر در برابر اقدام متجاوز سکوت کنیم ممکن است موجب جسارت بیشتر متجاوز شود. به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی عصر شنبه در تماس تلفنی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه، با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در هیچ مقوله‌ای آغاز گر تنش و تشنج در منطقه نبوده است، افزود: اگر همه در برابر تجاوز آمریکا یکصدا نباشیم خطر بزرگی همه منطقه را تهدید می‌کند. روحانی با قدردانی از رئیس جمهور ترکیه بخاطر ابراز همدردی با دولت و مردم ایران در این فاجعه بزرگ، افزود: ایران و ترکیه همواره در مسائل پیچیده رایزنی و همفکری داشته‌اند. رئیس جمهور تاکید کرد: باید در برابر اقدامات بی خردانه پاسخ داد و بی تردید سکوت در برابر متجاوز و ظالم، او را جسورتر خواهد کرد. روحانی با بیان اینکه بنا به دستور قرآن، ما نه ظلم می‌کنیم و نه زیر بار ظلم می‌رویم، تاکید کرد: شهید سلیمانی نقش بی بدیلی در مبارزه با تروریست‌ها در منطقه داشت و شما به خوبی آگاه هستید که او در صحنه مبارزه در سال‌های اخیر چگونه به وظیفه بزرگ منطقه‌ای و اسلامی خود عمل کرد. رئیس جمهور با بیان اینکه مردم ایران از این اقدام آمریکایی‌ها بسیار عصبانی هستند، اظهارداشت: کار آمریکا بسیار غلط و نابخردانه بود، آمریکا حاکمیت ملی عراق را نقض کرد و در خاک عراق اقدامات تروریستی انجام داد که با استقلال این کشور منافات داشت. روحانی افزود: آمریکا همچنین یک ترور سازمان یافته دولتی علیه دولت دیگر انجام داد و یک فرمانده نظامی محبوب و بزرگ ما را به شهادت رساند که اگر در برابر اینگونه حرکت‌های آمریکا همه یکصدا نباشیم، خطر بزرگی همه ما را تهدید می‌کند. رئیس جمهور با قدردانی از ابراز همدردی و تسلیت رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد: امریکا امروز جنایت بزرگی علیه ما مرتکب شده است و اگر ما سکوت کنیم فردا این اقدام نسبت به کشورهای دیگر انجام خواهد شد. روحانی یادآور شد: انتظار ما این است که در این شرایط همه دوستان و همسایگان ما این جنایت را با صراحت محکوم کنند. رئیس جمهور ترکیه نیز با تسلیت شهادت سپهبد قاسم سلیمانی به رهبری، دولت و مردم ایران تاکید کرد که از فقدان شهید سلیمانی عمیقا متاسف و متاثرم و متوجه انزجار و خشم ملت ایران، رهبری و جنابعالی هستم.
اردوغان با بیان اینکه مراسم پرشکوه تشییع شهید سلیمانی را از تلویزیون عراق دیده است، افزود: همه این تصاویر به وضوح نشانگر علاقه و توجه مردم عراق به سپهبد سلیمانی بود و اینجانب به سهم خود از خداوند برای ایشان طلب رحمت و غفران دارم.
وی با اشاره به ضرورت ایجاد ثبات و امنیت در منطقه تاکید کرد: مداخلات خارجی و درگیری‌های منطقه‌ای مانع رسیدن منطقه به آرامش و ثبات می‌شود و نباید اجازه دهیم چنین اقداماتی صلح و ثبات منطقه را به خطر اندازد.
رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد: یقین دارم که ساختار حکومتی و فرهنگی ایران که ریشه در تاریخ دارد این مقطع زمانی را با اتکا به خرد، رهبری خواهد کرد.