گردشگری ایران در آستانه خسارت چند‌میلیون دلاری

علي‌اصغر مونسان، وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي در اين راستا از اجراي برنامه ضربتي و اقدام فوري گردشگري ايران از روز شنبه هفته آينده خبر داد و گفت: سران قوا، شوراي امنيت ملي، وزراي امور خارجه و اقصاد در جريان وضع گردشگري کشور قرار گرفته‌اند. او همچنين قول‌هايي هم داد؛ ازجمله اينکه هواپيمايي لوفت‌هانزا به ايران برگردانده مي‌شود و بليت موزه‌ها افزايش نخواهد داشت. وي همچنين خطاب به مسئولان گردشگري کشور گفت: نگراني و دغدغه‌هاي شما را مي‌دانم. مشکلاتي ايجاد شده که لطمه‌هايي به گردشگري وارد کرده است، اين اولين بار نيست که چنين چالشي ايجاد شده است. معاون گردشگري برنامه خوبي را براي وضع موجود گردشگري آماده کرده است، مقداري تأمل کرديم تا خبرهاي منفي فروکش کند و آن را به اجرا بگذاريم. وي با اشاره به حضور ايران در نمايشگاه‌هاي گردشگري اسپانيا، آلمان و ايتاليا، گفت: در اين نمايشگاه‌ها بايد نشان دهيم امنيت ايران در سطح قابل توجهي قرار دارد.
عقب‌نشيني نمي‌کنيم
ابراهيم پورفرج رئيس هيات مديره جامعه تورگردانان ايران با اشاره به نگراني‌هاي ايجاد شده درباره امنيت و سفر ايران، تعيين راهکارهاي فوري و پيشنهادهايي براي برون رفت از اين وضعيت را ضروري دانست و افزود: تبليغات پررنگ و گسترده و حضور مقتدرانه در نمايشگاه‌هاي بين‌المللي گردشگري را به‌عنوان راهکار در وضع موجود، پيشنهاد مي‌کنم. او به تجربه ترکيه پس از تشديد تنش با روسيه اشاره کرد و افزود: زماني که ترکيه هواپيماي روسيه را هدف حمله قرار داد، روس‌ها تصميم گرفتند سفر به اين کشور را بايکوت کنند. تا آن موقع چهار‌ميليون توريست از روسيه به ترکيه سفر مي‌کرد. با اين حال ترکيه با اقدامات مفيدي که انجام داد در مدت زمان کوتاهي گردشگري خود را نجات داد. اگرچه گردشگري در شرايط مناسبي قرار ندارد اما عقب نشيني نمي‌کنيم و حتي تلاش مي‌کنيم يک قدم جلوتر هم برويم.
ويزاي ايران را ارزان کنيد


علي غمخوار، عضو جامعه تورگردانان ايران، وقوع بحران در گردشگري را غيرطبيعي ندانست و مصر، تونس، ترکيه و سريلانکا را مثال آورد و گفت: بحران در اين مناطق وجود داشته و گردشگري آنها را خدشه دار کرده، مهم اين است که از بحران چگونه خارج شويم. چنين مواقعي در دنيا مرسوم است کميته بحران تشکيل دهند که مديريت آن معمولا با بخش دولتي بوده و بخش خصوصي بنا بر توان و ظرفيتش در آن ايفاي نقش مي‌کند. او براي برون رفت از بحران پيش آمده در صنعت گردشگري، حضور جدي تر در نمايشگاه هاي گردشگري خارجي، استفاده از رسانه‌هاي بين‌المللي، دعوت از خبرنگاران، تبيين اثرات اقتصادي گردشگري، فعال شدن نمايندگي ها در خارج از کشور، ارتباط وزارت خارجه با نمايندگي هاي خارجي در ايران، تسهيل در صدور ويزا و کاهش نرخ ويزاي ايران براي يک دوره موقت ـ تجربه‌اي که ايران پس از حادثه 11 سپتامبر پشت سر گذاشت ـ، معافيت‌هاي مالياتي براي يک دوره مشخص، امهال بدهي‌هاي بانکي براي دوره يک تا دو سال و تخصيص تسهيلات بانکي بلندمدت با بهره پايين را به‌عنوان راهکار پيشنهاد کرد. غمخوار همچنين افزود: اگر در حال حاضر تقاضايي براي مقصدي وجود ندارد، مبني بر لغو دائم سفر نيست، بلکه زمان آن به يک وقت ديگر موکول شده است.
قيمت‌ها فريبندگي داشته باشد
آقايي، عضو ديگر جامعه تورگردانان نيز تدوين برنامه کوتاه‌مدت و بلندمدت براي گردشگري را ضروري دانست و در ادامه افزايش نرخ وروديه موزه‌ها را که تا سال آينده براي بازديدکننده خارجي حداکثر به 100‌هزار تومان مي رسد، يک شوک قلمداد کرد و افزود: ترکيه در شرايط بحراني، نرخ وروديه موزه‌ها را موقتي اصلاح کرد. ما هم نياز داريم براي ادامه حيات و بقا راهي را پيدا کنيم. او با اشاره به افزايش کرايه اتوبوس‌ها تحت تاثير نرخ بنزين و نرخ اقامت هتل‌ها، گفت: تحميل اين هزينه‌ها قدرت مانور آژانس‌ها در گردشگري و به‌ويژه نمايشگاه‌هاي خارجي را کم مي‌کند. در شرايط موجود نياز است قيمت‌ها در ايران براي گردشگران فريبندگي داشته باشد و کمک دولت در اين مورد بايد ملموس باشد.ولي تيموري، معاون گردشگري وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي نيز در پاسخ به نگراني‌هاي مطرح شده، با يادآوري اينکه برنامه اقدام فوري براي برون رفت از وضعيت موجود تهيه شده است، در پاسخ به انتقادهايي که به نرخ هتل‌ها شد، گفت: بايد وضعيت آنها را به‌عنوان بخشي از زنجيره خدمات در نظر گرفت. هتل‌ها در مهرماه 25‌درصد نرخ‌ها را افزايش دادند و تا مهر سال آينده تغييري در قيمت ها ايجاد نخواهند کرد.معاون گردشگري با تاکيد بر ضرورت انتشار اخبار مثبت از امنيت و گردشگري ايران، اظهار کرد: آدم چاپلوسي نيستم اما استرس و نگراني آقاي مونسان ـ وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي - کمتر از بخش خصوصي نيست. ما برنامه اقدام فوري داريم و حتما از وضعيت پيش آمده خارج مي شويم.