بازگشایی مدارس برای رفع اشکال



براساس تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا تمامی مدارس در همه مقاطع تحصیلی در سراسر کشور از امروز  به مدت یک ماه به صورت داوطلبانه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی  باز می‌‌شوند. رئیس ‌جمهوری به وزارت آموزش ‌و پرورش، وزارت بهداشت و درمان و وزارت کشور مأموریت داد تا در مناطقی که مناطق کم‌خطر یا سفید نامیده شده موضوع بازگشایی مدارس را در دستور کار خود  قرار دهند.  البته حسن روحانی  درباره این بازگشایی تأکید کرد که این بازگشایی صرفاً برای رفع اشکالات دانش‌آموزان انجام می‌‌گیرد و حضور دانش‌آموزان در مدارس اجباری نیست.
موضوعی که البته از سوی وزیر آموزش و پرورش هم در هفته گذشته بارها تکرار شده است: «مدیران، معلمان و کادر مدارس در ساعات مورد نیاز در مدرسه حضور دارند و دانش‌آموزان در دروسی که ابهام دارند، برای رفع اشکال مراجعه می‌کنند تا قبل از امتحانات اشکالات برطرف شود.» این صحبت‌ها و تأکیدات مسئولان کشور در پاسخ به خانواده‌هایی است که نگران سلامتی دانش‌آموزان‌شان هستند. بسیاری از خانواده‌ها عنوان کردند که اگر دانش‌آموزان قرار است از امروز  در مدارس حاضر باشند مدیران مدارس چگونه می‌‌توانند فاصله‌گذاری اجتماعی را در کلاس درس انجام دهند و آیا آنها می‌توانند هر روز کلاس‌های درس را ضدعفونی کنند. موضوع مهم‌تر برای خانواده‌ها نحوه رفت و آمد دانش‌آموزان‌شان به مدرسه است. برخی از دانش‌آموزان از سرویس مدرسه  استفاده می‌کنند. در پاسخ به این نگرانی خانواده‌ها، خبرنگار «ایران» به چند مدرسه در شهر تهران رفته است.



بر اساس مشاهدات میدانی خبرنگار ما، مدارس تقریباً آماده حضور دانش‌آموزان هستند، برخی از مدارس در هفته گذشته ضدعفونی کردن کلاس‌های درس را انجام داده‌اند بیشتر مدارس مشکلی برای ضدعفونی کردن کلاس‌ها نداشتند اما این روند را کمی سخت توصیف کرده‌اند، با این حال  مشکل اصلی مدیران مدارس فاصله‌گذاری اجتماعی دانش‌آموزان است. یکی از مدیران مدارس در منطقه فرحزاد می‌‌گوید: ما چند دوره کلاس‌های درس را ضدعفونی کردیم هم اکنون آمادگی کامل برای حضور دانش‌آموزان را داریم و فکر می‌کنم که تعداد دانش‌آموزانی که به مدرسه می‌‌آیند بسیار کم است. اعلام هم کردیم  دانش‌آموزانی که مشکل و ابهام درسی دارند، با خانواده‌هایشان در مدرسه حاضر شوند و بعد از اینکه مشکلات درسی‌شان حل شد، مدرسه را ترک کنند. ما کلاس‌ها را آماده کردیم و به معلم‌ها هم پروتکل‌های بهداشتی را ابلاغ کردیم تا سر کلاس درس و رفع اشکال به دانش‌آموزان یاد دهند که چگونه از خودشان مراقبت کنند، با این حال مسأله اصلی فاصله گذاری اجتماعی سر کلاس است. دانش‌آموزان با یکدیگر ارتباط می‌‌گیرند و البته کلاس‌های درس تراکم دانش‌آموزی بالای ٣٠ نفر را دارد ما هنوز نمی‌دانیم چه تعدادی مراجعه می‌کنند برای همین تصمیمی درباره چگونگی برگزاری کلاس‌های رفع اشکال نگرفتیم. البته قرار بود که ماسک و دستکش هم در اختیار مدارس قرار گیرد. از او درباره ضدعفونی کردن می‌‌پرسم اینکه آیا توان ضدعفونی کردن هر روز مدرسه را دارند، می‌‌گوید: کلاس‌ها چندین بار از سوی سرایدار مدرسه ضدعفونی شد ما به مدیران منطقه هم اعلام کردیم که باید هر روز مدرسه ضدعفونی شود و نیروی لازم برای این کار را نداریم البته آموزش و پرورش قول همکاری داده است اما باید کلاس‌ها تشکیل شود تا ببینم نحوه استقبال دانش‌آموزان چگونه است. برخی از مدیران مدارس هم بر این باورند که کتاب درسی دانش‌آموز تمام شده و در پایه ابتدایی امتحان هم گرفته شده است، این یعنی خانواده‌ای دانش‌آموزش را حتی برای رفع اشکال هم به مدرسه نمی‌فرستد. یکی از مدیران مدرسه در منطقه مرکز شمال شهر در این باره می‌‌گوید: این تصمیم فقط برای رفع اشکال در مناطقی است که دانش‌آموزان دسترسی به شبکه شاد یا اینترنت را نداشتند. در کلانشهرها همه از طریق آموزش مجازی درس را فرا گرفته‌اند. با این حال درهای مدارس برای دانش‌آموزان باز است، معلمان سر کلاس درس هستند و برنامه هم مثل سال تحصیلی در کلاس‌ها ارائه می‌‌شود. فقط ما مشکل ضد عفونی کردن هر روز را داریم مدرسه دستگاه استریل را ندارد. این دستگاه حدود 350 هزار تومان است. فکر نمی‌کنم بتوانیم هر روز کلاس درس را ضدعفونی کنیم چرا که بودجه این کار را نداریم. هزینه یکبار ضد عفونی کردن مدرسه 300 هزار تومان است حالا شما دقت کنید ما هر روز باید مدرسه را ضدعفونی کنیم.
مواد ضدعفونی کننده در اختیار مدارس
«نیرویی برای ضدعفونی‌کردن مدارس نداریم. سرایدار مدرسه وایتکس و آب را به عنوان ضدعفونی کننده استفاده کرد. آموزش وپروش منطقه هم باید نیرو اختصاص دهد و هم تجهیزاتی برای ضدعفونی کردن مدارس.» اینها بخشی از حرف‌های مدیران مدارس برای اجرای  پروتکل بهداشتی است. معاون تربیت‌ بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش درباره پروتکل‌های بهداشتی به خبرنگار «ایران» می‌گوید: تمام پروتکل‌های بهداشتی را تهیه کردیم و به مناطق آموزش و پرورش هم ابلاغ شده است. مسائلی که دانش‌آموزان و همکاران فرهنگی باید رعایت کنند و همچنین تمهیداتی که باید مدیران مدارس نسبت به کنترل بهداشت محیطی و فضای فیزیکی مدرسه فراهم کنند را در پروتکل‌های بهداشتی آوردیم. سلامت دانش‌آموزان برای ما اهمیت دارد. ما مواد ضدعفونی کننده را در اختیار مدارس قرار می‌دهیم. او با اشاره به اینکه حضور دانش‌آموزان اجباری نیست تأکید می‌کند: دانش‌آموزانی که مشکل آموزشی دارند یا می‌‌خواهند رفع اشکال کنند می‌‌توانند به مدرسه بیایند. ما طبق مصوبه ستاد موظف هستیم شرایط حضور دانش‌آموزان را فراهم کنیم. بر اساس تصمیم ستاد تمامی مدارس در همه مقاطع باید دایر باشند و ما هم در تلاش هستم تا سلامت دانش‌آموزان را در اولویت قرار دهیم. او با اشاره به اینکه حضور و غیاب در مدرسه انجام نمی‌شود، اظهار می‌‌کند: مدارس داوطلبانه می‌‌توانند دانش‌آموزان را پذیرش کنند. معلم‌ها باید در مدرسه باشند تا اگر دانش‌آموزی مراجعه کرد، مشکل دانش‌آموزان را حل کنند. حضور و غیاب برای دانش‌آموزان انجام نمی‌شود و این زمان بازگشایی برای رفع اشکال دانش‌آموزانی است که به اینترنت دسترسی نداشتند یا به هر طریقی امکان استفاده از آموزش‌های مجازی را ندارند.