عربستان و آمریکا از قطعنامه اروپایی شورای حکام حمایت کردند، ایران اروپا را به رویکرد دوگانه متهم کرد

ظریف خطاب به اروپا:شجاعت داشته باشید و بگویید در جلسات خصوصی چه می‌گویید
اروپا در بیانیه خود ضمن مخالفت با رویکرد آمریکا خواستار ادامه تحریم تسلیحاتی ایران تا سال 2023 شد!
آفتاب یزد-گروه سیاسی: یک روز بعد از آنکه قطعنامه پیشنهادی سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی اتمی تصویب شد واکنش‌ها حکایت از همان صف‌بندی چند سال اخیر دارد. ایالات متحده، عربستان و اسرائیل مثلثی که در سال‌های اخیر به ویژه بعد از حضور ترامپ در کاخ سفید به بیشترین هماهنگی برای فشار بر ایران رسیده‌اند بار دیگر در این موضوع نیز با حمایت از اقدام اروپایی‌ها از این تصمیم شورای حکام حمایت کردند. به گزارش ایسنا مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به قطعنامه تصویب شده در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران در بیانیه‌ای با مطرح کردن ادعاهایی گفت: شورای حکام آژانس قطعنامه‌ای را تصویب کرده و از ایران خواست که اطلاعات و دسترسی لازم را برای بازرسان آژانس فراهم کند
و ایران موظف به فراهم کردن آن است. عدم ایجاد دسترسی برای بازرسان آژانس و خودداری ازهمکاری در تحقیقات آژانس، مشکل‌ساز بوده و سوال‌هایی جدی درباره این ایجاد می‌کند که ایران در تلاش است چه چیزی را پنهان کند. پمپئو همچنین مدعی شد: در چند ماه اخیر ایران نه تنها به گسترش تنش و اخاذی هسته‌ای ادامه داده است، بلکه از مذاکره با آژانس نیز رویگردان بوده و به آن پاسخ نداده است. این اقدامات غیرقابل قبول بوده و بیانگر یک تهدید مداوم ناشی از برنامه هسته‌ای ایران علیه صلح و امنیت


بین‌المللی می‌باشند. وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه مطرح کرد: آمریکا همچنان به ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‎ای متعهد است و با شورای حکام آژانس همکاری خواهد کرد تا از آژانس برای حل این موضوعات مهم حمایت کند. ایران به طور قانونی موظف است به سوالات آژانس پاسخ داده و دسترسی لازم را ایجاد کند. او در بخش دیگری از این بیانیه مدعی شد: ما به دنبال راهکاری جامع و دیپلماتیک هستیم که نگرانی‌های هسته‌ای در ایران را در بر بگیرد.
علاوه بر این عربستان نیز که نشان داده در اقدام علیه ایران دست کمی از کشورهای غیرمسلمان ندارد از این قطعنامه حمایت کرد. عبدالله بن خالد بن سلطان بن عبدالعزیز، سفیر عربستان در اتریش و نماینده این کشور در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: عربستان سعودی از تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که توسط سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس ارائه شد و از ایران می‌خواهد که به طور کامل و فوری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند و به آژانس اجاره دهد که به برخی سایت‌های مشخص دسترسی داشته باشد، استقبال می‌کند. نماینده سعودی گفت که ریاض از تلاش و شفافیت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دبیرکل آن تمجید می‌کند. وی با متهم کردن ایران به نقض قوانین و معاهدات بین‌المللی مربوط به برنامه هسته‌ای گفت: عربستان سعودی به منظور حفظ امنیت و صلح بین‌المللی از این قطعنامه حمایت می‌کند و آن را گامی مهم و جدی برای مقابله با
ایران می‌داند.
این در حالیست که محمد جواد ظریف در توییتی در واکنش به بدعهدی اروپایی‌ها در اجرای تعهدات‌شان در برجام و اقدام اخیرشان در به تصویب رساندن یک قطعنامه علیه فعالیت‌های هسته‌ای ایران در جلسه شورای حکام و پیشنهادشان در مورد تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران تا سال ۲۰۲۳ نوشت: «سه‌کشور اروپایی باید از حفظ ظاهر نزد عموم دست بردارند و شجاعت به خرج داده و آنچه را که در ملاقات‌های خصوصی به آن اذعان دارند، علنا بیان کنند: ناتوانی در عمل به وظایف خود در برجام به دلیل ناتوانی مطلق در مقاومت در برابر زورگویی ایالات متحده. پشت نقاب موجود، سه کشور اروپایی همدست ترامپ و نتانیاهو هستند و به هیچ وجه در موضع توصیه به ایران نیستند.»
> دوگانه‌های عجیب اروپا!
سخنگوی وزارت امور خارجه نیز با اشاره به رفتار‌های دوگانه سه کشور اروپایی عضو برجام و همچنین صدور قطعنامه سیاسی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران، گفت: آنچه مسلم است، اقدام شورای حکام آژانس، برای جمهوری اسلامی ایران غیر قابل قبول است، چرا که جمهوری اسلامی ایران بالاترین و شفاف‌ترین همکاری را در چارچوب پادمان با شورای حکام و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشته است. با توجه به همکاری‌های مستمر ایران، این قطعنامه برای جمهوری اسلامی ایران غیر قابل قبول است. وی در ادامه اعضای شورای حکام را به هوشیاری در برابر تلاش‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی برای بازگشایی یک پرونده جعلی و قدیمی و بی‌اساس که پیش از آن نیز اثبات شده، دعوت کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: آن‌ها می‌دانند ما دولت و ملتی نیستیم که تحت فشار زیادخواهی بخواهد تن به کاری دهد، مبنای همکاری ما مشخص است، بنابراین، این قطعنامه غیر سازنده است. موسوی تاکید کرد: رفتار دوگانه و عجیب سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه با اینکه عضو برجام هستند و شرایط را می‌دانند و گذشته این پرونده را نیز واقف هستند، غیر سازنده و خطرناک است. سه کشور اروپایی عضو برجام بار دیگر نشان دادند که ناتوان هستند و روز به روز غیرقابل اعتماد بودن خود را به ملت ما نشان می‌دهند. وی با هشدار به روندی که این سه کشور اروپایی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پیش گرفتند، تصریح کرد: عواقب صدور قطعنامه علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای کشورمان حتماً متوجه کسانی است که بانی این قطعنامه هستند.
اما جالب آنکه دوگانه‌های اروپا بار دیگر در موضوع تحریم تسلیحاتی ایران نیز خود را نشان داده است. در بیانیه‌ای که به تازگی و پس از قطعنامه شورای حکام از سوی وزیر خارجه سه کشور اروپایی صادر شده است این سه کشور در بیانیه‌شان مطرح کردند: ما به اتفاق هم، به وضوح تاسف و نگرانی‌مان را درباره خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های دوباره بر ایران ابراز کرده‌ایم. از مه سال 2018 بی‌وقفه برای حفظ توافق فعالیت کرده‌ایم. تروئیکای اروپا در بخشی از این بیانیه مدعی اجرای کامل تعهداتشان نسبت به برجام شده و از اقداماتی مانند ایجاد سازوکار اینستکس که تاکنون ناکارآمد بوده است به عنوان اقداماتی فراتر از توافق در راستای حمایت از آن یاد کردند. در این بیانیه درباره برنامه هسته‌ای ایران ادعا شده است: ایران از سال 2019 اقداماتی متضاد با تعهداتش تحت برجام انجام داده است. ما عمیقا راجع به این اقدامات که به طور جدی پیمان عدم اشاعه تسلیحاتی توافق را تضعیف می‌کند، نگران هستیم. به همین خاطر است که در 14 ژانویه با امید به این که راهی دیپلماتیک پیدا کرده، توافق را حفظ کرده و ایران را به پایبندی کامل به تعهدات برجامی‌اش بازگردانیم، مکانیسم حل اختلاف برجام[توافق هسته‌ای] را فعال کردیم. این سه کشور اروپایی همچنین از ایران خواستند مذاکرات و اقداماتی «قابل توجه» را در هماهنگی با آن‌ها و دیگر کشورهای عضو برجام در این زمینه انجام دهد. در بخش دیگری از این بیانیه که پایان تاریخ تحریم تسلیحات ایران را مورد توجه قرار داده است، تروئیکای اروپا مطرح کردند که این امر تاثیرات زیادی در امنیت و ثبات منطقه‌ای خواهد داشت و درخواستشان این است که تحریم‌های اتحادیه اروپا در زمینه صادرات تسلیحات و فناوری موشکی به ایران تا سال 2023 پابرجا باشند. این سه کشور همچنین در عین حال بیان کردند: ما سرسختانه باور داریم که هرگونه تلاش یک‌جانبه برای فعال کردن سازوکار بازگردانی تحریم‌های سازمان ملل عواقب زیان‌آور جدی در شورای امنیت سازمان ملل در پی خواهد داشت. ما از چنین اقدامی که با تلاش‌های کنونی‌مان برای حفظ برجام مغایر خواهد بود، حمایت نخواهیم کرد.
در واقع این بیانیه نشان می‌دهد اروپا از یک سو با راهکار آمریکا مخالف است و از سوی دیگر نگران از پایان تحریم تسلیحاتی ایران در مهر ماه امسال! این دوگانگی نشان می‌دهد در آینده احتمال تغییر رویه در اروپا وجود دارد و چه بسا با نزدیک شدن به مهر ماه آنها در این مورد نیز به آمریکا نزدیک شوند که با توجه به هشدارهای ایران در این زمینه باید گفت پیچیدگی‌های روابط دو طرف به شکل روزافزونی ادامه خواهد یافت.
سایر اخبار این روزنامه