ابوالقاسم سرحدّی‌زاده که بود؟

آفتاب یزد- گروه خبر: خبر درگذشت وزیر کار دولت جنگ که منشا خدمات فراوان برای کارگران و پیگیر قانون کار به نفع این طبقه اجتماعی بود روزگذشته منتشر شد.«ابوالقاسم سرحدی زاده» وزیر پیشین کار و امور اجتماعی و از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی بر اثر ایست قلبی در ۷۵ سالگی درگذشت. صابر سرحدی زاده صبح چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا با تایید خبر درگذشت پدرش گفت: او پس از تحمل دوره‌ای بیماری بر اثر ایست قلبی در بیمارستان لواسانی تهران دارفانی را وداع گفت.
در دوران وزارت سرحدی‌زاده بحث‌های زیادی میان وزارت کار و شورای نگهبان پیرامون حق بیمه کارگران کارگاه‌های زیرِ ۵ نفر به وجود آمد که همین بحث‌ها بعدها زمینه‌ساز تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام شد.
سرحدی‌زاده عضو هیات مرکزی خانه کارگر نیز بود. او نماینده تهران در مجلس سوم، پنجم و ششم بود که در مجلس ششم، ریاست کمیسیون اجتماعی را هم برعهده داشت اما در همین دوره بر اثر سکته مغزی از ادامه فعالیت در مجلس
بازماند.


سرحدی‌زاده در سال ۱۳۲۴ در شهر تهران متولد شد. او سیزده سال از سال‌های جوانی را در زندان‌های رژیم شاه در اسارت بود و بعدها تمام تلاش خود را برای بهبود زندگی کارگران صرف کرد. در زمان وزارت کار او بود که قانون کار با بیش از ۲۰۰ ماده پس از کشاکش‌های فراوان در سال ۱۳۶۹ به تصویب رسید. پایه‌گذاری بن‌های کارگری، خدمات رفاهی و برگزاری رسمی مراسم روز جهانی کارگر و تجلیل از کارگران نمونه نیز از ماحصل تلاش‌های سرحدی‌زاده در زمان وزارت کار است.
در کارنامه شغلی او، سابقه عضویت در شورای سرپرستی و قائم‌مقام بنیاد مستضعفان نیز دیده می‌شود. او همچنین مدتی رئیس شورای سرپرستی زندان‌ها بود.
ابوالقاسم سرحدی‌زاده سال‌ها به دلیل بیماری از امور اجرایی فاصله گرفته بود و با دنیایی خاطرات انباشته از دوران وزارت کار و دوندگی برای به ثمر رساندن تفکراتِ عدالت-محور، از دنیای سیاست کناره گرفته بود. اما همچنان به تلاش‌های خود در مسیر لزوم التزامِ دولت و حاکمیت به بهبود معیشت کارگران و طبقات فرودست و جلوگیری از رخنه‌‌ی سرمایه‌داری پایبند بود.

>جهانگیری: سرحدی‌زاده کارنامه‌ای درخشان از خود برجای گذاشت
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در پی درگذشت «ابوالقاسم سرحدی زاده» در حساب کاربری اینستاگرام خود نوشت: «درگذشت چهره مقاوم و انقلابی مرحوم ابوالقاسم سرحدی زاده از مبارزان پیشتاز با رژیم ستمشاهی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز خدمات ارزشمندی به نظام و انقلاب و مردم به ویژه در اهتمام به امور کارگران و محرومان جامعه داشت، موجب تاسف و تاثر فراوان شد.وی با بیان اینکه مرحوم سرحدی زاده علاوه بر مسئولیت وزارت کار و امور اجتماعی، به عنوان نماینده مردم تهران در سه دوره مجلس شورای اسلامی نیز خدماتی ارزنده و کارنامه‌ای درخشان از خود برجای گذاشت، افزود: مصیبت فقدان این انسان صدیق و خدوم را به مردم ایران، علاقه مندان و بستگان به ویژه خانواده داغدار ایشان صمیمانه تسلیت می‌گویم و از خداوند متعال برای آن فقید سعید غفران و رحمت واسعه الهی و برای بازماندگان ارجمند صبر و اجر مسالت دارم.»

> مرحوم سرحدی زاده در مبارزه با "جاهلیت سیاسی" پیشرو بود
دبیر خانه کارگر تهران معتقد است که مرحوم «ابوالقاسم سرحدی‌زاده» در مبارزه به جاهلیت سیاسی پیشرو بود. وی در کنار سایر راهبران انقلاب اسلامی موفق شد خط مقاومت در برابر حرکت‌های مدنی مسالمت‌آمیز را بشکند و مطالبه‌گری را در مسیر عدم خشونت به جریان بیندازد.«اسماعیل
حق پرستی»، در گفتگو با ایلنا، با بیان اینکه مرحوم ابوالقاسم سرحدی‌زاده پیش از انقلاب به شدت در مقابله نفوذ رژیم در ارکان مدنی کشور حساس بودند، گفت: به همین دلیل به اشکال مبارزه روی آوردند تا بتواند خط مقاومت در برابر حرکت‌های مدنی مسالمت‌آمیز را بشکند و مطالبه‌گری را در مسیر
عدم خشونت به جریان بیندازد.وی افزود: او در مبارزه با جاهلیت سیاسی پیشرو بود و تلاش می‌کرد تا مبارزه به نفع رژیم مصادره نشود؛ به همین خاطر ساواک برای او پرونده‌سازی کرد تا مبارزه مدنی را به سمت خشونت هدایت کند. سختی‌هایی که آقای سرحدی‌زاده متحمل شد زبانزد شخصیت‌های انقلاب اسلامی است؛ آیت‌الله خامنه‌ای و آیت‌الله هاشمی رفسنجانی وی را از پیش از انقلاب می‌شناختند و همواره از مشاوره او برای مبارزه با رژیم بهره برده می‌شد.دبیر خانه کارگر تهران تصریح کرد: او یکی از بیشترین سنوات به زندان افتادن را در میان مبارزان با رژیم پهلوی داشت. وی حتی با جناح سیاسی موتلفه همکاری می‌کردند و پس از انقلاب هم به دلیل جایگاهی که در مبارزه داشتند وارد کمیته مرکزی حزب جمهوری اسلامی شدند.حق پرستی افزود: مرحوم سرحدی‌زاده هیچ چیز برای خود نخواستند و تمام هم و غم خود را برای تقویت رابطه کارگران با انقلاب اسلامی گذاشت. به این منظور وارد وزارت کار شدند و در مقام وزیر دست کارگران را گرفتند تا حقوق آنها مانند سال‌های پیش از انقلاب مورد تاخت و تاز قرار نگیرد. او همواره به قشری از کارگران که زیرحداقل دستمزد را دریافت می‌کردند و اشتغال غیررسمی داشتند توجه می‌‌کرد.وی با بیان اینکه سرحدی‌زاده کلیه پیشنهاداتی که به نفع کارگران بودند را می‌پذیرفت، گفت: به عنوان وزیر کار هیچگاه برای خانه کارگر و نهادهای صنفی طاقچه بالا نگذاشتند و با آنها ابزار همدلی و علیه آنها قدم علم نمی‌کردند. زمانی که به عنوان وزیر کار در روز جهانی کارگر (۱۱ اردیبهشت) برای بازدید به کارخانه تلویزیون شهاب آمد، رو به کارگران گفت که من باید زیر پای شما را جارو کنم. چنین شخصیت بزرگی را نمی‌توان با کلمات توصیف کرد.

>انقلابی‌گریِ بدون کم‌وکاست در تمام عمر
حسن صادقی رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری نیزدر گفت و گو با ایلنا در ارتباط با فوت ابوالقاسم سرحدی‌زاده (وزیر کار دولت میرحسین موسوی) گفت: ایشان اسوه خلوص، تقوا، پاکی، ایستادگی و پایداری بود. سرحدی‌زاده را باید اینگونه وصف کرد: مصداق هرآنچه واژه خوب است.
او میراث بزرگی برای نظام، انقلاب و جامعه کارگری در حوزه‌های مختلف برجای گذاشت. میراث ایشان برای نظام، صبوری، استقامت و پایداری و انقلابیگری است. سرحدی‌زاده انقلابیِ قبل از انقلاب و بعد از انقلاب بود. مشیِ انقلابیگری او با گذر سال‌ها ذره‌ای تغییر نکرد و ذره‌ای از مسیر انقلاب پا پس نکشید. وی در ارتباط با میراث سرحدی‌زاده در حوزه کارگری گفت: میراث بزرگ ایشان، قانون کار است. ایشان نقش بی‌بدیلی در استفساریه از حضرت امام(ره) و رهانیدن قانون کار از تنگنای جرح و تعدیلِ شورای نگهبان داشت. او مسیر تصویب قانون کار را ایشان تسهیل کرد. میراث دیگر او، قانون شوراهای اسلامی کار و شکل‌گیری تشکل‌های کارگری بعد از انقلاب است. سرحدی‌زاده در کمیسیون اجتماعی با کمک آقای کمالی، قانون شکل‌گیری تشکل‌های کارگری را پیش‌نویس کردند، به تصویب رساندند و اجرایی کردند. او ادامه می‌دهد: بازگرداندن تامین اجتماعی به دامان جامعه کارگری و احیای استقلال مالی و اداری آن، میراث دیگر سرحدی‌زاده است. از کارهای دیگر ایشان، احیای سه‌جانبه‌گرایی در تامین اجتماعی براساس مصوبه سال ۵۸ شورای انقلاب است. اینها دستاوردهای بزرگی است که هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند اینگونه نیست.رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری، ایستادگی در مقابل صاحبان زر و زور را یکی دیگر از میراث‌های سرحدی‌زاده برای جامعه می‌داند و می‌گوید: وی در تمام طول حیات خود، پاکدستی و عزت نفس خود را حفظ کرد و روش مبارزه‌ی جدیدی را به جامعه‌ی کارگری بعد از انقلاب آموخت؛ اینکه چگونه مقاومت کنند، چگونه از دام‌های طمع و حرص و آز پرهیز کنند و به چه شکل، در جهت دفاع از منافع کارگران، مبارزه منفی یا مثبت صورت بدهند. هرکدام از اینها دفتری طولانی است.صادقی ادامه می‌دهد: برای مثال در اعتراضاتِ کارگری بعد از انقلاب، رویکرد سرحدی‌زاده این بود که اعتراض حق کارگران است برای احقاق حق و به همین دلیل، تلاش وافری داشت که حق اعتراض را در قانون کار بگنجاند که درنهایت این مقوله تحت عنوانِ «دست از کار کشیدن در محل کار» در قانون کار آورده شد.وی در پایان اضافه می‌کند: زندگی سرحدی‌زاده برای کل جامعه الگوست؛ هم برای جامعه انقلابی، هم برای آحاد مردم و هم برای جامعه‌ی کارگری. کارگران ایستادگی و مقاومت را باید از
او بیاموزند.