بورس نفتی می‌شود؟

آرمان‌ملي_ محمدسياح: اخبار مختلفي از بورس مي‌رسد که نشان مي‌دهند اين بازار قصد خروج از مسير رشد را ندارد، آزادسازي 60 درصدي عرضه سهام عدالت و انتظار و گمانه‌زني‌هايي که در ارتباط با خبر گشايش اقتصادي رئيس‌جمهوري شکل گرفته، ‌باعث شده تا آثار مثبتي در بازار بورس شکل بگيرد. در همين زمينه «آرمان‌ملي» گفت‌وگويي با عباسعلي حقاني‌نسب، کارشناس ارشد بازار سرمايه، داشته که در ادامه مي‌خوانيد.
مطرح شدن آزادسازي 60درصدي عرضه سهام عدالت چه تاثيري در روند رشد بورس خواهد داشت؟
قطعا آزادسازي 30 درصد ديگر سهام عدالت براي عرضه در بورس،‌ به ميزاني که در مرحله اول در بورس، تاثير گذاشت، تاثيرگذار نخواهد بود، يعني در مرحله اول آنهايي که نياز به پول داشته و به دنبال منابع بودند، نشان دادند که فروشنده هستند تا منابع را جذب کنند ولي واقعيت اين است زماني‌که اين افراد سهم خود را فروختند به آنها زيان وارد شد، چراکه قيمت سهام بعد از فروش آنها افزايش پيدا کرد. قاعدتا در مرحله دوم آزادسازي متوجه خواهند شد که چه ضرري نصيب آنها شده است. به همين دليل ميزان فروش و عرضه کمتر از حالت اول خواهد بود، ضمن اينکه سياست‌هايي را دولت در پيش گرفت تا سهام‌داران به ميزان 50 درصد ارزش سهام عدالت خود از بانک‌ها کارت اعتباري بگيرند که از يک طرف مي‌توانند مشکل مالي خود را حل و از طرف ديگر از مزاياي افزايش سهام استفاده کنند. اين نکته خيلي مهم است که در اين شرايط عرضه خيلي تاثيرگذار نبود و صرفا خبر خوشي براي دارندگان سهام عدالت است که مي‌توانند دارايي‌هاي خودشان را از اين طريق بفروشند، صرفا اطلاع از خبر آزادشدن سهام مي‌تواند خبر خوشي باشد ولي اين کار سمت عرضه را چندان تقويت نخواهد کرد.
خبري که دولت قرار است درباره گشايش اقتصادي بدهد و گمانه‌زني‌هايي که در اين باره انجام شده هم مي‌تواند در روند رشد بورس موثر باشد؟


رسانه‌ها درباره گشايش اقتصادي گمانه‌زني‌هاي زيادي کرده‌اند، به‌نظر مي‌رسد خبر خوب گشايش اقتصادي پيش‌فروش بشکه‌هاي نفت به مردم به صورت ريالي ولي بر پايه دلار و ارز باشد. اين اوراق پيش‌فروش هم به نفع دولت است و هم مردم. دولت مي‌تواند بخشي از کسري بودجه‌اي که دارد را از اين محل تامين کند و قاعدتا نمي‌شود اقتصاد را خيلي سريع از نفت جدا کرد، اما بخش ريالي کسري بودجه از اين محل تامين خواهد شد. اين اتفاق کمک مي‌کند تا از خلق بيشتر نقدينگي جلوگيري و تورم به مردم تحميل نشود و از اين جهت به نفع مردم و نظام اقتصادي است. اينکه مردم هميشه با خريد سکه و طلا در نوسانت قيمتي آن به دليل افزايش قيمت در بازارهاي جهاني و افزايش قيمت ارز منتفع مي‌شوند،‌ چون غير از طلا هيچ کالاي جايگزيني در بازار وجود ندارد. البته سهام وجود دارد ولي همه مردم نمي‌توانند خود را با متغيرهايي بازار سهام تطبيق دهند اگرچه مي‌توانند از طريق سبدگردان‌ها سهام خريداري کنند، اما به هرحال کالاهايي مانند بشکه‌هاي نفتي مي‌تواند جايگزين طلا در سرمايه‌گذاري مردم شود که البته مضرات سکه طلا را ندارند. مي‌دانيد که افزايش قيمت طلا و ارز بر يکديگر اثرگذار هستند، يعني بعضي اوقات که ظرفيت افزايش قيمت ارز و محدوديت خريد براي مردم وجود دارد آنها به سمت بازار طلا مي‌روند و متقابلا باعث افزايش بهاي ارز و در نتيجه افزايش قيمت کالاهاي ديگر مي‌شوند که تورم به همراه دارد، اما بشکه‌هاي نفتي اين مشکلات را ندارند ولي به هر حال بايد بازدهي خوبي براي خريداران داشته باشد و اين کار بستگي به شرايط انتشار دارد. البته اطلاعاتي درباره آن نداريم و اصلا معلوم نيست که خبر گشايش اقتصادي هم چنين چيزي باشد، اگر اين موضوع هم در دستور کار قرار گيرد مي‌تواند جايگزيني براي بحث سرمايه‌گذاري و کنترل نقدينگي باشد که خيلي بهتر از روش‌هايي نظير پيش‌فروش سکه و ارز که کاهش ذخاير را به دنبال دارد، هست.
در هفته‌هاي گذشته شاخص کل بورس از دو ميليون واحد گذشت، با توجه به اينکه با اين روش نقدينگي بيشتري جذب بازار سرمايه مي‌شود امکان دارد بازهم شاهد رکوردشکني شاخص باشيم؟
بله؛ چراکه روند جذب و ورود نقدينگي به بازار اصلا کاهش پيدا نکرده است و هر چقدر که ضريب نفوذ بازار سرمايه افزايش پيدا مي‌کند و در حال حاضر هم بيشتر افزايش يافته قطعا بيشتر در لايه‌هاي مختلف جمعيت مردم نفوذ خواهد کرد و جريان نقدينگي را از جاي جاي کشور و پس‌اندازهاي خرد و کلان را جمع‌آوري و به سمت بازار سرمايه مي‌آورد. چه بسا خيلي‌ها هم اعتقاد دارند حبابي که ممکن است در برخي از شرکت‌هاي بازار سرمايه ايجاد ‌شود خيلي بهتر از حباب 40 ساله بازار مسکن است. عملا در حباب مسکن مردم ضرر مي‌بينند و مشکلاتي براي آنها به وجود مي‌آيد چرا که کالاي اساسي محسوب مي‌شود، اما در حباب سهام عملا خيلي از مردم ضرر نمي‌بينند و دچار مشکل هم نمي‌شوند. حتي کمک مي‌کند تا بخشي از اين نقدينگي به سمتي حرکت کند که رونق توليد، اشتغال و کنترل تورم را در پي داشته باشد. نکته اساسي اين است که مثلا اعلام آزادسازي 60 درصد سهام عدالت خود تبليغي براي بازار سرمايه است. انتشار اوراق پيش‌فروش نفت آنطور که مطرح شده بايد در بورس قابل معامله باشد، يعني اين موضوع ضريب نفوذ بورس را در بين اقشار مختلف جامعه افزايش مي‌دهد و باعث مي‌شود که نقدينگي از سمت بازار پول و مسکن و غيره به سمت بازار سرمايه حرکت و سهم پول در بازار پول کاهش و در بازار سرمايه افزايش يابد تا بتواند دارايي‌ها را ‌جابه‌جا کند.
وضعيت بازار سرمايه را در هفته‌هاي آينده چطور پيش‌بيني مي‌کنيد؟
با توجه به شرايطي که وجود دارد، بازار سرمايه در هفته آينده بازار مثبتي خواهد بود، البته همه اينها متاثر از ورود جريان نقدينگي است و ديديم حتي دولت قصد دارد تا برخي از دارايي‌هاي خود را در قالب بلوکي به فروش برساند. از طرفي سمت عرضه را نيز تقويت کرده است، ولي نکته اينجاست که هر چقدر زمان مي‌گذرد و مسير طي مي‌شود خطرات آن هم بيشتر مي‌شود و بايد مردم خيلي آگاهانه‌تر تصميم بگيرند و با نگاهي بلندمدت در بازار سرمايه ورود کنند.