تکاپوی عربی برای صلح

امیر کویت و وزیر عمانی برای وساطت بین دوحه و ریاض به عربستان رفتند
تکاپوی عربی برای صلح
در ادامه قطع روابط دیپلماتیک میان قطر و کشورهای عربی، امیر کویت در گامی جدید در راستای وساطت برای حل اختلافات کشورهای عرب حوزه خلیج فارس راهی جده می‌شود.
صباح الاحمد الصباح، امیر کویت با هدف ادامه تلاش‌هایش برای پایان بحرانی که از صبح دوشنبه آغاز شد، به جده می‌رود.


خبرنگار الجزیره گزارش داد، این سفر بعد از تحرک دیپلماتیکی است که کویت انجام داد.
محمد عبدالرحمان آل ثانی، وزیر خارجه قطر
به الجزیره گفته است: سخنرانی شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر به منظور دادن فرصت به تلاش‌های امیر کویت در جهت میانجی‌گری به تعویق
افتاده است.
امیر کویت تماس تلفنی هم با امیر قطر برگزار
کرده بود، امیر کویت در جریان این تماس تلفنی ابراز امیدواری کرده بود تلاش‌های امیر کویت بتواند بحران و تنش ایجاد شده را از بین ببرد و فرصتی برای تلاش‌های هدفمند در جهت تحقق آن باشد.
امیر قطر نیز از موضع امیر کویت، درایت و توجه او به تقویت روابط برادرانه بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تشکر کرد.
همچنین خالد بن فیصل بن عبدالعزیز آل سعود امیر منطقه مکه و مشاور ملک سلمان، پادشاه عربستان عصر دوشنبه به کویت رفت.
به گزارش الجزیره، این شاهزاده سعودی حامل ابتکار عملی برای حل تنش بوده است.
خبرگزاری رسمی کویت در این رابطه گزارش داد، خالد بن فیصل حامل پیام شفاهی از پادشاه عربستان با مضمون روابط برادرانه ویژه بین دو کشور و دو ملت قطر و عربستان بود.
کویت پیشتر در سال ۲۰۱۴ نیز بین قطر و اعضای شورای همکاری خلیج فارس میانجی‌گری کرد. نمایندگان پارلمان کویت روز دوشنبه از دولت خواستند وساطت خود را برای حل بحران قطر و همسایگانش آغاز کند.
این در حالی است که ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن که قرار بود عازم کویت شود سفرش به این کشور را لغو کرد.
خبرگزاری رسمی اردن در این باره گزارش داد،
قرار بود در این سفر آخرین تحولات مربوط به قطر بررسی شود اما از پادشاه اردن درخواست شد این سفر را لغو کند.
از سوی دیگر، وزارت خارجه عمان عصر دوشنبه بیانیه‌ای را در زمینه سفر یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان به دوحه منتشر کرد و دلیل این سفر را توضیح داد.
این وزارتخانه اعلام کرد، سفر یوسف بن علوی یک سفر ویژه بوده نه رسمی و این سفر در دستورکار وزیر خارجه قبل از تنش‌های اخیر قرار
داشته است.
**تماس اردوغان و پوتین
در همین حال روسای جمهوری روسیه و ترکیه در تماسی تلفنی به بررسی وضعیت کشور قطر، بحران سوریه و همکاری دوجانبه پرداختند.
براساس بیانیه منتشر شده از سوی ریاست‌جمهوری روسیه، در این تماس تلفنی دو طرف به بررسی بحران شدیدی که خاورمیانه دچار آن شده و مستلزم تلاش هماهنگ شده و همکاری جدی بین کشورهای جهان در جهت مبارزه با تهدید تروریستی است، پرداختند.
از سوی دیگر، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، همتای قطری‌خود تماس تلفنی برقرار کرده و به بررسی آخرین تحولات قطر و کشورهای عرب پرداخت.
هر دو حل تمام اختلافات را از طریق مذاکره خواستار شدند.
در این تماس تلفنی اساسا روی تنش شدید در روابط قطر و کشورهای عربی تمرکز شد.
براساس بیانیه وزارت خارجه روسیه، روسیه شدیدا نگران تنش جدید در جهان عرب است و لاوروف خواستار حل اختلافات از طریق میز مذاکره
و احترام متقابل شد.
در بیانیه جداگانه وزارت خارجه روسیه، میخائیل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه با فهد آل عطیه، سفیر قطر در روسیه دیدار کرد.
***شروط عربستان
از سوی دیگر برخی تحلیلگران و کارشناسان معتقدند که عربستان این بار برای ازسرگیری روابطش با قطر شروط بسیار مهم‌تری را نسبت به سال ۲۰۱۴ مطرح
خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، سلطان سعود القاسمی، فعال و نویسنده در سایت اینترنتی مجله نیوزویک آمریکا مقاله‌ای را درباره تنش‌های اخیر میان قطر و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس منتشر کرده که در آن آمده است: خواسته‌های عربستان برای بازگشت روابط با قطر این بار مهم‌تر از سال ۲۰۱۴ هستند؛ زمانی که بحران دیپلماتیک میان دو کشور رخ داده بود.
در سال ۲۰۱۴ عربستان، بحرین و امارات تنها به خارج کردن سفرایشان از دوحه اکتفا کردند اما این روزها، این کشورها سفارتخانه‌هایشان را در قطر بسته و مرزهای زمینی خود با قطر را هم مسدود کردند. این مرزها تنها گذرگاه زمینی میان دو کشور محسوب می‌شوند. علاوه بر این حریم هوایی بحرین، عربستان و امارات به روی تمامی پروازهای خطوط هوایی قطر بسته شده و به شهروندان قطری دو هفته برای ترک عربستان، بحرین و امارات مهلت داده شده است. سفر تمامی شهروندان این کشورها به قطر نیز ممنوع شده است. دیپلمات‌های قطر هم باید ظرف دو هفته از این کشورها خارج شوند.
القاسمی می‌گوید: این بار عربستان خواسته‌های جدیدی برای بازگشت به روابطش با قطر دارد. احتمالا کشورهای تحریم کننده قطر خواهان تعطیلی کامل شبکه تلویزیونی الجزیره شوند و از دوحه بخواهند حمایت از شبکه‌هایی مثل "العربی الجدید" را که در اصل برای رقابت با الجزیره به ریاست عزمی بشاره تاسیس شده بود، متوقف کند.
از بین رسانه‌های دیگری که از سوی قطر حمایت می‌شوند و به تحریک علیه شبکه‌های تلویزیونی رسمی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس متهم شده‌اند می‌توان به روزنامه القدس العربی که در سال ۱۹۸۹ در لندن تاسیس شده، سایت الشرق‌الاوسط و سایت عربی هافینگتون پست به ریاست وضاح خنفر و الخلیج الجدید اشاره کرد.
سعود القاسمی می‌گوید: کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و هم‌پیمانشان مصر خواهان اخراج تمامی رهبران اخوان المسلمین و شخصیت‌های وابسته به حماس از قطر و همچنین عزمی بشار و یاسر الزعتره خواهند شد. از جمله دیگر خواسته‌ها برکناری عبدالله العذبه، سردبیر روزنامه "العرب" است که به رغم انتقاد دائمش از امارات سردبیر مهم‌ترین روزنامه در این کشور است.
از جمله دیگر خواسته‌ها توقف تحریک علیه مصر در رسانه‌های قطری است. این رسانه‌ها همواره از زمان سرنگونی نظام محمد مرسی، رئیس‌جمهور پیشین مصر از نظام کنونی انتقاد می‌کنند. محمد مرسی جزو اخوان المسلمین بود.
**نگرانی از روابط با ایران
مصر، عربستان و امارات همچنین نگران روابط قطر با ایران هستند. به نظر این کشورها روابط ایران و قطر از منافع اقتصادی تجاوز کرده است.
القاسمی معتقد است که فشار بر قطر عملا تاثیر گذاشته است. قطر هفته گذشته محمد العتیبی، فعال عربستانی را بیرون کرد و گفته شد تعدادی از مسئولان حماس نیز قطر را ترک کرده‌اند.
این نویسنده با یکی از مسئولان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس صحبت کرده است. این مسئول به او گفته که تدابیر اتخاذ شده از سوی این کشورها در قبال قطر در چارچوب قوانین بین‌المللی
باقی خواهد ماند و طرحی به نام طرح "ب" وجود ندارد. قطر باید به تعهدات خود در قبال این شورا پایبند باشد و از شدت تنش رسانه‌ای بکاهد و روابطش را با گروه‌های تندرو از جمله
اخوان المسلمین و گروه‌هایی در یمن قطع کند.
این مسئول گفت: ما آماده‌ایم برای یک دوره طولانی منتظر بمانیم.
**اطلاعات جدید فایننشال تایمز
این در حالی است که روزنامه فایننشال تایمز در صفحه اول خود به دلیل دیگری در خصوص این تنش اشاره کرد و نوشت: آنچه روابط مصر، امارات، عربستان و بحرین را با قطر تیره کرد فدیه‌ای به مبلغ یک میلیارد دلار بود که قطر برای آزادسازی اعضای سلطنتی‌اش که در عراق به هنگام شکار ربوده شده بودند، پرداخت کرد.
عربستان، بحرین ، امارات و مصر صبح روز دوشنبه روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کرده و از دیپلمات‌های قطری خواستند کشورهایشان را ترک کنند و حریم هوایی، راه‌های زمینی و دریایی را با دوحه بستند.