هاشمی‌شاهرودی جانشین هاشمی‌رفسنجانی

هفت ماه بعد از فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، دومین رئیس این نهاد، در حکمی از سوی مقام معظم رهبری تعیین شد؛ آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی، رئیس جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام شده است. هاشمی‌رفسنجانی 27 سال ریاست مجمع تشخیص مصلحت را از سال 68 تا 95 بر عهده داشت. او در تمامی هشت سال ریاست‌جمهوری‌ خود و بعد از آن رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. بسیاری معتقدند ساخت و بافت مجمع، سیاست‌گذاری و اهداف آن با خلقیات و نگاه سیاسی - اقتصادی هاشمی یکی شده بود. در این چند ماه، گمانه‌زنی برای ریاست این سمت زیاد بود. هاشمی‌شاهرودی هم یکی از گزینه‌های مطرح‌شده بود. دو ماه بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی، دور پنجم مجمع هم به پایان رسید؛ اما انتصاب رئیس و اعضای جدید هفت ماه به تعویق افتاد. در انتصاب جدید، هفت عضو حقیقی به اعضای مجمع اضافه شده‌اند و علی لاریجانی و حسن روحانی که پیش از این عضو حقیقی مجمع بودند، این دوره دیگر نیستند و تنها به واسطه عضویت حقوقی خود، حضور دارند. برخی مانند حسن حبیبی، هاشمی‌رفسنجانی و عسگراولادی هم به علت اینکه دیگر در قید حیات نیستند، حضور ندارند. تنها عضو جدید اضافه‌شده در بخش حقوقی، عبارت است از سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح؛ اما اعضای حقیقی اضافه‌شده عبارت‌اند از سیدابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی، داماد علم‌الهدی و رقیب انتخاباتی حسن روحانی، محسن مجتهدشبستری، احمد توکلی، اقتصاددان و نماینده سابق مجلس که به علت ناکامی اصولگرایان در انتخابات مجلس در تهران، به مجلس دهم راه پیدا نکرد. توکلی هم‌اکنون یک نهاد مردمی با عنوان «دیده‌بان شفافیت و عدالت» را در حوزه فسادستیزی اداره می‌کند. سیدمحمد صدر، دیپلمات و هم‌اکنون پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات وزارت خارجه است. محمدباقر قالیباف، شهردار پیشین تهران به مدت 12سال و رقیب انتخاباتی حسن روحانی که پیش از این دو بار دیگر هم بخت خود را در ورطه انتخابات ریاست‌جمهوری آزموده بود و سیدمحمد میرمحمدی، رئیس دفتر ویژه رئیس‌جمهور در دوره ریاست‌جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای.
رئیس جدید  مجمع کیست
زاده ۱۰ شهریور ۱۳۲۷ نجف است. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه علویه نجف به پایان رساند و سپس به تحصیلات حوزوی پرداخت. پس از آن به مجلس درس سیدمحمدباقر صدر رفت. او از شاگردان برجسته آیت‌الله صدر است و پس از اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ به ایران بازگشت، رابط سیدمحمدباقر صدر و برخی از علمای نجف با امام‌خمینی بود. سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی از سال 73 عضو شورای نگهبان بود تا اینکه با حکم مقام معظم رهبری در چهارم مرداد ۱۳۷۸، به ریاست قوه قضائیه ایران منصوب شد و تا سال ۱۳۸۸ این منصب را در اختیار داشت. او پس از محمد یزدی عهده‌دار این منصب شد. او بعد از فراغت از قوه قضائیه، دوباره در رده اعضای فقهای شورای نگهبان قرار گرفت. او همچنین در سال ۱۳۷۸ به عضویت شورای عالی انقلاب فرهنگی درآمد. آیت‌الله شاهرودی، نایب‌رئیس دوم مجلس خبرگان رهبری بود و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است. همچنین با حکم مقام معظم رهبری، رئیس مؤسسه «دایره‌المعارف فقه اسلامی بر طبق مذهب اهل‌بیت» است. آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی در سی‌ام مرداد سال ۹۰ در حکمی از سوی مقام معظم رهبری به ریاست هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه منصوب شد. وظایف اصلی این هیئت، ارائه نظرات مشورتی در موارد حل‌اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه، اهتمام به منتفی‌کردن اختلاف در مراحل رسیدگی با توافق طرفین، شناسایی آسیب‌ها و ارائه راه‌حل‌های کلی، جامع و قاعده‌مند، رصد رفتار قوا به منظور انجام اقدامات پیشگیرانه قبل از بروز اختلاف و هم‌افزایی توانایی‌های قوای سه‌گانه تعیین شده است. او همچنین در ۲۴ اسفند ۱۳۹۰ به‌عنوان یکی از اعضای حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شد. آیت‌الله شاهرودی، مؤسس دانشگاه عدالت هم هست؛ دانشگاهی غیردولتی و غیرانتفاعی که در راستای سند جامع علمی کشور و به منظور احیای فرهنگ و تمدن اسلامی - ایرانی با اهتمام مرجع جهان تشیع آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی، پس از گذراندن مراحل قانونی، در سال 91 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است.
شاهرودی و 88


علی‌اکبر ناطق‌نوری در خاطراتش مطرح می‌کند: «آیت‌الله سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی نه جزء جناح راست یا چپ بوده و نه در یک فراکسیونی می‌باشد». ماجراهای سال 88 مقارن با پایان دوره ریاست شاهرودی بر قوه قضائیه بود. خودش درباره آن روزها گفته است: «در ماه‌های آخر مسئولیتم بود. در مرداد 88 دوره من تمام می‌شد.
یک جلسه آقای موسوی و آقای هاشمی را به قوه قضائیه دعوت کردیم. آقای موسوی برای تظاهرات اعلامیه داده بود. گفتم آقا! این‌کار را نکنید و از این کار دست بکشید. گفتم اگر به نتایج انتخابات اعتراضی دارید، آقا قبول دارند و هیئتی را برای بررسی معین می‌کنند. گفت شرط لغو بیانیه این است که به من اجازه بدهند در صداوسیما صحبت کنم. گفتم می‌شود این کار را کرد. به دفتر آقا زنگ زدم. آقای جلیلی تازه دبیر شورای امنیت شده بود. به ایشان هم زنگ زدم و گفتم ایشان چنین شرطی دارد. گفتند ما ترتیب کار را می‌دهیم. گفتم باید به صداوسیما بگویید که زمان بگذارند که ایشان صحبت کند. بعد گفتم آقایان با شرط شما موافق‌اند، شما هم تظاهرات را لغو کنید. آنجا پیش ما قول داد این کار را بکند و آنها هم واقعا حاضر بودند که به ایشان برای صحبت در تلویزیون وقت بدهند، اما از پیش ما که رفت، نمی‌دانم کدام خنّاسان ذهنش را عوض کردند و کار خودشان را کردند».
درباره وضعیت جسمانی آیت‌الله شاهرودی در یکی، دو سال اخیر خبرهای مختلفی منتشر شده است. او اردیبهشت‌ماه گذشته در بیمارستان بستری بود. عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان اما در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، در واکنش به خبرهای منتشرشده درباره وضعیت سلامتی آیت‌الله سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی، عضو شورای نگهبان، گفته بود: به همراه آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان از ایشان عیادت کردیم و احوالشان مساعد بود. درحال‌حاضر هم مشکلی وجود ندارد و ایشان به‌زودی از بیمارستان مرخص خواهد شد». دفتر آیت‌الله سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی هم در اطلاعیه‌ای اعلام کرده بود: «به اطلاع امت حزب‌الله و همه ارادتمندان و شاگردان حضرت آیت‌الله العظمی هاشمی‌شاهرودی دام‌ظله می‌رساند عمل جراحی معظم‌له به لطف خدا و دعای خیر ملت شریف ایران با موفقیت کامل انجام شده و به فضل‌ الهی ایام کوتاه نقاهت، به سرعت طی خواهد شد و معظم‌له با سلامت کامل در میدان علم و سیاست حضور خواهند یافت. بدیهی است شایعات منتشره در فضاهای مجازی که بعضا با مقاصد سوء همراه است، هرگز اساسی نداشته و ندارد».