قلب پاستوردر بهارستان می‌زند

گروه سیاسی: ساعت 8 صبح دیروز، در حالی زنگ آغاز جلسه مجلس به صدا در آمد که علاوه بر نمایندگان ملت، رئیس جمهور منتخب دوازدهم به همراه تیم پیشنهادی‌اش برای دولت نیز، در ساختمان هرمی‌مجلس در میدان بهارستان تهران حضور داشتند تا طبق دستور کار مجلس، جلسه رای اعتماد به کابینه دوازدهم برگزار شود. البته در میان وزرای پیشنهادی، علی ربیعی وزیر پیشنهادی کار غایب بود که ساعتی بعد علی لاریجانی با اشاره به تاخیر وی برای حضور در جلسه، گفت که وزیر پیشنهادی کار در مسیر دچار سانحه تصادف شده که البته به خیر گذشته است.
اما عدم معرفی وزیر علوم سبب شده بود تا برخی نمایندگان نسبت به کامل نبودن لیست کابینه تذکراتی بدهند که رئیس مجلس تاکید کرد که این موضوع ایراد قانونی ندارد.
با تلاوت آیات قرآن کریم جلسه رسما آغاز شد و رئیس جمهور اولین سخنران جلسه بعد از خیرمقدم گویی علی لاریجانی بود. هرچند فضای مجلس پر از همهمه و رایزنی وزرا با نمایندگان بود که حتی روحانی هم با این جمله که « مستمع صاحب سخن را بر سر کار آورد» با مزاحی به این موضوع  اشاره کرد.
اما متفاوت بودن بهارستان فقط به داخل صحن بر نمی‌گشت. در اطراف ساختمان پارلمان هم  تمهیدات امنیتی و حضور چشمگیر نیروهای پلیس به چشم می‌خورد. بعد از اتفاقات تروریستی در مجلس ، حساسیت‌های امنیتی نسبت به پارلمان بیشتر شده است.


طبق آئین‌نامه در ابتدای جلسه علنی، فهرست نمایندگان موافق و مخالف کلیات کابینه اعلام شد و سپس رئیس‌جمهور سخنرانی دو ساعته‌ای را در دفاع از کابینه پیشنهادی خود ایراد کرد.
روحانی چون می‌دانست که برخی نمایندگان از عدم معرفی وزیر علوم ناراضی‌اند، خودش توضیحاتی در این خصوص ارائه کرد و گفت: که با فردی برای تصدی وزارت علوم صحبت کرده اما وی در ساعات آخر و در حالیکه لیست آماده ارائه به مجلس بوده اعلام انصراف کرده در نتیجه فرصت هماهنگی با فرد دیگر پیش نیامده است.
رئیس‌جمهور در سخنان دو ساعته خود همچنین به دفاع از تک تک 17 وزیر پیشنهادی خود پرداخت و خواستار رای بالای مجلس به تمامی‌کابینه پیشنهادی شد.اما برای دو وزارتخانه وقت بیشتری برای دفاع گذاشت. وزرای پیشنهادی آموزش و پرورش و ارتباطات، از جمله چهره‌هایی بودند که طی چند روز اخیر بیشترین حاشیه را به همراه داشته‌اند و افتادنش از کابینه، جزو اولین اخبار رای اعتماد به دولت بوده و همین امر سبب شد تا روحانی دفاع تمام قد تری از این دو وزیر پیشنهادی صورت دهد.
رئیس‌جمهور همچنین در پایان سخنرانی دو ساعته خود گفت که باقیمانده وقت خود را به جهانگیری معاون اول خود واگذار خواهد کرد.
پیش‌بینی می‌شود جلسات بررسی رای اعتماد به وزرا تا شنبه و چه بسا یکشنبه آینده ادامه یابد که حضور گسترده خبرنگاران و عکاسان داخلی و خارجی جهت پوشش خبری این جلسات  نیز قابل توجه است.  
در معرفی وزرا تحت فشار هیچ جناح و حزبی نبودم
حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی در این جلسه با اشاره به این‌که «مردم در انتخابات اخیر مسیر اعتدال و برنامه‌های رئیس‌جمهور منتخب  را برگزیدند»، اظهار داشت: من خود را به تحقق این برنامه‌ها متعهد می‌دانم و از حقوق همه مردم چه آن‌هایی که به من رای دادند و چه آن‌ها که به دیگران رای دادند صیانت و دفاع می‌کنم.
وی ادامه داد: نقش نمایندگان در مجلس نقش ویژه و تعیین کننده است و رئیس‌جمهور و نمایندگان وظیفه مشترکی برای تحقق خواست مردم دارند. این وظیفه مشترک هم در تعیین وزرا تجلی می‌یابد و هم در فراهم کردن فضای حقوقی و قانونی برای اقدام و عمل. کاری که امروز آغاز می‌کنیم شروع یک همکاری 4 ساله خواهد بود و وزیرانی که از مجلس رای اعتماد می‌گیرند باید این اطمینان را داشته باشند که در طول مسیر خدمت خود از حمایت و همکاری مجلس برخوردار خواهند بود. همانطور که رهبری بارها تاکید فرمودند مسائل کشور تنها با همکاری سه قوه و دیگر نهادها حل می‌شود.
رئیس‌جمهور تاکید کرد: دولت عزم دارد که در 4سال آینده به اصلاح ساختارها پرداخته و در این مسیر به کمک مجلس و قوه‌قضائیه نیاز دارد. دولت دوازدهم برای هماهنگی هرچه بیشتر سیاستهای اقتصادی به فرآیند تصمیم گیری، اقدام و نظارت سامانی نو خواهد داد و با چابک‌سازی و شفاف سازی دستگاه‌های دولتی، زمینه همکاری و رقابت مردم را فراهم می‌سازد.
وی با اشاره به برنامه‌های دولت دوازدهم گفت: هفته قبل مجموعه‌ای تحت عنوان برنامه‌های دولت دوازدهم به همراه وزرای پیشنهادی به مجلس معرفی شد. آن‌چه در برنامه دولت دوازدهم به مجلس تقدیم شده، برگرفته از برنامه ارائه شده در ایام انتخابات است که مورد تاکید مردم قرار گرفت.
رئیس دولت دوازدهم درباره برنامه‌های اقتصادی دولت هم اظهار کرد: کشور ما امروز با مشکلاتی از قبیل بودجه دولت، نظام بانکی، صندوقهای بازنشستگی، آب و محیط‌ زیست مواجه است. 
عدم توجه به این مسائل می‌تواند دستاوردهای بزرگ نظام جمهوری اسلامی‌ایران را در عرصه‌های گوناگون با آسیب مواجه کند. اولین ویژگی مشترک مشکلات ذکر شده این است که همگی به تدریج و در طول زمان شکل گرفته‌اند و گسترش یافته‌اند. به عبارت دیگر وقوع همه این مشکلات قابل پیش‌بینی بوده است. ویژگی دوم این است که این مشکلات نه از خارج نظام تصمیم‌گیری که از دل تصمیمات و سیاست‌های اتخاذ شده بیرون آمده‌اند.انباشت مشکلات ذکر شده ما را به این جمع‌بندی رسانده است که تغییر در شیوه اداره اقتصاد کشور یک الزام است. البته برای انتخاب  مسیر درست اصلاحات اقتصادی نیازمند این است که به چرایی پایداری مشکلات اقتصادی توجه کنیم.
وی همچنین با اشاره به این‌که «علیرغم همه اقدامات خوبی که توسط دولت‌های قبلی ایجاد شده است، حل مشکلات ساختاری کمتر مورد توجه بوده است» گفت: شکاف بزرگ میان سطح رفاه مورد انتظار مردم و مشکلات بزرگ ساختاری را همواره درآمدهای ناپایدار نفت پر کرده است. همین باعث شده است که ما نتوانیم ضعف‌های بزرگ سیاستگذاری خود را مشاهده کرده و از آن‌ها درس بگیریم. با این واقعیت مواجه‌ایم که درآمدهای بالاتر صد میلیارد دلار سال‌های نیمه دوم فعلا تا چند سال دیگر در دسترس نخواهد بود. پس اولین نکته‌ای که باید مدنظر قرار دهیم این است که باید فضای جامعه را و توقعات جامعه را متناسب با درآمدهای کمتر از 50 میلیارد دلار نفت باز تنظیم کنیم. ما نمی‌توانیم سرنوشت مردم را در حوزه‌های مهمی‌از جمله امنیت، آموزش، بهداشت و تامین اجتماعی به بازار پرتلاطم جهانی نفت گره بزنیم.
پاسخ رئیس‌جمهور به شایعات در مورد انتخاب وزرای کابینه
روحانی در جریان جلسه رای اعتماد به وزرا در صحن علنی مجلس گفت: من می‌خواهم به شایعاتی که در این روزها در مورد کابینه مطرح است پاسخ بدهم. کابینه دوازدهم را با توجه به رویکردها و برنامه‌های مطرح شده و پس از مشورت‌های فراوان و ارزیابی علمکردها و براساس کارآمدی و با توجه به جمیع جهات و محدودیت‌های موجود انتخاب کرده و به همه آن‌ها اعتماد دارم.
وی ادامه داد: در معرفی وزرا تحت فشار هیچ جناح و حزبی نبودم البته همه جریان‌ها پیشنهادات خود را مطرح کردند. شایعات دیگری هم در مورد تهیه لیست با نظر رهبری مطرح شد که درست نبود. من در چینش کابینه دوازدهم مانند کابینه یازدهم عمل کردم. با رهبر انقلاب من سابقه رفاقت 50 ساله و ارادت به ایشان داشته و در همه مسائل مهم با ایشان مشورت می‌کنم ایشان هم با کمال محبت آنچه که مصلحت کشور است را تذکر می‌دهند.
وی خاطر نشان کرد: معرفی وزرا در چارچوب قانون اساسی است و امروز من 17 وزیر را به شما معرفی می‌کنم و وزیر علوم را نیز در فرصت باقیمانده معرفی خواهم کرد. دلیل آن‌که وزیر علوم معرفی نشد این است که در ساعات پایانی تهیه لیست وزرا ، وزیر پیشنهادی علوم اعلام انصراف کرد و دیگر فرصت نبود فرد جدیدی را معرفی کنیم.
برای وزارت آموزش و پرورش 
سفارش جدی می‌کنم
روحانی رئیس‌جمهور کشورمان به دفاع از سید محمود بطحایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش پرداخت و ضمن تقدیر از فانی و دانش آشتیانی وزرای پیشین این وزارتخانه در دولت یازدهم و آرزوی موفقیت برای آن‌ها اظهار داشت:  برای وزارت آموزش و پرورش آقای سیدمحمود بطحایی را در نظر گرفته‌ام. ایشان سابقه بسیار طولانی در آموزش و پرورش دارند و در سمت‌های مختلف این وزارتخانه خدمت کرده‌اند و رشد سازمانی او درهمین وزارتخانه بوده است و از رده‌های مربی و دبیری تا همه رده‌ها آشنا به زیروبم این وزارتخانه هستند.
وی خاطرنشان کرد: بطحایی در سند تحول بنیادی زحمات بسیاری کشیده است و نظام مدیریت مدرسه محور جزو تلاش‌های ایشان بود. او در سمت معاونت توسعه مدیریت آموزش و پرورش خدمت کرده است و اخیرا نیز رئیس مرکز ملی نظارت راهبردی سازمان برنامه و بودجه بوده است.رییس‌جمهور اظهار داشت:  من همانطور که انتظار دارم همه 17 وزرای پیشنهادی از مجلس رای اعتماد کسب کنند، برای وزارت آموزش و پرورش سفارش جدی می‌کنم؛ چراکه دلم می‌خواهد وزیر این وزارتخانه بسیار قوی و با حمایت نمایندگان و مجلس مسئولیت بسیار سخت و پیچیده آموزش و پرورش را برعهده بگیرد.
آذری‌جهرمی‌پرورش یافته 
فضای بعد از انقلاب است
روحانی هم‌چنین در بخش دفاع از وزیر پیشنهادی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن تقدیر از محمود واعظی وزیر پیشین این وزارتخانه در دولت یازدهم، اظهار داشت: برای این وزارتخانه برای نخستین بار جوانگرایی را تجربه می‌کنیم. همواره یکی از آرزوهای من در دولت یازدهم موضوع جوانگرایی بوده و به همه وزرا توصیه کرده‌ام و کتبا نیز در این دولت به آن‌ها ابلاغ خواهم کرد که تمام وزرا باید در سمت‌های بالا از تعدادی جوان و زنان استفاده کنند. یکی از وظایف قاطع همه مدیران سطح بالاست که جوانان نخبه و باانگیزه و زنان را در سمت‌های بالا بیاورند تا به راحتی بتوانیم در سمت‌ها و مدیریت‌های ارشد از آن‌ها استفاده کنیم.
رئیس‌جمهور با بیان این‌که «خیلی دلم می‌خواست که در دولت دوازدهم سه زن را به عنوان وزیر انتخاب کنم» اظهار داشت:  افراد و جایگاه مربوطه را نیز در نظر گرفته بودم اما به دلایلی نشد ان‌شاءالله در فرصت‌های بعد این موضوع جبران خواهد شد و نخستین جبران نیز این است که خانم‌ها در سمت‌های مختلف معاون وزیر و مدیرکل و همچنین دستیار و مشاور عالی در همه وزارتخانه‌ها فعال شوند.
وی در ادامه دفاع از وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این‌که «نخستین تجربه جوانگرایی ما آقای جهرمی‌است» خاطرنشان کرد: برای اولین بار برای وزارت فردی را انتخاب کرده‌ایم که پرورش یافته فضای بعد از انقلاب است. آشنایی من با آقای جهرمی‌در شورایعالی فضای مجازی صورت گرفت. هم من از تسلط ایشان بر مسئله ارتباطات و فضای مجازی کاملا آگاه شدم و هم فکر او نسبت به فضای مجازی فکر بسیار مناسبی است.
وزیر اطلاعات عملکرد بسیار خوبی
 در مقابله با تروریست‌ها داشته است
رئیس‌جمهور با اشاره به این‌که آشنایی من با وزیر اطلاعات به دوران نمایندگی در مجلس برمی‌گردد، گفت: وزیر اطلاعات عملکرد بسیار خوبی در مقابله با تروریستها داشته است.
روحانی همچنین به دفاع از سیدمحمود علوی وزیر پیشنهادی اطلاعات پرداخت و در معرفی وزیر اطلاعات به نمایندگان مجلس اظهار داشت: وزیر اطلاعات باید برای تامین امنیت توام با آرامش تلاش کند. وظیفه وزارت اطلاعات سنگین است. ما به دنبال تامین امنیت و آرامش در کشور هستیم. اگر نحوه ایجاد امنیت دقیق نباشد، آرامش به هم می‌خورد. بنابراین وزارت اطلاعات می‌تواند با رعایت کامل حقوق مصرح در قانون اساسی و رعایت حقوق شهروندی، احترام به مردم و برخورد حداقلی، امنیت کشور را تامین کند.
وی ادامه داد: ما نباید به خاطر یک احتمال دنبال یک نفر برویم و بعد معلوم شود وی جرمی‌نداشته و آزاد شود. باید تلاش کنیم با مهربانی و رحمت با مردم رفتار کنیم.
کرباسیان سابقه طولانی در مدیریت رده‌های بالای اقتصادی کشور دارد
رئیس‌جمهور با اشاره به این‌که «مسعود کرباسیان سابقه طولانی در مدیریت رده‌های بالای اقتصادی کشور دارد»، گفت: وی در زمینه علم و دانش و ترجمه و نوشتن کتاب هم موفق بوده است. رشته تحصیلی وی نیز برنامه ریزی و مدیریت است.روحانی در معرفی وزیر پیشنهادی اقتصاد نیز با اشاره به این‌که «یکی از موفقیت‌های کرباسیان ساماندهی گمرک بود»، خاطرنشان کرد: گمرک ما خیلی مشکل داشت اما با تلاش‌های کرباسیان سامانه الکترونیکی در گمرک فعال شد، درآمد گمرک افزایش یافت و با فساد مبارزه شد.وی خاطرنشان کرد: از وزیر اقتصاد مبارزه قاطع با پولشویی و اجرای همه مقررات و آیین‌نامه‌های مقابله با پولشویی، مقابله با فسادهای سازمان یافته، اصلاح نظام بانکی، رفع مقررات زائد برای کسب و کار، انضباط مالی، اصلاح نظام مالیاتی و برقراری عدالت مالیاتی، سالم سازی مسیر خصوصی‌سازی، برقراری دولت الکترونیک و حل مشکلات بیمه را می‌خواهم.
وزیر بهداشت برای اجرای طرح تحول سلامت زحمات زیادی کشید
رئیس‌جمهور با بیان اینکه «وزیر بهداشت زحمات زیادی برای اجرای طرح تحول سلامت کشیده است» گفت: اجرای این طرح بسیار سخت و بزرگ بود.روحانی در جلسه رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم در دفاع از قاضی زاده‌هاشمی‌نیز با اشاره به اینکه همه دولت باید برای اجرای طرح تحول سلامت تلاش کنند، اظهار داشت: آقای قاضی زاده از کمبود بودجه اوقاتش تلخ می‌شد، اما الحمدلله مردم از اجرای این طرح راضی هستند. در 4 سال گذشته وزیر بهداشت تلاش زیادی در این زمینه داشت و همه شما تحرک و سفرهای ایشان را می‌دیدید.
روحانی همچنین در جلسه رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم در دفاع از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: ربیعی در زمینه سیستم رفاه اجتماعی برنامه و فکر خوبی داشته که باید آن را ادامه دهد.
آوایی فرد معتدلی است
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه «آوایی شخصیت شناخته شده در حوزه قضایی است» گفت: هرچه درباره آوایی شنیده‌ایم از اعتدال وی بوده است.روحانی در دفاع از وزیر دادگستری نیز با اشاره به سابقه آشنایی خود با آوایی از اوایل انقلاب، اظهار داشت: هر وقت آوایی چیزی می‌گفت برای ما اطمینان آور بود زیرا به روحیه اعتدالگری وی اعتقاد داشتیم.
شریعتمداری جزو مدیران برتر کشور است
رئیس‌جمهور گفت: انتظار داریم تا وزیر معرفی شده صنعت، معدن و تجارت با سه معاون قبلی خود بتواند به بهبود فضای کسب و کار و مبارزه جدی با فساد بپردازد.
روحانی همچنین در دفاع از وزیر صنعت، معدن و تجارت ابتدا با تشکر از محمدرضا نعمت زاده وزیر پیشین این وزارتخانه، اظهار داشت: شاید این‌که برخی به آقای نعمت‌زاده می‌گویند پدر علم صنعت نادرست نباشد. درست است که ایشان شیخ الوزرای ما در دولت یازدهم بودند اما همیشه در تلاش و سفر برای پیشبرد امور بودند.
وی ادامه داد: ایشان برای صنعت ما تلاش زیادی کرده‌اند. ساخت خودرو در ایران با مشارکت خارجی، فناوری روز و با سرمایه گذاری خود خارجی‌ها از ابتکارات خود ایشان بود. الان ما همان خودرویی را تولید می‌کنیم که همزمان در فرانسه و اروپا تولید و استفاده می‌شود. الان 30 درصد از تولیدات خودروهای ایرانی به خارج از کشور صادر می‌شود.
سیدعباس صالحی به مسائل حوزه و دانشگاه مشرف است
رئیس‌جمهور گفت: وقتی وظیفه‌ای بر عهده دولت و وزارت ارشاد است دستگاه‌های دیگر حق مداخله در امور کشور را نباید داشته باشند. اگر این حق وجود دارد بهتر است مجلس شورای اسلامی‌وظیفه را به همان نهادها واگذار کند نه به دولت.روحانی در دفاع از وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی‌نیز ابتدا با تشکر از دو وزیر پیشین این وزارتخانه اظهار داشت: علی جنتی و دکتر صالحی امیری تلاش‌های زیادی برای پیشبرد اهداف وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی‌انجام داده‌اند.وی ادامه داد: امروز سیدعباس صالحی مسئولیت را بر عهده می‌گیرد. این در حالی است که ما 4 سال از حضور ایشان در همین وزارتخانه استفاده کرده‌ایم. ایشان اشراف خوبی به شرایط حوزه و دانشگاه دارد.
امیر حاتمی‌کاملا به امور وزارت دفاع مسلط است
رئیس‌جمهور در دفاع از وزیر پیشنهادی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: امیر حاتمی‌سال‌ها جانشین این وزارتخانه بوده و کاملا به امور آن مسلط است.
روحانی در جلسه رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم به دفاع از وزیر پیشنهادی دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح دولت دوازدهم پرداخت و ضمن تقدیر از سردار حسین دهقان وزیر دفاع دولت یازدهم بخاطر فعالیت‌های انجام شده در این دوره تاکید کرد: امیر سرتیپ حاتمی‌شخصیتی است که در رده‌های مختلف ارتش و در صف و ستاد حضور داشته است. ایشان همچنین در ستاد کل نیروهای مسلح نیز حضور داشته و مدت زیادی را با آقای سردار باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح همکاری داشته است و از این به بعد نیز در کنار ایشان فعالیت خواهند داشت.
وی با بیان این‌که «حاتمی‌سال‌ها جانشینی وزارت دفاع را بر عهده داشته است»، خاطرنشان کرد: آقای حاتمی‌کاملا به امور وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مسلط است و تجارب بسیاری کسب کرده است. او به عنوان فرد مورد اعتماد خانواده بزرگ نیروهای مسلح برای خدمت به همه نیروهای مسلح آمده است.
ادامه در صفحه 13