ایجاد پرتگاه بیش از سه متر

گزارش کارشناس وزارت راه و شهرسازی از نتایج اولیه زلزله استان کرمانشاه حاکی از آن است که در نتیجه این زمین لرزه، پرتگاهی با ارتفاع بیش از سه متر، گسیختگی طولی و ممتد در امتداد بیش از چهار کیلومتر و در پهنای بیش از یک کیلومتر در سطح زمین ایجاد شده است.
به گزارش ایسنا، علی بیت اللهی - مدیر بخش زلزله و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی - نتایج اولیه تحقیقات خود را اعلام کرد که بر اساس آن مشخص شد «جابه‌جايی در جهت عمودی و ایجاد پرتگاه با ارتفاع بیش از سه متر، گسیختگی طولی و ممتد در امتداد بیش از چهار کیلومتر و در پهنای بیش از یک کیلومتر در سطح زمین، نتیجه رخداد زلزله کرمانشاه – سرپل ذهاب» بوده است.
به گفته بیت اللهی، زلزله سترگ و کم سابقه در سوی غربی استان کرمانشاه، نزدیک نوارمرزی با کشور عراق، از زوایای مختلفی قابل تحلیل و ارزیابی است.
بي‌شك در روزهای آينده تیم های تحقیقاتی، اجرايی و امدادی حاصل مشاهدات خود را با هدف انتقال تجربیان و درس آموزی از این رخداد طبیعی، به اشتراک خواهند گذاشت.


در همین ارتباط، تیم کارشناسی و تحقیقاتی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، متشکل از متخصصان زلزله، ژئوتکنیک، سازه، تاسیسات، مصالح و بتن، شهرسازی، حمل و نقل و مدیریت بحران، روز بعد از رخداد زلزله ۲۱ آبان با بزرگی ۷.۳ به منطقه اعزام و از دیدگاه های مختلفی ابعاد حادثه را بررسی کردند. مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد که یافته ارزشمند و مهمی که در این نوشتار به‌طور مجمل به آن پرداخته می شود، مشاهدات گروه زلزله و ژئوتکنیک مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی(با همکاری مستمر و نزدیک همکاران اداره کل راه و شهرسازی استان کرمانشاه) از گسیختگی نادر و طویل و عریضی بوده که در پی وقوع زلزله با بزرگی ۷.۳ در اطراف ومرکز آن به‌وقوع پیوسته است. میزان جابه‌جايی قائم طرفین گسیختگی در برخی از نقاط به بیش از سه متر نیز بالغ می‌شود. طول گسیختگی برداشت شده، حدود چهار کیلومتر و پهنای زون گسیختگی که به‌صورت خطوط کم و بیش موازی و طویل است، بیش از یک کیلومتر ثبت شد.
چنین رخ‌نمایی از گسیختگی‌های خاک و لغزش سطحی در زمین در زلزله های پیشین ایران نادر بوده و بدیهی است که این گسیختگی ها در اثر جنبش نیرومند زمین پدید آمده که نمود آن در سطح زمین و در لایه‌های سطحی به‌صورت گسیختگی های کششی و کنده شدن سطح زمین و جابه‌جايی و پرتاب سنگ هاست.