«ابتکار» وضعیت داد وستد اقتصادی ایران و چین را بررسی کرد چشم انداز پر ابهام تجارت

سمیرا ابراهیمی
تجارت ایران و چین در دهه‌های اخیر، هرچند برای تجار رنگ و بوی رونق و سودآوری به همراه داشته است، اما برای بسیاری از صنعتگران و تولیدکنندگانی که با ورود کالاهای چینی، بازار خود را از دست داده و یا کاملا ورشکست شده اند، کلماتی ناخوشایند است. البته مشاهد سطح کلان روابط اقتصادی ایران و چین، حاکی از آن است که این رابطه، برای طرفین منافعی را به همراه داشته است، از جمله مهم ترین آن ها می توانیم به این موضوع اشاره کنیم که در دوره تحریم‌ها چین همواره یار غار ایران بود. البته با لغو تحریم‌ها انتظار ایران از شریک اول تجاری خود تغییر مسیر داد. به گونه ای که صادرات صرف مواد خام نفتی و مشتقات آن به چین برای فعالان اقتصادی ایرانی رضایت بخش نبوده و در دوره جدید آغاز همکاری‌های پسابرجامی به‌دنبال تجارت برد-برد با چین بودند. گفتنی است در 8 ماه ابتدایی سال جاری، صادرات کالاهای ایرانی به چین نسبت به سال گذشته ۱۳.۵۱ درصد افزایش یافته است اما هنوز تراز تجاری ایران و چین به نفع چشم بادامی ها مثبت است.
چشم انداز ۵۰ میلیاردی ایران و چین در 2018
در همایشی که روز گذشته اتاق بازرگانی ایران و چین در خصوص فرصت های سرمایه گذاری ایران در چین برگزار کرد، اسدالله عسگراولادی، رئیس اتاق بازرگانی چین گفت: در سال ۲۰۱۷ حجم مبادلات تجاری دو کشور به ۴۰ میلیارد دلار نزدیک شده است.


او همچنین وعده داد که در سال ۲۰۱۸ حجم تبادلات تجاری ایران و چین به ۵۰ میلیارد دلار برسد. به گفته عسگراولادی قرار است در سال ۲۰۱۸ بخش خصوصی ایران در چهار نمایشگاه چین شرکت کند و هر ماه نیز ایران از یک هیات چینی میزبانی خواهد کرد.
همچنین غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران در این همایش از حل شدن ماجرای بسته شدن حساب‌های ایرانیان در چین خبر داد.
او بر شمردن مهمترین زمینه‌های همکاری دو کشور گفت که صنعت توریسم و سرمایه‌گذاری در پروژه‌های حمل و نقل، انرژی، مخابرات و سایر فعالیت‌های صنعتی از مهمترین زمینه‌های همکاری ایران و چین است.
شافعی با اشاره به اهمیت جاده ابریشم و نقش چینی‌ها در احیای آن تصریح کرد که یکی از مهمترین زمینه‌ها برای همکاری‌های ایران و چین تا سال ۲۰۲۵ جاده ابریشم است که می‌تواند فصل تازه‌ای را در روابط اقتصادی دو کشور ایجاد کند.
همچنین محمد خزاعی، رئیس سازمان سرمایه گذاری در این همایش اعلام کرد که طی چهار سال گذشته حدود دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری از طرف شرکت‌های چینی در ایران صورت گرفته‌است.
به گفته وی اولین قرارداد بزرگ مالی بین ایران و یک موسسه مالی چین به مبلغ ۱۰ میلیارد دلار امضا شد که این قرارداد به غیر از سایر توافقات اقتصادی است که بین دو کشور صورت گرفته‌است.
خزاعی تصریح کرد که حدود ۱۱ میلیارد دلار پروژه‌های ایران برای تامین مالی به چین معرفی شدند و حضور شرکت‌های چینی در ایران حاکی از عزم دولت برای همکاری است.
مالیات مبهم
بسته شدن حساب ایرانی‌ها در چین، یکی از مهم ترین حواشی ماه اخیر در خصوص تجارت این دو کشور بود. در این فرآیند که حتی حساب ایرانی ها در چین نیز بسته شده بود، دولت چین احتمال پولشویی را دلیل اصلی بسته شدن این حساب ها عنوان کرد. البته روز گذشته که این حساب ها باز شدند، مشخص نشد که دلیل اصلی بسته شدن و باز شدن حساب ها چه بود. البته فاقد حساب مالیاتی بودن، تنها دلیلی بود که چینی ها برای بسته شدن حساب ها عنوان کردند.
صدور خدمات، برگ برنده ایران در چین
سیدکمیل طیبی، استاد اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان در گفت‌و‌گو با «ابتکار» در خصوص وضعیت تجارت ایران و چین گفت: کشور چین به دلیل داشتن قدرت بالای اقتصادی در سطح جهان، سهم زیادی از تجارت صادراتی خود را در کشورهای جنوب اسیا و خاورمیانه متمرکز کرده و در این کشورها موازنه داد و ستد به نفع چین مثبت است. در این اوضاع، ایران نسبت به چین کسری تجاری دارد. البته در سال‌های اخیر، چین به عنوان یکی از مهم ترین شرکای تجاری ما محسوب شده و بازار ایران مقصد بسیاری از کالاهای نهایی چین است. از سوی دیگر به دلیل این که در صنعت مونتاژ خودرو، توانایی بالایی پیدا کردیم، مونتاژ بسیاری از خودروهای چینی در ایران انجام می‌شود.
او افزود: فارغ از بحث خودرو، بسیاری از کالاهای چینی از طرق مرزی جنوبی کشور و سایر مرزها، واد ایران می شود و سهم آن‌ها در بازار ایران بالاست. البته به دلیل اختلافات سیاسی، گاهی نوساناتی در این بخش از اقتصاد دو کشور ایجاد می‌شود، اما همواره داد و ستد وجود دارد و طرفین به دلیل نیاز اقتصادی که به یکدیگر دارند، سعی در حل اختلافات می کنند. واردات حامل های انرژی از ایران به چین یکی از مهم ترین موارد تجارت دو کشور است که برای ابقای آن، نوسانات سیاسی سریعا حل می‌شود.
طیبی همچنین در خصوص صادرات کالاهای نهایی ایران در بازار چین گفت: کالاهای تولیدی ایران در بازار چین حضور دارند، اما به دلیل ناشناخته بودن و همچنین کمبود قدرت رقابت پذیری کالاهای ایرانی نسبت به چینی، این جایگاه چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد. البته ورود به این بازار می توان به صورت بالقوه مطرح شود، اما هنوز جایگاه آن در بازار چین شفاف نشده‌است.
این کارشناس اقتصاد بین الملل در خصوص صادرات خدمات به چین گفت: در سال‌های اخیر، علاوه بر روابط سیاسی و اقتصادی، ایران و چین به تقویت روابط فرهنگی و علمی خود نیز پرداختند. خروجی این موضوع این است که چشم انداز نسبی برای افزایش مصرف چینی‌ها از کالای ایرانی و افزایش صدور خدمات به چین پیش آمده‌است. شواهد و بررسی ها نشان می‌دهد که جاذبه‌های گردشگری ایران که نسبت به کشورهای اروپایی ساده‌تر و در دسترس‌تر است، می‌تواند هدف گردشگران چینی باشد.
او افزود: خدمات فنی و مهندسی ایران نیز به اذعان مقامات سیاسی و کارشناسان چینی، تقاضای بالایی در بازار چین دارد. این موضوع که چشم انداز مطلوبی را نیز کسب کرده‌است، در 2 سال اخیر روند رو به رشد 20 تا 30 درصدی داشته و مطلوبیت بالایی در این بازار دارد.
سایر اخبار این روزنامه
به مناسبت سالروز بازگشت امام خمینی(ره) به کشور در 12 بهمن 1357 بررسی شد خیابان‌های منتظرِ انقلاب «ابتکار» تغییر رویکرد چهره‌های جریان راست سیاسی را بررسی می‌کند تغییری از جنس اصولگرایی «ابتکار» وضعیت داد وستد اقتصادی ایران و چین را بررسی کرد چشم انداز پر ابهام تجارت رضا دهکی داروی تلخ نقد پختگی یک انقلاب «ابتکار» از نحوه چینش بازیگران در پوستر فیلم‌های سینمایی گزارش می‌دهد مثلث عشقی ممنوع! 70 درصد خاک افغانستان زیر نفوذ فعالیت‌های علنی طالبان افغانستان را دریابید آیا با افزایش جمعیت و کمبود آب، صنعت کشاورزی می‌تواند به کار خود ادامه دهد؟ کشاورزی آنلاین «ابتکار» از موافقان و مخالفان اختصاص 150 میلیون دلار بودجه به صداوسیما و بنیه دفاعی از محل صندوق توسعه ملی گزارش می دهد حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مرقد مطهر بنیانگذار انقلاب اسلامی رئیس‌جمهوری در تجدید میثاق با بنیانگذار انقلاب اسلامی: رژیم گذشته صدای اعتراض‌ها را نشنید معاون سیاسی وزارت کشور: عزم دولت تسهیل تجمعات مدنی است نه تضییق آن دادستان کل کشور: حضور فرد بدون حجاب در خیابان، جرم است وام اشتغال روستاییان درمان کدام درد مزمن ؟!