«ابتکار » موج ابراز نا امیدی از وعده های محقق نشده دولت روحانی را بررسی می کند

هزار وعده خوبان ...
نوبخت: با خروج آمریکا از برجام باید منتظر تغییر اوضاع کشور شد
عضو فراکسیون امید مجلس: روحانی وعده‌های خلاف بسیار داده است
گروه سیاسی - جواد باقری : مهمترین وعده های انتخاباتی روحانی پس از بهبود اوضاع اقتصادی کشور صیانت از حقوق شهروندی و گردش آزاد اطلاعات و استفاده همگانی از فضای مجازی و همچنین حفظ برجام و تعامل برای اجرای شدن آن را می توان نام برد. اما در حال حاضر وعده های روحانی با چالش و مشکلات بزرگی روبه‌رو شده است. اوایل هفته گذشته با حکم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران پیام رسان تلگرام فیلتر شد. رئیس جمهوری پس از فیلترینگ موقت تلگرام در دی ماه سال 96 اعلام کرد که دست وزیر ارتباطات هیچگاه بر روی دکمه فیلترینگ نخواهد رفت. همچنین روحانی چندی قبل برای پایان دادن به برخی ادعاها در مورد بحث فیلترینگ فضای مجازی در صفحه شخصی خود از جلوگیری این موضوع بر مبنای دسترسی آزاد مردم به اطلاعات و مختار بودن مردم در انتخاب دسترسی به اطلاعات سخن به میان آورده، با اعلام این خبر از سوی روحانی عملا ماجرای فیلترینگ در افکار عمومی تمام شده محسوب می شد اما با صدور حکمی خلاف سخنان روحانی و وعده هایش نمایان شد. پس از آن دولت بیانیه‌ای را صادر کرد که در آن مواضع خود را در هاله ای از ابهام مطرح کرد. وعده دیگر و مهم روحانی اجرایی شدن برجام و رفع تحریم و پایبندی تمامی طرفین قرارداد بر آن بود، اما شواهد گویا این است که دولت آمریکا به احتمال زیاد 22 اردیبهشت سال جاری در حال خروج از این توافق است. با خروج آمریکا از این توافق چالشی دیگر برای تحقق وعده های روحانی محقق خواهد شد. دولت تدبیر و امید همواره از برجام به عنوان دستاور د مهم یاد می‌کند، حال این وعده هم با خطر روبه‌رو شده است. در ادامه به بررسی ابعاد خروج آمریکا از برجام و وعده عدم فیلترینگ و اظهار نظر برخی از چهره های سیاسی پرداخته‌ایم.


آماده باش برای متفاوت شدن فضا
محمدباقر نوبخت روز چهارشنبه هفته گذشته در مراسم بزرگداشت مقام معلم در انزلی گفت: تا ۲۲ اردیبهشت ماه، به احتمال قوی آمریکا از برجام خارج می‌شود و ما باید منتظر متفاوت شدن اوضاع کشور باشیم.
وی ادامه داد: آماده متفاوت شدن فضا هستیم و تدابیر و بودجه‌های لازم را برای روز‌های متفاوت با امروز، آماده کرده ایم . .معاون رئیس جمهوری تصریح کرد: محاصره اقتصادی، همچنان وجود دارد و وظیفه ما این است که آن را بشکنیم و تصمیماتی که از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون تحت عنوان برجام اتخاذ شد و همه مردم ایران در آن سهم دارند را تا آخرین روز، با مستندات دفاع می‌کنم.
برنامه ریزی برای خروج آمریکا از برجام
رئیس دفتر رئیس‌جمهوری نیز در سخنانی با بیان اینکه از اواخر سال گذشته پیش‌بینی‌های لازم برای مقابله با خروج احتمالی آمریکا از برجام صورت گرفته و برای برخورد منطقی با این تصمیم آمادگی وجود دارد، عنوان کرد: به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده که در صورت خروج آمریکا از برجام، کشور چندان متاثر از تبعات ناشی از این اقدام نشود.
محمود واعظی در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه مشهد مقدس در آستانه سفر رئیس جمهوری به این استان اظهار کرد: با توجه به اینکه در آستانه 22 اردیبهشت ماه و زمان اعلام آمریکا برای ماندن در برجام و یا خروج از آن هستیم، سفر دکتر روحانی از اهمیت دو چندانی برخوردار خواهد بود.
واعظی با اشاره به تبلیغات منفی و مسموم رسانه‌های خارجی و برخی ایادی داخلی آنها مبنی بر القای اختلاف بین دولت و برخی شخصیت‌های این استان بیان کرد: به فضل الهی نگاه حمایتی مردم به این سفر و حضور پرشور آنان در مراسم دیدار با رئیس جمهوری منتخب در سبزوار و نیشابور، توطئه‌های دشمنان را خنثی می‌کند.
رئیس دفتر رئیس جمهوری با بیان اینکه از اواخر سال گذشته پیش‌بینی‌های لازم برای مقابله با خروج احتمالی آمریکا از برجام صورت گرفته و برای برخورد منطقی با این تصمیم آمادگی وجود دارد، عنوان کرد: به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده که در صورت خروج آمریکا از برجام، کشور چندان متاثر از تبعات ناشی از این اقدام نشود. به مدد همراهی مردم با دولت، تحت رهبری‌های مقام معظم رهبری، این موضوع به بهترین شکل مدیریت خواهد شد.
خروج ایران از برجام
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌المللی با اشاره به تاکید مقام‌های ارشد ایالات متحده درباره ضرورت اصلاح توافق هسته‌ای با ایران می‌گوید: «این کشور بدون کم و کاست به این توافق پایبند بوده اما اگر آمریکا از برجام عقب‌نشینی کند ما هم نخواهیم ماند».
به گزارش ایلنا، علی‌اکبر ولایتی پنجشنبه (۱۳ اردیبهشت) گفت: «حتی اگر کشورهای همسوی آمریکا به ویژه اروپایی‌ها برای ماندن برجام، بخواهند با آمریکایی‌ها در برجام تجدیدنظر کنند، مطمئناً یکی از گزینه‌های ما عقب‌نشینی از برجام است.»
همچنین محمد جواد جمالی به مهر گفت: «هم ترامپ و هم اروپایی‌ها تاکنون عملاً از برجام خارج شده‌اند، چرا که این همه رفت و آمدهای دیپلماتیک و اقتصادی عملاً نتیجه‌ای نداشته و اروپایی‌ها نیز به خاطر ترس از تحریم‌های ثانویه، با آمریکا همراهی کرده‌اند.»
بنا بر این گزارش دبیر کمیسیون امنیت ملی مجلس در عین حال این احتمال را نیز منتفی ندانسته که آمریکا به جای خروج رسمی از برجام، رویه دو سال گذشته خود را «با تشدید تحریم‌ها دنبال کند» و مانع سود بردن ایران از توافق هسته‌ای شود.
حال باید دید که آینده برجام به عنوان مهمترین دستاورد دولت تدبیر امید و یکی از اصلی ترین وعده های رئیس جمهوری به چه سرنوشتی دچار خواهد شد. در ادامه به وعده دیگری می پردازیم که تا به امروز محقق نشده است.
درخواست پاسخ گویی از روحانی
یک نماینده مجلس در نامه‌ای از همکارانش خواسته است که از روحانی بخواهند در باره دلایل فیلتر تلگرام توضیح دهد. او نوشته است که اگر توضیحات قانع‌کننده نبود، مجلس باید به «وظیفه قانونی و ملی و عقلی و منطقی خود عمل کند».
علی نوبخت، عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به نمایندگان مجلس خواهان دعوت از رئیس ‌جمهوری در یک جلسه غیرعلنی برای توضیح درباره فیلترینگ تلگرام شد. او در این نامه می‌گوید که اگر مجلس از توضیحات روحانی قانع نشود، باید به وظیفه قانونی خود عمل کند.
نوبخت در نامه خود با اشاره تلویحی به  نقش محدود مجلس در روند تصمیم‌گیری‌ها می‌نویسد :«با توجه به اینکه شما بزرگواران و حقیر در شروع کار نمایندگی برای حفظ منافع ملی سوگند یاد کرده‌ایم پیشنهاد می‌نماید در مورد فیلترینگ تلگرام از جناب رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی در یک جلسه غیر علنی مجلس دعوت به عمل آید تا توضیحات لازم را بدهند.» نوبخت سپس خواسته است که اگر توضیحات روحانی قانع‌کننده نبود نمایندگان «به منظور جلوگیری از سقوط دیوار اعتماد عمومی که متاسفانه ترک‌های زیادی در چند سال اخیر خورده است و حفظ اقتدار قانونی مجلس با رایزنی‌های فشرده به وظیفه قانونی و ملی و عقلی و منطقی خود عمل کنند».
عضو فراکسیون امید آشکارا ننوشته است که منظور از عمل‌کردن نمایندگان به «وظیفه قانونی و ملی و عقلی و منطقی خود» چیست، به خصوص که دولت و شخص رئیس جمهوری تلویحا از فیلتر تلگرام فاصله گرفته‌اند و قوه قضائیه را مسئول آن معرفی کرده‌اند، بدون آنکه عملا در برابر این اقدام واکنش و اعتراضی ملموس نشان ندهند.
مغایر با منافع ملی
غلامرضا حیدری عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی ایران، فیلتر شدن تلگرام را مغایر با منافع ملی دانسته است. به گزارش اعتماد آنلاین، این نماینده اصلاح‌طلب گفته است: «اگر ما برای افکار عمومی احترام قائل هستیم و به آن به‌عنوان یک شاخص در ارزیابی عملکردهای‌مان اهمیت می‌دهیم، باید بدانیم این اقدامات تاثیر بسیار منفی در کاهش اعتماد عمومی که یک سرمایه اجتماعی است، دارد.» حیدری سه سناریو یا احتمال را برای فیلتر شدن تلگرام در نظر گرفته است: یکی اینکه کسانی فکر می‌کنند منافع کشور با استفاده از تلگرام به خطر می‌افتد. دوم اینکه گروهی معتقدند بالا رفتن آگاهی عمومی از طریق تلگرام برای کشورداری مفید نیست و سوم اینکه کسانی که این دستور را صادر کرده‌اند سر سازگاری با تکنولوژی‌های روز را ندارند.
این نماینده مجلس به ممنوع بودن ویدیو در اوایل انقلاب و نیز اما و اگرهایی که در ابتدا برای استفاده از اینترنت وجود داشت اشاره کرده و گفته: «بگیروببند مدل ذهنیت بسته است که مربوط به زمان کمونیسم شوروی است که آن‌هم منسوخ شد»
وعده های خلاف
عضو فراکسیون امید مجلس در بخش دیگری از سخنانش به وعده‌های روحانی در زمان انتخابات در زمینه آزادی اطلاعات اشاره کرد و گفت: روحانی وعده‌های خلاف بسیار داده است از جمله وعده رفع حصر.
او در ادامه گفت: «روحانی فرد باتجربه‌ای بوده و باید عمیق‌تر فکر کند و بضاعت خود و موانع را ببیند. ناجوانمردی است که موقع رای گرفتن وعده دهند و در نهایت هیچ‌کدام از وعده‌ها به نتیجه نرسد.»
این نماینده مجلس در نهایت پیشنهاد کرده که چون دستور فیلترینگ تلگرام از سوی قوه قضائیه صادر شده بهتر است رئیس‌جمهوری در این باره با صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه گفت‌وگو کند و اگر هم به نتیجه نرسید با شخص رهبری مذاکره کند.
موفقیت فیلترینگ دائمی نیست
حسام‌الدین آشنا مشاور رئیس‌جمهوری و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری در کانال تلگرامی‌‌اش نوشت: «موفقیت فیلترینگ از لحاظ فنی قطعی و دائمی نیست. بار اجتماعی و عکس‌العمل کوتاه‌مدت و میان‌مدت کاربران فعلی ارزیابی نشده است ولی فیلترینگ از نظر ابعاد سیاسی داخلی و حقوق بشری بین‌المللی تبعات قابل پیش‌بینی جدی دارد.»
لازم به ذکر است که برخی از نهادهای حقوق بشری بین‌المللی نسبت به فیلترینگ تلگرام در ایران واکنش نشان داده و خواهان رفع آن شده‌اند.
رفتار دوگانه
به نظر می رسد اگر رئیس قوه مجریه و مسئولان دولتی مسئول درباره پرونده تلگرام صادقانه با مردم به گفت و گو بنشینند و آنچه در جلسات پیرامون معضلات امنیتی، اجتماعی و فرهنگی ادامه کار این پیام رسان مطرح شده و ممکن است خساراتی را برای مردم و کشور به دنبال داشته باشد، بگویند؛ حتما مردم خواهند پذیرفت، حتی آنهایی که کسب و کارشان به این مقوله پیوند خورده است.
اما رفتار فعلی دولت به نحوی است که اینگونه استنباط
می شود که آنها بخشی از موافقان فیلترینگ در جلسات مسئولان بخش های مختلف نظام هستند و در بیرون برای حفظ وجهه، راضی نگه داشتن بدنه اجتماعی حامی دولت و شهید نشدن حرف رئیس جمهوری ژست مخالفت به خود می گیرند. آنچه مردم نیاز دارند صداقت در عمل و گفتار چه در درون و چه در بیرون است، برای همین هم شاید صدور صدها اطلاعیه این چنینی رضایتی در مردم ایجاد نکند.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» از تلاش چندباره مجلس برای تحقیق و تفحص از شهرداری تهران گزارش می دهد بهارستان نشینان درانتظار باز شدن درهای بهشت «ابتکار » موج ابراز نا امیدی از وعده های محقق نشده دولت روحانی را بررسی می کند ناصر چشم‌آذر دار فانی را وداع گفت خاموشی نوای «باران عشق» محمدعلی وکیلی پاشنه ورنکشیده ها همان بی انگیزه های امروز؟! واکنش‌های جهانی به ادعاهای نخست وزیر اسرائیل در مورد برنامه هسته‌ای ایران ادامه دارد «ابتکار» آثار اقتصادی تصمیم احتمالی ترامپ مبنی بر خروج از برجام را بررسی کرد اقتصاد ایران در برزخ آمریکایی ماجرای دور اول اکران نوروزی سینما و شکایت دور دومی‌ها بررسی شد جنگ فیلم ها برای سالن های سینما دولت مراکش هفته گذشته به بهانه حمایت ایران از جبهه پولیساریو روابط خود را با تهران قطع کرد ایران در جام ملت‌های آسیا با عراق، ویتنام و یمن هم گروه شد دست شانس دایی برای تیم ملی فوتبال «ابتکار» از ابعاد مختلف فیلترینگ پیام‌رسان تلگرام در ایران گزارش می دهد روزهای پسا تلگرامی ! جنگ براى تبدیل شدن آمریکا به ابر قدرت انرژى ره توشه از بزرگان داریم ایران در جام ملت‌های آسیا با عراق، ویتنام و یمن هم گروه شد دست شانس دایی برای تیم ملی فوتبال