آب شیرین به آبادان و خرمشهر رسید




گروه اقتصادی - طرح 90 کیلومتری آبرسانی غدیر 2 که آب آن از بالادست رودخانه کرخه تأمین می‌شود شب گذشته به آبگیری آزمایشی رسید که مشکل کمی و کیفی آب شهرهای آبادان و خرمشهر را حل می‌کند.


خط دوم پروژه آبرسانی غدیر دو روز زودتر از موعد اعلام شده، به آبگیری آزمایشی رسید. با اتصال خط لوله آبرسانی غدیر در تقاطع محور حمیدیه به سوسنگرد، این خط تکمیل شد و پس از شست‌و‌شو به‌صورت آزمایشی از شب گذشته با حضور وزیر نیرو آبگیری شد.
صابر علیدادی، معاونت آبرسانی سازمان آب و برق خوزستان در گفت‌و‌گو با «ایران» در خصوص افتتاح طرح آبرسانی غدیر 2 گفت: پس از اعلام وضعیت اضطراری در منطقه، با به‌کارگیری 537 نیروی عملیاتی به‌صورت شبانه روزی، در کمترین زمان خط دوم آبرسانی غدیر را آماده بهره‌برداری کردیم. به گفته علیدادی برای تکمیل خط 2000میلیمتری انتقال آب به شهرهای آبادان و خرمشهر از بالادست رودخانه کرخه، مبلغ 531 میلیارد تومان از محل اعتبارات عمرانی طرح آبرسانی غدیر هزینه شده است. طرح آبرسانی غدیر در سال 1387 برای بهبود شرایط بحرانی آب شرب آبادان و خرمشهر شروع شد و مرحله نخست آن سال 90 به بهره‌برداری رسید.با توجه به برداشت آب از سدهای کرخه و دز، طرح آبرسانی غدیر به سه فاز تقسیم شد. به بیانی دیگر به سه اولویت تقسیم شد. در فاز اول آبرسانی از قیصریه تا آبادان و خرمشهر برنامه‌ریزی شد. در فاز دوم حد فاصل قیصریه واقع در هویزه تا‌ ام لدبس، اهواز و شادگان، برای تأمین آب شرب شهرهای اهواز، دشت آزادگان، هویزه، شادگان، مورد نظر است و در فاز سوم هم آبرسانی از‌ام لدبس تا آبگیر سد دز خواهد بود. به گفته علیدادی در فاز دوم  تا اهواز حدود 71 کیلومتر، از‌ام لدبس تا حسینیه 115 کیلومتر، از حسینیه تا دارخوین 27کیلومتر طول دارد که عملیات اجرایی آن به پایان رسیده است. این پروژه آبرسانی به طول ۹۰ کیلومتر پس از یک کار شبانه روزی حدود ۴۵روزه و پس از پشت سر گذاشتن سختی‌های فراوان از جمله عبور از ۸۹ مانع همچون لوله‌های آب، گاز، برق و غیره و گرمای طاقت فرسای این روزها، به پایان رسید. با اتمام این طرح شهرستان آبادان در طول شبانه روز از ۱۵۰هزار مترمکعب آب شیرین و خرمشهر نیز از حدود ۹۵ هزار مترمکعب آب در طول شبانه روز بهره‌مند می‌شوند. با افتتاح خط دوم غدیر، برداشت از رودخانه بهمنشیر به‌طور کامل از مدار خارج و آب غدیر وارد شبکه می‌شود که با این کار شوری آب به 2 هزار میکروموس می‌رسد که قابلیت شرب نیز دارد. آب شهرهای خرمشهر و آبادان به‌دلیل تشدید خشکسالی و کاهش ورودی آب به سدهای استان و حوضه کارون در روزهای گذشته بی‌کیفیت شد و شوری آب مردم این شهرها را آزرد تا جایی‌که آب شرب در این دو شهر و روستاها و شهرهای اطراف از طریق تانکر و آب بسته‌بندی تأمین شد. در فضای مجازی شایعه علت کم آبی در خوزستان به‌دلیل صادرات آب به کشورهای همسایه دست به دست می‌شد اما مسئولان آب منطقه‌ای خوزستان با رد این شایعات تأکید کردند «ایران نه آبی به کشورهای همسایه صادر می‌کند، نه قصدی در این رابطه دارد و هیچ قراردادی در این زمینه با کشورهای همسایه منعقد نشده است.»علیدادی، دلیل اصلی کاهش فشار در خط انتقال آب به شهرهای آبادان و خرمشهر برای تأمین پایدار آب را برداشت‌های غیرمجاز اهالی منطقه دانست. با افزایش شوری آب بخش آب و فاضلاب استان خوزستان مجبور به برداشت آب از بهمنشیر و کارون شد و در نتیجه میزان سختی و شوری آب این شهرستان به 12هزار میکروموس بر مترمکعب رسید. در حال حاضر بخشی از آب غدیر به شبکه آبرسانی خرمشهر و آبادان تزریق شده و سختی آب از 12 هزار میکروموس بر مترمکعب به حدود 5000 میکروموس رسیده و سبب کاهش شوری آب در این دو شهرستان شده است که با تکمیل طرح غدیر 2 مشکل شوری آب نیز حل شده است.