هشدار شرکت بازرگانی دولتی در مورد کاهش واردات کالاهای استراتژیک؛

به گفته برخی مسوولان، با وجود کاهش 26 درصدی بارندگی‌ها در سال زراعی گذشته میزان تولید گندم کاهش نیافته به‌طوری‌که تا امروز چهار میلیون و 800 هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده است‌. این در حالی است که با توجه به تعلل دولت در اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی و همچنین تغییر نکردن نرخ خرید تضمینی گندم، انگیزه کشاورزان برای تولید این محصول کاهش یافته است‌. برخی از فعالان بخش کشاورزی از کاهش تولید گندم طی ماه‌های آینده خبر می‌دهند‌. این مشکلات در حالی ادامه دارد که حتی پول خرید تضمینی گندم هم به موقع از سوی دولت به کشاورزان داده نمی‌شود‌. بر همین اساس مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران به آخرین وضعیت خرید تضمینی محصولات استراتژیک از جمله گندم، کلزا و چغندرقند اشاره کرد و گفت: میانگین نرخ خرید تضمینی گندم با اعطای جایزه کیفی به ۱۳۲۷ تومان افزایش یافت‌. در حالی که نرخ اولیه خرید تضمینی گندم ۱۳۰۰ تومان است‌. وی همچنین به کاهش واردات برنج و ممنوعیت صادرات گندم هم اشاره کرد در حالی که به نظر می‌رسد با کاهش واردات، بازار داخلی دچار بحران و افزایش قیمت خواهد شد‌.
یزدان سیف مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی در نشست خبری درباره فروش گندم کشاورزان به مرغداران به دلیل بالا رفتن قیمت واردات ذرت و جو در بازار اظهار کرد: کشاورزان ما روحیات متفاوتی دارند و حتی اگر قیمت گندم آنها در مقابل سایر نهاده‌ها افت کند حاضر نمی‌شوند خوراک انسان را جلوی دام و طیور بریزند‌. وی افزود: کشاورزان ما 70 میلیارد دلار از 500 میلیارد دلار تولید ملی کشور را در اختیار دارند اما در منظر عمومی و سیاستگذاری به اندازه کافی مورد توجه نیستند‌.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: جو و ذرت با وجود اینکه قیمت‌شان در بازار افزایش یافته اما با قیمت 1200 تومان به دامداران و مرغداران تحویل داده می‌شود اما شرایط خرید گندم از کشاورزان در محل است‌.
وی گفت: درباره اینکه چقدر کشاورزان گندم خود را به صورت تضمینی به شرکت بازرگانی دولتی ایران تحویل می‌دهند و ما آن را با چه قیمتی از آنها خریداری می‌کنیم، باید منتظر بود خرید تضمینی این محصول به پایان برسد تا نرخ پایانی این محصول را اعلام کنیم‌. معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: باید در نظر داشت که فروش گندم کشاورزان در بازار مصرف عملی غیرقانونی به حساب نمی‌آید و ما تنها به صورت تضمینی آن را بالاتر از نرخ بازار خریداری می‌کنیم‌.


پرداخت پول کشاورزان تا پایان هفته
سیف در ادامه صحبت‌های خود در ارتباط با وضعیت پرداخت مطالبات گندمکاران نیز گفت: 50 درصد پول همه گندمکاران پرداخت شده و پرداخت مطالبات گندمکارانی که محصول خود را زودتر به شرکت بازرگانی تحویل داده بودند تسویه آنها به‌طور کامل انجام شده است‌.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: تا امروز 290 هزار تن انواع دانه‌های روغنی کلزا از کشاورزان خریداری شده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 71 درصد رشد داشته است‌. وی اظهار داشت: در این راستا تا امروز 78 درصد از وجوه کلزاکارها پرداخت شده و مابقی نیز تا پایان هفته پرداخت می‌شود‌.
سیف این وعده را به کشاورزان نیز داد که تا پایان هفته تمام کشاورزان می‌توانند 50 درصد پول محصولات فروخته شده خود به دولت را دریافت کنند‌.
ممنوعیت صادرات گندم
وی در واکنش به ممنوعیت صادرات گندم تولید داخلی نیز گفت: استراتژی ما صادرات گندم نیست و در سال گذشته نیز برای تست کیفیت گندم خود این اقدام انجام شد‌.
وی افزود: در حال حاضر با توجه به اینکه دولت در حال یارانه دادن به برخی از بخش‌هاست و اینکه تولید گندم امسال فقط کفاف مصرف داخلی را می‌دهد، صادرات این محصول ممنوع شده است‌.
واردات برنج کاهش می‌یابد
سیف اظهار امیدواری کرد که میزان ذخایر کالاهای استراتژیک کشور مناسب است‌. به گفته وی، ما این محصولات را از محل تولیدات داخلی خودمان تامین می‌کنیم و حاضر نیستیم تنظیم بازار را با بردن پول سر سفره کشورهای خارجی انجام دهیم‌.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران افزود: البته در برخی موارد مجبور به واردات برخی کالاهای استراتژیک هستیم اما بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده این واردات حتی در بخش برنج کاهش می‌یابد‌.
بازگشت 2 کارخانه شکر به چرخه تولید
وی همچنین از بازگشت دو کارخانه شکر به چرخه تولید خبر داد و گفت: 718 هزار تن از چغندرهای پاییزه تحویل کارخانه‌های چغندری شده است و تقریبا کشت پاییزه که به فراموشی سپرده شده بود با تلاش‌های صورت گرفته دوباره احیا شده و موجب رونق تولید در این بخش است‌. مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: در این راستا 804 هزار تن از محل چغندر پاییزه، شکر استحصال شده است‌. وی گفت: دو کارخانه فسا و دزفول دوباره به گردونه تولید کشور (شکر) اضافه شده است‌. بر همین اساس 200 هزار تن چغندر توسط این دو کارخانه جذب شده و منجر به ایجاد اشتغال در دو استان خوزستان و فارس شده است‌.
ورود به بازار بین‌المللی آرد
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران همچنین در مورد آرد گفت: در سال‌های 95 و 96 توانستیم به بازار بین‌المللی آرد ورود کنیم و اقداماتی را از طریق واردات موقت گندم برای صادرات این محصولات انجام دهیم‌. بر این اساس برخی از کارخانه‌ها دوباره فعال شدند به‌طوری‌که در سه ماهه ابتدایی سال 97 توانستیم بازارهای خود را در منطقه پایدار و 62 هزار تن آرد را به کشورهای همسایه صادر کنیم‌. سیف گفت: این امر نوید اشتغال و تولید پایدار را در مناطق یاد شده کشور می‌دهد به‌طوری‌که پنج هزار اشتغال در زنجیره تولید و صادرات آرد ایجاد شده است‌.
سیف در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به سوءاستفاده احتمالی از روغن‌های امانی شرکت بازرگانی دولتی ایران در مخازن برخی از کارخانه‌های روغن‌نباتی اظهار کرد ما روغن امانی پیش کارخانجات بخش خصوصی نداریم‌.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران همچنین با اشاره به افزایش ظرفیت تولید کارخانه‌های روغن‌کشی کشور گفت: بر اساس اقدامات انجام شده 92 کارخانه روغن‌کشی کشور که در گذشته تعطیل بودند یا با 30 درصد ظرفیت کار می‌کردند امروز دوباره فعالیت خود را از سر گرفته‌اند و جایگزین بخشی از واردات روغن شده‌اند‌.
کیفیت روغن‌های وارداتی
سیف درباره کیفیت روغن‌های وارداتی به کشور اظهار کرد: در حوزه روغن، کیفیت روغن توسط سازمان استاندارد و سازمان غذا و دارو مورد بررسی قرار می‌گیرد‌. همچنین این محصول توسط وزارت بهداشت مبدا و بازرسان بین‌المللی مورد تایید قرار گرفته و بعد بانک مرکزی اجازه پرداخت پول را به آنها می‌دهد‌. بنابراین با قوت می‌توان اعلام کرد که روغن‌های وارداتی از کیفیت لازم برخوردارند‌.
وی همچنین درباره تراریخته بودن این روغن‌ها گفت: روغن‌هایی که به کشور وارد می‌شوند از کیفیت لازم برخوردارند و درباره تراریخته بودن آنها باید اظهار داشت که تنها در بخش دانه سویا با توجه به اینکه کشورهای برزیل، آرژانتین و آمریکا بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سویای تراریخته در دنیا هستند و کشور چین نیز که با 99 میلیون تن واردات بزرگ‌ترین واردکننده به حساب می‌آید از همین کشورها روغن و دانه تراریخته وارد می‌کند‌. ما نیز در بخش سویا و دانه آن مجبور به واردات محصول تراریخته هستیم اما در بخش‌های دیگر مانند آفتابگردان،‌ روغن‌های غیرتراریخته وارد می‌شود‌.