نگاه‌ها به بانك مركزي

سایت دیده‌بان ایران نزدیک به دولت نوشته است بر اساس آخرین گمانه‌زنی‌ها، تغییرات در ترکیب کابینه دوازدهم آغاز شده است. به نظر می‌رسد به‌زودی تعدادی از وزرا خداحافظی کنند و شخص دیگری هم بر صندلی ریاست بانک مرکزی تکیه بزند. بر اساس منابع خبری وزارتخانه‌های اقتصاد، کار، راه‌وشهرسازی و صنعت و سازمان برنامه و بودجه نیز دستخوش تغییر می‌شوند. از سال 1339 تاکنون که 58 سال از تاسیس بانک مرکزی می‌گذرد، این نهاد پولی و مالی 17 رئیس‌کل را به خود دیده است. پس از انقلاب مجمع تشخیص مصلحت نظام طی مصوبه‌ای حکم ریاست بر بانک مرکزی را پنج‌ساله اعلام کرد. بر این اساس اکنون فقط 27 روز تا پایان دوره قانونی تصدی‌گری سیف بر بانک مرکزی زمان باقی مانده است. در همین زمینه به گفته یکی از نمایندگان تهران در مجلس رایزنی با یک نفر (علی طیب‌نیا) برای ریاست بانک مرکزی انجام شده که او نپذیرفته و برای برخی پست‌های دیگر هم رایزنی‌هایی با او در حال انجام است. محمدرضا نجفی با تاکید بر ضرورت تغییر تیم اقتصادی دولت، اظهار کرد: بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه ‌و بودجه و دستگاه‌هایی که به‌نوعی دست در اداره بخش‌های خدماتی و اقتصادی دولت دارند، مسئولیت کافی را در برنامه و عمل به منصه ظهور نرساندند. بر اساس گفته‌های نجفی می‌توان نتیجه گرفت که طیب‌نیا، وزیر اقتصاد در دولت یازدهم، اصلی‌ترین گزینه دولت برای جانشینی سیف بود، اما به دلیل نپدیرفتن این سمت اکنون نام علی دیواندری، معاون فعلی بانک مرکزی، به عنوان گزینه دیگر تصدی‌گری بانک مرکزی مطرح می‌شود. علی‌اشرف افخمی از دیگر گزینه‌های حضور در ساختمان شیشه‌ای میرداماد است. او در حال حاضر مدیریت و ریاست هیات‌مدیره بانک صنعت و معدن را بر عهده دارد و در فاصله سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ به عنوان رئیس هیات‌مدیره بانک کارآفرین فعالیت می‌کرد. نام دیگری که این روزها برای تکیه بر صندلی بانک مرکزی به گوش می‌رسد، عبدالناصر همتی است. کسی که بیشتر او را به عنوان پدر بیمه خصوصی ایران می‌شناسند و اکنون نیز ریاست بیمه مرکزی ایران بر عهده اوست. همتی در حوزه بانکی نیز سابقه طولانی دارد که از جمله آن می‌توان به مدیریت در بانک‌های سینا و ملی ایران اشاره کرد. شاپور محمدی نیز آخرین فردی است که نامش در گزینه‌های جایگزینی ولی‌ا... سیف دیده می‌شود. البته نام‌هایی نظیر مجید قاسمی و محمد نهاوندیان برای حضور در این سمت مشاهده می‌شود که به نظر می‌رسد شانس کمتری نسبت به دیگر گزینه‌ها داشته باشند. محمدی 44ساله اکنون رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار است و در دولت یازدهم در پست معاونت وزارت امور اقتصادی و دارایی هم فعالیت می‌کرد. به هر حال، تا چند روز دیگر، قرار است رئیس‎‌کل جدید بانک مرکزی از سوی دولت معرفی شده و با امضای رئیس‌جمهوری، روانه ساختمان میرداماد شود تا فصل جدیدی از کار سیاست‌گذاری پولی و ارزی آغاز شود. نکته حائز اهمیت این است که دیگر جایی برای آزمون و خطا وجود ندارد، زیرا هر لحظه باید تصمیم جدیدی اتخاذ شود و این تصمیمات نباید دامنه برخی نابسامانی‌ها در نظام پولی و ارزی کشور را بیشتر کند.
تغییر در وزارتخانه‌ها و معاونت‌ها
بر اساس شنیده‌ها خداحافظی مسعود کرباسیان هم از وزارت اقتصاد گویا قطعی است. در روزهای اخیر نام غلامرضا تاجگردون بیش از هر فرد دیگری برای جایگزینی کرباسیان مطرح شد. اما عبدالناصر همتی و شاپور محمدی برای حضور در وزارت اقتصاد هم شانس زیادی دارند. محمدباقر نوبخت که اکنون در سمت سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه مشغول به فعالیت است نیز در بین گزینه‌های احتمالی وزارت اقتصاد دیده می‌شود. نام محمد نهاوندیان نیز در این زمینه مطرح است که این امر باعث می‌شود تا شانس غلامرضا تاجگردون برای حضور در این سمت کمتر شود، اما گمانه‌زنی‌ها برای حضور او در وزارت رفاه و تامین اجتماعی با جدیت بیشتری مطرح شود. پس از تصمیم‌گیری هیات دولت مبنی بر تفکیک وزارت کار از رفاه و تامین اجتماعی به نظر می‌رسد علی ربیعی فقط امور مربوط به حوزه کار و تعاون را بر عهده بگیرد و زمام رفاه و تامین اجتماعی را به یکی از گزینه‌های نوبخت، تاجگردون و یا کامل تقوی‌نژاد بسپارد. تقوی‌نژاد که اکنون ریاست سازمان امور مالیاتی را بر عهده دارد به نظر می‌رسد به دلیل داشتن تحصیلات مربوط به برنامه‌ریزی اجتماعی بعد از تاجگردون بیشترین شانس را برای حضور در این وزارتخانه جدید دارد. البته برخی گمانه‌ها حاکی از این است که محمد شریعتمداری، وزیر کنونی صنعت، معدن و تجارت ممکن است به عنوان وزیر کار و تعاون معرفی شود. در این صورت جابه‌جایی در وزارت صنعت هم صورت می‌گیرد و علی‌اشرف افخمی که جزو گزینه‌های بانک مرکزی هم به حساب می‌آید برای جانشینی او هم شانس دارد. تغییر و تحولات وزارتخانه‌ها به همین جا ختم نمی‌شود بلکه احتمال تغییر در راس وزارت راه و شهرسازی هم وجود دارد. در صورت رفتن عباس آخوندی از این وزارتخانه علی‌اصغر مونسان اصلی‌ترین و تنها گزینه جانشینی اوست. مونسان که اکنون معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، پیش از این مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش بود و در هیات‌مدیره این سازمان هم عضویت داشت. انتظار برای تغییر در سازمان برنامه‌وبودجه نیز این روزها شدت گرفته است. در صورت حضور نوبخت در یکی از وزارتخانه‌ها احتمال می‌رود که علی طیب‌نیا جایگزین او شود. به نظر می‌رسد دولت تصمیم دارد با محوریت علی طیب‌نیا اقدام به ترمیم کابینه کند و این در صورتی که طیب‌نیا حضور در کابینه را بپذیرد.
همتی جایگزین سیف


یک منبع آگاه در دولت گفت که عبدالناصر همتی به عنوان رئیس جدید بانک مرکزی انتخاب شده و حکم وی طی روزهای آینده از سوی روحانی ابلاغ خواهد شد. یک منبع آگاه در دولت در گفت‌وگو با ایلنا، از موافقت روحانی با رفتن سیف از بانک مرکزی خبر داد. این منبع آگاه گفت که عبدالناصر همتی به عنوان رئیس جدید بانک مرکزی انتخاب شده و حکم وی طی روزهای آینده از سوی روحانی ابلاغ خواهد شد. وی خبر داد که دیگر تغییرات کابینه هم در روزهای آینده در راه است و اطلاع‌رسانی آن صورت خواهد گرفت. پیش از این گمانه‌زنی‌هایی درباره انتخاب همتی برای سفارت ایران در چین مطرح شده بود.