پیامد تماس با شماره های بین المللی نامتعارف

گروه فناوری‌- هرچقدر هم باهوش و با اطلاع باشید بازهم ممکن است گرفتار کلاهبرداران سودجو و نخبگان سارق شوید. در ایران بسیاری از استعدادهای افراد تیزهوش و مبتکر در سوءاستفاده و کلاهبرداری از دیگران استفاده می‌شود؛ استعدادهایی که اگر به آنها جهت‌دهی مناسب شده و آموزش‌های درست ارائه شود چه اختراعاتی را می‌توان از آنها شاهد بود. از سوی‌ دیگر حتی اگر اینشتین هم باشید ممکن است فریب کلاهبرداران را بخورید. بنابراین اگر سودجویان با استفاده از تماس‌های بی‌پاسخ موفق شدند کلاه بر سرتان بگذارند‌ شما کم‌هوش نیستید و تماس مجدد با شماره‌های میس‌کال‌ها روی گوشی‌تان کاملا عادی است. مشکل اینجاست که کلاهبرداران کشورمان راه‌هایی را برای کلاهبرداری ابداع می‌کنند که کاربران هیچ تردیدی در امکان کلاهبرداری آنها نکنند.
به تازگی کاربران زیادی در ایران با تماس‌های تلفنی از شماره‌های خارجی با پیش‌شماره‌هایی که متعلق به کشورهایی مانند وانواتو، مالدیو، ماداگاسکار و‌... است، مواجه شده‌اند که اغلب نیز به صورتMissed Cal- و انتظار تماس روی گوشی فرد دیده می‌شود، این یک مدل جدید از کلاهبرداری است.
در این روش تماس‌گیرنده به سرعت تماس مدنظر را قطع کرده و منتظر تماس مجدد از سمت ایران می‌شود. از آنجا‌ که برخی کاربران پس از مشاهده شماره روی تلفن خود و تماس ناموفق، عادت به برقراری مجدد ارتباط با تماس‌گیرنده دارند، نسبت به برقراری مجدد تماس با این شماره تلاش می‌کنند و درنهایت با هزینه سنگینی در صورتحساب خود مواجه می‌شوند.
مهندسی اجتماعی از طریق تماس‌های بی‌پاسخ


به گفته کارشناسان امنیت سایبری، در کلاهبرداری به روش میس‌کال که به تازگی رواج یافته است اگرچه هزینه‌ای از کاربران کسر می‌شود و ممکن است در طول یک روز مبلغ کلانی به جیب کلاهبرداران واریز شود اما در مقایسه با دیگر روش‌های کلاهبرداری از طریق سرویس ارزش افزوده تنها یک بار مبلغی از مشترکان کسر می‌شود.
سید‌علیرضا آل‌داوود، پژوهشگر فضای مجازی در گفت و گو با «جهان صنعت» اظهار کرد: در شیوه کلاهبرداری از طریق میس‌کال یا تماس‌های بی‌پاسخ، افراد با اپراتورها قرارداد می‌بندند و شماره تجاری می‌گیرند.
او افزود: کلاهبرداران چند بار با مشترکان تلفن‌های همراه تماس می‌گیرند و سپس مشترکان حساس شده و با شماره مورد نظر تماس می‌گیرد. پس از برقراری ارتباط از کاربران تلفن‌های همراه هزینه‌ای کسر می‌شود. هزینه‌ها معمولا 200 تومان، 500 تومان یا هزار تومان است. افراد سودجو با اپراتورها تماس گرفته و سپس با تماس‌های بی‌پاسخ از کاربران سوءاستفاده می‌کنند.
این پژوهشگر فضای مجازی در پاسخ به این پرسش که پس از آنکه کاربران با شماره‌های کلاهبرداران به طور مجدد تماس می‌گیرند با چه پاسخی مواجه می‌شوند بیان کرد: معمولا پس از پاسخ، اپراتور یا تلفن گویا جوابگوی افراد خواهد بود و به محض پاسخ مبلغی از آنها کسر می‌شود. اگر هم چند دقیقه تماس طول بکشد و کاربر قطع نکند به ازای هر دقیقه مبلغی از مشترکان کسر می‌شود.
آل‌داوود با اشاره به اینکه کلاهبرداران با استفاده از Socia- Engineering یا مهندسی اجتماعی در حال سوءاستفاده از مشترکان تلفن همراه هستند اظهار کرد: در مهندسی اجتماعی یا هنر فریفتن انسان‌ها از طریق تکنیک‌هایی مانند جنگ روانی یا در این مورد سوءاستفاده از کاربران موبایل مورد استفاده قرار می‌گیرد.
آل‌داوود افزود: روش‌های قانونی دیگری نیز وجود دارند. به عنوان نمونه برخی از شماره‌ها مخصوص قصه‌گویی هستند و زمانی که با شماره تماس می‌گیرید قصه گویا برای شما قصه می‌گوید، در مقابل مبلغی از شما کسر می‌شود.
به تماس‌های غریبه پاسخ ندهید
معاون شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه تماس‌های نامتعارف خارجی با کاربران ایرانی با هدف درآمدزایی عده‌ای از تولید ترافیک رخ می‌دهد از کاربران خواست به تماس‌های ناآشنا پاسخ ندهند.
در این زمینه وزارت ارتباطات با تایید شیوه جدید کلاهبرداری‌ها از طریق تماس‌های بین‌المللی، اعلام کرد که شرکت ارتباطات زیرساخت به صورت جدی در حال پیگیری این موضوع است.
یکی از اپراتورهای موبایل نیز با ارسال پیامکی به مشترکان خود در این مورد هشدار داد و از مشترکان خواست از تماس مجدد با شماره‌های ناشناس خارجی پس از دریافت تماس از دست رفته، خودداری کنند.
اسماعیل رادکانی معاون شرکت ارتباطات زیرساخت در گفت‌وگو با مهر‌ با بیان اینکه شناسایی اپراتورهای واسط و بین‌المللی که این کلاهبرداری از طریق آنها انجام می‌شود، در دست پیگیری است، گفت: شرکت ارتباطات زیرساخت با ورود به این موضوع، شناسایی این اپراتورها را در دستور کار دارد و اقدامات لازم را برای قطع ارتباط با آنها انجام خواهد داد.
او با بیان اینکه برخی اپراتورهای واسط بین‌المللی خواسته یا ناخواسته در این فرآیند مشارکت دارند و باعث افزایش هزینه‌های مشترکان می‌شوند، ادامه داد: تولید ترافیک نامتعارف اصطلاحی است که در صنعت ارتباطات به کار می‌رود و عده‌ای از خلاهای موجود در شبکه ارتباطی استفاده و درآمد کسب می‌کنند.رادکانی درمورد اینکه کلاهبرداری از طریق تماس بین‌الملل به نفع چه کسانی است، افزود: امروزه تولید و جمع‌آوری ترافیک ارتباطی، منبع درآمد غیرقانونی محسوب می‌شود و به همین دلیل عده‌ای از زمان‌هایی مانند اربعین که نرخ‌ها تغییر می‌کند و کاربران ممکن است در انتظار تماس‌های خارجی باشند، استفاده و درآمدزایی می‌کنند.او با اشاره به اینکه این روش با ترمینیت تفاوت داشته و به اصطلاح generate نامیده می‌شود افزود: در این روش تولید ترافیک نامتعارف از خلاهای موجود شبکه، ترافیک مکالمه را بالا برده و درآمد کسب می‌کنند.
معاون شرکت زیرساخت با بیان اینکه این روش ممکن است لزوما به نفع اپراتور هم نباشد، ادامه داد: اما در نهایت هزینه‌ای برای کاربران محاسبه می‌شود که مانند هزینه رومینگ، نرخ بالایی دارد.او تاکید کرد: کاربران درصورت مشاهده اینگونه تماس‌ها و شماره‌هایی که با آن آشنایی ندارند، یا اگر منتظر تماس خاصی نبودند، به تماس‌ها پاسخ ندهند یا اینکه پس از برقراری هر تماس ناآشنا و بین‌المللی و قطع آن، از پاسخگویی مجدد خودداری کنند تا متحمل هزینه‌های سنگین نشوند‌ چرا که مشاهده شده اغلب مردم مجددا تماس می‌گیرند.
در این نوع کلاهبرداری کاربران باید به چند نکته توجه داشته باشند
در این روش، فرد یا افراد تماس گیرنده، با استفاده از تماس‌گیرنده‌های خودکار از شماره‌های ویژه با شما تماس برقرار می‌کنند. برقراری تماس با این شماره‌ها، برای شما هزینه نسبتا بالایی در بر خواهد داشت و هرچه طول مکالمه بیشتر شود، هزینه نیز افزایش می‌یابد. البته این هزینه، هزینه‌ای اضافه بر هزینه تماس بین‌المللی است.
این افراد به صورت نرم‌افزاری با تعداد زیادی از شماره‌ها، یک یا دو تماس بسیار کوتاه و (معمولا) پشت سر هم برقرار می‌کنند تا تماس از دست رفته روی گوشی شما ثبت شود. افراد بسیاری پس از دیدن این تماس از روی کنجکاوی و سوال، با این شماره‌ها تماس مجدد می‌گیرند که با وصل شدن تماس، محاسبه هزینه برای شما آغاز می‌شود که این هزینه اضافه بر هزینه تماس بین‌المللی است.
پس از برقراری تماس، اپراتور سعی می‌کند با صحبت کردن درباره موضوعاتی مانند برنده شدن در قرعه‌کشی و مسابقه و مواردی مشابه، طول مکالمه را افزایش دهد تا درآمد بیشتری از این طریق نصیب‌شان شود. البته برخی از شماره‌ها دارای اپراتور انسانی نیستند و پس از تماس یک پیام ضبط شده برای شما پخش می‌شود.
نکته عجیب اینکه قبلا پیام‌های ضبط شده به زبان انگلیسی پخش می‌شد اما در روزهای اخیر برخی از شماره‌ها، پیام‌های ضبط شده به زبان فارسی ماشینی (که توسط نرم‌افزار خوانده می‌شود) پخش می‌کنند و احتمال دارد براساس شماره‌ مخاطبان در کشورهای مختلف زبان پیام تغییر کند که این مورد شانس فریب خوردن کاربران را افزایش می‌دهد.
چند توصیه ؛
1- هنگامی که با تماس‌های این چنینی از شماره‌های ناشناس روبه‌رو شدید، اگر منتظر تماس از شخصی خارجی نبودید، تماس را نادیده بگیرید.
2- با جست‌وجوی پیش‌شماره در گوگل کشور مورد نظر را پیدا کنید و اگر پیش‌شماره مربوط به کشورهایی نظیر وانواتو، مالدیو، ماداگاسکار و برخی جزایر کوچک بود بیشتر به تماس مدنظر شک کنید.
3- اگر برای سفر اربعین به کشور عراق می‌روید، کد کشور عراق (۰۹۶۴) را بخاطر بسپارید و تماس‌های دیگر را با تماس از اطرافیان خود با شماره عراق اشتباه نگیرید. پیش‌شماره عراق با پیش‌شماره مالدیو که ۰۹۶۰ است بسیار شباهت دارد.
4- اگر در سایت‌های خارجی متعدد فعالیت مهمی انجام می‌دهید، ممکن است با دریافت تماس احساس کنید از پشتیبانی یکی از این سایت‌ها با شما تماس گرفته شده و بیشتر در معرض فریب باشید.