بازار سرمایه، بستر تامین مالی راه‌آهن

زیر‌ساخت‌ها یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه هر کشوری به شمار می‌رود. به ویژه زیر‌ساخت‌های حمل‌و‌نقل ریلی یکی از شاخص‌های توسعه هر کشوری است، به طوری که تجربه تاریخی نشان می‌دهد هر کشوری که توانسته مسیر توسعه را طی کند به حمل‌و‌نقل ریلی روی آورده است. به گزارش سنا، شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تامین مالی در حوزه حمل‌و‌نقل ریلی ضمن بیان مطلب فوق، عنوان کرد: زمانی که از اثر زیر‌ساخت‌ها در اقتصاد صحبت می‌کنیم می‌دانیم آثار مثبت درونی و بیرونی بسیاری دارد و به طور قطع توسعه زیر‌ساخت‌های اقتصادی برای هر کشوری حیاتی است. دبیر شورای‌عالی بورس با بیان اینکه در دنیا تامین مالی بخش‌های مختلف اقتصادی مبتنی بر اوراق بدهی از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: طی سال‌های اخیر حجم تامین مالی مبتنی بر اوراق بدهی از طریق بازار سرمایه افزایش داشت هرچند بخش عمده‌ای از این اوراق توسط دولت منتشر شد و اگر بخش خصوصی نیز وارد این حوزه شود شاهد موفقیت‌های بیشتری خواهیم بود. محمدی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 9000 میلیارد تومان گردش اوراق در بازار سرمایه صورت می‌گیرد، عنوان کرد: این به معنای حجم شش برابری بازار بدهی طی دو سال اخیر است و بازار سرمایه تمایل دارد علاوه بر دولت بخش خصوصی نیز اوراق بدهی منتشر کند. سخنگوی سازمان بورس افزود: بین سال 1390 تا 1395 مجموع اوراق بهادار بخش ریلی منتشر شده از طریق بازار سرمایه حدود 92 میلیارد تومان بود اما در سال 1395 این رقم به 51 میلیارد تومان افزایش یافت و در سال 1396 به 135 میلیارد تومان رسید.
مقررات شفاف
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن بیان اینکه کل اوراق بخش ریلی در سال‌جاری که از طریق بازار سرمایه تامین مالی شده تاکنون به 160 میلیارد تومان رسیده است تاکید کرد: این میزان سرمایه‌گذاری اندک است و بازار سرمایه این انعطاف را دارد که با استفاده از ابزارهای مالی مختلف در تامین مالی بخش‌های مختلف حمل‌و‌نقل به ویژه ریلی مشارکت کند. محمدی با اشاره به اینکه اگر راه‌آهن ایران بتواند تضمین مورد انتظار خریداران را به سازمان بورس ارایه کند قطعا از طریق بازار سرمایه تامین مالی در حجم بسیار بالاتری محقق می‌شود گفت: وظیفه قانونی ما است که به اقتصاد کشور از طریق بازار سرمایه کمک کنیم و وزارت راه و راه‌آهن می‌توانند از امکانات بازار سرمایه بهره‌برداری کنند و مسیر و مقررات این بازار کاملا شفاف است. دبیر شورای‌عالی بورس با تاکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری‌های خارجی در حوزه زیر‌ساخت‌های اقتصادی، عنوان کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار به عضویت عادی آیسکو درآمد. این یک پیام مهم برای سرمایه‌گذاران خارجی است. اکنون استانداردهای بازار سرمایه ایران با استانداردهای بین‌المللی یکسان شده و حمایتی که از سرمایه‌گذاران صورت می‌گیرد برابر با حمایت در سایر کشور‌هاست. این پیامی است که می‌توانیم به مخاطبان خارجی حوزه ریلی بدهیم که اگر اوراق ریلی بخرند قوانین آن با استانداردهای جهانی سازگار است و تمامی حمایت‌هایی که لازم است به طور استاندارد از یک سرمایه‌گذار صورت بگیرد، در ایران انجام می‌شود.
تامین مالی ارزان


محمدی افزود: وظیفه بازار سرمایه تامین مالی ارزان با معرفی ابزارهای متنوع مالی است. در این بین نمی‌توان حمل‌و‌نقل دریایی را نیز نادیده گرفت. باید اوراقی را منتشر کرد که تامین مالی پروژه‌های دریایی در آن صورت بگیرد. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطر‌نشان کرد: طی دو سال گذشته تنوع اوراق بازار سرمایه ایران و ابزار‌های مالی ما بسیار گسترده شده و افراد خوش‌فکری در این بازار حضور دارند و بازار سرمایه می‌تواند کمک بزرگی برای تامین مالی حوزه ریلی باشد. همچنین طی برگزاری این مراسم سعید محمد‌زاده، مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران و شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
امضای تفاهمنامه مشترک
این تفاهمنامه مشترک با هدف تامین مالی پروژه‌های صنعت حمل‌و‌نقل ریلی به امضای طرفین رسید. در این همایش سعید محمد زاده، مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه همواره یکی از مهمترین اهداف و استراتژی‌های اقتصادی کشور، رونق حمل‌و‌نقل ریلی است، گفت: در افق برنامه ششم توسعه، تاکید شده سهم حمل کالا در بخش حمل‌و‌نقل ریلی به ۳۰ درصد برسد تا شاهد رونق هرچه بیشتر این بخش باشیم. وی افزود: طی ۱۰ سال اخیر بیش از دو هزار کیلومتر ریل به راه‌آهن ایران تحویل داده شد، با این وجود در گزارش‌های عملکردی ارائه شده‌، همچنان سهم این بخش در حمل‌و‌نقل اندک است. مدیرعامل راه‌آهن ایران با اشاره به صرفه‌جویی‌های صورت گرفته در مصرف سوخت گفت: در چند سال اخیر با افزایش میزان حمل‌و‌نقل از طریق مسیر‌های ریلی، توانستیم بیش از ۷۰ میلیون دلار صرفه‌جویی سوخت داشته باشیم و قانونگذار نیز مقرر کرده است میزان صرفه‌جویی از این بخش‌، به سرمایه‌گذار بازگردد. محمدزاده با بیان اینکه حمل ۱۳۳ میلیون تن بار از طریق خطوط ریلی، در آینده‌ای نزدیک هدف دولت است، افزود: بخش حمل‌و‌نقل ریلی برای تحقق این هدف از بخش خصوصی و بازار سرمایه دعوت می‌کند در این حوزه فعالیت کنند و در نتیجه حمل‌و‌نقل ریلی به عنوان سرمایه ملی به راحتی از بین نرود و رونق هرچه بیشتری داشته باشد. معاون وزیر راه در خصوص ارزان بودن هزینه حمل‌و‌نقل ریلی در ایران گفت: قیمت حمل‌و‌نقل ریلی در ایران به ازای هر یک تن بر کیلومتر، معادل 8/0 سنت است که در برابر کشور‌های دیگر بسیار رقم پایینی است. با این وجود همچنان در کشور‌، حمل‌و‌نقل بار در بستر ریل در بسیاری مناطق مقدور نیست.