سیاست‌های آهسته و پیوسته پولی

مجیدرضا حریری* - زمانی که حرف از بازار می‌شود، منظور، بازار اقتصادهای آزادی است که مفهوم ضدانحصاری دارد. این در حالی است که انحصار موجود بر بازار ارزی کشور نشان می‌دهد چنین بازاری به مفهوم واقعی آن در اقتصاد ایران وجود ندارد‌.
براساس قانون در اقتصاد ایران، تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی، وظیفه ذاتی بانک مرکزی است و اختیار تعیین قیمت ارز در دست بانک مرکزی است‌.
بر این اساس، 90 درصد از منابع دریافتی ارزی که از فروش نفت و پتروشیمی، میعانات گازی، معادن و فولاد حاصل می‌شود به صورت غیرمستقیم در اختیار دولت قرار می‌گیرد که 90 درصد این منابع دریافتی ارزی نیز از سوی بانک مرکزی در بازار عرضه می‌شود‌.
در شرایط امروز بازار ارز، دولت با سیاست‌های مبتنی بر کاهش تقاضا و اعمال سیاست‌هایی برای ممانعت از ثبت سفارش کالا، توانسته تقاضای واردات ارز را به میزان زیادی کاهش دهد. این موضوع در کنار سیاست مبتنی بر عرضه بانک مرکزی به کاهش چشمگیر عمق بازار ارز منجر شده است‌.


در این بین سیاست مبتنی بر محدودیت تراکنش‌های مالی و سیاست‌های مبتنی بر چک‌های تضمینی و تراکنش‌های اینترنتی نیز علاوه بر آنکه در جهت شفافیت مالی بوده، توانسته تاثیر کاهشی بر قیمت ارز نیز داشته باشد‌.
مجموعه این عوامل نشان می‌دهد که سیاست‌های رییس بانک مرکزی بر سازوکارهای آهسته و پیوسته دلالت دارد که این مجموعه را می‌توان اقدام عملی در جهت هماهنگی با خواسته‌های FATF در راستای شفافیت
مالی دانست‌.
*نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران و چین
سایر اخبار این روزنامه