واکنش ها به دانشگاه آزاد

هرچند پس‌لرزه‌های این اتفاق همچنان ادامه دارد. در این میان به گفته سید نواب حسینی‌منش، مدیر عامل ستاد معاینه فنی خودرو شهر تهران اتوبوس دانشگاه فاقد معاینه فنی و 6 سال پیش از رده خارج شده بود. حسینی‌منش گفت: بر اساس بررسی صورت گرفته از سیمفا دو تا سه هفته پیش معاینه فنی این اتوبوس مرگبار به اتمام رسیده و برای دریافت معاینه فنی مراجعه نکرده بود. هرچند روایت پلیس هم در نوع خود متفاوت است. رئیس پلیس راهور تهران هم در این باره اظهارکرد: اتوبوس در یکی از ایستگاه‌ها توقف نکرده بود؛ بر اساس اظهارات شهود، راننده از آن لحظه به بعد به دانشجویان می‌گوید اتوبوس ترمز ندارد و از تمامی سرنشینان می‌خواهد، به سمت عقب اتوبوس بروند. بعد از طی کردن حدود 600 متر، راننده احتمالا برای اینکه بتواند به‌نحوی خودرو را متوقف کند، وارد فضای سبز پوشیده شده از درختان کوچک می‌شود، اما نتوانسته‌ جلوی حرکت اتوبوس را بگیرد و اتوبوس از جاده خارج می‌شود. بعد از طی مسیر 69 متری با پایه بتنی که برای تاسیسات آب در آنجا قرار داشته برخورد می‌کند. سرعت اتوبوس و برخورد با پایه بتنی موجب شد تقریبا دو -سوم زیر اتوبوس جمع و منهدم شود و این موضوع باعث افزایش تلفات شد. با این وجود، به نظر می‌رسد گمانه‌زنی‌ها همچنان ادامه دارد.
روحانی: مقصران به مردم اعلام شوند
در این میان حسن روحانی، رئیس‌جمهوری در واکنش به این حادثه گفت: آنهایی که در این حادثه قصور و تقصیری داشتند، باید مشخص و به مردم اعلام شود. در این میان رئیس دولت اصلاحات هم در پیامی این حادثه ناگوار را تسلیت گفت.
آغاز تحقیقات ازمسئولان دانشگاه


از سوی دیگر عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران در رابطه با آخرین وضعیت پرونده حادثه واژگونی اتوبوس در دانشگاه علوم تحقیقات به ایسنا گفت: تحقیقات از مسئولان دانشگاه علوم تحقیقات آغاز شده و ادامه دارد. از دو متهم بازداشت شده نیز تحقیقات مفصلی صورت گرفته است. پس از ورود دادستانی تهران حالا مجلس هم به این حادثه ورود کرده است. سخنگوی کمیسیون اصل۹۰ مجلس با بیان اینکه مجلس حادثه تاثر برانگیز دانشگاه علوم تحقیقات را پیگیری می‌کند، از تلاش برای تهیه طرحی برای پاسخگو کردن دانشگاه آزاد و قرار دادن آن به عنوان زیر مجموعه وزارت علوم تاکید کرد. بهرام پارسایی به ایسنا گفت: احساس شرمندگی می‌کنم. هر روز از گوشه‌وکنار کشور یک خبر تاسف‌ برانگیز به گوش می‌رسد و کسی هم مسئولیت نمی‌پذیرد. وی افزود: بنده تا به حال ندیدم کسی در قبال مشکلات و حوادث ناگوار زیرمجموعه خود مسئولیت‌پذیر و پاسخگو باشد. چند روز قبل در مدرسه‌ای در زاهدان فاجعه‌ای دردناک اتفاق افتاد و در دانشگاه آزاد هم چند دانشجو به علت سهل‌انگاری و سوء‌مدیریت جان خود را از دست دادند، اما کسی به روی خود نمی‌آورد. هرچند بدتر از همه این است که این اتفاق در دانشگاه آزاد رخ داده؛ دانشگاه آزادی که به واسطه گرفتن شهریه از همین دانشجویان به اینجا رسیده و مسئولان آن با پول دانشجویان برای خود امکانات رفاهی تهیه کردند، اما جایی که با حرمت و جان دانشجو در میان است فرسوده‌ترین اتوبوس‌ها را در اختیار آنها قرار می‌دهند. شاهدیم در این دانشگاه بعد از چند دهه برای پوشش دستورالعمل صادر می‌شود، اما حاضر نیستند برای حفاظت از جان فرزندان ملت آن هم با پول خودشان اقدام کنند.
رئیس دانشگاه نباید مسئولیت دیگری داشته باشد
پارسایی در ادامه با بیان اینکه رئیس دانشگاه آزاد نباید دغدغه و مسئولیت دیگری داشته باشد و باید تمام تمرکز خود را روی مدیریت مجموعه بزرگ دانشگاه آزاد بگذارد، تصریح کرد: در راستای شفاف‌سازی مسئولان دانشگاه آزاد اعلام کنند درآمد سالانه این دانشگاه از محل شهریه دانشجویان به چه میزان بوده و از شروع تا امروز چند هزارمیلیارد درآمد کسب کرده‌اند که این اتوبوس سرویس دانشجویانش این است که شاهدیم. البته دانشگاه آزاد خودمختار است و به هیچ‌کس پاسخگو نیست. دانشگاه آزاد باید زیر مجموعه وزارت علوم باشد که هم نظارت‌پذیر شود و هم از موازی‌کاری آن در عرصه‌های علمی و آموزشی جلوگیری شود. سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس با بیان اینکه کل مجلس در قبال این موضوع مسئول است، خاطرنشان کرد: باید تلاش ‌کنیم طرح ساماندهی دانشگاه آزاد و پاسخگو کردن مسئولان این دانشگاه را در مجلس تهیه کنیم و امیدواریم آن را در کمیسیون آموزش پیش ببریم.
مسئولان دانشگاه آزاد در وقوع حادثه مقصرند
از سوی دیگر شهربانو امانی، رئیس کمیته ایمنی شورای شهر هم در این باره به میزان گفت: هنوز فرهنگ ایمنی در کشورمان نهادینه نشده و بر همین اساس شاهد آن هستیم که اتفافات ناگواری همچون این حادثه رخ می‌دهد. هرچند برای بنده جای سوال است که چرا گاردریل نگذاشتند؟ چرا سرعت گیر نبود؟ همچنین عضو کمیسیون آموزش ‌و تحقیقات مجلس با تاکید بر اینکه جان انسان‌ها ارزشمندتر از ۷۰میلیون هزینه بابت تعویض اتوبوس ناایمن است، گفت: اگر اتوبوس واحد علوم و تحقیقات مشکل داشته طبیعتا مسئولان دانشگاه در وقوع حادثه مقصر هستند. محمد قمی، در واکنش به استفاده دانشگاه آزاد از خودروهای فرسوده و مرگ دانشجویان این دانشگاه در حادثه واژگونی اتوبوس ناایمن به ایلنا گفت قرار شد، این موضوع توسط پلیس راهنمایی و رانندگی، مسئولان دانشگاه و دادستانی پیگیری شود تا جزئیات حادثه به لحاظ فنی و تکنیکی بررسی و تشخیص داده شود، علت دقیقا چه بوده، اما آنهایی که ناظر و شاهد بودند، می‌گویند که ما دیده‌ایم که اتوبوس حرکت‌های ناخودآگاه زیادی داشته که این منجر به سقوط شده است.
برای دانشجویان کم گذاشتند
او ادامه داد: در رابطه با این مساله در کمیسیون آموزش نیز بحث مختصری صورت گرفت و قرار شد، از سوی کمیسیون پیگیری لازم به عمل بیاید. ما شنیده‌ایم که ابتدا گفتند راننده سکته کرده و همین امر موجب واژگونی اتوبوس شده، چون راننده فوت کرده می‌گویند، احتمالا راننده مقصر است؛ مثل هواپیمایی که سقوط می‌کند و با فوت خلبان، می‌گویند که مقصر سقوط، خلبان بوده است. راننده نیز فوت کرده، اما ظاهرا بریدن ترمز علت اصلی این حادثه بوده است. قمی با بیان اینکه باید سرویس‌های عمومی را هر چند وقت یک بار بازنگری کنند، گفت: با وجود چنین اتفاقاتی لازم است تمام سرویس‌های عمومی کنترل و حتی اگر لازم است، تعویض شوند تا ماشین‌های نو در اختیار دانشجویان قرار بگیرد. بالاخره جان دانشجویی که با عشق و علاقه برای درس خواندن آمده تا به مملکت خود خدمت کند، مهم است، زیرا اینها سرمایه مملکت هستند، پس دانشگاه باید دقت لازم را در این زمینه داشته باشد. او در پاسخ به این سوال که وضعیت اقتصادی دانشگاه آزاد مساعد و مطلوب است، اما چرا اقدام جدی برای تعویض و بررسی وسایل حمل و نقل دانشجویان نکرده است؟ گفت: ما هم قبول داریم که وضع مالی دانشگاه آزاد خوب است. من از جزئیات اطلاعی ندارم، اما اگر دانشگاه بررسی و دقت لازم را انجام نداده طبیعتا مقصر است. با توجه به اینکه دانشگاه علوم تحقیقات سربالایی و سراریزی زیادی دارد، وسایل نقلیه که در آن مکان تردد دارند، باید از هر جهت ایمن باشد. به هر حال جان افراد خیلی ارزشمند است و بیشتر از ۷۰،۸۰میلیون تومان ارزش دارد که نخواهند یک اتوبوس را عوض کنند. اگر اتوبوس مشکل داشته که ناخودآگاه درش باز می‌‎شده یا ترمزش ایراد داشته، طبیعتا مسئولان دانشگاه مقصر هستند.