سوژه نداریم؛ به پوشش خانم جنیدی گیر می‌دیم!

آرمان ملي- مطهره شفيعي: دولت‌هاي اصلاحات و اعتدال ويژگي‌هاي مشترکي با هم دارند که از جمله آنها زدودن محدوديت‌هاي بدون مبناست. باز هم بهانه جديد براي مطرح کردن موضوع قديمي و باز هم فشار به دولت اما دلواپسان اين بار توجه نداشتند که پاسخ به سوالاتشان خيلي وقت پيش داده شده بود و آنها بار ديگر روسياه شدند. بهانه جديد پوشش لعيا جنيدي در ديدار نخست وزير ژاپن بود که بر خلاف گذشته از پوشش چادر استفاده نکرد. پوشش او در يک مأموريت ديپلماتيک عملي بي‌سابقه در ميان مقامات جمهوري اسلامي بوده است. همه ديپلمات‌هاي زن ايراني و مقامات ديگر در سفر‌هاي رسمي خود به پوشش چادر مقيد بودند، شايد اين ساختارشکني معاون حقوقي رئيس‌جمهور اين روند را تغيير دهد و در آينده اين پوشش به پوشش رسمي ديپلمات‌هاي زن ايراني تبديل شود. آبه شينزو نخست وزير ژاپن روز پنجشنبه تصويري از ديدار با لعيا جنيدي معاون حقوقي رئيس‌جمهور ايران منتشر کرد که بازتاب وسيعي در رسانه‌ها يافت و مورد توجه افکار عمومي قرار گرفت به عنوان نمونه يک خبرگزاري دلواپس نوشت: «سرکار خانم جنيدي که تو مراسم تاجگذاري امپراتور ژاپن، باد اومد چادرتو برد، صبح شما هم بخير، بالاخره معاونت حقوقي فريدون هم کار سختيه» يا در سال 93 علي طاهري، نماينده گرگان گفت: «تذکر من به وزير امورخارجه به خاطر بي‌توجهي به نقض قانون جمهوري اسلامي در مورد رعايت حجاب و به رئيس‌جمهوري در مورد دو نفر از بانوان به دليل همراهي با معاون رئيس‌جمهور و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست بدون داشتن حجاب برتر يعني چادر است.» تابستان سال 96 هنگامي که او از سوي حسن روحاني به عنوان معاون حقوقي رئيس‌جمهور منصوب شد، پوشش او حرف و حديث‌هاي فراواني را برانگيخت. او پيش از حضور در کابينه به عنوان اولين زني معرفي شد که با پوششي غير از چادر در دولت حاضر مي‌شود، اما او در دولت برخلاف پوشش هميشگي‌اش با چادر حاضر شد. تغيير پوشش جنيدي در شبکه‌هاي اجتماعي بحث‌برانگيز شد. جنيدي در مصاحبه‌اي گفت که دليل اين تغيير پوشش خواهش حسن روحاني براي رعايت «پروتکل کابينه» بوده است.
چرا ابتکار چادر سر کرد؟
معصومه ابتکار که به رياست سازمان محيط زيست منصوب شد هم مانتويي بود و انتقادها و فشارهاي زيادي به دولت وارد شد که پس از آن ابتکار از مانتو به چادر تغيير پوشش داد. زهرا شجاعي در آن مقطع روايت کرده، تلفني نحوه کش دوختن به چادر را به ابتکار آموخته است. سال 93 ابتکار در پاسخ به اين سوال که اگر مسئوليتي در جمهوري اسلامي نداشتيد، باز هم پوشش چادر را براي خود انتخاب مي‌کرديد، گفت: من قبل از انقلاب روسري و مانتو مي‌پوشيدم و بعد از انقلاب خودم چادر را انتخاب کردم. در يک دوره‌اي که بچه کوچک داشتم، ديدم نمي‌توانم از آن استفاده کنم. حالا هم انتخاب چادر به خاطر موقعيت سياسي من نيست، ولي دوست ندارم اين نشانه‌اي از تعصب و واپسگرايي باشد. اين موضوع در بعضي افراد القا شده و براي همين دوست دارم از لباس‌هاي رنگي استفاده کنم. چون در موقعيت‌هايي که هستيم بايد پيام‌هاي درستي را به جوانان منتقل کنيم. بانوان روستايي ما از چادر مشکي استفاده نمي‌کنند، ولي حجاب خوبي دارند. فکر مي‌کنم بايد تنوع پوشش زن و مرد را داشته باشيم و اساس را بر همان اصل رعايت شئون بگذاريم.
دفاع روحاني


به نظر مي‌رسد توصيه روساي جمهور اصلاحات و اعتدال به زنان کابينه براي استفاده از پوشش چادر کاهش بهانه مخالفان است و رئيس دولت اصلاحات و روحاني نشان دادند اجباري به استفاده از چادر براي زنان کابينه نيست. در سال گذشته بود که رئيس‌جمهورگفت: متأسفانه در مسأله حجاب اول از زن شروع مي‌کنيم در حالي که قرآن ابتدا مرد را از نگاه هرز دور مي‌کند، اما ما مي‌رويم و به خاطر حجاب دختران و زنان را دستگير مي‌کنيم. روحاني افزود: «اساس حجاب براي امنيت زن است همانطور که خدا در قرآن مي‌فرمايد، حجاب را براي جلوگيري از آسيب زن قرار داده تا مورد آزار و اذيت عده‌اي مريض قرار نگيرند. همه آنچه درباره حجاب در قرآن آمده براي حمايت از زن است اما به گونه‌اي رفتار شده که انگار بايد چماقي بر سر زن باشد و اين به‌خاطر آن است که مساله حجاب را درست در جامعه تبيين نکرديم»
پوشش زنان مجلس
البته تاکيد به استفاده از پوشش چادر براي زنان مجلس هم وجود دارد. الهه کولايي نماينده مجلس ششم بدون پوشش چادر به مجلس رفت و عنوان کرد: «رئيس وقت مجلس ششم، در تماس‌هاي تلفني از او خواسته بود چادر به سر کند و حساسيتي در مجلس ايجاد نکند. او همان‌جا پاي تلفن توضيح داده مردم پوسترهاي تبليغاتي من را ديده‌اند، آنجا هم پوشش من مانتو بوده، با همين پوشش کار مي‌کنم و سر کلاس و دانشگاه مي‌روم.» مرضيه دباغ هم در سال 1379 گفته بود: «اگر نمايندگان زن بدون چادر وارد مجلس شوند، کتک خواهند خورد». اکنون طيبه سياوشي با مانتو و روسري به مجلس مي‌رود. پروانه سلحشوري که از پوشش چادر استفاده مي‌کند هم سال گذشته گفته بود: «همين که من گردنم را عمل کردم و دستم سال‌هاست درد مي‌کند ثمره سال‌ها پوشيدن چادر بود».
حجاب کامل
نکته قابل توجه اينجاست که قوه قضائيه هم الزام پوشش چادر براي متهمين را لغو کرده است. تيرماه سال جاري بود که رئيس قوه قضائيه در پاسخ به انتقادي در مورد پوشاندن چادر به متهمان زن که موجب زير سوال رفتن حجاب برتر مي‌شود نيز اظهار کرد: بنده هم با شما هم‌نظر هستم و معتقدم متهمان زن لزوما نبايد چادر بپوشند بلکه مي‌توان ترتيباتي اتخاذ کرد که هر متهم زن با همان پوششي که به صورت عادي دارد منتها با رعايت شئونات، در دادگاه، دادسرا و زندان حضور يابد.