دبیرکل سازمان ملل: تحریم آمریکا علیه ایران خلاف قطعنامه 2231 است

نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی هشتمین گزارش دبیرکل این سازمان درباره اجرای قطعنامه 2231، عصر پنج شنبه درحالی آغاز شد که گوترش از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم علیه ایران، ابزار تاسف کرده است.
رزماری دیکارلو معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل در ابتدا گزارش دوره‌ای دبیرکل را قرائت کرد.
دبیرکل سازمان ملل متحد در این گزارش، تحریم‌های یکجانبه آمریکا را برخلاف اهداف ترسیم شده در برجام و قطعنامه 2231 دانست و گفت مطابق این قطعنامه، همه کشورها باید بتوانند با ایران تجارت آزاد داشته باشند.
آنتونیو گوترش افزوده است: برنامه جامع اقدام مشترک درباره مساله هسته‌ای ایران یکی از مهم‌ترین دستاوردهای دیپلماسی چند جانبه است.


وی ادامه داد: این برنامه حمایت طیف وسیعی از اعضای سازمان ملل را با خود دارد و همچنین در قطعنامه 2231 سال 1394 مورد تایید قرار گرفته است.
دبیرکل سازمان ملل با یادآوری اینکه برجام حاصل تلاش‌های دیپلماتیک چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس، آمریکا، اتحادیه اروپا با ایران بوده است، ادامه داد: این توافق برای اطمینان از ماهیت منحصرا صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آن را تایید می‌کند.
گوترش اضافه کرد: بخش اساسی برنامه جامع اقدام مشترک، برداشته شدن تحریم‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران و اجازه دادن به این کشور برای عادی سازی روابط تجاری و اقتصادی است.
وی با بیان اینکه در 16 ژانویه 2016 میلادی (26 دی 1395)به دنبال اقدامات ویژه ایران و تایید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این توافق اجرایی شد، اظهارداشت:با این توافق، دهه‌ها تحریم سازمان ملل و همچنین تحریم‌های چندجانبه و ملی مرتبط با برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران لغو شد.
دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: بین 16 ژانویه 2016 میلادی و 14 ژوئن 2019میلادی (26 دی 1395 و 25 خرداد 1398)، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، 15 بار به شورای امنیت سازمان ملل متحد گزارش داد که ایران به تمام تعهدات خود تحت این برنامه، پایبند بوده است.
گوترش با ابراز تاسف از خروج آمریکا از این توافق و اعمال دوباره تحریم‌های ملی که به موجب برجام برداشته یا معاف شده بود، افزود: این کشور در تداوم اجرای تصمیم خود معافیت‌های مربوط به تجارت نفت ایران را تمدید نکرد و از تمدید کامل معافیت‌های مربوط به پروژه منع گسترش در چارچوب برجام نیز خودداری کرد.
وی تاکید کرد: تداوم این اقدامات برخلاف اهداف ترسیم شده در برجام و قطعنامه 2231 است و ممکن است مانع توانایی ایران در اجرای مقررات خاص برجام و قطعنامه شود.
دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: من به نگرانی‌های مطرح شده ازسوی نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد از جمله نامه چهارم نوامبر 2019 میلادی (13 ابان 1398) توجه می‌دهم.
گوترش به تصمیم ایران در کاهش تعهدات خود تحت برجام هم اشاره کرد که به دنبال اعمال تحریم‌های یکجانبه آمریکا و ناتوانی دیگر کشورها در عمل به تعهداتشان اتخاذ شده است و گفت مهم است که همه این اقدامات ایران، برگشت پذیرند.
وی با یادآوری نشست‌های کمیسیون مشترک برجام در وین و نیویورک، تصریح کرد: همه طرف‌های برجام بر تداوم اجرای تعهداتشان برای حفظ برجام تاکید کردند.
دبیرکل سازمان ملل از حفاظت از آزادی اقدامات اقتصادی اعضای برجام در پیگیری تجارت مشروع با ایران در تطابق کامل با قطعنامه 2231 و دیگر ابتکاراتشان در حمایت از روابط تجاری و اقتصادی با ایران استقبال کرد.
گوترش با تاکید بر اینکه این ابتکارات باید به عنوان یک موضوع اورژانسی، به طور کامل موثر واقع شود، عملیاتی شدن ابزار حمایت از تبادل تجاری و علاقه اروپا و دولت‌های عضو آن را در پیوستن به فرانسه، آلمان و انگلیس به عنوان سهامداران و تلاش‌ها برای بازنگهداشتن سازوکار ویژه مالی جهت عملیات‌های اقتصادی کشورهای ثالث، دلگرم‌کننده دانست.
وی عنوان کرد: اساسی است که برنامه جامع اقدام مشترک برای همه طرف‌های مشارکت‌کننده آن کارایی داشته باشد.
دبیرکل سازمان ملل همچنین مشارکت سایر کشورهای عضو سازمان ملل در حفظ برجام را مهم دانست و گفت: من آنها را تشویق می‌کنم تا با طرف‌های برجام مطابق قطعنامه 2231 همکاری موثر داشته باشند تا شرایط لازم در عملیات‌های اقتصادی آنها برای تعامل تجاری با جمهوری اسلامی ایران ایجاد شود.
گوترش در بخش دیگری از این گزارش به موضوع حمله به تاسیسات نفتی آرامکو، تاسیسات نفتی عفیف و فرودگاه بین‌المللی ابها پرداخت و برخلاف اتهام‌زنی‌های ناشیانه آمریکایی‌ها تصریح کرد: در این زمان نمی‌توان به طور مستقل تایید کرد که موشک‌های کروز و هواپیماهای بدون سرنشین که در این حملات مورد استفاده قرار می‌گیرند، منشا ایرانی دارند و با روشی متناقض با قطعنامه 2231 منتقل می‌شوند.
* روسیه: کاهش تعهدات برجامی ایران به هیچ وجه نقض NPT یا پروتکل الحاقی نیست
نماینده روسیه در سازمان ملل موضع کشورش درباره کاهش تعهدات برجامی ایران را بیان و تاکید کرد که این اقدام ایران مغایرتی با NPT و پروتکل الحاقی ندارد.
صفحه هیئت روسیه در سازمان ملل در پیامی به نقل از واسیلی نبنزیا، نماینده دائمی روسیه در این سازمان که در شورای امنیت سازمان ملل سخنرانی کره بود، نوشت: تمامی اقداماتی که ایران برای کاهش تعهدات داوطلبانه‌اش انجام می‌دهد، با اطلاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تحت نظارت آن سازمان انجام گرفته است و به هیچ وجه نقض ان.پی.تی و پروتکل الحاقی به معاهده پادمانی نیست.
ایران در پی تعلل شرکای اروپایی برجام در اجرای تعهداتشان مبنی بر خنثی کردن تاثیر تحریم‌های اقتصادی آمریکا بر ایران در چهار مرحله برخی تعهدات خود در قبال برجام را کاهش داده است. ایران که اکنون در گام چهارم کاهش تعهداتش قرار دارد، اعلام کرده است که به محض اجرای کامل برجام ازسوی دیگر شرکای برجام و عمل به تعهداتشان، این اقدامات به حال قبل بازخواهند گشت.
سایر اخبار این روزنامه
اعلام موافقت ماهاتیر محمد با طرح ایران برای ایجاد رمزارز مشترک رهبر انقلاب: تجلیل از بزرگان دین تجلیل از معارف الهی و کاری لازم برای کشور است کنگره ملی آیت‌الله تالهی همدانی با پیام رهبر انقلاب برگزار شد دبیرکل سازمان ملل: تحریم آمریکا علیه ایران خلاف قطعنامه 2231 است نخست وزیر ژاپن از شروع همکاری با سه کشور اروپایی برای حفظ برجام خبر داد پیامدهای استیضاح ترامپ در کنگره آمریکا نامه انجمن مدرسین دانشگاه شهید چمران اهواز به روحانی درخصوص بحران آب‌گرفتگی آیت‌الله سیستانی: راه حل خروج عراق از بحران، انتخابات زودهنگام است مجلس انگلیس سرانجام به توافق برگزیت رای موافق داد العهد الجدید فاش کرد؛ پادشاه عربستان ماهاتیر محمد را تهدید کرد 82 میلیون ایرانی صاحب پرونده الکترونیک سلامت هستند نخست‌وزیر مکلف لبنان به تشکیل دولت ظرف 6 روز متعهد شد استیضاح دیکتاتور سخنگوی وزارت خارجه: قطعنامه وضعیت حقوق بشری ایران را محکوم و مردود می‌دانیم گفتگوی تلفنی معاون اول رئیس جمهور با استانداران 9 استان کشور وزارت بهداشت: محموله واکسن تزریقی فلج اطفال با همکاری یونیسف وارد ایران شد مدارس تهران و جنوب شرق استان تهران امروز و فردا تعطیل شد