تهران و کابل در مسیر رفع حاشیه‌های اخیر قدم برمی‌دارند روابط ایران و افغانستان در جاده تعامل

طی ماه‫های گذشته اتفاقاتی مانند غرق شدن تعدادی از اتباع افغانستانی در رودخانه مرزی، برخی جریان‫ها خواستند تا روابط ایران و افغانستان را به حاشیه برانند. برخی رسانه ها، خبرها و ویدئوهایی مبنی بر آزار و اذیت 50 نفر از اتباع افغانستان که قصد ورود غیرقانونی از طریق دهانه مرزی ذوالفقار به خاک جمهوری اسلامی ایران را داشتند، منتشر کردند.
در این ویدئوها و خبرها اتباع افغانستانی مدعی شده اند که نیروهای مرزی ایران آنها را بعد از ورود غیرقانونی و دستگیری تحت فشار گذاشته و وادار کرده‫اند از طریق رودخانه هریرود به داخل افغانستان بازگردند.
طبق این ادعا که از سوی منابع مستقل تایید نشده و توسط رسانه‫های معاند و مخالف تقویت روابط حسنه دو کشور انتشار و دامن زده شده، گفته شده بود که چند تن از این افراد به هنگام عبور از رودخانه جان خود را از دست داده‫اند.
با این همه مقامات ایرانی نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و در واکنش به این ادعا مسئولان هنگ مرزی تایباد موضوع را تکذیب و تاکید نمودند که هیچ گونه دستگیری اتباع افغانستانی در منطقه یاد شده صورت نپذیرفته است.


برخی مقامات هرات افغانستان نیز ادعای شکنجه مهاجران غیرقانونی از سوی نیروهای مرزی ایران را تکذیب کردند که از جمله آنها سخنگوی والی هرات بود که به رسانه های محلی گفت: من ادعاها مبنی بر بازداشت مهاجرین افغان در مرز ایران از سوی نیروهای مرزی این کشور را تکذیب می‫کنم‫.
همچنین «روبرت دسترو» دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور افغانستان ضمن ایراد ادعاهای بی‫پایه و اساس علیه ایران در‫خصوص پناهجویان افغانستانی از ایران خواسته که به حقوق بشر احترام گذاشته و خشونت علیه پناهجویان را متوقف کند.
توئیتی که البته بی‫پاسخ نماند. وزارت امور خارجه در پاسخ به دستیار وزیر خارجه آمریکا در رشته توئیتی نوشت:
۱-‫ ببینید چه کسی دارد از حقوق پناهجویان حرف می‌زند! دولتی که شعار انتخاباتی‌اش «دیوار بکشیم» بوده و بارها به دلیل سیاست‌های بی‌رحمانه مرزی‌اش با محکومیت عمومی روبه‫رو شده (از جمله به واسطه جدا کردن کودکان مهاجر از والدینشان)، دارد در‫مورد روز جهانی پناهجویان برای جهان خطابه می‌خواند.
۲-‫ ایران و افغانستان به عنوان دو ملت برادر، روابط مستحکم و ریشه‌داری دارند که بر پیوندهای تاریخی و فرهنگی بنا شده است. تحریکات خارجی که اهدافی شوم دارند، هرگز نمی‌توانند این رابطه نزدیک را تضعیف کنند.
۳ -ایران، برای چندین دهه میزبان پناهجویان افغانستانی بوده که از جنگ و درگیری‌هایی فرار کرده‌اند که به واسطه مداخله و تهاجم ایالات متحده ایجاد شده است. ما همچنان به پشتیبانی از برادران و خواهران افغانستانی خود در دوران دشواری‌های آن‌ها ادامه خواهیم داد و بار دیگر ایالات متحده را به پایان دادن به حضور بی‌ثبات‌کننده‌اش در منطقه‫ فرا می‌خوانیم.
همچنین معاون وزیر امور خارجه افغانستان با انتشار پیامی در توئیتر از ملاقات خود با «سید عباس عراقچی» و رایزنی درباره گسترش روابط دوجانبه خبر داد.
میروِیس ناب روز یکشنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: گفت‌وگوی سازنده با عراقچی درباره توافقنامه همکاری جامع که امور اقتصادی، ترانزیت، سیاسی و مرزی را شامل می‌شود، داشتم. قانونی کردن وضعیت افغان‌ها در ایران اولویت اصلی ما است. همچنین از ایران به خاطر حمایت از جمهوری اسلامی افغانستان در جریان تلاش‌های صلح سپاسگزاریم.
وزیر کشور: سند همکاری تهران _کابل در سه ماه آینده را اجرایی می‌کنیم
حالا اما به نظر می‫رسد روابط ایران و افغانستان علی‫رغم حاشیه سازی‌ها، همچنان نزدیک و تعاملی است.
وزیر کشور با بیان اینکه یکی از مسائل بسیار مهم میان ایران و افغانستان، تنظیم سند جامع همکاری بین دو کشور است، گفت: خبر خوشی که آقای اتمر به ما دادند این است که ظرف ۳ ماه آینده بتوانیم این سند همکاری یکپارچه را مصوب و اجرایی کنیم که حتما تحول بسیار زیادی خواهد بود.
به گزارش ایسنا، عبدالرضا رحمانی فضلی پس از دیدار با محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان در تهران اظهار کرد: موضوعات بسیار مهمی در راستای افزایش همکاری‌ها و تقویت رابطه میان دو کشور در حوزه‌های مختلف مطرح شد.
وزیر کشور با اشاره به طرح مباحث مرزی و آنچه در مناطق مرزی اتفاق می‌افتد، افزود: در این زمینه با یکدیگر موافقت‌نامه امنیتی داریم و مقرر شد جلسات کمیسیون‌های مشترک مرزی و کمیساریای مرزی را به صورت مستمر و در زمانبندی‌های مشخص برگزار و مسائل‌ فیمابین را آنجا مطرح کنیم.
رحمانی‌فضلی تصریح کرد: یکی از مسائل بسیار مهم میان ایران و افغانستان، تنظیم سند جامع همکاری است که این سند جامع همکاری در سفر رئیس جمهوری افغانستان به ایران که در آن زمان آقای اتمر مسئول شورای امنیت افغانستان بود، مطرح شد و حدود ۵ سال است که روی این سند کار بسیار جدی و خوبی شده است. خبر خوشی که آقای اتمر به ما دادند این است که ظرف ۳ ماه آینده بتوانیم این سند همکاری یکپارچه را مصوب و اجرایی کنیم که حتما تحول بسیار زیادی خواهد بود.
وزیر کشور در ادامه با بیان اینکه مسئله دیگر بحث حضور اتباع افغانستانی در ایران و نحوه تردد آنها به داخل کشور بود، عنوان کرد: آقای اتمر هم به این مسئله متذکر شدند و ضمن قدردانی، یادآوری کردند جمهوری اسلامی ایران ظرف ۴۰ سال همکاری‫های خوبی در این زمینه با کشور افغانستان داشته است. در این دیدار مقرر شد دولت‫های هر دو کشور تلاش کنند همه موانعی که در مسیر تردد قانونی است، برداشته شود و تردد قانونی تسهیل شود که برادران افغانستانی ما بتوانند از طریق مسیرهای کاملاً قانونی و حمایت شده در کشورمان حضور یابند و آنها با اعتماد و اطمینان بیشتری بتوانند کارهای خود را انجام دهند.
رحمانی‌فضلی در ادامه اظهار کرد: در این دیدار مقرر شد در بحث توسعه منطقه‌ای میان ایران و افغانستان، همکاری بین استان‌های همجوار و همچنین سرمایه‌گذاری در مناطق مرزی، با هم نشست‌های مشترک داشته باشیم که ایران آمادگی لازم را برای این نشست‌ها دارد و امیدواریم که یک زمانبندی مشخص همکاران بنده در حوزه اقتصادی و امنیتی و همکاران جناب آقای اتمر در حوزه اقتصادی و امنیتی افغانستان به ما بدهند تا این کار هم انجام شود.
وی گفت: امیدواریم این نشست‌ها، جلسات و این تبادل افکار و نظرات موجب خیر و برکت برای دو کشور همسایه که زبان، تاریخ و فرهنگ مشترک دارند، باشد و همچنین امیدوارم که این نشست‌ها ادامه داشته باشد تا نتایج و مصوباتی که در این جلسات به دست می‫آید، در عمل نیز محقق شود.
در ادامه محمد حنیف اتمر نیز درخصوص موضوعات مورد بحث این دیدار با بیان اینکه جلسه خیلی خوبی با وزیر کشور ایران داشتیم و در این جلسه با محبت برادرانه به تمام مسائلی که صدر اولویت‌های ما قرار داشت، پرداختیم، اظهار کرد: در این دیدار یک بار دیگر از عزیزان ایرانی خود به خاطر همبستگی و حمایت از برادران افغانستانی خود سپاسگزاری کردیم.
سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان گفت: در این دیدار درباره نگرانی‌های مشترک هر دو کشور صحبت خوبی را داشتیم و تاکید کردیم با تکیه بر مناسبات برادرانه، به فضل خداوند، می‌توانیم تمام نگرانی‌های مشترک را برطرف کنیم. همچنین تاکید کردیم با پرداختن به مسائل ریشه‌ای و بنیادی می‌توانیم مناسبات دو کشور را توسعه بیشتر داده تا به خیر و صلاح مردم دو ملت باشد. مخصوصاً همانطور که جناب وزیرکشور گفتند درباره سند جامع پیشرفت‌های خوبی داشتیم و مصمم هستیم در مدت سه ماه بتوانیم آن را نهایی کنیم.
اتمر در ادامه با اشاره به اینکه مسئله حضور شهروندان افغانستانی در ایران یکی از موضوعات بسیار مهم این دیدار بود، ضمن قدردانی مجدد از مهمان‌نوازی و حمایت دولت و مردم ایران اظهار کرد: در این دیدار تاکید کردیم که تردد میان دو کشور باید قانونی باشد. همچنین از استمرار نیت خیر و تاکید عملی جمهوری اسلامی ایران بر تداوم رفتار توام با مدارا و محبت همیشگی مردم ایران که در طول ۴۰ سال گذشته نیز نسبت به اتباع افغانستانی برقرار بوده، قلباً تشکر می‌کنیم.
اتمر عنوان کرد: البته برای ما مهم است که درخصوص تردد قانونی و زمینه‌سازی برای کار و کارگران افغانستانی در ایران به صورت قانونی اقداماتی را انجام دهیم که به خیر و صلاح هر دو ملت باشد.
سرپرست وزارت خارجه افغانستان گفت: آقای رحمانی فضلی درمورد همکاری‌های اقتصادی و توسعه‌ای پیشنهادات خوبی را مطرح کرد که من به نمایندگی از دولت افغانستان از این پیشنهادات استقبال می‌کنم و می خواهیم با اطمینان کار مشترک و جدی در راستای به نتیجه رسیدن این پیشنهادات اقتصادی و همکاری‌ها انجام دهیم.
اتمر در پایان از همکاری و همراهی صمیمانه همیشگی دولت ایران برای حل مشکلات و مسائل و توسعه مناسبات و روابط دو کشور تشکر و قدردانی کرد.
سایر اخبار این روزنامه
آیا نوازندگان خیابانی به دنبال دریافت مجوز می‌روند؟ چاله بوروکراسی سر راه موسیقی خیابانی جلال‌خو ‌ش چهره اروپا میان دو صندلی آیا اصلاحات با کمبود کاندیدای ریاست جمهوری مواجه است؟ چالش بزرگ انتخاباتی اصلاح‌طلبان چند اظهارنظر جالب درباره حواشی پرونده اکبر طبری خبرساز شد از عضویت طبری در مجاهدین خلق تا ابهام‌های تصویر جسد قاضی منصوری «ابتکار» از چالش‌های پیش روی ساکنان محورهای تاریخی-‫فرهنگی درپی طرح‌های عمرانی شهرداری گزارش می‌دهد تهران و کابل در مسیر رفع حاشیه‌های اخیر قدم برمی‌دارند روابط ایران و افغانستان در جاده تعامل موسسه خیریه فعال در حوزه کودکان فقر و کار پلمپ شد «ابتکار» راهکار رویدادهای تجاری برای عبور از بحران کووید 19 را بررسی کرد اندوه تجارت در فراق نمایشگاه معاون اول رئیس‌جمهوری تاکید کرد بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور دغدغه‌ای ملی است ترامپ هم می‌خواهد سختگیر به‌نظر برسد و هم دنبال توافق است روایت بولتون از تضاد ترامپ-ترامپ بازگشت به پوپولیسم و پسرفت تراز توسعه خاورمیانه و‌ گسل تنش‫های لفظی ینگه دنیا بازگشت به پوپولیسم و پسرفت تراز توسعه