یارانه نقدی ضمانت وام ازدواج

آرمان- سوسن یحیی‌پور: در جریان اجرای طرح ضربتی اعطای وام ازدواج به زوج‌ها، بانک مرکزی به بانک‌ها اعلام کرده که برای تامین ضامن از سوی زوج‌ها هشت جایگزین وجود خواهد داشت که یکی از این موارد یارانه نقدی است.
جزئیاتی از طرح ضربتی وام ازدواج
با توجه به اینکه همواره وام ازدواج دارای صف‌های نسبتا طولانی متقاضیان بوده و معمولا بین ۴۰۰ تا ۵۰۰‌هزار نفر و حتی بیشتر برای دریافت این تسهیلات منتظر می‌مانند، بانک مرکزی تصمیم گرفت تا در طرحی که از آن به عنوان طرح ضربتی وام ازدواج نام برده، طی دو ماه تسهیلات با شدت بیشتری پرداخت شده و در نهایت صف وام تا حد ممکن کوتاه شود. براین اساس ۱۱ بانک ملی، صادرات، تجارت، ملت، سپه، رفاه کارگران، کشاورزی، مسکن، توسعه تعاون، قرض‌الحسنه مهر ایران و صندوق قرض‌الحسنه پارسیان با انعقاد تفاهمی با بانک مرکزی طرح اعطای فوری وام ازدواج را اجرا خواهند کرد. در همین رابطه مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی تاکید کرده، متقاضیان باید بعد از تعیین شعبه حداکثر بعد از ۱۲ روز کاری به شعب مراجعه کرده و حداکثر بعد از یک ماه از مراجعه به شعبه برای تکمیل مدارک خود اقدام کنند. این در حالی است که اگر برای تکمیل مدارک اقدامات لازم را انجام ندهند، احتمال موفقیت طرح و البته متقاضیان دریافت وام ازدواج کمتر خواهد بود، از این رو برای به ثمر رسیدن طرح ضربتی وام ازدواج همکاری متقاضیان واجد اهمیت است. میرمحمدصادقی با اشاره به اینکه در این طرح حداقل ۵۰۰‌هزار فقره تسهیلات پرداخت خواهد شد، تاکید کرد که برای این تعداد حداقل ۵۰۰۰‌میلیارد تومان منابع لازم است که از منابع خود بانک‌ها تامین شده و خود بانک مرکزی در تامین مالی آن دخالتی ندارد. او درباره‌ شرایط استفاده از منابع بانک‌ها در پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه به ویژه اعطای این حداقل ۵۰۰‌هزار فقره تسهیلات یادآور شد: طبق قانون بودجه بانک‌ها می‌توانند از منابع قرض‌الحسنه پس انداز و البته منابع قرض‌الحسنه جاری برای پرداخت تسهیلات ازدواج استفاده کنند و ما در این طرح از بانک‌هایی دعوت کردیم که امکان تامین منابع را داشته و با مشکلی مواجه نیستند. برای پرداخت این تسهیلات اولویت‌ بندی‌هایی انجام شده که بر اساس آن باید مناطق محروم و کم برخوردار در اولویت قرار گیرند. افرادی هم که در سامانه ازدواج از قبل ثبت‌نام کرده اند و در دوره انتظار قرار داشتند در اولویت بعدی قرار خواهند گرفت. بعد از این افراد سایر متقاضیان امکان استفاده از تسهیلات وام ازدواج را دارا هستند. پرداخت این تسهیلات به‌طور حداقل ۵۰۰‌هزار فقره در نظر گرفته شده که توسط این ۱۱ بانک خواهد بود و همزمان در شبکه بانکی سایر بانک‌هایی که در سامانه وام ازدواج قرار داشتند نیز نسبت به پرداخت تسهیلات اقدام می‌کنند، بنابراین شرایط برای اعطای وام بیش از این تعداد فراهم است.
8 جایگزین ضامن برای وام ازدواج


یکی از مسائل مورد توجه تسهیل روند پرداخت وام به زوجین بوده که در مهم‌ترین موضوع تامین ضامن است. چرا که پیش‌تر افراد متقاضی در آوردن تضمین لازم در خواستی بانک‌ها با مشکل مواجه بودند. در حالی پیش از این کمیته مرکزی در راستای اجرای این طرح اعلام کرده بود که بانک‌ها موظف هستند تنها به دریافت یک ضامن معتبر بسنده کنند که به تازگی شرایط دیگری برای تامین ضامن تعریف کرده که در آن هشت جایگزین وجود دارد. یارانه نقدی یکی از گزینه‌هایی است که متقاضیان دریافت وام ازدواج می‌توانند از آن به عنوان تضمین تسهیلات دریافتی استفاده کنند به نحوی که اگر زوجین مشمول دریافت یارانه هستند، آن به عنوان ضامن قرار خواهد گرفت. این در حالی است که پیش‌تر بانک مرکزی در دستورالعملی به بانک‌ها شرایط دریافت تسهیلات تا سقف پنج‌میلیون تومان را با ضمانت کارت یارانه افراد اعلام کرده بود. اما از گزینه‌های دیگر جایگزین وام ازدواج می‌توان گفت که اگر زوجین در سامانه ازدواج یک بانک مشترک را انتخاب کرده باشند، ارائه یک ضامن معتبر به شرطی که میزان حقوق دریافتی آن برای اقساط هر دو قرارداد زوجین پاسخگو باشد، کافی خواهد بود. همچنین اگر متقاضی دریافت تسهیلات ازدواج کارمند رسمی یا پیمانی دولت، نیروی نظامی و انتظامی، نهادها و موسسات عمومی نظیر شهرداری و بنیاد، کمیته امداد و هلال احمر باشد، ارائه گواهی تعهد کسر اقساط از سازمان مربوطه به همراه ارائه فیش حقوق و حکم کارگزینی و در صورتی که مانده حقوق نامبرده کفایت کند، نیازی به اخذ ضامن نیست. ضمانت یک نفر کارمند رسمی، پیمانی، بازنشسته دولت، نیروی نظامی و انتظامی، نهادها و موسسات عمومی، کارگر یا کارمند شرکت‌های تولیدی- صنعتی بزرگ و فعال با ارائه آخرین فیش حقوقی و حکم کارگزینی نیز امکان خواهد داشت. همچنین ضمانت یک نفر کاسب دارای پروانه کسب که در زمان اعطای تسهیلات دارای فعالیت اقتصادی باشد، می‌توانند به عنوان تضمین وام ازدواج مورد پذیرش بانک‌ها قرار گیرد. در مورد متقاضیان تسهیلات در مناطق روستایی، ضمانت یک نفر ساکن روستا که اهلیت و صلاحیت وی توسط شورای اسلامی روستا تایید شود، قابل قبول است. از سوی دیگر سایر وثایق قابل قبول به تشخیص بانک عامل که بیشترین میزان سهولت و سرعت در پرداخت تسهیلات را ایجاد کند، می‌تواند مورد پذیرش باشد؛ از جمله دریافت سفته، چک معتبر و سپرده‌های متقاضی و بستگان آنها. پرداخت حداقل ۵۰۰‌هزار فقره وام ازدواج با هزینه‌ای حدود ۵۰۰۰‌میلیارد تومان و از منابع قرض الحسنه پس‌انداز و جاری بانک‌ها انجام خواهد شد. در این طرح اولویت با مناطق محروم و کم‌برخوردار و همچنین افرادی است که از قبل در صف انتظار قرار داشتند. بانک‌های ملی، سپه، مسکن، کشاورزی، رفاه کارگران، تجارت، ملت، صادرات، قرض‌الحسنه مهر ایران و صندوق قرض الحسنه پارسیان در طرح ضربتی اعطای وام ازدواج مشارکت دارند. با این همه، سایر بانک‌هایی که در سامانه وام ازدواج قرار دارند، همزمان برای پرداخت این تسهیلات اقدام خواهند کرد.