اما و اگر‌های توزیع مخدردولتی‌‌

به گفته سخنگوی کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس، پیشنهاد توزیع موادمخدر دولتی با هدف انقطاع رابطه معتادان و قاچاقچیان است و از موافقت تمامی مراجع تصمیم‌گیرنده با این پیشنهاد برخوردار است. حجت‌الاسلام نوروزی افزود: «طرح توزیع تریاک دولتی پیش از انقلاب نیز انجام می‌شد و اشکالی نداشت، طرح جدید نیز تقریبا‌‌ مشابه طرح پیش از انقلاب است.» عدم اجرای این طرح در چهار دهه قبل، باعث تقویت قاچاقچیان و خرده‌فروشان مواد‌مخدر شد و آنها شبکه‌ای به وسعت تمام ایران برای خود درست کردند. امروز با این واقعیت مواجه هستیم که موادمخدر نه تنها ریشه‌کن نشده، بلکه شاخ‌و‌برگ‌های جدیدی نیز پیدا کرده است. اگر دولت بتواند با سازوکاری، توزیع موادمخدر را ساماندهی کند و در اختیار بگیرد، اولین اتفاق از رونق افتادن چرخه قاچاق و خرده‌فروشی موادمخدر است. همچنین دولت در شبکه‌ توزیع خود با کمک کارشناسان پزشکی می‌تواند پرونده سالم‌سازی برای معتادان تشکیل داده تا آرام‌آرام از موادمخدر فاصله بگیرند. موادمخدر صنعتی اکنون بلای جان بسیاری از جوانان شده است. این مواد تاثیرات وحشتناک جسمی و روانی دارند، به حدی که از آنها به عنوان مواد مرگ‌زا نیز یاد می‌شود. اگر خیال دولتمردان و مسئولان از موادمخدر سنتی معتادان مانند تریاک راحت باشد، می‌توانند تمام وقت و انرژی خود را صرف مبارزه با شیوع استفاده جوانان و مردم از مواد‌مخدر صنعتی و خطرناک کنند. اکنون بخش قابل‌توجهی از میزان اعدام‌ها در کشور مربوط به اعدام قاچاقچیان و خرده‌فروشان موادمخدر می‌شود و این واقعیت بهانه‌ای به دست سازمان‌های حقوق‌بشری بین‌المللی داده تا نسبت به نقض حقوق‌بشر در ایران شکایت کنند. در صورتی که معتادان موادمخدر موردنظر خود را از طریق مراجع دولتی دریافت کنند و از موادی استفاده کنند که به‌تدریج رقیق یا با متادون جایگزین می‌شوند همراه با ارائه خدمات مشاوره‌ای و گسترش کمپ‌های ترک‌اعتیاد می‌توان گام‌های بسیار بلندی در کاهش میزان مصرف موادمخدر سنتی در کشور برداشت. کاهش مصرف موادمخدر سنتی با کاهش تعداد قاچاقچیان موادمخدر رابطه‌ای مستقیم دارد و کاهش تعداد این قاچاقچیان نیز ناخودآگاه میزان اعدام‌‌های مربوط به موادمخدر را در کشور کاهش می‌دهد. این امر در بهبود بیش از پیش وجهه بین‌المللی انسان‌دوستانه ایران نقش بسیار موثری دارد. بخش مهمی از فعالیت‌های نیروی مبارزه با موادمخدر به مبارزه با باندهای قاچاقچی و مافیای موادمخدر در کشور اختصاص دارد و هرساله تعداد زیادی از این غیورمردان در مبارزات مسلحانه با این اوباش زخمی و کشته می‌شوند. کاهش تقاضا و مصرف موادمخدر سنتی ناخودآگاه آمار شهدای ستاد مبارزه با موادمخدر را کاهش می‌دهد. این طرح اثر مشابهی در کاهش پرونده قضائی در قوه‌قضائیه و پرونده‌های نیروی انتظامی نیز دارد. با کاهش تعداد موادفروشان خرده‌پا و معتادان موادمخدر سنتی در ایران از میزان جرایم خردی که این معتادان برای تامین هزینه مواد خود انجام می‌دهند نیز کاسته می‌شود و در نهایت پلیس و قوه‌قضائیه با پرونده‌های ورودی کمتری مواجه می‌شوند.
 
نظر
سمت


نام
حدودا دو‌میلیون و 500‌هزار معتاد در کشور داریم که حدود دو‌میلیون نفر آنها شناسایی‌ شده‌اند. شناسنامه‌‌دار کردن این معتادها و به‌صورت قانونی موادمخدر را در اختیار معتادان قراردادن، معتادان درگیر تزریق مواد را که به بیماری‌هایی مانند ایدز و هپاتیت مبتلا هستند را تحت‌کنترل و درمان قرار می‌دهد.
نایب‌رئیس کمیسیون ‌بهداشت مجلس
محمد‌حسین قربانی
 
با اجرای این طرح تریاک آزاد نمی‌شود، بلکه به معتادان هفته به هفته بوپرنورفین، شربت تریاک و... داده می‌شود؛ داروهایی که معتادان را درمان و نشئگی برای آنها ایجاد کند. در اجرای این طرح، قصد، رهایی معتادان از دست قاچاقچیان و درواقع نظم سیستم درمانی کشور است.
رئیس کمیته مستقل مبارزه با مواد‌مخدر مجمع تشخیص مصلحت‌نظام
علی هاشمی
تامین بودجه درمان و کاهش آسیب معتادان کشور مهم‌ترین نیاز فعلی بخش درمان است و در صورت تامین آن قطع ارتباط مصرف‌کننده و قاچاقچی با گسترش حداکثری خدمات ‌درمان تضمین می‌شود. تصویب و اجرای این طرح موجب افزایش قاچاق، تشکیل باندهای جدید موادمخدر، سوءاستفاده از موادمخدر سهمیه‌بندی‌شده و شکل‌گیری موج جدیدی از معتادان می‌شود.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر
پرویز افشار
ممکن است طرح نمایندگان مجلس درباره توزیع دولتی مخدرها مبتنی بر کاهش آسیب باشد که باید مطابق با مستندات علمی تدوین شود. وقتی این طرح به مراحل تصویب می‌رسد باید از نظرات کارشناسی وزارت بهداشت، ستاد مبارزه با موادمخدر و سازمان بهزیستی بهره برد و طرح را اصلاح کرد.
سخنگوی وزارت ‌بهداشت
ایرج حریرچی
در توزیع دولتی مواد‌مخدر غیر از اهداف درمانی اهدافی دیگر نظیر مصرف کمتر، کاهش جرایم، بهبود وضعیت سلامت و اجتماعی و ایجاد پایداری در زندگی مصرف‌کنندگان نیز مدنظر است که باید دید در طرحی که هم‌اکنون در مجلس در دست بررسی است تا چه میزان فرایند و شانس تحقق این اهداف مورد بررسی قرار گرفته است.
مدیرکل دفتر امور آسیب‌های اجتماعی وزارت رفاه
 
روزبه کردونی
طرح توزیع موادمخدر دولتی با هدف کاهش آسیب اعتیاد و بروز و شیوع آن در کشور مطرح است، برای رسیدن به این اهداف باید از برنامه‌‌های علمی و طرح‌هایی که اثربخشی آنها ثابت شده، مانند برنامه‌‌های کاهش آسیب، درمان با متادون و... بهره برد. اثربخشی آزادسازی موادمخدر هنوز در هیچ‌کجای دنیا ثابت نشده است.
معاون سازمان بهزیستی کشور
محسن روشن‌پژوه
حدود 5/5‌درصد مصرف‌کننده همه مواد را داریم و تقریبا معادل 5/2‌درصد یعنی نیمی از جمعیت، مصرف‌کننده تریاک هستند. در چنین شرایطی آیا منطقی است که به‌خاطر این جمعیت تریاک را آزاد کنیم؟ وقتی تعداد مصرف‌کنندگان تریاک به حد هشدار نرسیده، چرا باید این آزادسازی صورت گیرد؟
مدیرفرهنگی سابق ستاد‌ مبارزه با موادمخدر
 
هومن نارنجی‌ها
در خوشبینانه‌ترین حالت افرادی هم که برای درمان اعتیاد مراجعه می‌کنند پس از آنکه مراحل درمانی را طی می‌کنند ممکن است 20‌درصد مانایی در پاکی داشته باشند. با کلیت طرح توزیع موادمخدر‌ دولتی در کشور موافقم، اما برای اجرایی شدن آن حتما باید ملاحظاتی وجود داشته باشد. میزان مواد توزیع‌شده از این طریق قابل کنترل است و آسیب‌پذیری کمتری دارد.
رئیس انجمن مددکاری ‌اجتماعی ایران
حسن موسوی‌چلک
با کلیات این طرح موافقم. توزیع موادمخدر دولتی بر بسط و گسترش طرح توزیع شربت تریاک و متادون و توزیع مواد تاکید دارد که در این صورت قطعا موادمخدر توزیع‌شده به بازار آزاد نشت کرده و تبعات قانونی به همراه دارد و همین موضوع منجر به عدم موافقت با طرح مذکور شده است.
درمانگر اعتیاد، روانپزشک و مدیرکل حوزه ریاست سازمان پزشکی‌ قانونی
محمدرضا قدیرزاده