گسترش روزافزون تبلیغات موبایلی

گروه فناوری - این روزها شاهد افزایش روزافزون تبلیغات روی نرم‌افزارها و بازی‌های موبایلی هستیم، به ویژه در بازی‌های موبایلی که مشاهده تبلیغات روی آنها امتیازات بسیاری را به کاربران می‌دهد، مشاهده تبلیغات موبایلی با استقبال مواجه شده است. در این میان مطبوعات حجم بالایی از آگهی‌های خود را از دست داده‌اند و به نظر می‌رسد مغلوب میدان شده‌اند. به گفته کارشناسان بسیاری از نرم‌افزارها و بازی‌ها به منظور جذب تبلیغات ایجاد می‌شوند و از این روش نیز درآمد بالایی دارند.
هزینه‌ تبلیغات روی گوشی‌های هوشمند از ۴۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ به رقمی بالغ بر ۶۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ خواهد رسید.
براساس پروژه مطالعاتی- تحقیقاتی انجام‌شده از سوی AppsFlyer، حجم تبلیغات روی گوشی‌های هوشمند روند صعودی طی می‌کند. در سال ۲۰۱۸ میلادی، رقمی حدود 9/38 میلیارد دلار برای تبلیغات روی گوشی‌های هوشمند هزینه شده است، انتظار می‌رود این رقم با رشد ۳۴ درصدی در سال ۲۰۲۰ میلادی به رقمی بالغ بر 1/64 میلیارد دلار برسد.
مطالعه انجام‌‌شده، به‌خوبی نشان می‌دهد که هم‌اکنون گوشی‌های هوشمند بیشتری نسبت به گذشته با انواع نرم‌افزار‌های در حال توسعه توسط کاربران مورد استفاده قرار می‌گیرد. همین مساله باعث شده است که هزینه بیشتری نیز صرف تبلیغات از طریق گوشی‌های هوشمند شود.


در سال ۲۰۱۷ میلادی، هزینه‌ تبلیغات از طریق گوشی‌های هوشمند در آمریکای شمالی، رقمی بالغ بر 5/6 میلیارد ثبت شده است. انتظار می‌رود این رقم تا سال ۲۰۲۰ میلادی به حدود ۱۳ میلیارد دلار برسد. باتوجه‌به اینکه آمریکای شمالی یکی از بازارهای خوب جهانی در حوزه نرم‌افزار محسوب می‌شود، در نتیجه براساس آخرین برآوردها انتظار می‌رود که شاهد رشد ۲۰ درصدی سالانه تبلیغات از طریق گوشی‌های هوشمند در آمریکای شمالی باشیم.
در گزارش منتشرشده، اطلاعات جالبی درباره تبلیغات روی گوشی‌های هوشمند ارائه شده است. درحالی‌که افزایش نصب نرم‌افزار‌ها همگام با افزایش هزینه‌ صرف‌شده برای تبلیغات روی موبایل افزایش خواهد یافت؛ میزان نصب نرم‌افزار‌ها همگام با افزایش سرعت هزینه‌های رسانه‌ای بالا نمی‌رود. این بدان معنی است که تبلیغ‌کنندگان در هنگام بازاریابی برای دانلود نرم‌افزار‌ها، باید روش‌های کارآمدتری را دنبال کنند.
با وجودی که پیش‌بینی می‌شود، هزینه‌های تبلیغات روی گوشی‌های هوشمند تا سال ۲۰۲۰ میلادی روند صعودی را طی کند؛ اما باید نصب نرم‌افزار‌ از طریق بازاریابی غیر ارگانیک را نیز مورد توجه قرار دهیم. (بازاریابی غیرارگانیک در مقابل بازاریابی ارگانیک قرار دارد. در روش‌های بازاریابی غیر‌ارگانیگ، کاربران تشویق به نصب و استفاده از نرم‌افزار‌ها می‌شوند ولی همیشه هم منجر به افزایش ارزش مالی در کسب‌و‌کار نخواهند شد. در این روش‌‌ها، حتی ممکن است زمان و پول هدر برود.) در نظر داشته باشیم که روند تبلیغات باید مسیر درستی را طی کند و در طول زمان، ظرفیت‌های خوبی را برای رشد فراهم کند.
به همین دلیل باید توجه داشته باشید با وجودی که میزان هزینه‌های صرف‌شده برای تبلیغات بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ به‌صورت قابل‌توجهی در حال افزایش است؛ اما ممکن است این رقم صرف‌شده نتواند انتظارات شرکت‌ها را برآورده سازد. براساس اطلاعات جمع‌آوری‌شده، تا سال ۲۰۲۰ میلادی، میزان نصب نرم‌افزار‌ها در سطح جهان با رشد ۱۱۰ درصدی مواجه خواهد شد. میزان نصب نرم‌افزار‌ها در آمریکای شمالی با رشد ۷۳ درصدی رو‌به‌رو خواهد بود. در نظر داشته باشید در حالی‌که افزایش هزینه‌های انجام‌شده برای تبلیغات با تعداد نصب نرم‌افزار‌ها تا سال ۲۰۲۰ رابطه مستقیمی دارد‌ اما بازاریابان باید به‌صورت موثرتر و کارآمدتری روی تبلیغات خود تلاش کنند.
همان‌طور که گفته شد، این گزارش افزایش تعداد گوشی‌های هوشمند را یکی از دلایل افزایش هزینه‌‌های تبلیغاتی معرفی می‌کند. گزارش منتشرشده به برخی از ابعاد این موضوع پرداخته است. براساس گزارش، بازار گیمینگ، بازار رو به رشدی است و به ‌سرعت در حال توسعه بوده و با توجه‌ به اینکه دستگاه‌‌های قدرتمندی در بازارهای پایین‌رده هم عرضه می‌شوند، انتظار می‌رود که روند رشد بازار گیمینگ همچنان روند صعودی را طی کند. با رشد بازار گیمینگ، حجم خریدهای آنلاین نیز افزایش پیدا می‌کند و شاهد رشد سالانه خوبی در این حوزه خواهیم بود.
رویکردهای دیگری نیز در بازار وجود دارند که نقش مهمی در رونق تبلیغات روی گوشی‌های هوشمند و افزایش نصب تعداد نرم‌افزار‌ها ایفا می‌کنند. برخی از این حوزه‌ها که انتظار می‌رود در سال ۲۰۱۹، روند رو به رشدی داشته باشند عبارت‌اند از:
بازی‌های موبایلی: حوزه‌های مالی و اقتصادی نرم‌افزار‌ها به‌سرعت در حال رشد است. یکی از دلایل اصلی این رشد، بازی‌ها و عامل بعدی نرم‌افزار‌های خرید هستند که تقریبا ۴۴ درصد تمام نصب‌های بازاریابی‌شده از طریق روش‌های غیرارگانیک یا ترکیبی (‌ارگانیک و غیر ارگانیک‌) را تشکیل می‌دهند. در حوزه بازی، در حدود ۴۰ درصد از کل برنامه‌های نصب‌شده مربوط‌به نصب نرم‌افزار‌های بازی‌ است و رشد این حوزه بسیار چشمگیر است. بین سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ میلادی، سهم نصب بازی‌ها‌ از روش بازاریابی ارگانیک با رشد ۲۶ درصدی از ۲۷ به ۳۴ درصد افزایش پیدا کرد.
به‌عنوان مثال، بازی پرطرفدار فورتنایت از نظر تعداد نصب، رتبه‌بندی و درآمد توانسته است در بین سایر نرم‌افزار‌های بازی پیشتاز باشد. این پدیده‌ای طبیعی است و نشان می‌دهد که بازی‌های پرطرفدار می‌تواند به‌شکل خاصی بر بازار تاثیر بگذارد.
کسب‌و‌کار از طریق نرم‌افزار: این موضوع برای نرم‌افزار‌های خرید بسیار حائز اهمیت است. نرم‌افزار‌های خرید نقش مهمی را برای اتصال و ارتباط کاربر با کانال‌های فروش آفلاین مثلا فروشگاه‌ها و مسیرهای فروش آنلاین همچون خرید از طریق وب‌سایت‌‌ها، خرید از طریق گوشی هوشمند و خرید درون‌‌برنامه‌ای از طریق نرم‌افزار‌ها فراهم می‌کند. در نتیجه، باتوجه‌ به استفاده روز‌افزون از نرم‌افزار‌های مختلف در گوشی‌های هوشمند، موضوع کسب‌و‌کار ازطریق نرم‌افزار‌ها موضوع بسیار مهمی است. براساس پیش‌بینیForrester، حدود ۳۴ درصد از کل فروش خرده‌فروشی‌های ایالات متحده که رقمی بالغ بر یک تریلیون دلار می‌شود، از طریق گوشی‌های هوشمند انجام می‌شود و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۰ میلادی این درصد به ۴۲ درصد افزایش پیدا کند.
نرم‌افزار‌های پخش ویدئو و موسیقی: محتواهایی همچون محتوای ویدئویی و موسیقی، به‌سرعت در حال افزایش هستند. شرکت‌های بزرگی همچون نتفلیکس، اسپاتیفای، HBO و Hulu درکنار سایر شرکت‌ها در این حوزه فعالیت می‌کنند. با توجه به تولید و عرضه دستگاه‌های قوی‌تر، بسته‌های اینترنتی مقرون‌به‌صرفه‌تر و معرفی گوشی‌های هوشمند با قابلیت اتصال به شبکه اینترنت 4G و 5G، حوزه نرم‌افزار‌های پخش ویدئو و موسیقی در حال رشد است.
AppsFlyer درباره داده‌های آماری مربوط‌ به خودش توضیح می‌دهد. براساس داده‌‌های آماری، در مجموع ۳۵ میلیارد نصب نرم‌افزار، ۱۰ میلیارد دلار هزینه تبلیغات و ۷۰ هزار نرم‌افزار مختلف در این گزارش ذکر شده است. همچنین به‌نظر می‌رسد برخی مولفه‌های بیرونی از جمله سهم بازار شرکت‌های شخص ثالث همکار، تعداد کل نرم‌افزار‌ها در اپ‌استورهای مورد مطالعه و پیش‌بینی CPI در هر منطقه، می‌تواند در نتایج آماری تاثیرگذار باشد.
نرم‌افزارها مطبوعات را شکست دادند
کارشناسان بر این باور هستند که تبلیغات موبایلی مطبوعات را در حوزه آگهی‌ها شکست داده است و امروزه مطبوعات و رسانه‌های کاغذی با مشکلات بسیاری در زمینه اخذ آگهی دست و پنجه نرم می‌کنند.
پرویز زاهد، کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ در گفت‌و‌گو با «جهان صنعت» اظهار کرد: تبلیغات موبایلی روش‌های مختلفی دارد. یکی از روش‌های قدیمی و رایج آن ارسال پیامک‌های تبلیغاتی است. این روش نه تنها اثرات مثبتی ندارد بلکه بیشتر ضد تبلیغ است تا تبلیغ. کاربران موبایل به ندرت به پیامک‌های تبلیغاتی توجه می‌کنند.
او افزود: امروزه که نسل گوشی‌های همراه هوشمند وارد بازار شده و به نوعی جایگزین موبایل‌های ساده قدیمی شده است، تبلیغات پیامکی نیز جای خود را به تبلیغات نرم‌افزاری و اینترنتی داده است. تبلیغات موبایلی بر بستر اینترنت و نرم‌افزارها و بازی‌های موبایلی انجام می‌شوند.
زاهد در ادامه بیان کرد: به طور کلی برخی از نرم‌افزارها به این منظور نوشته می‌شوند که تبلیغات انجام دهند، این نرم‌افزارها به صورت بازی یا برنامه‌های سرگرمی ایجاد می‌شوند. بسیاری از بازی‌های موبایلی تنها از تبلیغات درآمدزایی می‌کنند و هیچ درآمد دیگری ندارند.
او با اشاره به حجم ترافیکی که تبلیغات موبایلی مصرف می‌کنند اظهار کرد: به طور کلی 70 درصد از پهنای باند کشور از طریق موبایل استفاده می‌شود که بسیاری از آن برای تماشای تبلیغات مصرف می‌شود.
این کارشناس دیجیتال‌مارکتینگ با اشاره به رقابت شدید تبلیغات بیان کرد: اولین رقیبی که نرم‌افزارهای موبایلی در حوزه تبلیغات شکست دادند مطبوعات است. امروزه مطبوعات حجم بالایی از تبلیغات خود را از دست داده است و مدیران مطبوعات به این نتیجه رسیده‌اند که برای افزایش تبلیغات خود باید سایت‌های خبری ایجاد کنند.
او در پاسخ به این پرسش که تبلیغات موبایلی تا چه حد توجه کاربران موبایلی را به خود جلب می‌کند گفت: تبلیغات موبایلی در صفحه کوچک گوشی هوشمند پخش می‌شود و کاربران به نوعی ناچار به مشاهده آن هستند. به طور کلی تبلیغات موبایلی توجه مخاطب را به خود جلب می‌کند و به همین دلیل اهمیت دارد.
زاهد افزود: در تبلیغات موبایلی برای گوشی‌های هوشمند مدیر تبلیغات‌ می‌تواند تیزرهای تبلیغاتی را به گونه‌ای تنظیم کند که گوشی‌های گران‌قیمت آن را تماشا کنند یا تنها گوشی‌های IOS یا اندروید پیشرفته تبلیغات را مشاهده کنند یا اینکه گوشی‌های ارزان‌قیمت بتوانند به تبلیغات مورد نظر دسترسی داشته باشند.
او درباره کوکی‌ها و استفاده از آنها در تبلیغات بیان کرد: هنگامی که کاربری در گوگل مدل‌های مختلف لباس یا دکوراسیون را بررسی می‌کند می‌توان دریافت که به چه نوع لباس یا محصولاتی علاقه‌مند است و سپس همان مدل تبلیغات را برای وی ارسال کرد.