پرسپولیس و استقلال تعاونی‌ شوند

گروه بورس- واگذاری پرسپولیس و استقلال بعد از تصویب در هیات دولت که برای بار دوم در چند سال اخیر صورت گرفته وارد فاز تازه‌تری شده است. برنامه اولیه برای انجام این خصوصی‌سازی پرحاشیه، واگذاری سهام است که قرار است فرآیند ارزشگذاری آن در بهمن ماه شروع شود. حال در این میان روش‌های متفاوتی هم برای این واگذاری پیشنهاد می‌شود. در یکی از آخرین اظهارنظر‌ها دبیرکل اتاق تعاون ایران پیشنهاد داد تا این دو باشگاه تعاونی شوند. با توجه به تصویب واگذاری دو باشگاه ورزشی استقلال و پرسپولیس و تاکید رییس‌جمهور در اجرای آن، دبیرکل اتاق تعاون ایران کم نقص‌ترین روش واگذاری را جمع‌سپاری با رویکرد تعاونی سهامی عام عنوان کرد. ماشاءالله عظیمی دبیرکل و عضو هیات‌رییسه اتاق تعاون ایران با اشاره به برگزاری نشست بررسی ابعاد علمی و اقتصادی واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال، ابراز داشت: اتاق تعاون در هیات واگذاری از پیشنهادات مردم‌پایه و هوادارمحور در خصوص واگذاری باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال حمایت می‌کند. عضو هیات‌رییسه اتاق تعاون ایران بیان داشت: در حال حاضر بخش‌های علمی و اقتصادی کشور پیشنهاد تعاونی سهامی عام را برای هر دو باشگاه به صورت مجزا با شخصیت حقوقی مستقل ارائه کردند.
تطبیق و شبیه‌سازی الگو‌‌ها
دبیرکل اتاق تعاون ایران ضمن تاکید بر اینکه تجربیات موفقی در این خصوص وجود دارد، گفت: این تجربیات با مقررات و ظرفیت‌های کشور سازگاری دارد و با تطبیق و شبیه‌سازی برخی الگوی‌های موفق امکان شیوه تعاونی سهامی عام در ایران را میسر می‌کند. وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو به جمع‌سپاری با رویکرد تعاونی سهامی عام به عنوان کم‌نقص‌ترین روش واگذاری اشاره کرد و گفت: جمع سپاری راهبردی ارزشمند است و باید در نظر داشت که یکی از روش‌های تامین مالی، «تامین مالی جمعی» است. عظیمی ادامه داد: تنوع در روش‌ها، راحتی تامین مالی و سهولت اداره باشگاه‌ها از جمله قابلیت‌های تعاونی سهامی عام است. عضو هیات‌رییسه اتاق تعاون ایران افزود: مدل تعاونی تاکید بر اداره حرفه‌ای، هوشمندانه، اقتصادی، تخصصی، مردمی، دموکراتیک و کاملا رقابتی دارد. این مقام مسوول خاطر‌نشان کرد: کسانی که اداره باشگاه‌ها را بر عهده می‌گیرند، باید از اهلیت اداره کردن، برخوردار باشند.
ویژگی‌های اقتصاد تعاونی


وی در معرفی ویژگی‌های اقتصاد تعاونی بیان داشت: شفاف‌سازی و ممانعت از بروز فساد از مشخصه‌های بارز فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی در اقتصاد تعاونی است. عظیمی در ادامه به بررسی اقتصاد در بخش‌های مختلف پرداخت و ابراز داشت: در دنیای امروز اقتصاد توریسم، اقتصاد حمل‌و‌نقل، اقتصاد سلامت و اقتصاد ورزش جایگزین مناسبی برای تولید کالا و نفت شده است که به جرات می‌توان گفت اقتصاد ورزش سایر اقتصادها را تحت تاثیر قرار داده است. وی یادآور شد: از نگاه فدراسیون‌های جهانی، دولتی اداره شدن باشگاه‌های ورزشی وجه عقلایی و حرفه‌ای ندارد. همچنین اساس اصل ۴۴ قانون اساسی تاکید بر خروج دولت از تصدی‌گری و ماندن در جایگاه حاکمیتی دارد از این رو تاخیر در واگذاری به صلاح کشور، مردم و دولت نیست. عضو هیات‌رییسه اتاق تعاون ایران، بخش تامین مالی را ساده‌ترین بخش این فرآیند توصیف کرد و گفت: به نظر اتاق تعاون بخش تامین مالی برای خرید باشگاه‌ها، ساده‌ترین راه‌حل این مساله است به شرطی که پیشنهادات جدید، نو و علمی با حمایت جدی دولت و سازمان‌های ذی‌ربط همراه شود.
اراده جدی دولت
در همین حال، رییس سازمان خصوصی‌سازی گفت: اراده دولت برای واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال در سال ۹۷ جدی است. علی اشرف پوری‌حسینی در پایان نشست تخصصی ابعاد واگذاری باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال، گفت: نشست اتاق بازرگانی با حضور تعداد زیادی از پیشکسوتان، هواداران، کارشناسان و‌. . . برگزار شد و حاضران نظرات خود را مطرح کردند. آنهایی هم که درصدد خرید سهام دو باشگاه هستند در این اتاق حضور داشتند و افرادی هم که خریدار نبودند قرار شد در صورتی که تمایل داشتند، الگویی برای واگذاری باشگاه ارائه دهند. این جلسه اول بود که به خوبی برگزار شد. رییس سازمان خصوصی‌سازی در پاسخ به این سوال که آیا تصمیم دولت برای واگذاری دو باشگاه جدی است یا خیر؟ عنوان کرد: مطمئن باشید اگر تصمیم جدی وجود نداشت ما الان اینجا نبودیم. دولت مصوبه سال ۹۴ مجلس را لغو کرد، اما مجدد در آذر ۹۷ به لیست واگذاری برگرداند و این بار قضیه واگذاری دو باشگاه کاملا جدی است.
وضعیت بدهی‌ها
پوری‌حسینی درباره اینکه سلطانی‌فر در سال ۹۶ هم گفته بود تا پایان سال دو باشگاه واگذار خواهند شد اما این اتفاق رخ نداد، خاطر‌نشان کرد: سال گذشته مصوبه ۹۴ هنوز لغو نشده بود، اما برای امسال این اتفاق رخ داده و از آذر‌ماه تصمیم گرفته شد کار جدی برای واگذاری این دو باشگاه انجام شود. رییس سازمان خصوصی‌سازی درباره اینکه واقعا این دو باشگاه چه چیز برای فروش دارند و آیا قرار است فقط برند آنها به مزایده گذاشته شود، گفت: قرار نیست فقط برند دو باشگاه را به مزایده بگذاریم. اگرچه بخش اعظم این دو باشگاه همان برند آنهاست اما اینکه چرا در صورت‌های مالی این دو باشگاه ورزشگاه و ساختمان مرکزی آنها نیست، موردی است که ما هم پیگیر آن شدیم و آنها اعلام کردند چون طلبکاران زیادی دارند نمی‌توانند ورزشگاه و ساختمان مرکزی خود را سند بزنند، چرا که در این صورت آنها دارایی دو باشگاه محسوب شده و طلبکاران می‌توانند آنها را تصاحب کنند. با توجه به همین قضیه قرار شده است ورزشگاه و ساختمان مرکزی هر دو باشگاه با تاخیر در دارایی‌شان ثبت شود و این موضوع به کارشناسان خصوصی‌سازی اطلاع داده شود.
میزان قطعیت واگذاری
وی در واکنش به این سوال که آیا واقعا واگذاری این دو باشگاه قطعیت پیدا خواهد کرد یا اینکه مانند دفعات قبل این اتفاق رخ نخواهد داد خاطرنشان کرد: این بار تصمیم قطعی است. ما جلسات مختلفی خواهیم داشت تا ابهاماتی که پیش رو است برداشته شود. وی افزود: انتظار نداشته باشید واگذاری دو باشگاه نقد نشود، حتی ما این انتظار را داریم که در این واگذاری عیب و ایرادهایی هم وجود داشته باشد. مسائلی مطرح است که من به آن اشاره می‌کنم. به طور مثال مطرح شده که به شخص حقیقی واگذار نشود، از طرفی بر موضوع دیگری تاکید شده که حتما به شخص حقیقی واگذار شود چرا که غیر از شخص حقیقی نمی‌تواند مالکیت این دو باشگاه را عهده‌دار شود، به هر حال این مسائل وجود دارد. برای همین می‌گویم شاید عیب و ایراداتی هم در واگذاری دو باشگاه ممکن است وجود داشته باشد، اما آنچه مشخص است در این واگذاری نظر جمع مهم است. ما همه مجری هیات واگذاری هستیم. مطمئن باشید این هیات با عزم جدی وارد شده است.