نیاز نفت به دیپلماسی

آفتاب یزد – گروه اقتصادی: موج هجمه‌ها علیه ظریف وزیر امور خارجه بعد از مصاحبه وی با مجله اشپیگل در حالی اوج گرفته است که حتی دلواپسان نیز می‌دانند در شرایط شدید تحریمی، صادرات نفت بزرگترین قربانی است. صادرات نفت کشور در شرایط کنونی افت کرده و کشور برای تحقق صادرات یک میلیون تنی نفت که در بودجه سال 99 پیش‌بینی شده نیازمند فضایی آرام به دور از جنجالهایی است که از سوی شیطنتهای منابع خارجی در کنار دلواپسان داخلی ایجاد می‌شود.
اخیرا در پی اظهارات ظریف در گفت‌وگو با اشپیگل موجی از انتقاد، هجمه و تخریب علیه وزیر خارجه به راه افتاد.
> کشور نیازمند وحدت ملی است
هر چند این جوسازی‌ها و تخریب علیه دستگاه دیپلماسی بی‌سابقه نیست، با این حال این جوسازی ها، هجمه آفرینی‌ها و فرافکنی‌ها به افکار عمومی در شرایطی صورت می‌گیرد که کشور بیش از هر چیز به وحدت ملی نیاز دارد و هر گونه تخریب و فضاسازی‌های سیاسی حرکت در مسیر خواسته‌ها و اهداف دشمن و زمینه‌سازی برای سوءاستفاده فرصت طلبان است.


حتی دلواپسان نیز فراموش نکرده‌اند که در شرایط پسابرجامی تولید نفت ایران به 4 میلیون بشکه در روز رسید و حالا اگر قرار است صادرات یک میلیون بشکه‌ای را بر اساس آنچه در بودجه سال 99 برای کشور پیش‌بینی کرده‌ایم رخ دهد، در سایه صادرات آن تحقق می‌یابد. ایران تا پیش از آغاز دور تازه تحریم‌های آمریکا روزانه نزدیک چهار میلیون بشکه نفت تولید می‌کرد. حتی در تحریم‌های اولیه اگرچه مخالفان معتقد بودند ما با برجام هم به شرایط تولید سابق نخواهیم رسید، اما در پسابرجام ما به این رشد رسیدیم و این نشان داد که ایران در سایه تعامل با دنیا می‌تواند صادرات نفت خود را به شکل سابق خود برگرداند. از این رو اگر بتوانیم تعاملات موردنظر را داشته باشیم زنگنه همچنان می‌تواند تولید ایران را به 4میلیون بشکه در روز برساند.
آمریکا از روز دوم می سال جاری میلادی صادرات نفت ایران را به کلی تحریم کرد. آمار منتشر شده توسط منابع تجاری و دولتی نشان می‌دهد ایران در ماه می‌فقط توانست 386 هزار و 21 بشکه در روز نفت به کشورهای آسیایی صادر کند که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل 78.5درصد کاهش داشته است. دولت آمریکا در ماه می
از تمدید معافیت کشورها برای واردات نفت ایران خودداری کرد.
ایران در ماه پیش از آن یعنی آوریل 2019 بالغ بر 1.62 میلیون بشکه نفت در روز به آسیا صادر کرده بود. با وجود تمام تلاشها برای حفظ منافع ملی از سوی دستگاه دیپلماسی کشور انگار منافع ملی در سایه منافع جناحی دلواپسان قرار است قربانی شود.
در این بین برخی از نمایندگان مجلس نیز همسو با تخریبگران دستگاه دیپلماسی چه با نطق و تذکر و چه در حسابهای کاربری خود وزیر خارجه ایران را نواختند با این حال تعداد زیادی از نمایندگان با این نوع برخوردها و رویکردهای مخرب موافق نبوده‌اند. این طیف از نمایندگان ضمن تاکید بر لزوم حفظ وحدت و همبستگی ملی، موج تخریب و هجمه علیه وزیر امور خارجه را نشانه سوء تعبیر و خطر آفرین برای منافع و مصالح ملی بیان کرده و نسبت به تبعات منفی و زیانبار آن هشدار داده‌اند.
در همین زمینه علیرضا رحیمی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: آقای دکتر ظریف در مصاحبه با مجله اشپیگل حرفی زدند که موضع نظام بود و بارها اعلام شده بود. در واقع ایشان حرف جدیدی نگفته بودند، آمریکایی‌ها حرف ایشان را تحریف کردند و آقای ترامپ نیز بر مبنای حرف تحریف شده واکنش نشان داد.
وی افزود: حملاتی که علیه آقای ظریف راه افتاده، هجمه به منافع ملی و دیپلماسی کشور است و برداشت ناقص از منافع ملی را نشان می‌دهد زیرا سه اصل عزت، حکمت و مصلحت همیشه مد نظر آقای ظریف و دستگاه دیپلماسی کشور بوده است.
وی خاطرنشان کرد: افتخاراتی که آقای ظریف در حوزه دیپلماسی برایی کشور به دست آورده اند، به همان نسبت افتخاراتی است که شهید سپهبد سلیمانی برای کشور کسب کردند. بنابر این چنین موضع گیری‌هایی اجحاف به کشور و نشان دهنده فهم ناقص از منافع ملی است.
> بدعهدی آمریکایی‌ها را
به تیم دیپلماسی کشور فرافکنی نکنیم
فریده اولاد قباد نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: در این پیچ تاریخی حساس بیش از هر چیز به وحدت و همبستگی ملی نیاز داریم، برای اینکه اهداف انقلاب و مطالبات برحق مردم را پیگیری کنیم و در راستای منافع ملی و مصالح عمومی مردم گام برداریم، باید وحدت را حفظ کنیم.
وی افزود: آقای ظریف و تیم دیپلماسی کشور در برجام بسیار زحمت کشیدند، اما زمانی که ما با یک رئیس جمهور غیر قابل پیش‌بینی روبرو هستیم که به راحتی از توافقنامه‌های بین‌المللی خارج می‌شود و هیچ ابایی از عهد شکنی در توافقات ندارد، نباید این بدعهدی‌ها را به تیم دیپلماسی کشور فرافکنی کنیم.
عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید سیاست داخلی کشور را بر مبنای وحدت ملی پایه‌گذاری کنیم، گفت: ما در داخل کشور می‌دانیم که تیم دیپلماسی برای برجام و رفع تحریم‌ها تلاش زیادی کرده است؛ وقتی رئیس جمهوری مانند ترامپ تحریم‌های ظالمانه را علیه کشور ما وضع می‌کند و حتی بیماران صعب‌العلاج و نیازهای دارویی این بیماران را با تحریمهای ظالمانه مورد هدف قرار می‌دهد، در حوزه داخلی باید بتوانیم همبستگی خود را حفظ کنیم.
اولاد قباد در واکنش به انتقادات برخی از نمایندگان از وزیر امور خارجه در روزهای اخیر گفت: آقای ظریف برای تامین منافع ملی در عرصه بین‌المللی تلاش‌های زیادی کرده است، اگر جایی نیاز به شفافیت وجود دارد، نمایندگان از ایشان بخواهند که در کمیسیون امنیت ملی و فراکسیون‌های سیاسی مجلس شورای اسلامی حضور یابد نه اینکه با تخریب و فرافکنی، تلاش‌های ایشان را نادیده بگیرند.
وی افزود: اگر جایی هم نیاز به نقد وجود دارد، باید با نقد و تعامل سازنده پیش برویم و به تخریب متوسل نشویم و در شرایطی که با تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه روبرو هستیم، باید دست به دست هم دهیم و در راستای پیشبرد منافع ملی گام برداریم؛ رویکرد تخریب در فضای مجازی و رسانه‌ای کشور به وحدت ملی ضربه می‌زند.
> ما نمی‌توانیم بگوییم مذاکره نمی‌کنیم
سلام امینی نماینده ایلام هم درباره موج هجمه‌ها و تخریب‌ها علیه وزیر امور خارجه نیز گفت: آقای ظریف تلاش زیادی کرده‌اند و اگر چه ممکن است نقدهایی نیز بر ایشان وارد باشد، اما عملکرد آقای ظریف قابل قبول بوده و نمی‌توان به هر بهانه‌ای دست به انتقاد و تخریب زد.
وی افزود: آمریکایی‌ها بارها نشان داده‌اند که اهل مذاکره نیستند و اگر هم مذاکره‌ای صورت گیرد آن را نقض می‌کنند؛ ما نمی‌توانیم بگوییم با دنیا مذاکره نمی‌کنیم، ما اهل مذاکره هستیم منتها با کشوری که اهل مذاکره باشد؛ منظور آقای ظریف نیز همین بوده است، اما تعبیرها و تخریب‌هایی که به دنبال این موضوع علیه ایشان راه افتاده است، نادرست و علیه همبستگی ملی به ویژه در شرایط فعلی کشور است.
در هر صورت طی روزهای اخیر جریانات منتقد دولت و دستگاه دیپلماسی در آستانه جشن‌های ملی سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و حدود یک ماه مانده به انتخابات مجلس اظهارات بحق و کاملا منطقی وزیر امور خارجه را دستاویز تخریبگری خود قرار دادند. این رویکرد گذشته از اینکه عدم‌شناخت و درک درستی این جریانات از بسترهای زمانی و مکانی اظهارات ظریف و نیز شرایط کشور را نشان می‌دهد اتفاقا نشان دهنده عدم آینده‌نگری این جریانات نیز هست.
درست است که این روزها و در ایام انتخابات کسانی که چشم به کرسی‌های بهارستان دوخته‌اند از هر فرصتی برای خودنمایی نزد افکار عمومی استفاده می‌کنند ولی این جریانات نباید فراموش کنند که اگر ویروس تخریب در جامعه همه گیر شود آسیبها و تبعات آن دیر یا زود گریبان آنها را هم خواهد گرفت.
> حرکت به سمت توسعه فرآورده‌های هیدروکربنی
در همین حال، رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با آفتاب یزد در این خصوص گفت: در شرایط تحریم‌ها نفت تنها قربانی نیست سایر منابع ما نیز قربانی شده است. ما در این شرایط باید سیاست خام فروشی را در اقتصاد مقاومتی تبدیل به ارزش افزوده محصول کنیم.
وی ادامه داد: توسعه فرآورده‌های هیدروکربنی و فروش آن در بازارهای منطقه چه به صورت نقدی و چه تهاتری می‌تواند در این شرایط به کشور کمک کند. تنها راه ما همین است و راه دیگری نداریم. البته این کار، کار ساده‌ای است یعنی کسانی که ظرفیت فرآورده‌های نفتی را چه در بخش خصوصی، چه دولتی و حتی خصولتی دارند باید وارد میدان عمل شوند و ظرفیت تبدیلها را بالا ببرند تا با روشهای مختلف آنها را صادر کنیم.
> چگونه به صادرات روزانه یک میلیون بشکه‌ای
دست یابیم؟
حسن یوسف بیگیان کارشناس حقوق انرژی نیز در گفت‌وگو با آفتاب یزد در این خصوص گفت: ما نمی‌توانیم منکر شدت تحریم‌های آمریکا و کاهش صادرات نفتمان بشویم. در حال حاضر به خاطر فشارهای تحریمی که از ماه می برای صادرات نفت ایران رخ داده، میزان صادرات کشور نفتخیزی مانند ایران به دوران جنگ باز گشته که این به خاطر تشدید فشارهای تحریمی ترامپ است.
وی تصریح کرد: هر چند که ما باید از تمام ظرفیتهای انرژی کشور به هر شیوه ممکن باید استفاده کنیم که این راه سختی خاص خود را نیز دارد. ما در بودجه سال 99 پیش‌بینی کرده‌ایم که یک میلیون بشکه صادرات در روز داشته باشیم که این امر در سایه تعامل با سایر کشورها میسر است؛ موضوعی که همگان می‌دانند. هر چند ایران راه خود را در سالهای تحریم برای دور زدن قواعد آن به درستی می‌داند، اما این که دلواپسان داخلی از هر فرصتی برای وارد کردن هجمه به دستگاه دیپلماسی کشور و اقای طریف بردارند، راهشان ضربه زدن به اقتصاد کشور خواهد بود.
> با انزوای ایران صادرات متوقف می‌شود
وی افزود: ما در شرایط کسری بودجه شدید قرار داریم، کشور نیازمند صادرات و پر شدن خزانه است. اداره کشور پول می‌خواهد و ارز‌آوری نیز در سایه رشد صادرات فرآورده‌های نفتی وگازی و سایر فرآورده‌های در بخشهای مختلف است. باید در سایه گسترش روابط تجاری و اقتصادی و دور کردن ایران از فضای انزوا، باعث پیشرفت کشور شویم. دامن زدن به حرفهای شیطنت آمیز دشمن در واقع همسویی با نظر آنهاست و ما نباید خواسته یا ناخواسته وارد بازی دشمنان قسم خورده ایران شویم.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا پیش از این نیز تاکید کرده بود که می‌خواهد صادرات نفت ایران را به صفر برساند اما در عمل ایران ثابت کرد راه‌های دور زدن تحریم را به خوبی یاد گرفته و صادرات طلای سیاه ایرانی همچنان ادامه دارد‌ هر چند که به نسبت پیش از تحریم‌ها کاهش داشته است.
وی تصریح کرد: وزیر امور خارجه ایران در تمام مذاکراتشان قطعا با اطلاع مسئولان ارشد نظام عمل می‌کنند و این گونه نیست که خود بخواهند مصلحت اندیشی جداگانه‌ای داشته باشند.
به گفته وی ما چین، هند و سایر خریداران نفتی خود را باید حفظ کنیم و با تفرقه افکنی و زیر پای گذاشتن منافع ملی و تضعیف دستگاه دیپلماسی کشور تنها ترامپ را از خود راضی و خوشحال خواهیم کرد.