در مناظره مرعشی-امینی درباره «نهاد انتخابات در ایران» چه گذشت؟

 مناظره‌ای با موضوع «نهاد انتخابات» با حضور سیدحسین مرعشی و پرویز امینی جمعه شب، 27بهمن 1402، در برنامه شیوه برگزار شد.

استاد علوم سیاسی دانشگاه شاهد:
برای رسیدن به انتخابات دموکراتیک، هیچ راهی جز تحزب وجود ندارد
پرویز امینی، سیاست‌پژوه و عضو هیأت علمی دانشگاه، در یک برنامه تلویزیونی با موضوع «نهاد انتخابات» اظهار کرد: برای رسیدن به انتخابات دموکراتیک، هیچ راهی جز تحزب وجود ندارد. حزب، مهم‌ترین نهاد برای تنظیم امر سیاسی در حوزه عمومی است و تربیت نیروی سیاسی جز در حزب صورت نمی‌گیرد. وی در ادامه تصریح کرد: الان نهاد انتخابات به چنان ابتذالی کشیده شده که «استاد فلانی» که زمانی سخنرانی می‌کرد و اعداد فراماسونری از تصاویر نشان می‌داد، حالا لیدر سیاسی شده و عمل سیاسی تنظیم می‌کند. این یعنی امر سیاسی دچار ابتذال شده است.
امینی همچنین عنوان کرد: کسی مانند مصطفی تاجزاده اندیشه‌های رادیکال داشت، اما وقتی امثال او را به جای دیگری می‌برند، به جایش علی کریمی مرجعیت سیاسی پیدا می‌کند، درحالی‌که امثال تاجزاده دست‌کم قابل گفت‌وگو هستند. وی با تأکید بر اینکه مجلس باید نیرومند، مقتدر و صدای اجتماع باشد، بیان کرد: مشارکت در انتخابات، تقویت و پاسداری از نهاد انتخابات است. انتقاد و اعتراض به مدیریت کشور، یک موضوع یک‌بار مصرف نیست. از طرفی، باید رویکرد اصلاح‌طلبانه که واقعی‌ترین رویکرد کشور است و بیشترین هماهنگی را دارد، تقویت شود و با تضعیف این رویکرد، رادیکالیسم و تحجر رشد پیدا می‌کند. این استاد دانشگاه با یادآوری قهر و آشتی‌های اصلاح‌طلبان با انتخابات در ادوار مختلف، گفت: در گذشته هم برخی مواقع گفتند در انتخابات شرکت نکنید و بعد پشیمان شدند. باید درنظر گرفت که مانند سال ۹۲، همیشه ظرفیت‌هایی در انتخابات وجود دارد که نباید از آن گذشت. ضمن اینکه تأثیرگذاری مجلس آینده مهم است. مجلس قبل از قانونگذاری و نظارت، باید یک نیروی سیاسی مؤثر باشد.



او افزود: استاندارد نهاد انتخابات دو چیز است: مشارکت و رقابت. اگر انتخابات نتواند این دو استاندارد را با خود همراه کند، عملا پشت صحنه آن بی‌معنا می‌شود. قانونی که برای انتخابات نوشته می‌شود باید متضمن مشارکت و رقابت باشد.

دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران مطرح کرد
 ۳ شرطی که اصلاح‌طلبان باید در انتخابات رعایت کنند
سید حسین مرعشی با اشاره به سخنرانی اخیرش در کرمان اظهار کرد: اصلاح‌طلبان باید در انتخابات سه شرط را رعایت کنند. اول اینکه کاندیداهای ما نباید با نظام و رهبری زاویه داشته باشند. این امر پذیرفته است و تعارف نداریم. وی افزود: نداشتن فساد مالی و فساد اخلاقی دو شرط دیگر است. با رعایت این شروط، الان ما در کرمان برای ۹۰ درصد کرسی‌های مجلس انتخابات رقابتی داریم.
مرعشی با تأکید بر اینکه در شرایط فعلی منطقه بعد از ۷ اکتبر، مشارکت بالا در انتخابات می‌تواند امنیت ملی ایران را تضمین کند، گفت: ما باید حد معقولی از مشارکت را در انتخابات آینده شاهد باشیم. متأسفانه حاکمیت از ابتدای این انتخابات به این ضرورت یا دست‌کم به ملزومات آن توجه نکرد، چرا که انتخابات با مشارکت بالا بدون رقابت شکل نمی‌گیرد و ما این گله را از حاکمیت داریم که چرا در این شرایط خاص، فضا را باز نکردند. این فعال سیاسی اصلاح‌طلب همچنین یادآوری کرد: از زمانی که نظارت استصوابی شروع شده گام به گام کار به جایی رسید که حتی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی هم رد صلاحیت شد و امروز حسن روحانی یا کسی که وزیر اطلاعات بوده رد صلاحیت شده‌اند. با این وضعیت، نظام تک‌حزبی مثل چین برای اداره کشور بهتر است. دست‌کم از داخل آن مدل چینی، اشتغال و رشد اقتصادی بیرون آمده است. مرعشی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، یادآور شد: الان هیچ رئیس‌جمهور پیشین محترمی در کشور وجود ندارد. به قول دوستان، روسای جمهور یا باید مثل شهید رجایی شهید شوند یا مثل آیت‌الله خامنه‌ای به رهبری برسند تا محترم بمانند. درحالی‌که امثال روحانی هشت سال سابقه اداره کشور را دارند. من نمی‌گویم دوباره رئیس‌جمهور شوند اما باید از تجربیاتشان استفاده شود. یکی از کارکردهای مهم احزاب این است که تجربیات افراد دوره‌های قبل در قالب حزب به جوانان انتقال پیدا می‌کند و اینگونه کادرسازی صورت می‌گیرد.