رای 90 درصدی به استقلال

آفتاب یزد ـ گروه بین الملل: مقامات کاتالونیا اعلام کردند که ۹۰ درصد شرکت‌کنندگان در همه‌پرسی بحث‌برانگیز کاتالونیا به استقلال این منطقه از اسپانیا رای مثبت داده‌اند. برگزاری این همه‌پرسی با خشونت زیادی همراه بود و بیش از ۸۴۰ زخمی به جای گذاشت.
مقامات کاتالونیا نتایج همه‌پرسی بحث‌برانگیز استقلال این منطقه از اسپانیا را اعلام کردند. طبق آمار رسمی ۲۶ / ۲ میلیون تن از واجدین شرایط رای‌دهی که اهل کاتالونیا هستند، به پای صندوق‌ها رفتند. این تعداد برابر با ۳ / ۴۲ درصد کل واجدین شرایط رای‌دهی است. به گفته‌ی مقامات ۹۰ درصد از شرکت‌کنندگان به استقلال کاتالونیا رای موافق و تنها ۸ درصد به این گام رای منفی دادند. دولت منطقه‌ی کاتالونیا علیرغم منع قانونی این همه‌پرسی از سوی دادگاه قانون اساسی اسپانیا و همچنین مخالفت‌های سخت دولت مرکزی این کشور اقدام به برگزاری آن کرده بود. کارلوس پوجدمان، رهبر و رئیس دولت منطقه کاتالونیا پیش از اعلام رسمی نتیجه این همه‌پرسی خواهان استقلال این منطقه از اسپانیا شده و تصریح کرده بود: «ما به حق داشتن کشوری مستقل دست یافته‌ایم.» پارلمان کاتالونیا چندی پیش لایحه‌ی "قانون جدایی" را به تصویب رساند که طبق آن دولت این منطقه در صورت پیروزی موافقان استقلال در همه‌پرسی می‌تواند در عرض ۴۸ ساعت استقلال کاتالونیا از اسپانیا را اعلام کند. ماریانو راخوی، نخست‌وزیر اسپانیا، این همه‌پرسی را نمایشی، غیرقانونی و بی‌اعتبار خواند. او شامگاه یکشنبه (اول اکتبر) گفت که همه‌پرسی‌ای در کار نبوده است. موضع سرسختانه دولت منطقه‌ای کاتالونیا و دولت مرکزی اسپانیا بر سر برگزاری این همه‌پرسی از یک سو و غیرقانونی بودن آن از سویی دیگر سبب شده بود که رسانه‌های اسپانیا آنها را در آستانه برگزاری همه‌پرسی به دو قطار سریع‌السیر تشبیه کنند که با سرعت در مسیر هم در حرکت هستند و شاخ‌به‌شاخ خواهند شد. نتیجه‌ی همه‌پرسی کاتالونیا الزام‌آور نیست. دیوان عالی اسپانیا پیشاپیش برگزاری آن را غیرقانونی و نتیجه آن را بی‌اعتبار خوانده بود. قاضیان دیوان به اصولی از قانون اساسی استناد کرده‌اند که بر یکپارچگی اسپانیا تاکید دارد و حکومت‌های محلی را مجاز به تصمیم‌گیری درباره جدایی نمی‌داند.

ننگی برای اروپا!


برگزاری همه‌پرسی استقلال کاتالونیا با خشونت چشمگیری همراه بود. ماموران پلیس اسپانیا سعی کردند با توسل به زور جلو رای‌گیری را بگیرند. خطوط اینترنتی نیز در ساعاتی از روز از کار افتاده و روند همه‌پرسی را مختل کرده بود. پلیس در جریان عملیات خود علیه هواداران برگزاری همه‌پرسی و استقلال کاتالونیا به باتوم و شلیک گلوله‌های پلاستیکی متوسل شد. در جریان درگیری‌هایی که میان طرفین روی داد، بیش از ۸۴۰ نفر از جمله ۳۳ مامور پلیس زخمی شدند.
سخنگوی دولت منطقه‌ای کاتالونیا از "سرکوبی توسط دولت مرکزی اسپانیا" سخن گفت و عملکرد پلیس را "ننگی برای اروپا" خواند. حزب سوسیالیست اسپانیا (PSOE) که قدرتمندترین جناح اپوزیسیون در این کشور محسوب می‌شود نیز خشونت پلیس را "ننگ‌آور و غم‌انگیز" خواند. رویدادهای خشونت‌آمیز روز یکشنبه در اسپانیا واکنش مقامات آلمان و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به دنبال داشت. مارتین شولتس، نامزد حزب سوسیال‌دموکرات آلمان در انتخابات اخیر این کشور که مدت‌ها رئیس پارلمان اروپا بود، بالا گرفتن خشونت در اسپانیا را نگران‌کننده خواند. شارل میشل، نخست‌وزیر بلژیک نیز تصریح کرد: «خشونت هیچ‌گاه نمی‌تواند پاسخ مناسبی باشد.»
نمایندگان حزب سبزهای آلمان در پارلمان اروپا نیز استفاده از نیروی پلیس علیه رای‌دهندگان در کاتالونیا را "اشتباه بزرگ" دولت مرکزی اسپانیا توصیف کرده و از کمیسیون اتحادیه اروپا خواسته‌اند برای حل این مناقشه میانجی‌گری کند. ده‌ها اتحادیه‌کارگری و سازمان‌های دیگر، مردم کاتالونیا را به اعتصابی عمومی در روز سه‌شنبه (۳ اکتبر) فرا خوانده‌اند. این نهادها با انتشار بیانیه‌ای از اهالی کاتالونیا خواستند که به خاطر نقض شدید حقوق و آزادی روز سه‌شنبه دست از کار بکشند. اتحادیه‌های UGT و CCOO که بزرگ‌ترین و پرنفوذترین اتحادیه‌های کارگری در اسپانیا محسوب می‌شوند، از جمله مبتکران این فراخوان هستند. ۴۲ نهاد دیگر نیز این فراخوان را امضا کرده‌اند.