آینده سوریه در روسیه رقم می‌خورد؟

قرار است امروز رؤسای جمهور ایران، ترکیه و روسیه در شهر سوچی روسیه پیرامون بحران سوریه گرد هم آیند و گفت وگو کنند. نشستی که برای اولین بار در سطح سران سه کشور برای مذاکره در مورد سوریه برگزار خواهد شد و به نظر مي‌رسد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد.
در همین زمینه، «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کاخ کرملین مقر رئیس جمهوری روسیه اوایل هفته اعلام کرده بود که رؤسای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه روز ۲۲ ماه نوامبر (اول آذر ماه) در شهر سوچی دیدار مي‌کنند و مسأله سوریه در دستور کار این دیدار است.
پسکوف به خبرنگاران گفته بود: سران ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن روند صلح در سوریه در نشست سوچی درباره مسائل این کشور گفت وگو مي‌کنند.حسن روحانی، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان سران سه کشور حامی روند صلح آستانه، در شهر سوچی درباره گام‌هاي لازم برای کاهش خشونت در منطقه، اوضاع مناطق کاهش تنش در سوریه، ارسال کمک‌هاي انسانی به این کشور و سهم کشورهای ضامن روند صلح آستانه در مذاکرات ژنو برای حل مسائل سوریه گفت‌وگو مي‌کنند.
دور هشتم مذاکرات


تاکنون هفت دور مذاکرات سوری در آستانه پایتخت قزاقستان با سرپرستی ایران، روسیه و ترکیه صورت گرفته است. این مذاکرات از دی ماه سال گذشته آغاز شده و با تداوم آن صلح و ثبات به مناطق مختلف سوریه راه یافته و با توافق برای ایجاد چهار منطقه کاهش تنش در این کشور، روند برقراری صلح سرعت بیشتری یافته است.
دور هفتم مذاکرات صلح سوریه در ۳۰ و ۳۱ اکتبر – هشتم و نهم آبان – به میزبانی قزاقستان در شهر آستانه برگزار شد. در این مذاکرات علاوه بر سه کشور ضامن آتش بس شامل ایران، روسیه و ترکیه، نماینده دولت سوریه، مخالفان دولت این کشور و نمایندگان سازمان ملل متحد، آمریکا و اردن نیز به عنوان ناظر حضور داشتند.
در گفت و گوهای آستانه، هفت موضوع مانند نادیده گرفتن آتش بس و تلاش برای تقویت آن، کاهش تنش‌ها به ویژه در ادلب و بررسی پرونده‌هاي مربوط به اسیران، زندانیان و آینده روند سیاسی سوریه بررسی شد.
حال به نظر مي‌رسد، قرار است حاصل هفت دور مذاکره و نشست در آستانه در نشست رؤسای سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در سوچی روسیه نهایی شود. در واقع، گویا سه کشور قصد دارند در این نشست، به توافقات نهایی مهمی در بحران سوریه دست یابند.
در همین زمینه، یک منبع آگاه در گفت‌وگو با تابناک گفته بود، از نشست رؤسای سه کشور در سوچی دو هدف دنبال مي‌شود: نخست، تهران، آنکارا و مسکو قصد دارند با برگزار کردن این نشست سه جانبه در سطح رؤسای جمهور اهمیت توافقات حاصل شده و همکاری‌هاي سه جانبه میان خود در مورد سوریه را اعلام کنند.
دوم آنکه آنها در تلاش هستند بر روی آنچه تاکنون در آستانه مذاکره کرده اند، به یک توافق نهایی دست یابند و سپس پلن مشترکی را برای مذاکرات ژنو که مورد توافق همه طرفین است طراحی کنند. از سوی دیگر، آنها به دنبال این هستند تا طرح مشترکی را برای آینده نظام سیاسی سوریه و احتمالا فرایند انتقال قدرت قراهم کنند.
رایزنی وزرای خارجه
همچنین در آستانه این نشست و به عنوان مقدمه آن، وزیران امور خارجه ایران، ترکیه و سوریه در نشست سه جانبه 28 آبان خود در آنتالیای ترکیه، که حدود دو ساعت و نیم به طول کشید در مورد آخرین وضعیت سیاسی حل بحران سوریه و درباره نشستی که امروز برگزار خواد شد، رایزنی کردند. ظریف درباره برگزاری این نشست گفته بود: در 11 ماه گذشته روندی که در آستانه شروع شد این امکان را فراهم کرد که درگیری‌ها در سوریه و خسارات انسانی که در سوریه به مردم وارد می‌شد کاهش بسیار زیادی پیدا کرد و دولت سوریه و نیروهای مقاومت این توانمندی را بیشتر پیدا کردند که با تمرکز بیشتر با داعش و نیروهای تروریستی مبارزه کنند و توفیقات بسیار خوبی هم به دست آوردند. به همین خاطر روسای‌جمهور سه کشور برای پیشبرد این روند و بررسی روش‌هایی که بتواند با اجماع مردم سوریه، آینده بهتری را با همراهی، هماهنگی و وحدت ملی در سوریه فراهم کند تصمیم گرفتند روز چهارشنبه در سوچی اجلاسی را در سطح سران داشته باشند و برای اقدامات بعدی زمینه سازی کنند، برای این کار دیروز در تهران کارشناسان ارشد سه کشور جمع شدند و بیانیه اجلاس سران و موضوعاتی که در اجلاس سران مطرح می‌شود را بررسی کردند.