پیشتازی العبادی و مقتدا صدر

مردم عراق شنبه گذشته در نخستین انتخابات پارلمانی پس از شکست داعش شرکت کردند‌. این انتخابات از ساعت 7 به وقت محلی بغداد آغاز شد و تا ساعت 18 ادامه یافت‌.
کمیساریای عالی انتخابات، پس از شمارش 92 درصد آرا، نسبت مشارکت را 52/44 درصد اعلام کرد این در حالی است که در دوره انتخاباتی پیشین در سال 2014، نسبت مشارکت 60 درصد اعلام شده بود‌. بیش از هفت هزار نامزد انتخاباتی در 18 استان عراق برای دستیابی به 328 کرسی پارلمانی با یکدیگر به رقابت پرداختند و 24 میلیون عراقی مجاز به شرکت در این انتخابات بودند که چهارمین انتخابات پس از سقوط صدام به شمار می‌رود‌.
در این دوره از انتخابات عراق، نظام رای‌دهی الکترونیک بود و همین مساله امکان اعلام نتایج طی 24 ساعت تا 48 ساعت پس از پایان انتخابات را میسر می‌ساخت‌. در حالی که اعلام نتایج انتخابات عراق در دوره پیش یعنی سال 2014 دو هفته طول کشید، کمیساریای عالی انتخابات اعلام کرده است که نتایج رسمی را 48 ساعت پس از پایان انتخابات اعلام خواهد کرد‌.
طبق اعلام یک مقام کمیسیون انتخابات عراق،‌ ائتلاف النصر به رهبری حیدر العبادی و لیست «سائرون نحو الاصلاح» به ریاست مقتدا صدر در سطح لیست‌های مختلف انتخاباتی پیشتاز هستند‌. یک منبع کمیسیون انتخابات عراق از پیشتاز بودن ائتلاف النصر به ریاست حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق و ائتلاف «سائرون» مورد حمایت مقتدا صدر در انتخابات پارلمانی خبر داد‌.


این منبع که نخواست نامش فاش شود، گفت: نتایج اولیه انتخابات عراق از پیشتازی ائتلاف النصر در بغداد و تعدادی از استان‌های جنوبی (اکثرا شیعه‌نشین) و ائتلاف سائرون حکایت دارند‌. این منبع افزود: هنوز زود است تعداد کرسی‌هایی که هر ائتلاف به دست آورده را مشخص کرد‌. این در حالی است که کمیسیون انتخابات عراق تا ظهر دیروز هیچ نتیجه اولیه رسمی را درباره انتخابات منتشر نکرده است، اما طبق نتایج اولیه غیررسمی انتخابات عراق، تاکنون ائتلاف النصر پیشتاز است‌. این ائتلاف نتایج چشمگیری در استان‌های نینوا، صلاح‌الدین و الانبار داشته است‌. بعد از آن ائتلاف سائرون قرار دارد و گفته می‌شود لیست «الفتح» نیز آرای قابل توجهی به دست آورده است‌. قرار است نتایج انتخابات ظرف دو روز آینده اعلام شود‌.
طبق نتایج مشخص شده غیررسمی، لیست الفتح در الکرخ بغداد اول است و بعد از آن ائتلاف دوله قانون، النصر،‌ السائرون و الحکمه هستند‌. در بصره، نتایج اولیه نشان داد ائتلاف الفتح به ریاست هادی العامری، رییس سازمان بدر و مورد حمایت حشد شعبی در راس است، بعد از آن حیدر العبادی قرار دارد و در ردیف سوم «دوله قانون» به ریاست نوری مالکی و بعد از آن «سائرون» و «الحکمه» وابسته به عمار حکیم هستند‌. در استان واسط،‌ لیست سائرون در راس است،‌ سپس الفتح،‌ النصر،‌ دوله قانون و الحکمه قرار دارند‌. در بابل نیز لیست الفتح در راس بعد از آن سائرون، النصر، الحکمه و دوله قانون قرار دارند‌. در دیالی نتایج اولیه نشان داد ائتلاف النصر در راس است و بعد از آن لیست سائرون،‌ الفتح، دوله قانون، الحکمه هستند‌. در صلاح‌الدین،‌ لیست الفتح اول،‌ النصر دوم، حزب الجماهیر الوطنیه سوم،‌ جریان الحکمه چهارم،‌ لیست سائرون پنجم و دوله قانون ششم هستند‌. در استان ذی‌قار طبق نتایج اولیه،‌ ائتلاف الفتح اول، جریان الحکمه دوم، ائتلاف دوله قانون سوم،‌ ائتلاف سائرون و النصر لیست‌های بعدی هستند‌.
در کردستان عراق نیز لیست «الجیل الجدید» بر فراکسیون‌های سیاسی دیگر نظیر تغییر،‌ جنبش دموکراسی و عدالت به رهبری برهم صالح در اربیل و کرکوک پیشی گرفته است‌. در حالی که دو حزب اصلی یعنی حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق و حزب دموکرات کردستان عراق همچنان جایگاه خود را در صدر حفظ کرده‌اند‌.
گزارش‌های محلی حکایت از این دارند که میزان رای‌گیری در اقلیم کردستان عراق در شمال کشور بین ۴۰ تا ۸۰ درصد بود زیرا کردها تلاش دارند تا می‌توانند کرسی‌های خود را در پارلمان فدرال در بغداد حفظ کنند‌. طبق گزارش‌های غیررسمی،‌ استان‌های اقلیم کردستان عراق بالاترین میزان مشارکت را در بین استان‌های عراق ثبت کردند، به‌طوری‌که در استان اربیل میزان مشارکت ۵۵ درصد و در سلیمانیه ۵۲ درصد بود در حالی که در دهوک میزان مشارکت ۶۹ درصد اعلام شد‌.
این انتخابات شاهد کمترین میزان مشارکت از زمان اولین انتخابات در سال ۲۰۰۵ بوده است‌. کمیسیون انتخابات عراق میزان مشارکت را 52/44 درصد اعلام کرد‌. نتایج اولیه همچنین نشان می‌دهند بیشترین میزان مشارکت در مناطقی نظیر موصل، الانبار و کرکوک بوده که قبلا تحت کنترل داعش بوده‌اند در حالی که بغداد شاهد کمترین میزان مشارکت در مقایسه با شهرهای دیگر بوده است‌.
فرماندهان امنیتی عراق در تمامی استان‌ها موفقیت طرح‌های امنیتی در نظر گرفته شده را اعلام کردند‌. باوجود تهدیدی که داعش کرده بود اما هیچ حمله‌ای به رای‌دهندگان و مراکز اخذ رای رخ نداد‌. در پی بالا گرفتن اختلافات بین احزاب، استاندار کرکوک قانون منع آمد و شد را برقرار و دستور شمارش دستی مجدد آرا را در این استان صادر کرد‌. وی اظهار کرد: شمارش الکترونیکی آرا نتایجی غیرمنطقی را رقم زده است‌.
راکان الجبوری، استاندار این منطقه شمالی غنی از نفت قانون منع آمد و شد را از نیمه شب گذشته تا 6 صبح امروز اعلام کرد تا از هرگونه تنش نژادی و طایفه‌ای بین کردها، عرب‌ها و ترکمان‌ها اجتناب شود‌. وی اشاره‌ای به جزییات مشکل سیستم الکترونیکی شمارش آرا نکرد‌. در این راستا هزاران ترکمان مقابل ساختمان کمیسیون عالی انتخابات عراق در کرکوک تجمع کردند‌.
شهرستان‌های داقوق و آلتون کوبری از توابع استان کرکوک شاهد تظاهراتی مشابه ترکمان‌ها بودند و آنها روند انتخابات را به نفع احزاب کرد دانستند و گفتند در این زمینه تقلب‌هایی به نفع احزاب کرد صورت گرفته است‌.
ارشد الصالحی، رییس ‌جبهه ترکمان عراق اعلام کرد، احزاب سیاسی عربی و ترکمانی به کمیسیون انتخابات در بغداد ۲۴ ساعت مهلت داده‌اند تا شمارش دستی آرا را برای روشن شدن نتایج واقعی انتخابات آغاز کند‌. الصالحی گفت: روسای سه گانه مداخله کرده و به شکایت‌های ارائه شده از سوی فراکسیون‌های انتخاباتی و لیست‌های انتخاباتی در استان کرکوک پاسخ داده‌اند‌. کمیسیون کمیته حقیقت‌یابی را امروز به کرکوک می‌فرستد‌. مسوول اطلاع‌رسانی پلیس کرکوک اظهار داشت،‌ ترکمان‌ها بعد از اعلام نتایج اولیه غیررسمی شروع به تظاهرات کرده و از دولت خواستند مداخله کند‌.