تکیه نمکی بر صندلی وزارت

مجلس شورای اسلامی روزگذشته به بررسی صلاحیت سعید نمکی وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پرداخت؛ در پایان این جلسه از مجموع ۲۵۹ ‌نماینده حاضر در مجلس نمایندگان با ۲۲۹ ‌رای موافق، ۲۵ ‌رای مخالف و ۴ رای ممتنع به سعید نمکی رای اعتماد دادند.در ابتدای این جلسه علنی رئیس جمهور به مدت ۴۰دقیقه از وزیر پیشنهادی بهداشت خود دفاع کرد، سپس ۲ نفر از نمایندگان به عنوان مخالف و ۲ نفر به عنوان موافق با حفظ ترتیب یک نفر مخالف و یک نفر موافق بیانات خود را در خصوص برنامه‌ها و صلاحیت وزیر ارائه کردند.وزیر پیشنهادی نیز در پایان برای دفاع از برنامه‌ها و صلاحیت خود ایراد نطق کرد.

>روحانی: نیاز به خارج از کشور
برای درمان رفع شده است


رئیس‌جمهور در دفاع از وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دراین جلسه اظهار کرد: در سال ۹۲ قول داده بودم که تجهیز بخش‌های مربوط به سلامت، در دسترس قرار دادن داروهای مورد نیاز مردم و کاهش مخارج بیماران را در دولت پیگیری کنم. ما از اوایل دولت یازدهم هم به فکر ایجاد طرحی برای تحول سلامت بودیم و از اوایل سال ۹۳ این طرح اجرایی شد. در اجرای این طرح دکتر قاضی زاده، وزیر بسیار پر تلاش و مخلص و ایثارگر ما نقش ارزشمندی داشت. امیدوارم در تاریخ کشور ما در کنار طرح تحول سلامت همیشه نام دکتر‌هاشمی هم ماندگار باشد. یکی از تاسف‌های ما این است که دوست عزیز و پرتلاشمان نتوانست تا پایان راه در کنار ما بماند.
وی با اشاره به اینکه در طرح تحول سلامت کار بزرگی انجام شد که این کار با همکاری دولت و مجلس شورای اسلامی به پیش رفت، تصریح کرد: بدون هماهنگی با مجلس شورای اسلامی دولت شاید نتواند به خوبی هیچ کاری را انجام دهد. از همین جا از رئیس مجلس شورای اسلامی، هیئت رئیسه و نمایندگان به خاطر تصویب چهار لایحه مهم علیه پولشویی و تروریسم تشکر می‌کنم. این اقدام مهم از سوی دولت و مجلس شورای اسلامی در تاریخ کشور ما ثبت می‌شود.
روحانی گفت‌: بسیاری از سران کشورهای دنیا در دیدارهای دوجانبه شگفتی خود را نسبت به طرح تحول سلامت اعلام کردند و گفتند که چگونه این طرح با عظمت در ایران اجرایی شده است. خیلی از کشورهای صنعتی و بزرگ در اجرای این طرح به خوبی موفق نبودند.
وی در ادامه با بیان اینکه امروز نیاز به خارج از کشور برای درمان رفع شده است و ما حتی گردشگر سلامت داریم، در این باره گفت‌: تعداد زیادی از مردم کشورهای همسایه و حتی ایرانیان ساکن اروپا و آمریکا برای جراحی به ایران می‌آیند. نه اینکه ایران چون ارزان‌تر است، بلکه آنها به جراح ایرانی اطمینان بیشتری دارند، البته برای نجات بیمار همه بخش‌های درمان باید دست به دست هم دهند، زیرا اگر بهترین جراح هم وجود داشته باشد، اما مراقبت‌های بعد از عمل خوب نباشد بیماری جدیدی ایجاد می‌شود.

>مشکل دارو امروزه حل شده
رئیس جمهور همچنین با اشاره به اینکه در سال ۹۲ یکی از مشکلات مردم مسئله دارو بود، گفت‌: بسیاری از داروها نایاب و گران بود، اما مشکل دارو امروزه حل شده است. در آغاز پیروزی انقلاب فقط ۲۵ درصد از داروها در داخل تولید می‌شد، اما امروز این آمار به ۹۵ درصد رسیده است. ما می‌توانیم تسهیلات بیشتری را فراهم کنیم تا صادرکننده دارو باشیم. در حال حاضر در برخی از بخش‌ها هم حتی به اروپا صادرات داریم.
روحانی با اشاره به اینکه وزارت بهداشت برای پیشبرد امور خود به بسیاری دیگر از وزارتخانه‌ها از جمله وزارت کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت متصل است، در این خصوص گفت‌: اصرار من این است که مجلس شورای اسلامی وزارت تجارت و بازرگانی را از صنعت جدا کند. اگر می‌خواهیم برای مردم خرید اجناس کمتر معطل شوند راه دیگری وجود ندارد مگر اینکه وزارت بازرگانی تشکیل شود در غیر این صورت مشکلات در این بخش ادامه پیدا می‌کند. این مشکل برای همه مردم است و من از همه شما نمایندگان خواهش می‌کنم تا وزارت بازرگانی از صنعت مستقل شود.
به گزارش ایسنا، روحانی با تاکید بر لزوم اجرای طرح سلامت الکترونیک و کارت الکترونیکی برای سلامت، خاطرنشان کرد: یکی از کارهایی که بنا بود آقای قاضی‌زاده‌هاشمی انجام دهد و ان‌شاءالله با رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر عهده آقای نمکی قرار خواهد گرفت، اجرای طرح سلامت الکترونیک است. اجرای این طرح دارای مزایایی از جمله آسان کردن تشخیص بیماری، صرفه‌جویی در هزینه‌ها و مقابله با باندهایی که در برخی مراکز تشخیصی و مطب‌ها و همچنین کلینیک‌ها وجود دارد است. با اجرای این طرح هم پرونده پزشکی افراد شفاف می‌شود و هم ما می‌توانیم پزشکان را کنترل کنیم تا ببینیم آنها چقدر دارو تجویز می‌کنند و نظام پزشکی، ناظران و متخصصان بررسی کنند که چه مقدار از این داروها که تجویز شده، ضروری بوده و چه میزان زینت‌النسخه بوده است.

>زینت‌النسخه نمی‌خواهیم
وی با تاکید بر اینکه ما زینت‌النسخه نمی‌خواهیم بلکه دارو برای درمان بیماری نیاز ماست، گفت: تعداد زیادی از پزشکان بر این موضوع متحد هستند، اما برخی نیز ممکن است اینگونه نباشند، البته بخشی از این عادت به فرهنگ ما باز می‌گردد. مشاهده می‌کنیم چنانچه بیماری نزد پزشک مراجعه کند، اگر پزشکی برای او تنها استراحت تجویز نماید یا این‌که به مقدار کم دارو تجویز کند، بیمار او را زیر سوال می‌برد. رئیس جمهور همچنین با بیان اینکه اصلاح این عادت نیازمند یک تحول در فرهنگ جامعه است، خاطرنشان کرد: در این زمینه رسانه‌ها، روزنامه‌ها، فضای مجازی و صدا و سیما باید تلاش کنند تا این فرهنگ غلط اصلاح شود. باید یک بار هشتکی برای مبارزه و جلوگیری از مصرف داروهایی که نیاز نیست و زینت‌النسخه است ایجاد کنیم. روحانی گفت: آقایان جهرمی و نمکی به ما قول داده‌اند از اوایل سال آینده اجرای اصل سلامت الکترونیک را به صورت عمومی آغاز کنند.وی همچنین با اشاره به پیشنهادات و توصیه‌های وزرای پیشین بهداشت و همچنین متخصصان برای معرفی نمکی به عنوان وزیر بهداشت از سوی رئیس جمهور، اظهار کرد: با توجه به اهمیت وزارت بهداشت من بعد از مشورت با دوستان مختلف از جمله آقای قاضی‌زاده‌هاشمی و برخی وزرای پیشین دکتر نمکی را بهترین فرد برای تصدی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یافتم. همچنین با ایشان جلسه‌ای گذاشتم دیدم که او به همه بخش‌هایی که در ذهنم بود توجه دارد و خوشبختانه نیز تجربیات خوبی از جهاد سازندگی، میدان جنگ، اداره دانشگاه، حضور در فرهنگستان و همچنین حضور در بخش داروسازی و معاونت وزارت بهداشت را داراست.
رئیس جمهور با اشاره به وجود برخی نگاه‌ها در جامعه پزشکی مبنی بر اینکه پزشکان تافته جدابافته هستند، خاطرنشان کرد: وجود چنین تفکراتی باید در دانشکده‌های پزشکی اصلاح و این دانشکده‌ها باید متحول شوند و این تحول یکی از وظایفی است که بر عهده وزیر بهداشت قرار دارد. همچنین با توجه به اینکه وزارت بهداشت با علم و فناوری رابطه نزدیکی دارد، باید پردیس‌های علمی در کنار علم پزشکی قرار بگیرد. روحانی در پایان گفت: از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی درخواست دارم با یک رای بسیار قاطع به آقای دکتر نمکی از این وزارتخانه‌ای که باری سنگین بر دوش دارد حمایت و پشتیبانی کنیم تا رای شما یک انرژی برای وزیر، معاونان و بخش پزشک و سلامت باشد و همه مردم را در دهه فجر مبارک انقلاب اسلامی خوشحال کند.

>سعید نمکی: توجه به جنبه‌های اقتصادی
طرح تحول ضروری است
درادامه سعید نمکی وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان مجلس در دفاع از برنامه‌هایش برای وزارت بهداشت اظهار کرد: اولین سوال نمایندگان درباره این است که طرح تحول به کجا خواهد رفت؟، طرح تحول توانست مشکلاتی را از دوش مردم بردارد. بنده به عنوان کسی که در سازمان برنامه در کنار‌هاشمی بودم و در جریان تامین منابع مالی و هدایت‌های آن هستم معتقدم که نقاط قوت طرح تحول باید جلو رود، نقاطی همچون برداشتن هزینه‌های کمرشکن بستری بیماران، حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج و ماندگاری طبیب در نقاط محروم.وی ادامه داد: این طرح را ادامه می‌دهیم اما این طرح نواقصی دارد که باید به جنبه‌های اقتصادی آن با نگاه کارشناسی‌تر پرداخت. تلاش می‌کنیم طرح را به گونه‌ای پیش‌ برده که جنبه‌های اقتصادی آن مورد توجه قرار بگیرد.وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بخش درمان، توسعه درمان سرپایی، توزیع عادلانه منابع نظام سلامت، در دسترس قرار گرفتن پزشک از راه دور و تقویت مشارکت بخش خصوصی از اولویت‌های بنده است، تصریح کرد: در سال‌های اخیر استفاده از ظرفیت بخش خصوصی مغفول مانده است. ما سعی می‌کنیم با منطقی کردن هزینه‌ها و پرداخت‌ها از ارائه‌ خدمات به خصوص خدمات به مناطق محروم و کمتر برخوردار کمک کنیم. وی در مورد برنامه‌هایش در بخش دارو و تجهیزات پزشکی، اظهار کرد: اولین گام ایجاد شفافیت در عرصه دارو و تجهیزات پزشکی است. چرا در شرایطی که ۹۷ درصد از داروها تولید داخل است ۵۵۰ میلیون دلار ارز می‌برد از طرف دیگر سه درصد مربوط به واردات داروست اما آنها ۱.۴ میلیارد دلار ارز استفاده می‌کنند. بنده بعد از سرپرستی وزارت بهداشت، معاونت غذا و دارو را عوض کردم و بلافاصله دستور دادم که این وضعیت شفاف شود تا بتوانیم تولید دارو با قیمت مناسب باشد چون واردکنندگان وضعیت نامناسبی را به وجود آورده‌اند.نمکی اصلاح نسخه‌نویسی و حرکت به سمت تهیه داروهای نوترکیب با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان را از دیگر بخش‌هایش عنوان کرد و گفت: باید به دنبال آموزش جامع‌محور باشیم، چون ما طبیب تربیت می‌کنیم و حکیم پرورش نمی‌دهیم. کسانی که تنها از روی کتاب می‌توانند طبابت کنند اینکه تخت‌های بیمارستانی با این همه مشکل مواجهند، چون ما آموزشیار بهیاری تربیت کرده و کاردان پرستاری نمی‌گیریم. باید این وضعیت سامان یابد. وی در پایان با بیان اینکه اهل تعامل با مجلس شورای اسلامی است، گفت: معتقدم احترام به نمایندگان احترام به رای مردم، دموکراسی و مردم سالاری دینی است. اگر شما من را بپذیرید دست برادری برای کمک دراز می‌کنم.